właśnie przepis:) Składniki: -5 jajek -1,5 szklanki cukru -2,5 szklanki mąki + 3 płaskie łyżki -1 szklanka oleju -1 szklanka ciepłej wody -3 łaskie łyżki kakao --2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -aromat, np. rumowy -bułka tarta Jajka z cukrem miksujemy. Dodajemy aromat. Dodajemy olej i delikatnie miksujemy. Dodajemy wodę i przesiana mąkę, wymieszaną z proszkiem(...)pieczenia i miksujemy. Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej z części dodajemy 3 łyżki mąki a do drugiej kakao. Mieszamy łyżką. Formę natłuszczamy i delikatnie posypujemy bułką tartą. Wlewamy na przemian ciemne i jasne ciasto. Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury 170 st. C na ok. 55 minut. Ciasto upieczone. Wyjmujemy z formy, studzimy i gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnyDodatkowo jest bezproblemowy w wykonaniu, czyli łatwy Kochani :) To był świetny wybór. Źródło: Moje Wypieki . Spód ciasteczkowy: 200 g ciastek pełnoziarnistych 70 g masła roztopionego 1 kopiasta łyżka kakao gorzkiego Wykonanie jest proste, wiecie już doskonale jak zrobić taki spód. Ciastka wrzuciłam do blendera, zmiksowałam na piasek, wsypałam kakao i wlałam rozpuszczone masło i zmiksowałam ponownie. Uzyskałam taki mokry
Blondynka Gotujejajka 100 g czekolady deserowej 100 g masła 200 g truskawek świeżych- jeśli są mrożone- muszą być całkowicie odmrożone przed dodaniem ich do ciasta 1/2 łyżeczki whisky- opcjonalnie Dekoracja: kakao do oprószenia Przygotowanie: 1. Do garnka wlać wodę i podgrzewać na małym ogniu 2. Do podgrzewającej wody dodać masło, podgrzewać do momentu rozpuszczenia i zmieszania się produktów, mieszać od czasu(...)wyłożonej papierem do pieczenia. 7. W ciasto włożyć truskawki i odstępach co kilka centymetrów. Piec: około 20-45 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać ciepłe bądź zimne. Oprószyć ciasto kakao przed podaniem. Uwaga: Ciasto ma być mokre, wilgotne, ale nie ciągnące się. Brownie nie są suche w środku jak nasze biszkopty, są one wilgotne w środku i bardzo przyjemnie czekoladowe
KreatywnePinyłyżeczki ekstraktu z wanilii - 4 jajka, skorupki sparzone wrzątkiem - 370g mąki pszennej (ok.2 1/4 szklanki) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - szczypta soli - 6 łyżek kakao - 1 szklanka gęstej maślanki lub jogurtu naturalnego, w temperaturze pokojowej - 1 słoiczek (ok.30ml) czerwonego barwnika spożywczego w żelu (użyłam firmy Wilton) *masa: - 500ml śmietanki kremówki 36%, bardzo zimnej - 1 szklanka cukru(...)białej i puszystej masy. Stopniowo wbijać po jednym jajku, cały czas ubijając po kolejnym dodanym jajku. Do drugiej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i kakao. Dokładnie wymieszać i jeszcze raz przesiać. Stopniowo dodawać do utartej masy (najlepiej w 3-4 partiach), delikatnie mieszając za każdym razem. Delikatnie połączyć z maślanką/jogurtem oraz barwnikiem spożywczym. Przełożyć
CookYourselftakich eksperymentów jest czekoladowy jabłecznik z budyniem. Spróbujcie. Nam smakuje - nawet bardzo :) 'czekoladowy jabłecznik z budyniem' Składniki: * ciasto: - 1 opakowanie masła (200g) - 2 szklanki mąki - 3 łyżki kakao - 2 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3/4 - 1 szklanka cukru - 2 łyżeczki cynamonu * masa jabłkowa: - 10 średniej wielkości jabłek - 1 łyżeczka cynamonu - 1-2 łyżki cukru * masa budyniowa: - 2 budynie(...)waniliowe - 750 ml mleka - cukier (jeśli potrzeba do przyrządzenia budyniu) Ciasto: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po 1 jajku, cały czas miksując. Następnie dodać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier, cynamon. Ugnieść kruche ciasto. Podzielić na połowę. Jedną połówkę umieścić w zamrażalce, drugą rozłożyć dno formy. Blachę umieścić w lodówce. Masa jabłkowa. Jabłka obrać ze skórki
CookYourselfzrekompensował mi ich smak. Niebo w gębie! 'czekoladowe ciasteczka Pierre'a Hermé' Składniki: - 2 białka - 100-120g cukru pudru - 250g miękkiego masła - 250g mąki pszennej - 3 łyżki kakao - ulubiony aromat - szczypta soli Masło utrzeć z cukrem pudrem na biały puch. Białka ubić na sztywno, ze szczyptą doli. Mąkę i kakao przesiać i dodać do masła wraz z pianą
CookYourselfjajek - 4 szklanki mąki - 3/4-1 szklanka cukru - 1 dżem/konfitura (ja użyłam konfitury śliwkowej, najlepiej użyć dżemu/konfitury z kwaskowych owoców) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 4 łyżki kakao Masło posiekać z mąką i proszkiem. Dodać żółtka, 3 łyżki cukru i szybko ugnieść kruche ciasto. Podzielić na 3 części (1 dużą i 2 małe). Do jednej małej dodajemy kakao
CookYourselftego nie zawierają w sobie jajek, więc dla alergików idealne. Polecam! 'łatwe owsiane ciasteczka bez jajek' Składniki (na ok.9szt): - 2 dojrzałe banany - 1 szklanka płatków owsianych - 2 łyżki kakao - dowolne dodatki (posiekane orzechy, rodzynki, czekolada, jagody goji itp) Banana obrać i rozgnieść widelcem. Dodać płatki owsiane, kakao i dodatki (u mnie jagody i posiekana biała czekolada). Dokładnie wymieszać. Na blachę
CookYourselfkażdy dzień delikatne i puszyste muffinki o smaku coli SKŁADNIKI: 200g mąki pszennej 100ml oliwy z oliwek 200 ml coli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 4 łyżki kakao Najlepiej jak wszystkie składniki będą w temperaturze pokojowej. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200ºC (z termoobiegiem) W dwóch osobnych miskach mieszamy składniki suche (mąkę, proszek do pieczenia,kakao
Panda i jej światkulkami z białej i ciemnej czekolady z rumem. Ciasto piwne ( 2 blachy o śr.20 cm) 1 szklanka ciemnego piwa (ja użyłam Żywca portera) 170g margaryny 4 szklanki kakao 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki cukru brązowego 2 łyżki sody oczyszczonej 2 jajka 2/3 szklanki jogurtu greckiego Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Blachy wyłożyć papierem a boki wysmarować(...)masłem. Masło z piwem podgrzać, ale tylko do rozpuszczenia masła. Następnie dodać kakao i mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. W misce połączyć mąkę, cukier i sodę. W innym naczyniu połączyć jaja i jogurt a następnie dodać przestudzone piwo. Do powstałej masy dodać mąkę i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto rozłożyć równo w tortownicach. Piec
Panda i jej światsody oczyszczonej 200 g miękkiego masła 180 g cukru pudru (1,5 szklanki) 50 g szklanki cukru 1 jajko 3/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1/4 łyżeczki ekstraktu cytrynowego 5 łyżek kakao Dekoracja: posiekana deserowa czekolada pokrojony w drobną kosteczkę marcepan Potrzebne będą: 2 duże miski wałek foremki do wykrawania bądź szklanka papier do pieczenia Przygotowanie: 1. W pierwszej misce połączyć(...)sobą mąkę, sól, sodę oczyszczoną, kakao 2. W drugiej misce połączyć masło, cukier puder, cukier. 3. Wymieszać aż masa będzie miała konsystencję masła 4. Dodać jajko oraz ekstrakt z wanilii oraz cytryny 5. Połączyć składniki z pierwszej oraz drugiej misy i wszystko razem połączyć/ugnieść ciasto 6. Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki
KreatywnePinywersji brownie. :) Składniki: 3 szklanki startej cukinii, 1 szklanka mąki, 2 jajka, 1/2 łyżeczki ekstraktu śmietankowego (może być waniliowy), 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1/4 łyżeczki soli, 4 łyżki kakao, 5 łyżek brązowego cukru, Gorzka czekolada lub drobinki czekoladowe, Jak przygotować? Cukinie musimy zetrzeć na drobne kawałki. Zmiksować jajka z ekstraktem oraz cukrem. W osobnej misce dokładnie łączymy resztę składników(...)mąkę, kakao, sól, sodę. Cukinie wyciskamy z nadmiaru wody i dodajemy do mieszanki z jajkami - dobrze mieszamy. Teraz dodajemy po trochę połączonej z resztą składników mąki i pozwalamy, aż składniki całkowicie się połączą. Miksturę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki - ja użyłam takiej o wymiarach 20x20. Na górze układamy kawałki lub drobinki czekolady. Pieczemy w 180 stopniach przez około
Chocolate Stop Temptingsosach do mięs nadaje odrobinę goryczy takim sosom. Do przygotowania takich sosów nie potrzebujemy dużej ilości czekolady. Wystarczy wykorzystać ją aby lekko zagęścić sos. Gorzka czekolada z wysoką zawartością kakao sprawia, że sos na niej przygotowywany jest bardzo bogaty w smaku i ma aksamitną konsystencję. A dzięki łączeniu czekolady z chili możemy śmiało łączyć ją z mięsem. Również użycie wina(...)łyżeczki masła lub oliwy z oliwek 2 łyżeczki zmielonej szalotki lub cebuli ¼ szklanki wina porto ¼ szklanki bulionu wołowego 1 łyżka stołowa octu balsamicznego 30 gram posiekanej gorzkiej czekolady (70% kakao) opcjonalnie sos tabasco lub chrzan do smaku Przygotowanie: Steka przygotować do grillowania, natrzeć 1 łyżką oliwy z oliwek z każdej strony. W międzyczasie rozgrzać grilla. Steki tuż przed grillowaniem obsypać
naRuszciedwóch kolorach. Ta babka nie może się nie udać :) Składniki: 200 g masła, 180 g mąki pszennej, 120 g mąki ziemniaczanej, 200 g cukru, 4 jajka, 2 łyżki kakao, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli. dodatkowo: 100 g mlecznej czekolady, cukrowe perełki. Przygotowanie: Jajka miksujemy z cukrem na białą, puszystą masę (ok. 5 minut). Dodajemy stopniowe przesiane mąki(...)szczyptę soli i wolnym strumieniem wlewamy roztopione, ostudzone masło (cały czas miksujemy). 2/3 ciasta przelewamy do foremki do babki (wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą). Do reszty ciasta dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Ciemno ciasto wlewamy na jasne. Pieczemy w 175 stopniach do tzw. suchego patyczka ok. 50 minut. Po ostudzeniu dekorujemy mleczną czekoladą i posypkami cukrowymi. Podana na Porcelana
Aga w kuchnitroszkę w nowszej wersji- jako babeczki – z bakaliami i borówkami amerykańskimi… Babeczki idealne do wielkanocnego koszyczka. 100 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli 50 g kakao 2 jajka 1 szklanka cukru 15 g cukru waniliowego 125 g margaryny 4 łyżki wody 50 g mieszanki studenckiej 30 g borówek amerykańskich Lukier: 1 szklanka cukru pudru(...)łyżki ciepłej wody Borówki do dekoracji Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Do rondelka wkładamy margarynę, cukier, cukier waniliowy i kakao. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia. Masę gotujemy 5 minut, zdejmujemy z ognia i studzimy. Po wystudzeniu wbijamy jajka i miksujemy. Dodajemy mąkę z proszkiem. Na końcu wsypujemy mieszankę studencką i borówki, delikatnie mieszamy łyżką. Napełniamy foremki silikonowe
VioletoweKucharzenie