miód* (6%), cynamon*, gałka muszkatałowa*. Gryczanki czekoladowe Skład: kiełkowana polska kasza gryczana*, daktyle*, rodzynki*, kiełkowany słonecznik*, kiełkowana kasza jaglana*, kokos*, surowa masa kakaowca (7%)* (surowe ziarno kakaowca*, masło kakaowe*, kakao w proszku*, zawartość kakao min. 65%), kiełkowany amarantus*, kiełkowana szałwia hiszpańska*, kiełkowane siemię lniane* *produkty pochodzące z upraw ekologicznych więcej informacji: rawandhappy facebook RawAndHappy Moja opinia: Jeśli chodzi
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmigdałami i gorzką czekoladą tworzą niebanalną kompozycję na jesienne wieczory z kubkiem herbaty :) Tortownica 26 cm Składniki: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki zmielonych migdałów 2 łyżki gorzkiego kakao 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 2 spore łyżki melasy 3/4 szklanki oleju 2 jajka 100 g gorzkiej czekolady 1 szklanka(...)ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać melasę oraz roztopioną czekoladę. Ciągle mieszając wlać powoli olej. Następnie partiami wsypywać mąkę wymieszaną z migdałami, proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i kakao. Dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 40 minut (aż do suchego patyczka). Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem
My simple kitchenskładniki: 100 g maki 100 g cukru 15 g kakao 125 ml oleju 3 jajka 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 gruszek (niezbyt miękkich) dodatkowo: cukier puder do posypania wykonanie: Gruszki obieramy i delikatnie usuwamy gniazda nasienne, ogonki pozostawiamy. Białka oddzielamy od żółtek.Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier kryształ i z wanilią(...)miksujemy. Dodajemy stopniowo żółta i miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz kakao i dodajemy stopniowo do masy jajecznej, mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki. Na koniec dodajemy olej i mieszamy łyżką. Gotowe ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia (dno) tortownicy o średnicy 22 cm. W ciasto wciskamy gruszki. Pieczemy przez
Domowy Smak JedzeniaNormal 0 21 Jajka – 6 szt Mąka pszenna – 2,5 szkl Cukier – 1 szkl Olej- ¾ szkl Woda gazowana – ¾ szkl Proszek do pieczenia – 2,5 łyżeczki Kakao słodkie – 3 łyżki Mąka pszenna – 2 łyżki Cukier puder Tłuszcz Bułka tarta Normal 0 21 Jajka wbić do miski, ubić wsypując powoli cukier aż do uzyskania gęstej puszystej masy. Następnie dodajemy na przemian(...)proszkiem, trochę wody gazowanej,2 łyżki mąki z proszkiem, trochę oleju.....i tak do wyczerpania składników. Kiedy składniki dobrze się połączą, dzielimy ciasto na pół, do jednej dodajemy kakao, do drugiej mąkę pszenną. Formę keksową smarujemy margaryną i posypujemy cienko bułką tartą. Wylewany ciasto na przemian do formy, i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170st i pieczemy około godziny
Camilla w kuchniniezbyt słodka, lecz pyszna i piękna! Niezwykle kobieca. Składniki (na tortownicę o średnicy 16 cm): Kakaowy biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru pudru 1/3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao Krem hibiskusowy: 650 ml śmietanki 30% 50 gram suszonych kwiatów hibiskusa 5 łyżek cukru pudru Dodatkowo: 500 gram malin (15-20 najładniejszych odkładamy do dekoracji) 2 łyżki nalewki malinowej(...)użyłam tych puder hibiskusowy: 2 łyżki suszonych kwiatów hibiskusa+ 1 łyżka cukru pudru Biszkopt kakaowy Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier puder a następnie żółtka. Mąkę i kakao przesiewamy i dodajemy do puszystej masy jajecznej, delikatnie mieszając całość łyżką. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód, resztę papieru wypuszczamy na zewnątrz) i przekładamy do niej ciasto. Formę umieszczamy
Mango Papajatortowej) 150 g margaryny 8 jajek 100 g miodu (płynnego) 150 g cukru pudru 50 g rodzynek 300 g suchego maku (lub 500 g maku z puszki) 1 łyżka kakao 1 łyżeczka aromatu waniliowego Ciasto orzechowe (1 placek): 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich 5 jajek 3 łyżki bułki tartej 3 płaskie łyżki mąki pszennej (tortowej) 2/3 szklanki cukru pudru Szczypta(...)orzechów włoskich pokrojonych na mniejsze kawałki 50 g startej gorzkiej czekolady (1/2 tabliczki) Przygotowanie ciasta Ciasto makowe: Miękką margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać mąkę, miód, kakao, cukier puder, aromat waniliowy i wymieszać. Mak namoczyć i zmielić 2 razy, dodać do masy razem z rodzynkami (maku z puszki nie trzeba namaczać, ani mielić). Z białek ubić sztywną pianę
Trzeci talerzlubię:) Przepis zaczerpnęłam stąd. Biszkopt kakaowy (na blaszkę 25x35cm) 6 dużych jaj szczypta soli do białek 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki cukru 2 płaskie łyżki ciemnego kakao 1 budyń czekoladowy bez cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem straciatella: 400 ml śmietany kremówki 30 lub 36% 2 łyżki cukru pudru 50g posypki czekoladowej lub grubo startej czekolady(...)szczyptą soli. Nie przerywając ubijania dodawać po łyżce cukru i miksować aż piana będzie szklista i sztywna. Następnie zmniejszyć obroty robota i dodawać po jednym żółtku. Mąkę zmieszać z kakao, proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia i przesiewać przez sitko do masy lekko mieszając już nie mikserem tylko gumową łopatką tak, żeby składniki się połączyły a masa nie opadła. Wylać
Maślane ciasteczkoMocno wytrawne, prawie całą swoją słodycz zawdzięcza bananom. Serdecznie polecam każdemu kto lubi czekoladowe ciasta. Składniki (na formę 20x 15 cm): 3 banany zmiksowane na puree 3/4 szklanki kakao lub karobu (lub pół na pół) 2 łyżki mleka 2 jajka 50 gram posiekanej gorzkiej czekolady 3 łyżki cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Puree z bananów łączymy(...)jajkami, mlekiem, kakao, cukrem i sodą. Następnie dodajemy posiekaną drobno czekoladę i całość dokładnie mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 28-30 minut. Po upieczeniu studzimy do temperatury pokojowej. Smacznego, Klaudia
Mango Papajawyprawę, w roli słodkiego prowiantu. składniki 1 cukinia ( około 350 g) 3 jajka 400 g mąki 120 g bakalii 100 ml oleju 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 2 łyżki koniaku 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika sposób wykonania Cukinie myjemy i razem ze skórą ścieramy na tarce o dużych(...)bakalie odstawiamy na 20 minut (cukinie zostawiamy aby puściły sok, a bakalie zmiękną pod wpływem alkoholu). Do misy wsypujemy (najlepiej przez sito) mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao, oraz przyprawę do piernika, wszystkie składniki mieszamy, dużą drewnianą łyżką. Następnie do suchej masy dodajemy olej, bakalie, mocno odciśniętą z nadmiaru soku cukinię i wbijamy jajka, całość mieszamy, do momentu uzyskania
Miód i pieprzTaty - muffinki czekoladowe. Z kawałkami czekolady, mięciutkie, na bazie mleka kokosowego . Zapraszam do spróbowania! 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 2 łyżki dobrego kakao 1 żółtko 1/3 szklanki oleju 1 szklanka domowego mleka kokosowego kilka kostek czekolady Składniki suche, czyli mąkę, proszek i kakao przesiać i wymieszać z cukrem. Dodać do nich wymieszane
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniePolecam bo szybko się je robi i szybko znikają. Składniki: 2 szklanki mąki tortowej kostka margaryny łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 1 jajko 4 łyżki kakao cukier waniliowy 1 gorzka czekolada lub kropelki do zapiekania ok 200 g orzechów włoskich Margarynę zmiksować z cukrem pudrem,cukrem waniliowym i jajkiem,dodać mąkę z proszkiem i kakao,zagnieść
Niespełnione zdolności kulinarnecałym wpisie dużo kokosu :) składniki: biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru szczypta soli 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao kokosowa beza 5 białek szczypta soli 3/4 szklanki drobnego cukru 200 g wiórek kokosowych krem budyniowo-kokosowy 2 budynie śmietankowe bez cukru na 0,5 l mleka 800 ml mleka(...)żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i odstawić. Do żółtek dodać cukier i ubić na puszystą masę. Następnie dodać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Na koniec dodać ubite białka. Blaszkę o wymiarach 35x25 wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10-12 minut
Monia miesza i gotujenich oderwać, dlatego myślę, że (wczesny) prezent udał się wyjątkowo :D SKŁADNIKI NA BABECZKI (na 12 sztuk): 1,25 szklanki mąki pszennej tortowej (ok. 170 g) 3 łyżki ciemnego kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 szklanki brązowego cukru (ok. 130 g) 2 jajka (rozm. L) 150 g masła 0,75 szklanki gęstej śmietany(...)Formę do muffinek wyłóż papilotkami. Masło roztop w garnuszku i pozostaw do przestudzenia. W międzyczasie w jednej misce połącz suche składniki: przesianą z proszkiem i sodą mąkę, cukier oraz kakao, dokładnie wymieszaj łyżką. W drugiej misce roztrzep lekko jajka, dodaj stopione masło i śmietanę, zamieszaj łyżką dokładnie. Mokre składniki wlej do suchych, wymieszaj i dosyp posiekaną czekoladę, ponownie zamieszaj
Słodko-Słony Świat Ilonyblaszkę o wym. 33x25cm Biszkopt kakaowy z migdałami (składniki x2, bo potrzebne są dwa takie same biszkopty) 3 jajka 4 łyżki cukru 36 łyżki kakao ciemnego 1 łyżka mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 30g płatków migdałowych Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Żółtka oddzielić od białek(...)ubijać aż cukier się rozpuści a piana będzie sztywna i lśniąca. Dodawać po jednym żółtku, ciągle miksując na wolnych obrotach. Wyłączyć mikser. W kubku wymieszać obie mąki, proszek i kakao. Przesiać i dodawać po łyżce do ubitej piany z żółtkami mieszając lekko gumową łopatką tak aby piana nie opadła. Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypać płatkami migdałowymi
Maślane ciasteczkoPieczemy brownie i bananowe chlebki z kakao. Kręcimy czekoladowe baby z matchą i missisipi mud pie. Wynajdujemy lava and nutella cakes. Dodajemy pokruszone słodycze: daim, mars, snickers, oreo,princessy,maltersy...Chili, baileys,koniaki i warzywa w czekoladowych ciastach... Zapominamy jednak o najzwyklejszym, najsmaczniejszym murzynku co w polskim babcinym kajecie mieszka. Tym puszystym, mocno czekoladowym,babcinym lub maminym. Którego najważniejszym składnikiem(...)masy lub wyjedzenie upieczonego ale nie oblanego polewą) Składniki: 4jajka 200gram masła 1 i 3/4 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 1/3 szklanka wody szczypta soli łyżeczka ekstraktu waniliowego Czytaj więcej
Fiolka w kuchni