PROSTY I PYSZNY CHLEB RAZOWY ORKISZOWY NA ZAKWASIE 151orkiszowy chleb razowy, jest meeega prosty. Wystarczy wsypać opakowanie kilogramowe mąki, dodać zakwas (dodaję bez wcześniejszego dokarmiania, tylko po lekkim ogrzaniu w temp.pokojowej), sól i wodę. Wszystko razem wymieszać do połączenia składników. Przełożyć do foremek i odstawić do wyrastania. Ot cała robota..., a smak bajka 👌😋 Moja mąka razowa jest grubomielona, jest w niej dużo grubych otrąb. Jest to mąka pełnoziarnista(...)Taki chleb jest bardzo smaczny, zdrowy, a dodatkowo na niski indeks glikemiczny. Piekę w 2 silikonowych formach, o wym.24x8cm Składniki: - 1kg mąki orkiszowej razowej typ1850 - 280g zakwasu orkiszowego lub żytniego lub po połowie orkiszowego i żytniego - 30g soli himalajskiej (zwykłej trochę mniej) - 920g wody źródlanej lub filtrowanej Do miski wsypuję mąkę (ja zawsze ważę, bywało, że w opakowaniu było
Smaczne Zdrowe
EKSPRESOWE ZAPIEKANKI Z CHLEBA TOSTOWEGO 119Dziś mam dla Was propozycję na pyszne, chrupiące i ekspresowe zapiekanki z chleba tostowego . Idealne na kolację czy jako przekąska podczas spotkań ze znajomymi. Najczęściej przygotowuję je wtedy, kiedy mam już nieco starszy chleb. Kolejnym plusem jest to, że przygotowane są dosłownie w 30 minut, natomiast do farszu użyć można tak naprawdę wszystkiego, co zalega w lodówce. Czyli doskonała(...)okazja do zrobienia porządków w lodówce. A Wam jak się podoba taka propozycja na kolację ? Ekspresowe zapiekanki z chleba tostowego - składniki: * 6 kromek chleba tostowego * 200 g pieczarek * 100 g szynki konserwowej * pół cebuli * ketchup do posmarowania chleba * ser mozzarella tarty na tarce do posypania na wierzch * 2 łyżki masła do smażenia * sól, pieprz czarny mielony Wykonanie: Kromki chleba tostowego
Zrób to smacznie
Zapiekanki na chlebie tostowym 194Chrupiące i szybkie w przygotowaniu zapiekanki na chlebie tostowym to idealny pomysł na smaczną przekąskę na ciepło. Wystarczy na kromki chleba tostowego nałożyć przygotowany farsz i całość wstawić do piekarnika na kilkanaście minut. Takie pachnące kromeczki smakują naprawdę wyśmienicie. Idealnie sprawdzą się na kolację, czy imprezową przekąskę. Aromatyczny, roztopiony ser z dodatkiem szynki, ogórka, papryki i cebuli to prawdziwy(...)podniebienia. Chcecie się przekonać? Zapraszam na przepis! PRZEPIS NA ZAPIEKANKI NA CHLEBIE TOSTOWYM Składniki 120 g szynki 120 g sera żółtego 4 ogórki konserwowe 1/3 papryki czerwonej 1 mała cebula czerwona 8 kromek chleba tostowego szczypiorek ketchup Wykonanie Paprykę, ogórki i szynkę kroimy w drobną kosteczkę. Ser żółty ścieramy na tarce. Wszystkie składniki przekładamy do miski, mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem
Alle Dobre!
Chałka drożdżowa z migdałami. 150Chałka drożdżowa z migdałami. Czy jest jakieś jedzenie, które w tak piękny sposób odzwierciedla piękno upieczonego chleba . Mały i duży, każdy uwielbia smak tego pysznego pieczywa. A ta chałka to o wiele więcej niż tylko chleb . Oto chałka drożdżowa na którą przyjemnie się patrzy i jeszcze lepiej się je! Chałka to chleb, który powinien się znaleźć w repertuarze każdego(...)chałka jest chlebem bardzo delikatnym, miękkim i cudownie smacznym. Migdały należą do najzdrowszych produktów żywnościowych na świecie. Migdały mają dużo kalorii, ale pomagają na spalić tkankę tłuszczową. Posiadają wiele właściwości odżywczych i powinniśmy wprowadzić je do codziennej diety. Migdały powinny jadać kobiety w ciąży, z tego względu, że znajduje się w nich kwas foliowy ale także łagodzi mdłości oraz zgagę
Zdrowy Styl Joanny
MUFFINY TOSTOWE Z JAJKIEM 114frapująco ciągnącym się ciepłym serem – Przypadną nie jednemu do gustu – Celujące połączenie – Chrupiący tost – Rozpływające się płynne, pyszne żółtko ILOŚĆ PORCJI: 6 Muffinek CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT CO POTRZEBUJESZ: – Chleb tostowy – 12 kromek – Polędwica sopocka – 6 plastrów – Jajka małe – 6 sztuk – Ser w płatkach – około 6 płaskich łyżek – Pomidorki koktajlowe – 3 sztuki – Szczypiorek cienki – Sól do smaku – Pieprz do smaku(...)PRZEPIS: 1. Z chleba tostowego odetnij skórki z wszystkich stron. Rozwałkuj każdą kromkę. 2. Ułóż po 2 kromki chleba, dociskając w otwór w formie do muffinek. Tak z pozostałymi kromkami. 3. Do każdej muffinki włóż po plasterku polędwicy sopockiej lub szynki. 4. Wsyp w każdą po łyżce tartego sera lub w płatkach. 5. Na koniec powbijaj jajka. 6. Posól
globuskulinarny
Zupa krem z pieczonej dyni z chrupiącymi grzankami 128łyżka masła 2 łyżki oliwy roślinnej 1 kawałek imbiru około 3 – centymetrowy 100 g gęstej śmietanki 36 % 1 łyżeczka sproszkowanej kurkumy sól, pieprz CHRUPIĄCE GRZANKI 3 kromki białego chleba (pieczywo może być już lekko czerstwe) 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka czosnku granulowanego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: ZUPA Z PIECZONEJ DYNI Dynię zwyczajną przekrój na pół, ze środka(...)kolejne 10 – 15 minut. Na samym końcu wlej śmietankę i zblenduj krem na gładko ręcznym blenderem. Przypraw kurkumą, solą oraz pieprzem. Podawaj z garścią chrupiących grzanek. GRZANKI Z CHLEBA Kromki chleba wraz ze skórką pokrój w drobną kostkę. Przełóż do miski, zalej oliwą i posyp przyprawami. Wszystko razem wymieszaj. Grzanki podsmaż na złocisto na wcześniej rozgrzanej patelni. Mieszaj
ProstePesto.pl
Chleb Baltonowski - gotowa mieszanka do wypieku chleba Polskie Młyny 120Dzień dobry :-) Używacie czasem gotowych mieszanek do wypieku chleba? Ja pod warunkiem, że mają dobry skład. Dlatego też skusiłam się na wypróbowanie mieszanki na Biochleb Baltonowski Polskie Młyny . Do wyboru mamy kilka różnych mieszanek, ja mam jeszcze chleb ze słonecznikiem, który w najbliższym czasie na pewno zrobię. Chleb możemy przygotować w automacie do chleba lub po prostu ciasto wyrobić(...)dodajemy drożdże i wodę. To wszystko. Następnie wyrabiamy ciasto, które zostawiamy na 2 minut. Następnie przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem w której rośnie sobie godzinę. Po tym czasie pieczemy. Chleb jest na zakwasie żytnim. Znajdziemy w mieszance jeszcze mąkę pszenną, mąkę żytnią, sól, słod pszenny i lecytyny ze słonecznika. Wszystkie składniki pochodzą wyłącznie z upraw ekologicznych. Chleb wychodzi pyszny
kruche babeczki
Panzanella z szałwią 141Panzanella z szałwią i kurczakiem Panzanella z szałwią to moja wariacja na temat słynnej toskańskiej sałatki. Nazwa Panzanella to połączenie dwóch słów – pane – czyli chleb i – zanella – co oznacza miskę lub głęboki talerz. Panzanella to typowy przedstawiciel – Cucina Povera – czyli biednej kuchni. XVI wiek w Toskanii to okres kiedy prawdopodobnie powstała(...)Panzanella. Rolnicy i chłopki, wykorzystując czerstwy chleb, maczali go w wodzie i zjadali z warzywami ze swoich ogrodów. Bronzino, XVI-wieczny poeta i malarz z rodziny Medici, śpiewał o swojej miłości do sałatki Panzanella, opisując cebulę, olej, ocet, czerstwy chleb, portulakę i ogórki. Hmm nie ma pomidorów ❓ a no tak, ponieważ pomidory dotarły do Włoch, kiedy Panzanella już istniała
RafalCook
Światowy Dzień Pieczenia i 3 książki kucharskie 140moje ostatnie nowości jeśli chodzi o książki kucharskie. Muszę przyznać, że jestem nimi oczarowana iż pewnością będę często i długo sięgała do nich po inspiracje. „Tartine Bread. Chleb z najlepszej piekarni świata” Chad Robertson, zdjęcia Eric Wolfinger Pięknie wydana książka kucharska, duży format, twarda oprawa, papier kredowy, dobre fotografie, inspirujące przepisy. Czego chcieć więcej? Doskonała na prezent(...)córeczką a także z resztą członków rodziny Tartine z którymi prowadzi tam małą piekarnię. Wypieki znikają tam w ciągu godziny od wyjęcia z pieca. Nic dziwnego, podobno powstaje najlepszy chleb na świecie. Autor książki szkolił się pod okiem mistrzów, ale sztukę wypiekania idealnego chleba zdefiniował na nowo sam. Opracował autorską metodę przygotowania chleba, na naturalnym zakwasie, o głębokim smaku, niewiarygodnie
Dorota Smakuje
Szwajcarski chleb z kantonu Ticino 127Chleb zaproponowany przez Amber w majowej piekarni jest tradycyjnym wypiekiem kantonu Ticino, włoskiej części Szwajcarii. Ma charakterystyczny kształt dzięki przecięciu kilku pojedynczych bułek zrośniętych ze sobą. Jada się go przy wspólnym stole, odrywając po kawałku. Można go upiec na zaczynie lievito, na bidze lub samych drożdżach. Moje chlebki pieczone były na zakwasie podobnym do włoskiej pasta madre. Ważne jest użycie(...)wyrastania przez około 2 godziny lub do podwojenia objętości ciasta. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Przed pieczeniem posmarować chlebki ciepłym mlekiem i wykonać cięcie wzdłuż chleba żyletką lub ostrym nożem, nie przekrawać chleba do końca. Piec chleb Ticino przez 20-25 minut, aż uzyska złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia na kratce
Weekendy w domu i ogrodzie
Pasta do chleba z jajecznicy – najlepsza pasta jajeczna 139Pasta do chleba z jajecznicy to najlepsza pasta jajeczna jaką jadłam. Wszystkie pasty z gotowanych jajek się przy niej chowają. Ponieważ jestem wielką fanką zarówno jajecznicy, jak i past kanapkowych, pomyślałam, że połączenie tych obu potraw może być udane. I tak właśnie jest! Dodatek smażonej na maśle cebulki i jajka sprawia, że pasta nabiera wyrazistego smaku, podkręconego dodatkowo serem żółtym(...)szczypiorkiem. Taką pastę robi się bardzo szybko, a będzie stanowić pyszne urozmaicenie standardowych kanapek z wędliną czy serem. Świetnie smakuje na świeżym chlebie z chrupiącą skórką, z plasterkiem pomidora na wierzchu. Pasta z jajecznicy będzie też pyszna jeśli zawiniemy ją w tortillę wraz z rukolą. Takie danie można wziąć ze sobą do pracy czy szkoły na drugie śniadanie. Składniki
e-PrzepisyKulinarne
Niezagniatany chleb z forsycją 110Niezagniatany chleb z forsycją – to przepis na jeden z najprostszych do przygotowania a jednocześnie bardzo smacznych chlebów, potrzeba mu jedynie czasu. Pieczywo to potrzebuje metody pieczenia w rozgrzanym naczyniu żaroodpornym, dzięki której ma chrupiącą skórkę. Forsycja – to ona jako jedna z pierwszych obsypuje się żółtymi kwiatami obwieszczając wiosnę. Uwielbiam jadalne kwiaty za ich niesamowite wizualne zalety. Forsycja zawiera rutynę(...)witaminę C , wpływa wzmacniająco na nasz organizm, poprawia odporność, łagodzi skutki zaziębienia. Znacie jadalne kwiaty? Używacie ich w swojej kuchni? PRZEPIS NIEZAGNIATANY CHLEB Z FORSYCJĄ Składniki: 250g mąki pszennej chlebowej typ 750 250g pszennej maki graham typ 1850 1 łyżeczka suchych drożdży lub 3 dag świeżych 2 łyżeczki soli morskiej 2 garście kwiatów forsycji 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki
Dorota Smakuje
Najlepszy żytni zakwas na chleb 121racji tego, że obiecałam Wam moje sprawdzone przepisy na chleby na zakwasie nie mogę zacząć ich wstawiać bez publikacji najważniejszego składnika – ZAKWASU. Wyhodowanie i utrzymanie zakwasu jest dziecinnie proste, aczkolwiek pierwsze dni jego hodowania będą wydłużać się Wam w nieskończoność. Wiele razy hodowałam swój zakwas ot tak, jednak tym razem zmusiła mnie do tego kwarantanna i brak drożdży w sklepach(...)tego czasu, cały czas podtrzymuję mój zakwas, a świeży i pachnący chleb ląduje na naszym stole co 2-3 dni. Według mnie chleby na zakwasie są o wiele lepsze w smaku i o lepszej konsystencji, a podczas pieczenia cudowny aromat roznosi się po całym domu. A wy, jak pieczecie chleby to na zakwasie, czy na drożdżach? Składniki na start
Be Fit Be Strong
Chleb otrębowy ze słonecznikiem i siemieniem lnianym 96uwierzycie w to, że ostatni mój przepis na typowy, domowy chleb pojawił się w 2015? Czas to zmienić! Jestem przekonana, że w czasie kwarantanny każdy z nas poczuł się piekarzem i próbuje swoich sił w domowych wypiekach. Zanim wykarmiłam swój zakwas upiekłam parę chlebków na drożdżach, natomiast teraz, kiedy mój zakwas jest mocny to piekę tylko na nim. Cieszę się(...)różne sposoby, z dużą ilością nasion, z otrębami, orzechami, suszonymi owocami i mam nadzieję, że uda mi się efektami podzielić z Wami. Dzisiaj pierwszy z moich kwarantannowych wypieków – chleb otrębowy. Bardzo puszysty i delikatny. Składniki na keksówkę 28 x 9 x 7,5cm: – 500ml letniej wody – 400g mąki pszennej – 100g mąki żytniej pełnoziarnistej – 80g otrębów
Be Fit Be Strong