oraz pociechy ze swoich dzieci. SKŁADNIKI: Biszkopt: 2 jajka 1/3 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 3 łyżki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki octu 1,5 łyżki kakao Masa homo: 500g serka homogenizowanego waniliowego 2 opakowania galaretki cytrynowej Mus truskawkowy: 1/2 kg truskawek 2 opakowania galaretki truskawkowej Dodatkowo : 150 ml śmietany 36% 1/2 łyżki cukru pudru. PRZYGOTOWANIE(...)Biszkopt : Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję żółtka oraz cukier. Nie przerywając ubijania dodaję olej, mąkę, ocet, kakao i proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 30 minut w temperaturze 170 stopni. 2. Masa homo: Galaretki cytrynowe rozpuszczam w 500 ml wrzącej wody. Studzę. Zimny serek homogenizowany miksuję z tężejącą
Tradycyjna kuchnia Kasiuzależniający! Składniki: kruche ciasto: 400 g maki 100 g cukru 15 dag miękkiego masła 3 łyżki miękkiego smalcu jajko 15g proszku do pieczenia 15g cukru waniliowego 3 czubate łyżki kakao mus czekoladowy: 200g czekolady gorzkiej 2 łyżki koniaku 4 łyżki wody mineralnej 30g masła 3 jajka 55g cukru 125 ml śmietanki oraz puszka masy kajmakowej 500g malin (można użyć również(...)porzeczek, jeżyn lub wydrylowanych wiśni) Sposób przygotowania: Kruche ciasto: Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C. Masło i smalec siekamy z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia i kakao. Ubijamy białko jajka, dodajemy do niego cukier i cukier waniliowy, a następnie żółtko . Ubitą puszysta masę dodajemy do mąki z tłuszczem i zagniatamy ciasto, a następnie układamy na dnie okrągłej formy o średnicy
Pyry na Gazkarpatkę, a że rozpoczyna się sezon truskawkowy to przygotowałam ją właśnie z nimi! Smak rewelacyjny. Ciasto parzone: 250 ml wody 150 g margaryny 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka kakao 5 jajek L Szczypta proszku do pieczenia Krem: 750 ml mleka 3/4 szklanki cukru 32 g cukru waniliowego 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka(...)masła Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa 400 g truskawek Cukier puder Ciasto parzone: Do garnka wlewamy wodę i wkładamy margarynę. Rozpuszczamy, gotujemy. Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy mąkę oraz kakao, energicznie mieszamy. Garnek stawiamy z powrotem na mały ogień, cały czas mieszamy (ok. 2 minut). Ciasto ma dobrą konsystencję gdy odchodzi od ścianek garnka. Masę studzimy, przekładamy do misy miksera. Wystudzoną
VioletoweKucharzenieszukać przepisu zamieszczę je jeszcze raz :) Muffinki z czekoladową czapeczką Składniki: 20 dag masła 15 dag gorzkiej czekolady 15 dag maki pszennej 6 dag cukru 10 dag kakao 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 6 jajek 25 dag kwaśnej śmietany Masa: 100 g mlecznej czekolady 150 g masła 200 g cukru pudru(...)Przygotowanie: Przygotowujemy kąpiel wodną, w której rozpuścimy masło razem z gorzką czekoladą. Mąkę przesiewamy, mieszamy w dużej misce razem z cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem, kakao oraz proszkiem do pieczenia. w drugiej misce łączymy ze sobą jajka (całe) i śmietanę. Masę jajeczną wlewamy do suchych składników i mieszamy. Na końcu wlewamy rozpuszczoną czekoladę i szybko mieszamy
Lawendowe Nieboszklanki cukru pudru ziarenka z 1/2 laski wanilii 1 łyżeczka esencji waniliowej 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki wody Polewa czekoladowa: 50 g cukru 15 ml wody 15 g kakao 30 ml kremówki 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżeczki wody Panna cotta Truskawki miksujemy i przecieramy przez sitko do pozbycia się pestek. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia na około(...)odejdzie od dna. Polewa czekoladowa Żelatynę zalewamy 2 łyżeczkami zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Do garnka wlewamy wodę i dodajemy cukier, zagotowujemy do rozpuszczenia cukru. Dodajemy kremówkę, kakao i mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy do całkowitego jej rozpuszczenia się (lub podgrzewamy wcześniej żelatynę w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej). Polewę studzimy - będzie tężała
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!powiem Wam, że jest pysznie. Zaproponowane do wspólnego pieczenia tartaletki czekoladowe są po prostu rewelacyjne. Składniki: Ciasto 200 g mąki krupczatki 50 g cukru pudru 1 łyżka kakao 100 g zimnego masła 1 jajko 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Masa czekoladowa 150 g gorzkiej czekolady 60 ml śmietany kremówki(...)żółtka 70 g zmielonych orzechów włoskich Ale-raj Beza 2 białka 3 łyżki cukru truskawki Przygotowanie: Ciasto: Do misy z miksera wsypać mąkę dodać proszek do pieczenia, cukier puder, kakao, zimne pokrojone w kostkę masło i jajko. Końcówką do ucierania zmiksować na wolnych obrotach do momentu aż składniki się połączą. Przełożyć na blat zagnieść i uformować kulkę. Foremki o średnicy
Ala piecze i gotujesesji zdjęciowej miseczki, w których podawana jest granitą są lekko zmrożone. ... każda porcja granity jest wypełniona małymi, borówkowymi smakołykami. Składniki: 1 1/2 szklanki wody 1/4 szklanki dobrego, ciemnego kakao 2 łyżki cukru 45 g klasycznej gorzkiej czekolady z bakaliami firmy Goplana 3 czubate łyżki borówek Przygotowanie: Wodę gotujemy w małym garnku. Gdy woda zacznie wrzeć dodajemy do niej kakao
Słodkie okruszkikrem toffi. Jeśli chcecie zapoznać się z innymi miodami oraz ich właściwościami zdrowotnymi zapraszam na stronę - miody polska Składniki : - puszka ciecierzycy - 1 jajko - szklanka nerkowców - 1/3 szklanki kakao - ok 100 g czekolady (można dodać mniej) - płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1/3 szklanki miodu ja użyłam wrzosowego do kupienia TUTAJ Przygotowanie: Namoczyć nerkowce na ok 1h, zmielić(...)ciecierzyce i nerkowce, dodać kakao, rozpuszczoną czekoladę, miód, proszek do pieczenia, jajko wymieszać, wyłożyć na blaszkę keksówkę, piec ok 25 minut w temperaturze ok 175 stopni, po wyjęciu z piekarnika odczekać ok 15 minut przed krojeniem
zdrowa vege kuchniaSkładniki: 2,5 szklanki mąki margaryna 1 łyżka smalcu 4 jajka 4 łyżki cukru 2 łyżki cukru waniliowego domowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1,5 łyżki bułki tartej Żółtka oddzielić od białek. Margarynę pokroić na mniejsze kawałki, dodać żółtka, smalec, cukier oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem zagnieść ręcznie. Otrzymaną kulę ciasta(...)podzielić na dwie części – 1/3 i 2/3. Mniejszą część ciasta schować do zamrażalnika, a do większej dodać kakao. Zagnieść. Większym kawałkiem wyłożyć spód blachy (z papierem do pieczenia) o wymiarach ok. 25×40 cm. Posypać bułką tartą. Masa serowa: 3 śmietany 18% (po 400g) 2 budynie śmietankowe ½ szklanki cukru 4 białka szczypta soli Białka ubić z solą na sztywno. Dodawać
kulinarnyswiatdomispokojnie możecie ją wykorzystać. Składniki na 1 blat biszkoptu (będą potrzebne 2): 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru 2 łyżki kakao +biały rum i woda na poncz (w wersji bezalkoholowej poncz można zrobić z wody i soku z cytryny) Składniki na krem z truskawek: 1 szklanka musu truskawkowego (zmiksowane truskawki) 3 łyżeczki mąki(...)bardziej puszysty będzie biszkopt, więc warto poświęcić na to przynajmniej 5 – 7 minut (idealnie jeśli macie stojący mikser, który zrobi to za Was). Mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao mieszamy dokładnie razem i przesiewamy do miseczki. Kiedy jajka są już dobrze ubite delikatnie mieszamy z nimi suche składniki (najlepiej drucianą trzepaczką). Im mniej mieszania tym lepiej. Ciasto przekładamy od razu
Ciastkozercytwarogu (powinien być 3-krotnie zmielony, ja nie mieliłam) 3-4 łyżki cukru pudru + można dodać 1 łyżkę ekstraktu waniliowego lub cukier wanilinowy 100 g masła 2 łyżki kakao herbatniki kakaowe lub jasne typu petit beurre polewa czekoladowa i biała (mogą być gotowe) można też rozpuścić w osobnych miseczkach białą i gorzką czekoladę z niewielką ilością śmietanki 30% przepis(...)zagotować dodać 3 łyżki mleka w proszku i dokładnie wymieszać przestudzić i wykorzystać. Przygotowanie: Ser miksujemy z cukrem i stopionym masłem. Dzielimy masę na dwie części. Do jednej dodajemy kakao. Na dużym kawałku folii aluminiowej układamy mniejszy od niej prostokąt z herbatników (3 x 6 ciastek- moje były większe więc 3 x 4). Smarujemy herbatniki białą masą serową. Przykrywamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPorcelana Bogucice seria Martha Gold i taca do ciasta dopełniają całość i przepięknie prezentuje się na każdym stole. Składniki: 2 kwadratowe wafle 1 szkl cukru 4 łyżki kakao 250 g masła ok 300 g ulubionych bakalii 1-2 paczki herbatników np szkolnych 2 lekko kwaśne jabłka 1 - galaretka cytrynowa Moczymy w wodzie ścierkę i przykrywamy nią wafle(...)zmiękły. Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody. Masło rozpuszczamy z cukrem i dodajemy kakao. Dokładnie mieszamy całość i dodajemy posiekane delikatnie bakalie, pokruszone herbatniki, pokrojone w kostkę jabłka i lekko przestudzoną galaretkę. Mieszamy o odstawiamy do lekkiego zgęstnienia. Wafle układamy na płaskiej powierzchni i wykładamy masę. Całość zwijamy w roladę i w folię spożywczą. Wkładamy gotowe ciasto
Malinowe Pocałunkiśrodku. Moje kubki smakowe są zadowolone. Składniki na 12 muffinek: Składniki suche: Szklanka mąki pszennej ( ja użyłam 450) 1/3 szklanki cukru 2/3 szklanki zmielonych orzechów laskowych Czubata łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Opakowanie cukru waniliowego szczypta soli Składniki płynne: Szklanka jogurtu greckiego 1/3 szklanki oleju słonecznikowego ( może być inny) jajko Do jednej(...)miski przesiałam mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao. Wsypałam oba cukry, sól i orzechy - wymieszałam. Do drugiej większej miski wlałam jogurt, olej i dodałam jajko - rozmieszałam. Dodałam suche składniki i wymieszałam krótko, tylko do połączenia - zbyt długie mieszanie spowoduje, że muffinki będą twarde. Gotową mieszankę przełożyłam do foremek, wierzch posypałam zmielonymi orzechami laskowymi. Piekłam przez 35 minut 200 stopniach
apetytnapieczenieupiekłam jest bardzo delikatny w środku - jak drożdżowy, ładnie pachnie i nie jest moim zdaniem zbyt czekoladowy. Bardziej przypomina ciasto niż chleb Składniki : 2 szklanki mąki pszennej łyżka kakao 1/3 szklanki cukru szczypta soli ( podkreśli smak czekolady) 2 czubate łyżki jogurtu greckiego tabliczka startej czekolady ( na małych oczkach) - u mnie mleczna 3/4 szklanki wody 3 łyżki zakwasu żytniego jasnego(...)można dać pszenny) - konsystencji gęstej śmietany Wykonanie : Mąkę i kakao przesiałam do miski, dolałam wodę i jogurt - wymieszałam i odstawiłam na 5 minut. Ciasto jest bardzo gęste. Po tym czasie dodałam cukier, sól, zakwas i wyrabiałam ok 2 minuty, na końcu dodałam startą czekoladę i wyrabiałam jeszcze 3 minuty. Całość jest raczej gęsta i nadaje się do uformowania okrągłego bochenka
apetytnapieczenie