efekt jak dla mnie wart zachodu. Składniki: Proporcje na blachę 28x25 Czekoladowy biszkopt : 3 jajka (oddzielnie białka i żółtka ) pół szklanki cukru (110g) pół szklanki mąki(80g) 2 łyżki kakao 2 łyżki oleju pół łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropli aromatu rumowego Krem miętowy: 2,5 szklanki mleka (625ml) 2 op budyniu waniliowego 2 łyżki cukru 3/4 kostki miękkiego masła(...)sztywną pianę, porcjami dosypujemy cukier i nadal ubijając , gdy piana jest już sztywna wrzucamy po jednym żółtku . Do ubitej masy wlewamy olej i aromat, łączymy całość. Mąkę , proszek i kakao przesiewamy do jajecznej masy i delikatnie mieszamy łyżką, aż składniki sie połączą. Wlewamy do formy z wysmarowanym samym dnem (smarujemy masłem i delikatnie obsypujemy bułką tartą ) Pieczemy
Malinowa Kawiarenkajajka, 2/3 szklanki cukru, 1 kopiasta szklanka mąki, 6 łyżek oleju, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Poncz: 1,5 łyżki wody, 5 dag margaryny, 1 łyżka kakao, 1 szklanka cukru, 100 ml wódki, Masa śmietanowa: 250 ml śmietany 30%, 1 opakowanie galaretki cytrynowej, Dodatkowo: 1/2 tabliczki mlecznej czekolady. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt : Białka ubijam na sztywną pianę. Naprzemiennie(...)temperaturze 180 stopni. 2. Z przestudzonego biszkoptu zdejmuję papier. Końcem od drewnianej łyżki robię w biszkopcie wgłębienia (co 2 cm). 3. Poncz : Margarynę rozpuszczam z wodą, cukrem i kakao na kąpieli wodnej. Kiedy masa będzie jednolita wlewam wódkę. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Poncz wlewam do wgłębień na biszkopcie. 4. Masa śmietanowa : Galaretkę rozpuszczam w 1 szklance wrzącej wody. Odstawiam
Tradycyjna kuchnia KasiSkładniki: Ciasto: 4 jajka 200 g cukru pudru 200 g mąki 1/3 szklanki oleju 5 łyżek ciepłej wody (ok. 40 ml) dość czubata łyżeczka proszku do pieczenia czubata łyżka kakao + łyżka ciepłej wody Krem: 2 szklanki mleka (500 ml) 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki mąki pszennej cukier waniliowy 170 g masła w temperaturze pokojowej(...)pieczenia i znów delikatnie mieszamy do połączenia składników. W osobnym naczyniu ubijamy białka, a następnie łączymy z resztą ciasta. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao, łyżkę wody i delikatnie mieszamy do otrzymania gładkiej may. Dwie formy (każda w rozmiarze ok. 12 x 20 cm) smarujemy tłuszczem (np. margaryną) i do jednej z nich wykładamy masę
Słodka Stronasię, że to przecież niczym sałatka Ciasto jest ala murzynkowe, wilgotne, puszyste i sycące. Jest bardzo smaczne a dodatkowo powstaje bardzo szybko. Składniki: 350 g maki pszennej 50 g kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka przyprawy do piernika 175 ml oliwy z oliwek 375 g cukru kryształu 3 jajka 2 łyżeczki ekstraktu(...)wanilii 500 g obranej cukinii 100 g posiekanych orzechów włoskich lub laskowych Mąkę, kakao, proszek, sodę, przyprawę mieszamy razem. Oliwę, cukier, jajka, ekstrakt z wanilii roztrzepujemy rózgą kuchenną. Cukinię obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Orzechy drobno siekamy. Do suchych składników wlewamy mokre. Lekko mieszamy. Wsypujemy cukinię i orzechy. Mieszamy całość do połączenia się. Formę o średnicy
Made By Mom And Sonjajka szklanka cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 szklanki mąki szklanka oleju łyżeczka sody 2 jabłka duża garść rodzynek Polewa: 2 łyżki masła 3 łyżki wody 2 łyżki kakao 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady garść płatków migdałowych Przygotowanie Jajka ubijamy, stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i olej. Miksujemy(...)wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 40 minut. Ciasto studzimy. Przygotowujemy polewę: do garnuszka wkładamy wodę, masło i kakao i zagotowujemy. Następnie dodajemy pokruszoną czekoladę i gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając, aż się rozpuści. Polewę lekko studzimy, dodajemy migdały i mieszamy. Ciepłą, ale nie gorącą wylewamy
e-PrzepisyKulinarnetypu philadelphia 1 łyżeczka żelatyny na 2 łyżeczki wody 1 łyżeczka cukru pudru Mus kawowy: 125 g serka typu philadelphia 20 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżki kakao 3 łyżki kawy świeżo zaparzonej (najlepiej świeżo mielonej) 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka żelatyny na 2 łyżki wody Nadzienie: 4 łyżeczki kajmaku- masy krówkowej z puszki Dekoracja: 3 małe(...)miseczka do mieszania składników mikser misa z wysokimi ściankami Przygotowanie: Mus kawowy : 1. W misie o wysokich ściankach ubić mikserem śmietanę 36% dodać cukier puder i serek 2. Dodać kakao, kawę i dokładnie wymieszać 3. Żelatynę rozpuścić w 1 łyżce wody i odstawić do napęcznienia na 10-15 minut 4. Gdy żelatyna napęcznieje dodać do niej pozostałą łyżkę wrzącej wody
KreatywnePinyuzyskania oczekiwanej wielkości wzorku. Czekoladę nanieść na wierzch tortu dowolnym wzorkiem, ewentualnie dołożyć dodatkowo pastylki nierozpuszczonej czekolady. Krem do wykonania dekoracyjnych kwiatów : 200 g miękkiego masła 2 łyżki kakao 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka mascarpone Masło musi być miękkie, ponieważ należy je utrzeć mikserem na gładką puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać cukier puder, a następnie kakao i mascarpone
Trzeci talerzsię - jest proste i nie wymaga wielkich zakupów. Przekonajcie się sami: Składniki: 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 4 jajka 200 gram margaryny 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 2-3 łyżki konfitury wiśniowej Przygotowanie: Margarynę rozpuszczamy. Czekoladę kruszymy na kawałki. Żółtka ubijamy z cukrem przez ok minutę. Wlewamy letnią(...)margarynę. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i ubijamy przez ok. 4 minuty. Schłodzone białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do ubitej masy i delikatnie mieszamy łyżką. Następnie dodajemy kakao i czekoladę i znów delikatnie mieszamy. Wlewamy do wysmarowanej tłuszczem blachy (o wym. 10x25 cm). Wykładamy konfiturę. Pieczemy do 60 minut w temperaturze 180 stopni. Najlepiej kontrolować ciasto patyczkiem. Można wykończyć
Kuchnia po mojemujaja 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżeczki cukru waniliowego (lub aromatu) 0,5 szklanki oleju 2 łyżki kakao 3-4 łyżki konfitury wiśniowej z całymi owocami 4-5 brzoskwiń z zalewy (odsączonych) Przygotowanie: Po szczegóły przygotowania podstawowej wersji ciasta odsyłam do przepisu źródłowego , co by się nie powtarzać. Modyfikacje(...)polegają na zastąpieniu owoców świeżych konfiturą i pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami z zalewy. Ciasto dwukolorowe otrzymujemy poprzez dodanie 2 łyżek kakao do połowy uzyskanego ciasta podstawowego. Do ciasta jasnego dodajemy brzoskwinie i wykładamy na posmarowaną tłuszczem blachę. Na wierzch wylewamy ciasto ciemne wymieszane delikatnie z konfiturą. Do ciasta ciemnego można dodać jeszcze kroplę lub dwie esencji rumowej. Ciasto pieczemy
Kuchnia po mojemuszklanki mleka 3 łyżki cukru 150 g miękkiego masła 1,5 szklanka mleka w proszku Składniki na masę czekoladowo orzechową: 100 g masła 160 g nutelli 1 łyżka kakao 2 czubate łyżki zmielonych orzechów laskowych 100 g orzechów laskowych Ponadto: 3 suche wafle Sposób przygotowania Orzechy wrzucamy na suchą patelnię i prażymy na niewielkim ogniu. Uprażone orzechy siekamy, lub ubijamy(...)moździerzu. Do miski wkładamy nutellę, kakao i masło i wszystko miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy pokrojone orzechy o dokładnie mieszamy. Następnie przekładamy masę na wafla i przykrywamy kolejnym. Mleko z cukrem zagotowujemy, cały czas mieszając. Po rozpuszczeniu cukru, odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Masło ubijamy na jasną i puszystą masę, na najwyższych obrotach miksera. Następnie po jednej łyżce dodajemy
W kuchennej krainieskładniki: 150 g mąki 3 łyżki cukru 40 g masła 2 jajka 250 ml mleka 50 g czekolady gorzkiej 1 łyżeczka kakao ok. 125 ml wody gazowanej wykonanie: W rondelku rozpuszczamy czekoladę z masłem, mlekiem i kakao do chwili połączenia się składników. Odstawiamy z ognia, dodajemy cukier i jajka, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i miksujemy na gładkie ciasto. Odstawiamy
Domowy Smak Jedzeniamożemy je przygotować bez wcześniejszych przygotowań. Składniki: 5 jajek 1,5 szklanki cukru 3 szklanki mąki 1 szklanka oleju 1 szklanka oranżady 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 3 łyżki mąki Przygotowanie: Jajka zmiksować z cukrem. Dodać olej, mąkę, oranżadę, proszek do pieczenia, całość zmiksować. Ciasto podzielić na 2 części. Do pierwszej dodać kakao, do drugiej trzy łyżki
Mama Gotujepolewy. Przepis podany do upieczenia mazurka w blaszce 21x26 cm. Składniki na ciasto: 250 g mąki 150 g masła 100 g cukru pudru 3 żółtka 2 - 3 łyżeczki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na polewę: 50 g masła 50 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady deserowej 100 g śmietany 30% plastry z 1 kandyzowanej pomarańczy Wykonanie: Mąkę(...)cukier przesiać przez sito, dodać kakao, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Dodać chłodne masło wyciągnięte około 15 minut wcześniej z lodówki, posiekać i rozetrzeć palcami z mąką. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 min. Ciasto rozwałkować na placek większy od wielkości formy. Placek przyciąć do wymiarów formy, przełożyć
Mama Gotujektóry trzeba włożyć by go przygotować. W przepisie ilości składników na tortownicę o średnicy 25 cm. Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 150 g masła 4 łyżki kakao 100 g cukru pudru 3 łyżki kwaśnej śmietany 3 żółtka szczypta soli Składniki na nadzienie: 1 kg gruszek 0,8 kg jabłek 150 g cukru 2 łyżki świeżo startego(...)czerwonego wina 3 łyżki cukru 1 laska cynamonu 6 goździków skórka otarta z 1 pomarańczy Wykonanie: 1. Przygotować spód z kruchego ciasta: Mąkę przesiać przez sito do miski. Dodać kakao, cukier puder i sól, wymieszać. Do mąki dodać masła wyciągnięte z lodówki 15 - 20 minut wcześniej a następnie rozetrzeć je palcami z mąką. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto
Mama Gotujeponieważ zimą jest on już skrystalizowany to delikatnie go podgrzewam żeby był płynny) 5 łyżek miękkiego masła 1 jajko 1 łyżeczka sody 1 opakowanie przyprawy do piernika 1 łyżka kakao Wykonanie: Mąkę, cukier, sodę, kakao i przyprawę do piernika wymieszać. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto tak żeby było gładkie. W razie potrzeby można dodać jeszcze trochę mąki. Ciasto rozwałkować
Mama Gotuje