truskawkami i galaretkę do kawusi. Sernik gotowany na biszkopcie z truskawkami Składniki: BISZKOPT jajka-6 szt cukier-1 szklanka mąka-1 szklanka proszek do pieczenia-1 łyżeczka kakao-3 łyżki MASA SEROWA ser biały w kostkach - 1 kg mleko - 1/3 szkl jajka - 4 szt cukier - 250 g masło - 200 g budyń śmietankowy - 1 opak Galaretka do zalania galaretki truskawkowe(...)przygotowania: Biszkopt: Odzielić żółtka od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodając po jednym żółtku, dalej ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do piany, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto na wysmarowaną tłuszczem blachę o wymiarach 39,5 x 23,5 cm. Wstawić ciasto do piekarnika, piec 35 minut
Kuchnia Danusiekscentryczne łączyć z nim melona, ale uwierzcie, że smak jest niesamowity :) Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej, 100 g zimnego masła, 1/3 szklanki drobnego cukru, szczypta soli, 3 płaskie łyżki kakao, 1 łyżka kwaśnej śmietany, 1 żółtko. Mąkę przesiać wraz z kakao, dodać zimne masło i sól. Posiekać całość dużym nożem, żeby masło rozdrobniło się jak najbardziej. Żółtko wymieszać ze śmietaną
Codzienna kuchnia niecodziennaprzez ok 20 min. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. składniki na krem: 900 ml mleka 4 żółtka 400 g masła 330g cukru 110g mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao wykonanie: W 250 ml mleka mieszamy mąkę, cukier oraz żółtka. Pozostałe mleko zagotowujemy, dodajemy wymieszane składniki i chwilkę gotujemy, aż masa zgęstnieje. Masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo ostudzony budyń i całość(...)miksujemy. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej części dodajemy kakao i miksujemy. ponadto: 1 galaretka cytrynowa ok. 300 g świeżych truskawek 350 ml gorącej wody wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Truskawki kroimy na połówki. wykonanie ciasta: Na wystudzonym cieście luźno układamy część truskawek. Wykładamy krem jasny, następnie krem ciemny. Układamy pozostałe owoce
Domowy Smak Jedzeniasypko i wykładamy na truskawki. Wkładamy na 52-55 minut do piekarnika góra - dół w temperaturze 180 stopni. Polewa: -łyżka masła -4 łyżki śmietanki 36% -3 łyżki kopiaste kakao -łyżka cukru pudru Masło topimy z cukrem, dodajemy kakao i dolewamy śmietanki. Podgrzewamy do zgęstnienia i polewamy posypkę
BaRepaspotrzebujemy: - 3 szklanki mąki kukurydzianej - 4 małe banany - 4 jajka - 1 tabliczka czekolady - 1/2 szklanki oleju - 1/2 szklanki cukru - opakowanie proszku do pieczenia - 1/2 szklanki mleka roślinnego - 5 łyżek kakao Przygotowujemy 2 miski. W jednej umieszczamy banany, jajka, olej i mleko po chwili blendując całość do otrzymania jednolitej, płynnej konsystencji. W kąpieli wodnej topimy czekoladę, lekko studzimy i dodajemy(...)wszej miski. W drugiej misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao. Zawartość drugiej miski stopniowo dodajemy do pierwszej cały czas mieszając (najpierw za pomocą trzepaczki, potem łyżką). Ciasto przenosimy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170-180 stopniach przez 40 minut
Szybko Tanio Smaczniepodłużnych 1 łyżka rodzynek 1 łyżka żurawiny 2 szklanki mleka 1 łyżeczka masła 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru Polewa: 100 g masła 3 łyżki mleka 2 łyżki kakao 2-3 łyżki cukru owoc granatu Wykonanie: Pół szklanki mleka odlać, resztę zagotować z cukrem. Mąkę ziemniaczaną rozrobić z pozostałym zimnym mlekiem i wlać do gotującego się. Intensywnie mieszać(...)ponownie biszkopty. Układać warstwy do wykorzystania masy. Na górze powinna być warstwa masy budyniowej. wstawić do lodówki na około 2 godziny. W małym garnuszku roztopić masło, dodać cukier, kakao i mleko. Wszystko zagotować aż powstanie gładka polewa. Lekko wystudzić i polać deser. Posypać granatem. Schłodzić
O kuchni z uczuciemprosty i lekki biszkopt i troszkę kawowej masy... Cud w prostocie;) Tort cappuccino Składniki: Ciasto I: 8 jajek 28 dag cukru kryształu 16 dg mąki 4 dag kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto II: 20 dag kokosu 5 białek 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 5 żółtek 1 cukier waniliowy 3 łyżki mąki(...)wyczuwamy żadnej grudki cukru. Do przygotowanej masy dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość bardzo dokładnie mieszamy łyżką, aby nam nie opadło ;:) Na koniec dosypujemy kakao i mieszamy. W prostokątnej tortownicy można upiec jeden placek i przeciąć go na pół. Ja piekłam w okrągłej, więc moją masę rozlałam do dwóch tortownic. Piec około 20 minut. Biszkopt jest
Lawendowe Niebopalonej skórka pomarańczowa (u mnie niestety kupna) - do smaku proszek do pieczenia/kamień winny 2-3 łyżeczki 30 g siemienia lnianego mielonego garść pokrojonych daktyli 2 duże łyżki miodu kakao (będzie z 8 łyżeczek;) - można zastąpić karobem mleko sojowe (lub inne roślinne) - około 100 ml woda - do uzyskania odpowiedniej konsystencji (200-300 ml) opcjonalnie dżem - u mnie truskawkowy(...)cukru Wykonanie: 1. Pestki dyni i kaszę zmiel na mąkę - osobno, następnie zmieszaj razem 2. Dodaj proszek do pieczenia, skórkę pomarańczową, len i kakao. 3. Dodaj miód i mleko, wymieszaj 4. Cały czas mieszając dodawaj wodę, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji (ciasto ma być gęste, ale wilgotne) 5. Dodaj daktyle pokrojone w małą kostkę, następnie jeśli to konieczne dodaj wodę
pyszne zdrowościzdrowsza ;) A gorącą czekoladę mogłabym pić codziennie, pod warunkiem, że jest prawdziwa, gęsta i nie za słodka. W różnych kawiarniach często gorącą czekoladą nazywają coś, co bardziej przypomina rzadkie kakao. Straszne uczucie - idziesz do knajpy, jest zimno, chcesz się rozgrzać, zamawiasz gorącą czekoladę, marzysz o tym gęstym, aromatycznym, ciepłym i przepysznym napoju... i dostajesz kakao z proszku :( Dlatego lepiej jest
pyszne zdrowościbyły tak słodkie, że zdominowały kilka moich śniadaniowych propozycji :) W połączeniu z czekoladową owsianką smakują jeszcze wyborniej :) Składniki: 4 łyżki płatków owsianych ok. 250 ml mleka 1 łyżeczka ciemnego kakao kawałki 1 nektarynki Płatki zalać mlekiem, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 8 minut. Dodać kakao i wymieszać. Przełożyć do miseczki i podawać z kawałkami nektarynki. Smacznego
Chocolate Muffin BlogUzależnia! :) Brownie upiekłam w formie o wymiarach 280x150x75. Brownie z truskawkami Składniki: 100g gorzkiej czekolady (u mnie 74%) 100g masła 100g cukru 2 jajka 60g mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżka ekstraktu z wanilii 150g truskawek Wykonanie: - masło rozpuścić w kąpieli wodnej, zdjąć na blat, dodać połamaną na kawałki czekoladę, pozostawić na 2-3 minuty do rozpuszczenia się czekolady(...)wymieszać - masę czekoladową pozostawić do ostygnięcia - jajka ubić z cukrem i ekstraktem z wanilii na bardzo puszystą masę (ubijać co najmniej 5 minut) - mąkę przesiać i wymieszać z kakao - do masy jajecznej dodawać stopniowo składniki suche, cały czas ubijać - do ubijanej masy małym strumieniem wlać ostudzoną czekoladę, ubijać do uzyskania jednolitej konsystencji - formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia
Smakołyki Berenikigalaretki cytrynowe 2 szkl wrzątku 500 ml śmietanki 30% 2 śmietan fixy (można pominąć) 3-4 łyżki cukru pudru Wierzch: 2 łyżki masła 2 łyżki kakao 4 łyżki cukru 5 łyżek śmietanki 30% 2/3 szkl wiórek kokosowych 2 łyżki cukru Dodatkowo: Truskawki 1. 2 galaretki cytrynowe rozpuścić w 2 szkl wrzątku. Odstawić do ostygnięcia. 2. Biszkopt(...)wylać na nie resztę masy serowej (tak żeby wypełniła wszystkie szczeliny między owocami). Przykryć drugą połową biszkoptu. 5. Polewa : masło rozpuscić, dodac cukier i mieszać aż sie rozpuści. Dodać kakao i śmietankę, mieszać aż powstanie gładka polewa. Wylać ją na ciasto. 6. Wiórka kokosowe zezłodzić na suchej patelni. Dodać cukier, wymieszać. Wysypać na ciasto. Całość odstawić do lodóki do stężenia
Kto ugości moich gości?otrębów pszennych 50 ml ciepłego mleka 3 g drożdży 3 łyżki cukru trzcinowego 100 g waniliowego serka homogenizowanego 1 czubata łyżka przyprawy do piernika 2 jajka 2 łyżki kakao odtłuszczonego 3 łyżki miodu Z mleka, drożdży i 1 łyżki cukru wyrabiamy zaczyn i odstawiamy na ok. 10 minut. W dużej misie mieszamy suche składniki - otręby, kakao, przyprawę do piernika
My Chcemy Jeśćtarta to smak nadchodzącego lata. Słodkie brzoskwinie, egzotyczny kokos i włoska ricotta to jej główne składniki. Składniki Spód 100 g kaszy jaglanej 2 łyżki kakao 1 łyżka ksylitolu 1 jogurt naturalny Krem 1 opakowanie sera ricotta light 2 – 3 brzoskwinie lub 5 – 6 połówek z puszki 3 łyżki wiórek kokosowych 1 łyżeczka agaru 30 ml gorącej wody 1 łyżka(...)ksylitolu Kaszę jaglaną gotujemy w jogurcie naturalnym, często mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy kakao i mieszamy. Masę przelewamy do formy na tartę i odstawiamy do wystygnięcia. Później wstawiamy do lodówki na godzinę. Jeżeli brzoskwinie są z puszki płuczemy je ze słodkiej zalewy (takich użyłam). Świeże owoce myjemy i obieramy ze skóry. Następnie kroimy je w kostkę i dodajemy do ricotty
My Chcemy Jeśćświetnie odnajduje się w kuchni, tworząc arcyciekawe smaki. Koktajl jest świetnym przykładem na to jak świetnie ziółko można wykorzystać w bardzo prostych przepisach. Składniki: 1 szklanka mleka 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka lawendy 50 ml śmietanki 30% 3 małe banany 1 łyżka cukru brzozowego Przygotowanie: 1. Mleko gotujemy, gorącym mlekiem zalewamy kakao i lawendę, czekamy aż przestygnie 2. Przecedzamy przez
Kuchnia PROzdrowotna