doskonale zwieńczają kwaśne owoce leśne i słodkie beziki. Tego po prostu trzeba spróbować! SKŁADNIKI: kruchy spód 100 g masła 1/3 szklanka brązowego cukur 2/3 szklanki mąki 2 czubate łyżki kakao szczypta soli 1 jajko krem 250 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone sok z 1 cytryny cukier puder do smaku ( 2-3 łyżki) dodatkowo maliny jeżyny jagody poziomki(...)beziki pół tabliczki mlecznej czekolady świeża mięta SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Masło z cukrem utrzeć na jednolitą masę. Dodać jajko i sól i miksować dalej. Przesiać mąkę i kakao. dalej miksować. Gdy ciasto przybierze jednolitą masę wyciągnąć je z misy owinąć folią i włożyć do zamrażarki na 15 min. 2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość
DefinicjaSmakujuż na mnie wrażenia :) Jestem nią zachwycona- istnie niebo w gębie! SKŁADNIKI ( 2 kawy) 2 kopiaste łyżeczki ulubionej kawy rozpuszczalnej 2 kopiaste łyżeczki orca spice chai ( można zastąpić kakao, cukrem i cynamonem, również będzie dobre, ale smak będzie nieco inny) szklanka mleka lub mleka sojowego + do spienenia 10 kostek lodu 4 czekoladowe herbatniki 1/4 szklanki gorącej wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA(...)Kawę przelać do szklanek/ słoiczków zostawiając ok 4 cm. 5. Spienić mleko i delikatnie łyżeczką wyłożyć piankę na przygotowaną wcześniej kawę. 6. Można posypać starta czekoladą lub kakao. Smacznego
DefinicjaSmakusię z czekoladowym ciastem nadając mu owocowo- kwaskową nutę. Pychotka :) SKŁADNIKI ( około 20 sztuk) 400 ciasta czekoladowego typu murzynek 150 g mascarpone 2 duże łyżki powideł śliwkowych 1 łyżeczka kakao dodatkowo 150 g mlecznej czekolady 2 łyżki oleju kolorowe posypki i cukrowe ozdoby do wypieków ( u mnie wiórki kokosowe, różowe perełki, cukrowe serduszka, posypka reese, draże mleczne i mini(...)marshmallow) patyczki do lizaków/ cake pops lub patyczki do szaszłyków SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciasto pokruszyć tak by miało konsystencję piasku. Ciasto połączyć z mascarpone i powidłami śliwkowymi oraz kakao. Mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Owinąć folią i włożyć do lodówki na 15 min. Wyjąć masę i formować kule wielkości dużego orzecha włoskiego. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć
DefinicjaSmakuminut na pewno :) SKŁADNIKI ( 2 porcja) 3 łyżki mąki pszennej lub pełnozianistej 3 łyżki brązowego cukru lub zwykłego 4 łyżki oleju 4 łyżki mleka 1 jajko 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki suszonej żurawiny 1 łyżka miodu 20 ml rumu 20 ml gorącej wody dodatkowo lody śmietankowe świeża mięta jagody goi płatki czekoladowe SPOSÓB PRZYGOTOWANIA(...)wymieszać z gorącą wodą oraz miodem. Powstałym syropem zalać żurawinę. W miseczce wymieszać suche składniki ( mąka, cukier, kakao, proszek do pieczenia), w drugiej miseczce skłądniki mokre ( mleko, olej, jajko). Następnie wymieszać suche składniki z morkymi ( nie trzeba miksować). Do ciasta dodać żurawinę razem z syropem. Wymieszać. Nałożyć do szklanek, tak aby ciasto sięgało maksymalnie do 1/2 wysokości. Wstawić do mikrofali
DefinicjaSmakuKiedy potrzeba nam porządnego zastrzyku energii zamiast sięgać po pełne chemii napoje, zdecydowanie lepiej przygotować domowy koktajl po brzegi wypełniony zdrowymi kaloriami :) Jogurt grecki, orzechy, kakao, awokado i miód to fantastyczna w smaku mieszanka, która nie tylko zaspokaja "mały głód", ale i napędza do pracy! :) SKŁADNIKI ( 1 duży koktajl) 150 ml gęstego jogurtu greckiego 1/4 szklanki orzeszków ziemnych(...)prażonych 1 łyżka kakao lub karobu 1-2 łyżki syropu klonowego lub miodu 1 dojrzałe awokado 2 łyżki lodów śmietankowych ( opcjonalnie, w nieco mniej zdrowej wersji :) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Orzeszki umieścić w blenderze i miksować kilka minut, aż do momentu gdy uzyskamy masło orzechowe. 2. Do powstałego masła dodać jogurt, pokrojonę w kostkę awokado, syrop klonowy oraz karob/kakao
DefinicjaSmakudrobinki czekolady są półpłynne. Pycha! :) SKŁADNIKI (16 sztuk) 2,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka ( jeśli ciasto będzie zbyt gęste dodać trochę więcej) 1/4 szklanki oleju 2 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody 1 duże jajko lub 2 mniejsze po 50 g czekolady : gorzkiej, mlecznej, białej i karmelowej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Suche składniki(...)wymieszać w jednym naczyniu ( mąka, cukier, soda, proszek do pieczenia, kakao). Mokre składniki wymieszać w drugim naczyniu (mleko, olej, jajko). Mokre skłądniki wlać do suchych i wymieszać drewnianą łyżką lub trzepaczką, niezbyt dokładnie, mogą pozostać grudki (muffinów nie należy miksować!). Do czekoladowej masy wsypać posiekane czekolady i delikatnie wymieszać. Blachę na muffiny wyłożyć papilotkami i nakładać ciasto do 3/4 wysokości
DefinicjaSmakutroszeczkę, według tego co miałam pod ręką i wyszło prze, prze, przepysznie! Na pewno zachwycicie nim gości! SKŁADNIKI (tortownica 24 cm) spód 150g herbatników 2 łyżki kakao 80 g masła masa serowa 600g twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego 250 ml śmietanki 30% 3 jajka 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka cukru z prawdziwą(...)otrzymać "gruby piasek". Najlepiej robić to pulsacyjnie. Można też herbatniki pokruszyć wałkiem, czy moździeżem. W mikrofali lub w rondelku roztopić masło i dodać do niego zmiksowane herbatniki z kakao, całość powinna mieć konsystencję mokrego piachu i dać się uformować w kulę. Jeśli masa jest zbyt sypka należy dodać więcej masła. Dno tortownicy (u mnie silikonowa, jeśli używacie teflonowej warto wyłożyć
DefinicjaSmakutego że jest bardzo czekoladowa i bardzo słodka, to na jednym kawałku ciężko poprzestać :) SKŁADNIKI kruche ciasto 1 szklanka mąki 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżka kakao 100g masła 2 źółtka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ganache z mlecznej czekolady 2 tabliczki oryginalnej mlecznej czekolady Goplana 80ml śmietanki kremówki 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ganache z białej(...)czekolady 2 tabliczki białej czekolady 80ml śmietanki kremówki 20 ml białego rumu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać, połączyć z cukrem waniliowym. Masło posiekać w nieduże kawałki. Suche składniki połączyć z żółtkami i masłem. Szybko zagnieść ciasto. Uformować w kulę i włożyć na 20 min do zamrażarki. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość
DefinicjaSmakuCzekoladowy spód, waniliowa masa serowa, delikatny mus truskawkowy, słodkie borówki i świeża mięta - czy do szczęścia potrzeba czegoś więcej ? :) SKŁADNIKI (ok. 20 mini serniczków) spód 150g herbatników 2 łyżki kakao 80g masła masa serowa 450g serka kanapkowego/ ricotty lub sera z wiaderka 150ml śmietanki kremówki 30% 2 jajka 1/2 szklanki cukru trzcinowego (można więcej) 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią(...)słodkich truskawek 200 ml śmietanki kremówki 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżeczki żelatyny lub agaru dodatkowo borówki listki mięty wiórki gorzkiej czekolady SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Herbatniki, kakao i roztopione masło umieszczamy w blenderze i miksujemy na "mokry piasek". Serek łączymy ze śmietanką, dodajemy cukier, cukier waniliowy, ekstrakt waniliowy oraz mąkę i przy pomocy trzepaczki łączymy (nie miksujemy!). Na koniec
DefinicjaSmakuwanilinowy ½ kostki margaryny roślinnej (125g) - musi być miękka, czyli wyjąć wcześniej z lodówki i zostawić na ok.30 min. w temp. pokojowej 8 łyżek mąki pszennej tortowej 2 łyżki kakao - gorzkiego 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia 250g wypestkowanych czereśni - z reguły daję więcej owoców, nawet do 400g, ale akurat były braki w lodówce płatki migdałowe - do posypania(...)Zmiksować w dużej misce całe jaja ze szczyptą soli i cukrem - cukier dodawać stopniowo. Dołożyć pokrojoną w kawałki margarynę i po trochu dosypywać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wyrobić wszystko mikserem przez kilka minut na gładką masę. Małą tortownicę wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta bo nie ma tendencji
Grunt to przepis!tego deseru jest fakt, że można go przygotować w niecałe pół godzinki. Zapraszam! Składniki : 70 g cukru 5 jajek 50 g mąki 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżka ciemnego kakao 100 g masła W garnku umieścić masło i czekoladę, rozpuścić i delikatnie przestudzić. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę, dodać sos czekoladowy i mąkę wymieszaną z kakao. Delikatnie
Chocolate Muffin Blogbądź jako przekąskę. Do dzieła :) Składniki: Masa Marcepanowa: 150 g migdałów 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki wody 3 kropelki olejku migdałowego opcjonalnie kilka kropli whisky bądź rumu Dekoracja: kakao do obtoczenia Przygotowanie: 1. Migdały moczyć przez 15 minut we wrzątku, zdejmować skórki, osuszyć ręcznikiem. 2. Migdały zemleć na piasek w blenderze, bądź młynku do kawy. 3. Migdały przekładać(...)wodę i olejek, opcjonalnie alkohol 4. Masę mieszać, a potem zagniatać, aż stanie się plastyczna. 5. Formułować w małe kuleczki. 6. Schłodzić około 20-40 minut 7. Obtaczać w kakao przed podaniem Smacznego :) Zobacz także
KreatywnePinyskładniki: 190 g maki 20 g kakao 180 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 60 g gorzkiej czekolady 85 ml oleju 1 szkl mleka 1 jajko świeże listki z dwóch gałązek mięty, posiekane wykonanie: W dużej misce mieszamy wszystkie składniki suche: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz posiekaną czekoladę. Do osobnego naczynia wlewamy mleko
Domowy Smak Jedzeniazamierzam nadrobić nieobecność, mam kilka fajnych pomysłów. Trzeba w końcu wykorzystać fakt, że mamy tyle smacznych owoców dostępnym w sklepie, sadzie itp. Składniki: jedno dojrzałe awokado 3 łyżki kakao 2 łyżeczki ksylitolu 200 g świeżych truskawek Wykonanie: Awokado obieramy ze skórki i wkładamy do miski. Wsypujemy kakao i ksylitol (można użyć innego rodzaju słodzika lub jeśli
ciastkarnia na kruchym spodzieszwarcwaldzkiego i małego przełożonego kremem kukułkowym. Duży biszkopt: Tortownica śr. 24 cm 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki kakao 50 g margaryny Mały biszkopt: Tortownica o śr. 18 cm 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru Krem śmietanowy: 1 l śmietany(...)Dodatkowo: 100 g wiśni kandyzowanych Piątnica (tu kupisz) 50 g gorzkiej czekolady Biszkopt ciemny: Całe jajka ubijamy na puszystą masę z cukrem. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy przez sito. Stopniowo dodajemy do jajek (miksujemy na średnich obrotach). Margarynę rozpuszczamy i przestudzoną dodajemy do masy, mieszamy silikonową szpatułką. Masę przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę
VioletoweKucharzenie