kakao - 6140 przepisów (strona:155/410)

Najprostsze ciasteczka maślane w dwóch wersjach 121

formować ciasteczka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, Spłaszczyć widelcem, można posypać grubym cukrem. Wersja kakaowa: 120 g masła  120 g mąki pszennej 30 g ciemnego kakao 5 łyżek cukru pudru  Mąkę, kakao i cukier przesiać do miski, dodać  pokrojone masło i szybko zarobić ciasto. Uformować kulkę i umieścić w lodówce na 30 minut

Chocolate Muffin Blog
Omlet z serkiem homogenizowanym, kokosem, kakao i migdałami 161

Niezawodny, puszysty omlet białkowy - jak mini biszkopt. Podany z serkiem homogenizowanym, rozsmarowanym na jeszcze ciepłym placuszku, posypany wiórkami i oprószony ciemnym kakao. Całość uzupełniłam migdałami i bogatymi w błonnik wiórkami kokosowymi (aż 21 g błonnika na 100 g produktu!). Jak widać - kolacja na bogato, ale z zachowaniem  właściwej ilości składników najbardziej odpowiednich o tej porze dnia :) Omlet można podać(...)białka na 100 gramów tych produktów*  :) Składniki : 2 jajka 1 łyżka mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka otrębów pszennych,żytnich lub owsianych   Dodatkowo : 2-3 łyżki serka homogenizowanego ciemne kakao migdały wiórki kokosowe Białka oddzielić od żółtek. Ubić je na sztywno, dodać żółtka i zmiksować. Wsypać mąkę i otręby, delikatnie wymieszać. Patelnię wysmarować masłem i wylać ciasto. Smażyć na małym

Chocolate Muffin Blog
Ciasto Fale Dunaju 336

dobry. Dlatego polecam wszystkim spróbujcie na pewno się rozsmakujecie. SKŁADNIKI Ciasto margaryna  1 szk. cukru 5 jajek 2 szk. mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao do ciasta 1 kg jabłek krem 1 budyń waniliowy 3/4 kostki masła  2 łyżki cukru pudru żółtko Polewa: odrobina mleka gorzka czekolada WYKONANIE Jabłka obieramy i kroimy w plastry(...)pieczenia cały czas mieszając. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do masy. Mieszamy  za pomocą miksera. Wykładamy  na blachę  połowę ciasta, a do pozostałej części dodajemy kakao i wylewamy na górę. Na ciasto wciskamy jabłka układając  w jodełkę, Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 1 godz. W czasie gdy ciasto się piecze przygotowujemy krem. Gotujemy

W kuchennym oknie Ewy
Babka Kawowo - czekoladowa 213

jajek 1,5 szklanki cukru 250 g (kostka) masła 2 szklanki mąki  pół szklanki mleka 15 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki rumu Lukier: 1 szklanka cukru pudru 1 czubata łyżeczka kawy  woda. Wykonanie : Mleko zagotować , rozpuścić w nim kawę , wystudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem  , dodawać po jednym jajku(...)łyżeczce mąki i nadal ucierać. Wlać kawę , dodać mąkę i proszek do pieczenia.  Do formy na babkę wlać połowę kawowej masy. Do pozostałej części dodać kakao i rum. wymieszać i wlać  do formy. Piec ok 50 min w 180'C . wystudzić. Kawę na lukier rozpuścić w odrobinie wrzątku. Dodać cukier i wody tyle aby otrzymać dość gęsty lukier

Malinowa Kawiarenka
Ciastka czekoladowe z nadzieniem z twarogu i białej czekolady 234

nadzieniu, ale również jako ozdoba, maskując nieco pęknięcia na cieście.  Składniki: 100 g masła 80 g cukru pudru 250 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 25 g kakao 80 g gorzkiej czekolady 1 jajko 2 łyżki mleka Nadzienie: 200 g twarogu w kostce 80 g białej czekolady 2 łyżki mleka Do dekoracji: 40 g białej czekolady 1 łyżka(...)masła Czekoladę do ciasta stopić z mlekiem i ostudzić. Mąkę przesiać z kakao, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, dodać stopioną czekoladę, posiekane masło i jajko. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką. Zawinąć w folię i chłodzić 1-2 godziny, by dało się rozwałkować. W tym czasie białą czekoladę stopić z mlekiem, ostudzić, dodać do rozgniecionego widelcem twarogu

Czerwień i błękit
Cygańskie ścieżki 2532

białek, 4 żółtka, 1,5 szklanki cukru, 1,5 łyżki cukru waniliowego, 1,5 szklanki mąki + 2 łyżki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka oleju, 1 łyżka kakao, 3 łyżki suchego maku, 1 opakowanie kisielu wiśniowego, Masa: 400 g serka homogenizowanego waniliowego, 5 opakowań galaretek o różnych kolorach. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję cukier(...)oraz cukier waniliowy. Nadal ubijając dodaję naprzemiennie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej. Miksuję. Ciasto dzielę na cztery równe części. Do pierwszej części dodaję mak, do drugiej- kakao, do trzeciej- kisiel, a do czwartej- 4 żółtka i 2 łyżki mąki. Każdą z części dokładnie mieszam. 2. Na blaszkę (wymiary 25x35cm) wyłożoną papierem do pieczenia nakładam naprzemiennie po dwie

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pyszne ciasto z powidłami :) 179

warto przekazać Wam ten przepis. Składniki : 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 margaryna 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jaja 1 i 1/4 szklanki cukru 2 łyżki kakao 1 słoik powideł czerwony kisiel Wykonanie : Mąkę, margarynę, żółtka i cukier zagnieść w gładkie ciasto na stolnicy. Podzielić na 3 części. Jedną większą i dwie mniejsze. Największą wyłożyć na dnie blaszki(...)jednej z mniejszych części dodać kakao i dobrze wyrobić, aż zmieni kolor. Obie mniejsze części włożyć do zamrażalnika. Ciasto wyłożone w blaszce smarujemy powidłami. Ubijamy pianę z białek, wsypujemy kisiel i delikatnie mieszamy, aż zrobi się różowa. Na powidła ścieramy na tarce o dużych oczkach jasne ciasto, na które wylewamy pianę z kisielem. Na wierzch białka ścieramy ciemne ciasto

vegetanie
Klasyczny murzynek z kremem :) 126

może macie inne ciekawe pomysły. Napiszcie w komentarzach.   Klasyczny murzynek z kremem  Składniki: 1 kostka margaryny 1 i 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki wody 3 łyżki kakao 2 szklanki mąki 4 jajka 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka aromatu migdałowego orzechy włoskie siekane Kostkę margaryny, 1 i 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki wody, 3 łyżki kakao

vegetanie
Szybka babka z łatką :) 187

idealna na weekend. Składniki: 1 kostka margaryny 4 jajka 1/2 szklanki mleka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 1 łyżka kakao zapach migdałowy krojone migdały posypka czekoladowa sok z połowy dużej cytryny 3/4 szklanki cukru pudru Margarynę, mleko, cukier i cukier waniliowy rozpuszczamy w garnku i zagotowujemy. Odstawiamy do ostygnięcia(...)kilka kropli zapachu migdałowego. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie ubijamy pianę z białek i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy łyżką. Odkładamy 1/4 ciasta, do którego dodajemy 1 łyżkę kakao i dobrze mieszamy. Resztę ciasta wylewamy do foremki keksowej (36 x 12 cm). Po środku wzdłuż ciasta robimy rowek, do którego wlewamy ciasto kakaowe. Pieczemy ok. 40 minut

vegetanie
Słodkie środy - Babka z suszonymi śliwkami 129

popołudniowej herbatki lub kawki przygotowanie takiego ciasta... Babka z suszonymi śliwkami  SKŁADNIKI: 250 g mąki 0,5 szklanki oleju 3 jajka 150 g śliwek suszonych 0,5 łyżeczki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 130 g cukru 3 łyżki jogurtu naturalnego 30 g czekolady mlecznej 30 g czekolady gorzkiej sok z połowy cytryny ¾ szklanki cukru pudru  PRZYGOTOWANIE(...)kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę mleczną oraz gorzką razem. W misce mieszamy suche składniki czyli mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier. Dodajemy jajka, olej, jogurt i mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy łyżkę roztopionej czekolady oraz połowę suszonych śliwek drobno pokrojonych. Całość mieszamy i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 45 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Domowe mleko ryżowe 227

tylko 750 ml (3 szklanki) gorącej, przegotowanej wody. Natomiast jeśli ma być rzadsze - 1,25 l (5 szklanek). U mnie w wersji optymalnej - z 1 litra wody. Po dodaniu kakao do mleka ryżowego powstanie pyszne kakao. Mleko należy przecedzić przez gazę albo przez sito. Im lepiej przecedzi się mleko (mniej fusów przepuści przez gazę/sito) tym będzie gładsze. Źródło przepisu

Gospodyni Miejska
Babeczki z Aksamitnym Czekoladowym Kremem i Wiśniową Konfiturą 200

babeczek): Ciasto: 3 jajka 150 g mąki 150 g masła w temperaturze pokojowej 150 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy (16 g) szczypta soli  łyżka kakao  ok. 1-2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie) Krem: 400 ml śmietanki kremówki 150 g groszków z mlecznej czekolady (lub połamanej czekolady) 100 g groszków z gorzkiej czekolady (lub połamanej czekolady(...)zmiksowanym masłem i ciągle miksując stopniowo dodajemy po jednym jajku. Naczynie zdejmujemy z kąpieli wodnej, a n astępnie partiami ciągle miksując dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Formę do pieczenia muffinów wyścielamy papilotkami i wykładamy ciasto do ok. 2/3 wysokości. Na środek każdej babeczki wykładamy niewielką ilość konfitury wiśniowej delikatnie "wbijając" ją do środka. Pieczemy w temperaturze

Słodka Strona
Murzynek z gruszkami 370

Jest wilgotne i bardzo smaczne.  SKŁADNIKI: Ciasto: 3 jajka 15 dag cukru ½ szklanki oleju 1,5 szklanki mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka cynamonu 3 gruszki Polewa: 1 tabliczka białej czekolady 1,5 łyżki mleka PRZYGOTOWANIE: Ciasto: Jajka ucieram z cukrem na puszystą masę. Nadal ucierając naprzemiennie dodaję olej oraz(...)mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i cynamonem. Gruszki obieram, usuwam gniazda nasienne. Owoce kroję na mniejsze kawałki. Gruszki dodaję do ciasta. Dokładnie mieszam ciasto łyżką. Ciasto wykładam na blaszkę (wymiary 10cmx35cm) wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Polewa: Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kakaowe babeczki z kremem kawowym 176

babeczki z kremem kawowym. Są szybkie i łatwe do przygotowania.  SKŁADNIKI: Ciasto: 1 szklanka mąki, 5 dag masła, 2 żółtka, 1,5 łyżki cukru pudru, 2 łyżki kakao, 1 łyżka kwaśnej śmietany, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Krem: 300 ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru, 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, Dodatkowo: kakaowa posypka do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: Mąkę mieszam(...)kakao i łączę z masłem. Dodaję żółtka, cukier puder, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Ciastem wykładam foremki na babeczki. Piekę 10 minut w temperaturze 180 stopni. Schłodzoną śmietanę mieszam z kawą. Ubijam na sztywno. Dodaję cukier puder. Krem przekładam do rękawa cukierniczego. Kremem wypełniam wnętrza upieczonych babeczek. Wierzch ciastek posypuję kakaową

Tradycyjna kuchnia Kasi
Domowe andruty 364

Przepis przechodzi z pokolenia na pokolenie :) Składniki : 2 paczki wafli  1 szklanka mleka w proszku 2 cukry waniliowe 1/2 szklanki mleka 3 łyżki kakao 1 szklanka cukru Wykonanie : Do garnka włożyć margarynę , dodać mleko , cukier i cukier waniliowy. Gotować na małym ogniu aż się wszystko dobrze rozpuści . Dodać kakao i  jeszcze gotować około 5 minut. Masę przestudzić , ciągle

Sama słodycz i szczypta chili

Proponowane wyszukiwania