pierwszy wzięłam udział we wspólnym pieczeniu chleba do którego zaprosiła mnie organizatorka akcji - Amber , prowadząca blog Kuchennymi Drzwiami. W Marcowej Piekarni piekłyśmy niezwykły francuski chleb o nazwie fougasse, a pomysł na upieczenie tego pięknego chleba wyszedł od Magdy z bloga Konwalie w Kuchni . Chlebki wyszły pyszne, najsmaczniejsze jeszcze ciepłe, moczone w oliwie z czosnkiem i solą. Nie potrafię(...)powiedzieć jak smakowały następnego dnia - żaden nie doczekał :) Przepis z książki "Chleb" J. Hamelmana Przepis i rysunki z bloga Amber Fougasse to regionalna specjalność Prowansji o gęstym, chrupiącym cieście, niezwykłym kształcie i smaku. Smakuje wyjątkowo ze względu na dużą ilość chrupiącej skórki[...]„ J. Hamelman Składniki na 2 chlebki pâte fermentée 122 g mąki chlebowej
Stare Garybutter pudding”, jest znany i lubiany od 18 wieku. Nie dziwię się :)! Prosty i smaczny. Daje dużo możliwości dowolnego modyfikowania potrawy… Można dodać inne owoce, zamiast chleba można użyć chałki, brioszki czy croissantów, można dodać kawałki czekolady czy też posmarować kromki ulubionym dżemem… ale na początek wersja podstawowa, która bosko smakuje podana na gorąco z lodami waniliowymi(...)Spróbujcie koniecznie, zapewniam że warto! Zapiekanka chlebowa – składniki: 12 kromek chleba tostowego ok. 50 g rodzynek trochę kandyzowanej skórki z pomarańczy (opcjonalnie) 500 ml mleka 3 jajka 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka wanilii szczypta gałki muszkatołowej 3 łyżki cukru cukier do posypania masło do posmarowania chleba 1. Kromki chleba posmarować masłem i przekroić tak aby z każdej kromki powstały
UgotujmyTo.plPrzepis podaję za autorką książki pt. " Zamień chemię na jedzenie *" Julita Bator namawia nas do pieczenia chleba w domu, ale nie tylko chleba... Kto ciekawy przeczyta o tym we wspomnianej pozycji :) "Krok pierwszy : ZAKWAS - na zdjęciu potrzebujemy mąkę żytnią typ 720 i wodę Dzień PIERWSZY 1 łyżkę mąki żytniej typ 720 wymieszać z 2 łyżkami letniej wody(...)odstawić w ciepłe miejsce, przykrywając tak, by był dopływ powietrza (aby zakwas szybciej dojrzał, można dodać otrzymaną od kogoś łyżkę zakwasu. Można dodać także łyżkę żurku albo kawałek skórki chleba ) Dzień DRUGI Do zakwasu dodać 1 łyżkę mąki i 2 łyżki wody, wymieszać. Dzień TRZECI Do zakwasu dodać 1 łyżkę mąki i 2 łyżki wody. Wymieszać. Dzień CZWARTY Do zakwasu
Proste PotrawyChleb ze starego bloga na prośbę internautki. Chleb bardzo smaczny. Nasiona po namoczeniu tworzą galaretowatą strukturę, która utrzymuje ciasto w ryzach i dodaje wnętrzu chleba elastyczności. Podobnie jak przy użyciu nasion lnu. Namoczona kaszka orkiszowa sprawia, że ciasto w trakcie wyrabiania jest kleiste ale w efekcie po wypieku wzmacnia wilgotność chleba. Drożdże można pominąć. Zyskałam tylko 30 minut(...)godziny w tym przypadku 2 godziny. Ciasto nie wymaga również 2 czy 3 krotnego składania po wyrobieniu a tym samych długiego odpoczynku, jak to zwykle bywa przy chlebach pszennych. Wystarczy 30-40 minut aby wyłożyć do foremek do ostatecznego wyrośnięcia. Można również upiec na kamieniu lub blasze z piekarnika dając mu wcześniej wyrosnąć w koszyczkach. Chleb orkiszowy z nasionami
Leśny Zakątekprzypadku innych zwierząt, istnieją pewne rzeczy, których nie powinno się karmić gołębi. W tym artykule omówimy, czym nie wolno karmić tych ptaków, aby zapewnić im zdrowie i dobre samopoczucie. Chleb i inne produkty zbożowe Jednym z najczęstszych błędów popełnianych przez ludzi jest karmienie gołębi chlebem. Chociaż gołębie mogą jeść chleb, nie jest to dla nich zdrowe. Chleb jest bogaty(...)węglowodany i nie dostarcza wystarczającej ilości niezbędnych składników odżywczych. Nadmierna konsumpcja chleba może prowadzić do niedoborów żywieniowych u gołębi i prowadzić do problemów zdrowotnych. Ponadto, inne produkty zbożowe, takie jak ciastka, bułki, czy płatki śniadaniowe, również nie są odpowiednie dla gołębi. Zawierają one zbyt dużo cukru i soli, co może prowadzić do problemów z układem pokarmowym u tych ptaków. Mleko
Żyję by jeśćpieprz ziołowy białowieski -5 g/kg papryka płatek mix -1g/kg chilli jalapeno grys czerwone -woda 10-15 % robiłem z dwoma wartościami. 10% posmarowane są bułki 15% posmarowany jest chleb WYKONANIE Mięso było peklowane w solance 9%. Wędzonki były wędzone na ciepło 50 stopni 4 godziny i bez dodatkowej obróbki termicznej tyko wędzone. Odnośnie surowca uważam że tu można
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Piekłam już chleb z semoliną , ale był to tylko dodatek tej mąki. Przeszukałam przepisy J. Hamelmana i znalazłam chleb prawie 100% z mąki durum. Zachwyty nad tym chlebem już towarzyszyły mi jak piekłam po raz pierwszy. Chleb o niesamowitym zapachu i orzechowym smaku. Piękny miąższ o żółtym kolorze. Upiekłam zgodnie ze wskazówkami autora. Nie zmieniałam czasu ani ilości składników. Jedna(...)zmiana to zamiast 90g mąki chlebowej, dodałam orkisz typ 550. Bardzo polecam ten chleb, ale jest jeden warunek. Musi być dobra mąka z tej twardej pszenicy, która będzie zmielona dwa razy, czyli nie może być to mąka w formie kaszki. Ja kupiłam taką na Allegro. Pracy z tym chlebem jest niewiele i pomimo, że nie jest na samym zakwasie tylko
Leśny Zakątekchrupiące placki ziemniaczane usmażone na patelni i posypane cukrem, ewentualnie z dodatkiem śmietany. Wcinało się je na obiad, na deser czy kolację. Najlepszy przepis na placki ziemniaczane znajdziesz tutaj . Chleb smażony w jajku – czerstwy chleb obtoczony w roztrzepanym jajku i usmażony na patelni. Zjadany bez żadnych dodatków albo posypany cukrem, z ketchupem czy majonezem. Jedna z najczęściej przywoływanych potraw, która(...)budzi skojarzenia z dzieciństwem, a zarazem do tej pory lubimy do niej wracać. Tutaj poznasz dokładny przepis na chleb na jajku z serem żółtym. Zupa Nic – pokruszony chleb albo bułka, zalana mlekiem i posypana cukrem. Taka potrawa świetnie sprawdzała się na śniadanie i żadne słodkie kuleczki czekoladowe czy inne płatki kukurydziane nie były potrzebne. Chleb ze śmietaną i cukrem
e-PrzepisyKulinarneciśnienie spadnie otwieramy szybkowar i chłodzimy puszki w zimnej wodzie 60 min dalsze wychładzanie robimy w lodówce. Wyrób jest bardzo aromatyczny mięciutki można nawet posmarować pajdę chleba, pod wieczkiem jest smalczyk a w okół konserwy jest pyszna galaretka. Więc mamy wszystko w jednej puszce. Polecam
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.zrozumieć te zjawiska, warto spojrzeć na nie z naukowego punktu widzenia. W tym artykule przedstawimy kilka ciekawych przykładów, jak nauka w kuchni może być fascynująca i pouczająca. Jak powstaje chleb? Chleb to jedna z najstarszych i najpopularniejszych potraw na świecie. Jego podstawowymi składnikami są mąka, woda, sól i drożdże. Drożdże to mikroskopijne grzyby, które żyją na powierzchni ziaren zbóż. Podczas(...)Jednocześnie, drożdże zużywają cukier zawarty w mące i wytwarzają dwutlenek węgla i alkohol. Dwutlenek węgla tworzy pęcherzyki gazu w cieście, które nadają mu puszystość i objętość. Alkohol natomiast nadaje chlebowi aromat i smak. Aby chleb był jeszcze bardziej puszysty i chrupiący, można dodać do ciasta zakwas. Zakwas to mieszanina mąki i wody, która fermentuje dzięki bakteriom kwasu mlekowego. Bakterie
ProstePesto.plSerrano, pomidory, oliwki, burrata, chleb — czyli prosta sałatka z niezwykłą szynka Serrano. Szynka serrano jest jednym z najbardziej znanych i cenionych rodzajów szynki na świecie. Jest to produkt pochodzący z Hiszpanii, a jego historia sięga setek lat wstecz. Nazwa — Serrano — pochodzi od hiszpańskiego słowa — sierra, które oznacza góry. To dlatego, że szynka była tradycyjnie hodowana i wytwarzana w górzystych regionach(...)terytorium obecnej Hiszpanii było pod panowaniem Rzymian. Rzymianie wprowadzili sztukę wytwarzania wędlin, a praktyka ta przetrwała wieki i przekazywana była z pokolenia na pokolenie. Serrano, pomidory, oliwki, burrata, chleb Początkowo szynka była przygotowywana w celu wykorzystania mięsa wieprzowego podczas długotrwałych podróży czy podczas okresów braku dostępu do żywności. Dzięki suszeniu i soleniu mięso było zachowywane na długo i stanowiło cenną
RafalCookoctową możecie przechować w zakręconym słoiku z niewielką ilością octu, przyda się do następnego nastawu na ocet. UWAGA!!! Nie trzymamy nastawionego octu obok nastawionego wina, zakwasu na chleb, innego zakwasu Moje inne octy: sosnowy, malinowy, gruszkowy, z podagrycznika, z czarnej porzeczki, ananasowy, Smacznego
Bułka z Chlebemocen) Pyszny, pachnący, z chrupiącą skórką keto chleb bambusowy! Doskonały do tradycyjnych kanapek, ale też tostów czy zapiekanek! Jest to kolejna propozycja na pieczywo niskowęglowodanowe i bezglutenowe przygotowywane ze składników, które można bezpiecznie poddawać obróbce cieplnej. Bazę stanowił oczywiście przepis na bardzo znane i lubiane przez moich Czytelników bułki bambusowe , który lekko zmodyfikowałam. Ponadto z uwagi na wielkość bochenka należy(...)suchym chłodnym miejscu, ale też mrozić. Osobiście kroję go na kromki i pakuję po 2 sztuki w woreczki i w razie potrzeby wyjmuję do rozmrożenia. Składniki – keto chleb bambusowy (ok 15 kromek) 110 g błonnika bambusowego/mąki bambusowej (ilość zależy od wielkości jajek) 45 g łupin/łuski babki jajowatej ( ilość zależy od wielkości jajek) 8 średniej wielkości jajka
Ola la LCHF