kakao - 6140 przepisów (strona:114/410)

Stefanka 184

masła - 3 łyżki miodu - łyżeczka sody Składniki na masę: - 1 litr mleka - 3/4 szklanki cukru - 20 dag masła - cukier waniliowy - 1.5 szklanki kaszy manny - 2 łyżki kakao Polewa: -100 g  czekolady - 50 g masła Wykonanie: Składniki ciasta zagnieść. Podzielić na trzy części. Każdą z nich wyłożyć na blaszkę o wymiarach 32x24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez(...)około 15 minut w temperaturze 160 stopni do złotego koloru. Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, dodać kakao oraz masło. Odstawić i wsypać kaszę ciągle mieszając. Chwilę całość pogotować, aż zrobi się konsystencja budyniu. Odstawić i poczekać ,aż lekko przestygnie. Krem podzielić na dwie części. Upieczone placki przełożyć masą z kaszy manny. Czekoladę rozpuścić w kąpieli

magiczna kuchnia Kasi
Brzoskwiniowy KUBUŚ 131

Kubuś bo tak nazwałam ten deser to połączenie brzoskwiniowego musu, śmietany i galaretki. Składniki: puszka brzoskwiń 200 ml śmietany 30% 2 galaretka brzoskwiniowa łyżka cukru pudru łyżeczka kakao  Wykonanie: Brzoskwinie wyjąć z zalewy i zmiksować. Galaretkę rozpuści w szklance wrzątku, po wystygnięciu połączyć z musem brzoskwiniowym. Przelać do pucharków i wstawić do lodówki do stężenia(...)Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Na mus brzoskwiniowy nakładamy śmietanę (zostawiając trochę do dekoracji) . Na wierzch pokrojoną galaretkę i dekorujemy pozostałą śmietaną. Całość posypać kakaem lub startą czekoladą

magiczna kuchnia Kasi
Murzynek (bez jajek) 133

herbatki idealne. Jego zaletą jet również to ,że jest łatwe,szybkie i tanie. Składniki: - 3 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka cukru - 15 dag masła - 0.5 litra kefiru - 3 łyżki kakao - 1 łyżeczka cynamonu - 1 płaska łyżka sody - 2 łyżki dżemu Polewa: - 100 g czekolady - 50 g masła   Wykonanie: Mąkę przesiewamy razem ze sodą do miski. Następnie wlewamy kefir, kakao

magiczna kuchnia Kasi
Ciasto z kaszy gryczanej 154

Składniki: 200 g kaszy gryczanej 150 g czekolady gorzkiej 3 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 150 g masła 1 łyżka kakao 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie: W lekko osolonej wodzie gotujemy kaszę na sypko. Ugotowaną kaszę przesypujemy do miski i studzimy. Gdy kasza przestygnie wsypujemy cukier i miksujemy blenderem na jednolitą masę. Masło i 100 g czekolady roztapiamy. Żółtka(...)oddzielamy od białek.  Do kaszy dodajemy przesianą mąkę, kakao, cynamon, żółtka, masło oraz czekoladę i dokładnie całość mieszamy. W osobnej misce ubijamy pianę z białek, następnie dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.  Ciasto pieczemy w 180 ° przez 40-45 minut. Ostudzone posypujemy resztą czekolady startą na tarce o drobnych oczkach

magiczna kuchnia Kasi
Tort z czereśniami. 203

przepis nieraz jeszcze sięgnę. Zapraszam na apetyczny tort z czereśniami. TORT Z CZEREŚNIAMI. Składniki: Ciasto: 3 duże jajka 100 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao szczypta soli 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju Krem: 10 - 12 łyżek likieru śmietankowego z whisky lub innego albo sokiem z wiśni i likieru wiśniowego 250 ml śmietany(...)gorącej wody Sposób przyrządzania: Białka ubić na sztywna pianę ze szczyptą soli, stopniowo dosypując cukier. Wymieszać z żółtkami, na koniec dodać przesiane oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, kakao i olej. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto, wierzch wyrównać. Piec przez 30 minut w temperaturze 180ºC. Ostudzić

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Sernik gotowany na czekoladowym spodzie z brzoskwiniami 350

kostki masła 5 całych jaj cukier waniliowy 1,5 szklanki cukru  0,5 olejku arakowego puszka brzoskwiń  Kruche ciasto czekoladowe: 2 i 3/4 szklanki mąki 2 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru  2 łyżki śmietany kostka masła (200g) 2 żółtka  Wykonanie: Mąkę i kakao dokładnie wymieszać. Dodać cukier, śmietanę, żółtka oraz masło. Dokładnie zagnieść ciasto. Gotowe ciasto

Krakowskie smaki Ani
Rolada jagodowa 283

czasie zbierania myślałam jak je wykorzystać i wymyśliłam sobie taką oto roladę. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ale-raj 2 łyżki kakao 4 łyżki mąki pszennej typ 500 Krem jagodowy 350 ml kremówki 30% 250 g jagód 1/3 szkl ciepłej wody 4 łyżki cukru 5 łyżeczek żelatyny spożywczej Ale-raj 1/4 szkl(...)szkl jagód  Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, po jednym żółtku i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę, proszek do pieczenia i  kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli mieszać łyżką lub miksować na najwolniejszych obrotach. Wylać na blachę 37*30 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec

Ala piecze i gotuje
Kruche ciasto z pianką waniliową i jagodami 156

następny jedynie upiec i pokryć waniliową pianką. Jak zawsze u mistrza Pawła - szybko, prosto i smacznie :)     Ciasto: 6 żółtek 300 g mąki 250 g masła 25 g kakao 4 łyżki cukru pudru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Pianka : 6 białek 100 g cukru 40 g cukru waniliowego 3 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 100 g masła, roztopionego(...)rozprowadzić w misce i podzielić na 4 części. 1/4 odłożyć, uformować wałek, zawinąć w folię spożywcza i umieścić w zamrażarce na min. 2 godziny.  Do pozostałej części dodać kakao i dokładnie zagnieść. Uformować wałek i umieścić w zamrażarce na min. 2 godziny. Ciemne ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Piec 18 minut

Chocolate Muffin Blog
Ciasto biszkoptowe z galaretką 360

cukru, 1 kopiasta szklanka mąki, 6 łyżek oleju, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu. Biszkopt ciemny: 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki, 1,5 łyżki kakao, 3 łyżki oleju, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu. Masa budyniowa: 2 opakowania budyniu śmietankowego, 500 ml mleka, 1 kostka masła, 5 łyżek cukru pudru, 1 kieliszek(...)około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty. 2. Biszkopt ciemny : Białka ubijam na sztywno. Nadal ubijając dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Masa budyniowa : Z mleka odlewam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Torcik czekoladowo-kokosowy z czereśniami 310

160g (1 szklanka) mąki 150g (3/4 szklanki) cukru (u mnie pół na pół zwykły z domowym cukrem waniliowym) 75g masła 50g gorzkiej czekolady 50ml wody 2 jajka 2 łyżki kakao 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa budyniowa 600ml mleka 60g masła 60g wiórków kokosowych 4 łyżki domowego cukru waniliowego 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru(...)350ml (450ml) wody 1 opakowanie (1,5 opakowania) galaretki wiśniowej 250g czereśni (po wypestkowaniu) Wykonanie: CIASTO CZEKOLADOWE - jajka należy wyjąć wcześniej z lodówki - do rondelka przełożyć masło, czekoladę, cukier, kakao oraz wodę, wszystko podgrzać do momentu roztopienia się masła i czekolady i uzyskania jednolitej masy - mieszankę zdjąć z palnika, ostudzić - jajka roztrzepać, dodać ostudzoną mieszankę oraz ekstrakt z wanilii, składniki

Smakołyki Bereniki
Ciasto czekoladowe z żurawiną 130

Pyszne ciasto czekoladowo-żurawinowe. Przepis na blaszkę o wymiarach 25x30. Składniki 1/2 kg masła 350 g cukru 350 g mąki 6 jajek 15 g proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/2 l mleka 3,2% 300 g suszonej żurawiny budyń waniliowy 200 g gorzkiej czekolady Przygotowanie   Połowę masła ucieramy z 250 g cukru i jajkami ,na jednolitą masę. Mąkę(...)łączymy z proszkiem do pieczenia ,stopniowo dodając do masy. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej porcji dodajemy kakao i łyżkę mleka. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia ,wylewamy najpierw jasne ciasto ,później ciemne. Na wierzch sypiemy 250 g żurawin ,ciasto przykrywamy pergaminem i pieczemy 45 min w temperaturze 175°C. Budyń mieszamy ze 150 ml mleka. Resztę mleka zagotowujemy

R'n'G Kitchen
Deser tiramisu 150

likieru amaretto...mmm. Nic dodać ,nic ująć. Polecamy :D R'n'G Kitchen Składniki 500 g serka mascarpone opakowanie biszkoptów Lady Fingers 6 żółtek 6 łyżek cukru pudru kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 70 ml likieru amaretto Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Żółtka ucieramy z cukrem. Do masy jajecznej dodajemy serek ,dokładnie łączymy. Kawę rozpuszczalną rozrabiamy(...)wodzie (70 ml) ,mieszamy z likierem. Biszkopty nasączamy mieszanką kawy i likieru. Na dno pucharków układamy biszkopty ,następnie dodajemy 1/8 masy ,kolejno biszkopty i 1/8 masy serka. Wierzch posypujemy kakao ,dekorujemy. Podajemy min 2 godziny po schłodzeniu deseru w lodówce. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow

R'n'G Kitchen
TORT BIG TRIO 519

łyżka mąki ziemniacznej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa 500 g sera mascarpone 500 ml jogurtu naturalnego ½ szklanki cukru pudru 4 łyżki żelatyny 1 łyżka kakao cukier waniliowy galaretka malinowa Do dekoracji czekolada krem SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Biszkopt Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać(...)rozpuścić również w ¾ szklanki gorącej wody, odsatwić  do przestygnięcia. Serek mascarpone, jogurt cukier puder oraz chłodną żelatynę wymieszać, podzielić na 3 równe części. Do pierwszej części dodać kakao, do kolejnej cukier waniliowy, do 3 tężejącą galaretkę malinową. Wszystkie części dokładnie wymieszać. Tężejącą masę kakaową wylać na biszkopt, wstawić na około 10 minut do lodówki aby stężała następnie na masę

RAROSSA
Bawole oczy z czereśniami 180

robić częściej.  Zapraszam na przepis. Ciasto kruche: 3 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki amoniaku 1 margaryna 4 żółtka 1 szklanka cukru 2 łyżeczki kakao słoik powideł (użyłam malinowych) wypestkowane czereśnie, ok 40 sztuk Mieszamy mąkę, proszek, amoniak i cukier, dodać żółtka i margarynę i zagniatamy ciasto. Następnie dzielimy je na 2 równe części(...)jednej dodajemy kakao. Ja tradycyjnie schłodziłam ciasto przez ok godzinę w lodówce (dzięki temu jest bardziej kruche). Jasne ciasto rozwałkowałam na papierze do pieczenia i przełożyłam do blachy (25x35 cm) na nim rozsmarowałam powidła. Kakaowe ciasto podzieliłam na równe części (ok 40) i w każdą zawinęłam czereśnie, uformowałam kule, a następnie poukładałam je na powidłach. Całość piekłam przez

Cynamonowe szczęście
Niskokaloryczny deser na lato czyli truskawki w mrożonym jogurcie 207

Zimne truskawki obtoczone mrożonym jogurtem to niskokaloryczna, orzeźwiająca i zdrowa przekąska idealna na upalne dni. Jeśli mamy ochotę na coś więcej wystarczy truskawki posypać cynamonem, kakao lub wiórkami czekolady.  Składniki: truskawki jogurt grecki kakao, cynamon lub inne wybrane posypki Przygotowanie: - z truskawek usuwamy szypułki - truskawkę nadziewamy na patyczek (może być metalowy lub drewniany

Pora na pora i pomidora

Proponowane wyszukiwania