chleb - 26576 przepisów (strona:151/1772)

Zakwas 214

Opis Zakwas: Zakwas to świetny dodatek do chleba. Obecnie bardzo często podczas pieczenia domowego chleba idziemy na łatwiznę i zamiast zakwasu używamy drożdże, spulchniacze i inne dodatki. Oczywiście i bez zakwasu chleb nam wyjdzie. Jednak uważam, że obok mąki i wody, zakwas jest równie bardzo ważnym składnikiem. Według mnie zakwas ma ogromną przewagę nad drożdżami czy innymi zamiennikami. Chleb(...)wody, które pozostawiamy na kilka dni. Następuje wtedy proces fermentacji, w wyniku tej reakcji powstaje m.in. kwas mlekowy i kwas octowy. Stąd właśnie kwaśny zapach i później charakterystyczny smak chleba na zakwasie. Z zakwasu możemy przygotować nie tylko pyszny chleb czy bułki, ale również ciasto na pizzę, makaron żytni, zakwas na żurek, gofry czy nawet ciasto na naleśniki. Pamiętajmy również

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Chleb z garnka 170

Przyszła i pora na mnie! Wszędzie w koło mowa o chlebach z garnka, a ja jakoś nie za specjalnie garnęłam się do tego wypieku. W końcu uległam i zrobiłam... A wszystko to przez zakwas, który nie chciał współpracować :D Absolutnie nie żałuję, bo jest całkiem smaczny, nawet M. zadowolony, ale mi za bardzo przypomina bułkowe chleby sklepowe. Jeśli ktoś(...)ustawiając pokrętło na grzanie góra-dół. Pieczemy około 30 minut, po tym czasie pokrywkę ściągamy i pieczemy ok 20-25 minut, do uzyskania odpowiedniego dla nas spieczenia. Upieczony chleb od razu wyciągamy z naczynia i studzimy na metalowej kracie. Pamiętajcie, by użyte naczynie żaroodporne było odpowiednie do pieczenia w wyższych temperaturach! Ciasto koniecznie wkładamy do gorącego naczynia, w innym przypadku

Kuchnia w czekoladzie
Roślinny jadłospis na cały tydzień #2 233

WTOREK: Śniadanie: Kanapki z ,,serkiem wiejskim” i warzywami [408 kcal/ W: 50 g/ B: 20 g/ T: 13 g] 90 g chleba żytniego 100 g tofu naturalnego 2-3 rzodkiewki cebulka dymka 2 łyżeczki mleka kokosowego odrobina soku z cytryny sól, pieprz do smaku ogórki kiszone lub małosolne Tofu dokładnie pokrusz w dłoniach na małe kawałki. Dodaj(...)małą kostkę rzodkiewki oraz posiekaną cebulkę dymkę (wraz ze szczypiorkiem). Dodaj mleko kokosowe oraz sok z cytryny. Całość dopraw solą i pieprzem. Odstaw na chwilę. Następnie twarożkiem posmaruj chleb. Podawaj z ogórkiem kiszonym lub małosolnym. Drugie śniadanie: Deser Kinder country [444 kcal/ W: 52 g/ B: 11 g/ T: 21 g] 100 g kokosowego jogurtu naturalnego 20 g masła

365 dni dookoła kuchni
Chleb otrębowy ze słonecznikiem i siemieniem lnianym 123

uwierzycie w to, że ostatni mój przepis na typowy, domowy chleb pojawił się w 2015? Czas to zmienić! Jestem przekonana, że w czasie kwarantanny każdy z nas poczuł się piekarzem i próbuje swoich sił w domowych wypiekach. Zanim wykarmiłam swój zakwas upiekłam parę chlebków na drożdżach, natomiast teraz, kiedy mój zakwas jest mocny to piekę tylko na nim. Cieszę się(...)różne sposoby, z dużą ilością nasion, z otrębami, orzechami, suszonymi owocami i mam nadzieję, że uda mi się efektami podzielić z Wami. Dzisiaj pierwszy z moich kwarantannowych wypieków – chleb otrębowy. Bardzo puszysty i delikatny. Składniki na keksówkę 28 x 9 x 7,5cm: – 500ml letniej wody – 400g mąki pszennej – 100g mąki żytniej pełnoziarnistej – 80g otrębów

Be Fit Be Strong
Najprostszy chleb na drożdżach... 5 lat później 181

Wiosna. Wszystko rośnie - rośliny i... chleby. Wracam do ich pieczenia. Na pierwszy ogień poszedł chleb na drożdżach, z garnka. Bardzo prosty w przygotowaniu, a efektowny. Nie mam garnka żeliwnego, więc piekę albo w szklanych naczyniach, albo w widocznym na zdjęciu garnku ceramicznym.  Użyłam drożdży suchych - 1 łyżeczka robi robotę. Przepis podaję poniżej. Znalazłam go na blogu  przepisnachleb.pl(...)Odstawić na 1 godzinę przykryte ściereczką. W tym czasie włożyć do piekarnika naczynie do pieczenia i rozgrzać wszystko do temperatury 240 stopni. Wyjąć z piekarnika naczynie. Przełożyć do niego chleb i przykryć. Piec pod przykryciem 20-30 minut. Zdjąć pokrywkę i dopiekać kolejne 20 minut aż chleb zbrązowieje. Studzić na kratce. *** Chleb wychodzi spory. Jeśli nie przejecie

W kuchni wieczorem
Chleb pszenny z garnka II 144

Chleb, który bije rekordy popularności w Internecie. Popularność tego chleba wzięła się stąd, iż jego smak, zapach i wygląd jest najbardziej zbliżony, do chlebów kupowanych kiedyś w tradycyjnych piekarniach. Pamiętam, że jako dziecko w każdą sobotę już o 6 rano stałam w kolejce w piekarni w Świdnicy na ul. Trybunalskiej, zapachu unoszącego się w tej piekarni, nie da się zapomnieć(...)Zawsze chleb do domu docierał z obgryzionymi piętkami.Na tej samej ulicy znajdowała się również moja szkoła podstawowa. Na długiej przerwie biegliśmy do piekarni i kupowaliśmy po ćwiartce chleba, który parzył palce i cudownie smakował. Od tej pory piekąc chleb liczyłam, że uzyskam takie cudo jak z dzieciństwa. Znalazłam przepis, trochę, go przerobiłam i myślę, że zbliżyłam się do ideału

Krylowa Kuchnia
Chleb w jajku z mięsem mielonym 149

Chleb w jajku z mięsem mielonym Przepyszne jedzonko na śniadanie z prostych składników i bardzo szybkie w przygotowaniu. Decydująca ilość kromek chleba, zależy od wielkości patelni. Polecam podawać z keczupem. Składniki : mięso mielone - 350 g cebula - 1 szt koncentrat pomidorowy - 2 łyżki tłuszcz do smażenia przyprawa kebab-gyros jajka - 3 szt mleko - 60 ml szczypiorek - 1/2 pęczka ser żółty(...)chleb - 5 i 1/2 kromki vegeta Przygotowanie: Szczypiorek opłukać, pokroić. Ser zetrzeć na tarce o dużych otworach. Mięso wyłożyć na rozgrzaną patelnię, posypać dobrze przyprawami, smażyć kilka minut na tłuszczu. Następnie cebulę obrać, pokroić dodać do mięsa, dusić przez chwilę.  W razie potrzeby podlać odrobinę ciepłej wody dodaj koncentrat i dusić do odparowania sosu. Jajka wybić do miski, roztrzepać

Kuchnia Danusi
Bułki bez drożdży 125

Chleb lub bułki bez drożdży i zakwasu? To naprawdę da się zrobić! I wcale nie wymaga od nas użycia czarów, skomplikowanych technik kulinarnych lub jakiś mało popularnych i drogich składników. Z pomocą przychodzi… soda, którą niemal każdy ma w swojej kuchni. Z jej użyciem przygotowuje się chociażby tradycyjny, irlandzki chleb. Pieczywo z jej dodatkiem ma dosyć charakterystyczny zapach(...)stopni przez około 25 minut – powinny się ładnie zarumienić z wierzchu. Bułeczki natychmiast nadają się do jedzenia, chociaż powinny nieco przestygnąć. Zobacz też inne przepisy na pieczywo : Prosty chleb razowy na sodzie Wiejski chleb bez wyrabiania Chleb cebulowy Chleb tygrysi Domowe bajgle Różowy chleb Zobacz też najnowsze przepisy: Bułki bez drożdży Likier czekoladowy Proste ciasto bez pieczenia Ramen z grzybami

okolicepalnika.pl
Zapiekanka z chleba 164

mojprzepisna.pl | Zapiekanka z chleba Dziś troszkę nietypowo, bo przepis na danie wytrawne, a nie na ciasto. Zapiekanka chlebowa, to propozycja dla tych, którzy nie lubią wyrzucać jedzenia. Zapiekankę można skomponować z różnych składników, w zależności o zawartości lodówki. U mnie wersja „wiejska” z kiełbasą. Składniki na formę 25 cm na 35 cm: 500 g czerstwego chleba 10 jajek(...)soki 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki nie dodawałam) 1 opakowanie mozzarelli (125 g) Naczynie do pieczenia wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 st. Chleb pokroić w grubą kostkę (2 na 2 cm). Do dużej miski wbić jajka, dodać śmietanę, żółty, tarty ser, sól, pieprz, paprykę, wymieszać. Na dno formy wsypać chleb, posypać pokrojonym mięsem

moj przepis na
Chleb tostowy – szybki i łatwy 139

Przepis na szybki i niesamowicie łatwy chleb pszenny tostowy. Chleb z tego przepisu wychodzi bardzo miękki, puszysty i delikatny. Idealnie sprawdzi się na kanapki, na tosty, czy grzanki. Przepis na dzisiejszy chleb tostowy znalazłam u Pauli z bloga wilkuchnia.pl, której przepisy już nie raz sprawdziły się w mojej kuchni. Składniki: 25g świeżych drożdży 2 płaskie łyżki cukru 1 szklanka ciepłej(...)uzyskać gładkie, jednolite ciasto. Zagniecione ciasto obsypujemy lekko pozostałą mąką, formujemy w zgrabny wałek/baton i przekładamy do keksówki( 26x12cm ), wyłożonej papierem do pieczenia, dociskając delikatnie tak, by chleb wypełniał całą foremkę. Odstawiamy chleb do wyrośnięcia na 40 minut. Wyrośnięty chleb wkładamy do rozgrzanego do 190st. piekarnika, pieczemy 35 minut na opcji góra-dół. Upieczony odstawiamy do ostygnięcia

NiePieprz.pl
Chleb pszenno – żytni z ziarnami 198

Kolejny przepis na pyszny chleb, tym razem pszenno – żytni z ziarnami. Jeśli dopiero zaczynacie przygodę z pieczeniem chleba, to polecam wypróbować ten prosty przepis. Chlebek wychodzi bardzo smaczny, a przyrządzenie go zajmie Wam dosłownie kilka chwil Składniki: – 350g mąki żytniej (typ 720) – 100g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 300ml ciepłej wody (około 40 stopni(...)wyrównać wierzch bochenka i posypać ziarnami. Foremkę przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić na kolejne 30 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 30-35 minut. Smacznego Chleb pszenno – żytni z ziarnami Chleb pszenno – żytni z ziarnami Chleb pszenno – żytni z ziarnami Artykuł Chleb pszenno – żytni z ziarnami pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine

Smaki Armine
Chleb na maślance 136

Chleb na maślance posmakuje Wam z pewnością. Piekę ten chleb w sytuacjach kryzysowych a także kiedy tylko rodzina ma na niego ochotę, jest bardzo smaczny i ma cudną konsystencję chleba z piekarni. Trzeba odrobinę cierpliwości i pozwolić by chleb wyrósł w ciepłym miejscu, zajmuje to ok. 1 godziny. Zamiast oleju można dodać roztopione masło, to … Czytaj dalej Chleb(...)maślance Artykuł Chleb na maślance pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Zakwas żytni wg Aleex 172

przez naturalnie żyjące na ziarnach zbóż bakterie i drożdże. Efektem tej reakcji jest powstanie kwasu mlekowego i kwasu octowego, które są odpowiedzialne za kwaśny zapach i później charakterystyczny smak chleba na zakwasie. Pieczywo na zakwasie jest o wiele zdrowsze i lepsze od przygotowywanego przy pomocy drożdży. Zakwas jest naturalnym konserwantem pieczywa. Dzięki substancjom wytwarzanym przez obecne w zakwasie laktobakterie(...)mlekowy, kwas octowy, nadtlenek wodoru, bakteriocyny), bakterie i grzyby groźne dla człowieka nie mogą się rozwijać – nie tolerują takiego kwaśnego odczynu środowiska. Zakwas ułatwia trawienie glutenu. Długi czas wyrastania chleba na zakwasie sprzyja rozkładowi białek zbóż (gluten) do aminokwasów. Badania wykazały, że nawet osoby chore na celiaklię mogą jeść chleb upieczony na zakwasie. Zakwas wpływa korzystnie na utrzymanie wyrównanego poziomu

W mojej kuchni
Chlebek turecki żulik 166

Chlebek turecki żulik  - przepis na tradycyjny słodki chleb Chlebek turecki żulik nawiązuje nazwą i składnikami do pysznych tureckich wypieków. Żulik to tradycyjny chleb regionalny, bardzo popularny w Łodzi i okolicach. Miękki, wilgotny i cudownie pachnący chleb turecki smakuje każdemu, a dzieci wprost za nim przepadają. Ciemny kolor i niesamowity, lekko karmelowy smak zawdzięcza dodatkowi melasy i kawy zbożowej. Przepis(...)jednolite ciasto. Zajmuje to około 10-15 minut. Kiedy ciasto zaczyna odchodzić od ścianek misy miksera, dodaję rodzynki i orzechy, a czasem także kandyzowaną skórkę pomarańczową. Wyrabiam ciasto na chleb turecki jeszcze około 1 minuty. Z ciasto formuję kulę, przekładam do obsypanej mąką miski i odstawiam na około 90 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Przepisy na Wigilię: Najprostszy buraczany zakwas 155

miejscu, np. „w kuchni za kominem” „Za cztery dni najdalej barszcz będzie zdatny do użycia”. Prędszy zakwas Drugi sposób – „prędszy” – jest następujący: „wziąć kawałek, mniej więcej pół funta, razowego chleba lub pytlowego, pokrajać w kawałki, włożyć w półgarncowy garnek, wkrajać ze sześć obranych ćwikłowych buraków, zalać wolną wodą i postawić na noc w kominie, na dzień na słońcu; zamieszać(...)jest chyba najbardziej tradycyjnym daniem wigilijnym. Do kiszenia używamy zatem tylko buraków (mogą być obrane, choć nie muszą), przegotowanej wody, czosnku, liścia laurowego i ziela angielskiego. Do tego koniecznie chleb razowy. Zakwas – przyprawa do picia W internecie jest mnóstwo przepisów na buraczany zakwas z rozmaitymi dodatkami, jak anyż, duża ilość czosnku oraz innych przypraw. Nas to jakoś nie przekonuje

Niedzielny kucharz