tygodnia. Miękkie, świeże, nie muszę chyba mówić, że idealne do kawy :) Składniki (na 15 ciasteczek) 250g mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 75g płatków owsianych 50g dowolnych orzechów 100g cukru 50ml oleju 2 jajka Sposób przygotowania Przesiać mąkę i wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia, i łyżką kakao. W oddzielnej misce jajka
pink envelopejeśli ciasta były słodkie - pominąć)* pół szklanki suszonych moreli pokrojonych w kostkę 1 słoik dżemu, marmolady, powideł (powinien być gęsty), około 350 - 400 g 125g masła 3 - 4 łyżki kakao (jeśli użyliście dużo ciemnych /czekoladowych resztek ciast można dać mniej) wiórki do obtoczenia Mleko razem z cukrem*, masłem i kakao doprowadzamy do wrzenia. Studzimy lekko. Mieszaniną z garnuszka zalewamy
Czerwona PorzeczkaJemCoDobre (sprzedają też w necie ) i naszymi ogrodowymi różami. Ślinianki w ruch! WILGOTNE CZEKOLADOWE CIASTO Z RÓŻANYM KREMEM MASCARPONE Na ciasto 300g mąki 500g cukru 100g ciemnego niesłodzonego kakao 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki soli 2 jajka 250ml maślanki 1/2 kostki stopionego masła 1 łyżka syropu waniliowego 250ml gorącej kawy (np. rozpuszczalna od Pizca del Mundo(...)dwie łyżeczki na 250ml wrzątku) Na krem 10g płatków róży 100g cukru szczypta kwasku cytrynowego 250g serka mascarpone Nagrzewamy piekarnik do 175*C. Mieszamy mąkę, cukier, kakao, sodę i sól. Dodajemy jajka, maślankę, rozpuszczone masło i syrop waniliowy. Mieszamy do otrzymania jednolitej masy. Dodajemy kawę i nie przejmujemy się, że ciasto jest bardzo lejące. Okrągłą formę do ciasta smarujemy masłem
les mirabelleswierzchu. W sam raz na okrągłą okazję! CZEKOLADOWE CIASTO Z BURAKAMI 300g buraków 85g ciemnej czekolady 3 jajka 300g brązowego cukru 200ml oleju 1 łyżka syropu waniliowego 30g kakao 200g mąki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli Buraki myjemy, wkładamy do garnka z gorącą wodą i gotujemy 30 minut (nasze były drobne, więc 20 minut wystarczyło(...)zrobić to też w mikrofalówce albo jak należy, w kąpieli wodnej. W misce mieszamy jajka, cukier i olej. Stopniowo dodajemy utarte buraki, stopioną czekoladę i syrop waniliowy. Osobno mieszamy kakao, mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy do masy buraczano-jajecznej i dobrze mieszamy. Wlewamy do formy i pieczemy około 50 minut, do momentu aż dźgulec wbity w ciasto jest
les mirabelleswyjdzie coś takiego: RYŻOWY BUDYŃ Z SYROPEM MNISZKOWYM 1/2 szklanki białego ryżu 1/2 litra mleka 4 łyżeczki brązowego cukru 4 łyżki syropu mniszkowego Dodatki: 5 fig 3 łyżki kakao i 1/2 łyżeczki cukru palmowego kilka orzechów pekan lub na co mamy ochotę Ryż płuczemy, wsypujemy do garnka, dodajemy cukier i zalewamy mlekiem. Doprowadzamy do wrzenia, uważając żeby nic się(...)miseczek, posypałam grubą warstwą drobno posiekanych fig (kocham mój mikser...) i przykryłam, żeby zbytnio nie wysechł. Qbek do pracy dostał wersję de luxe- na jednej połowie figi, na drugiej kakao z cukrem palmowym, przedzielone pekanami. Pożywne, dające wiele radości i gwarantujące relaks żołądka. Polecam:) A to kilka wycinków z naszego ogrodu: kwitnie pigwa, pąki na szczypiorku coraz większe a bergenia
les mirabellesmieć wyższe kawałki z widoczną "pleśnią" z białek. PLEŚNIAK VEL SKUBANIEC 500g mąki krupczatki 250g masła 4 łyżeczki cukru pudru 4 jajka (białka i żółtka oddzielone) 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 3/4 szklanki cukru ok 350g powideł (u mnie mirabelka z wanilią- śliwki smażone z cukrem i laską wanilii; sprawdzą się też z węgierek(...)porzeczek i innych kwaskowych owoców) Z mąki, masła, cukru pudru, żółtek i proszku do pieczenia zagniatamy szybko kruche ciasto. Dzielimy je na trzy równe części i do jednej wrabiamy kakao. Z kawałków ciasta formujemy walce i chowamy do zamrażarki na około godzinę. Prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 180*C. Białka ubijamy na pianę ze szczyptą
les mirabelleszdążymy z ciastkami! NUSSTALER (MAŚLANE CIASTKA CZEKOLADOWO ORZECHOWE) ( wg Pistachio ) 135g masła w pokojowej temperaturze 100g cukru 1 łyżka syropu waniliowego 110g orzechów laskowych 150g mąki 28g ciemnego kakao (z wiatraczkiem:)) duża szczypta soli całe orzechy do dekoracji Piekarnik rozgrzewamy do 180*C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Mielimy orzechy- minusem orzechów z własnego ogródka jest to, że trzeba(...)obierać. Dobry film, dziadek do orzechów i mamy 110 gram:). Miksujemy masło, cukier i syrop waniliowy. W oddzielnym naczyniu mieszamy mielone orzechy, mąkę, kakao i sól. Cały czas miksując dodajemy sypkie składniki do masy maślanej. Kiedy ciasto jest jednolite formujemy z niego kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blasze, lekko spłaszczamy, dekorujemy orzechem i pieczemy około 10 minut. Wystudzone ciastka
les mirabellesnastępnego dnia podgrzałam je znów i wylądowały w słoiczku. A we wtorek w brownie. BROWNIES Z RÓŻĄ (inspirowane przepisem A. Kręglickej znalezionym tu ) łyżka masła i łyżka ciemnego, niesłodzonego kakao (do przygotowania formy) 100g gorzkiej czekolady 100g masła 50g mąki tortowej 150g brązowego cukru 3 jajka słoiczek owoców róży w cukrze waniliowy cukier puder do posypania ciasta Piekarnik nagrzewamy(...)Prostokątną formę do ciasta (jakieś 25 na 40 cm) natłuszczamy masłem i osypujemy kakao. Połamaną w kostki czekoladę rozpuszczamy z masłem- najlepiej w kąpieli wodnej, ale mi się nigdy nie chce i balansuję na niewielkim ogniu- udaje się. Czekoladę zostawiamy do przestudzenia. W oddzielnym naczyniu mikserem ubijamy jajka, dodając stopniowo cukier i mąkę. Do gotowej, puszystej masy dodajemy płynną, przestudzoną
les mirabellesrodzinie. Murzynka bardzo polubiła także moja córeczka, a dzieci przecież wiedzą co dobre :) Składniki: 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki 1 kostka margaryny 5 jajek 3 łyżki kakao 8 łyżek wody cukier waniliowy 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przyrządzenia: Margarynę, cukier, kakao, wodę oraz cukier waniliowy rozpuszczamy w garnku i gotujemy około 5 minut ciągle mieszając
upichcicwierzch i gęsty, aromatyczny środek. Robi się je ekspresowo, zjada jeszcze szybciej. Czekoladoholicy będą w siódmym niebie :D Polecam! Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 125 g masła 4 łyżki kakao 1/3 szklanki rumu 1/3 szklanki mleka 2 duże jajka 250 g mąki pszennej szczypta soli 75 g cukru pudru 125 ml słodzonego mleka skondensowanego Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać(...)masło i dokładnie wymieszać. Mąkę połączyć z kakao, solą i cukrem pudrem. Jajka roztrzepać, dodać rum i mleko oraz płynną czekoladę, wymieszać. Suche składniki dokładnie połączyć z mokrymi. Tortownicę o średnicy 21 cm natłuścić i oprószyć tartą bułką. Wylać połowę czekoladowego ciasta. Na nim rozprowadzić połowę słodzonego mleka skondensowanego, przykryć resztą ciasta. Wierzch posmarować pozostałą ilością mleka. Piec w temperaturze
Domowa cukiernia Ewysobotnie przedpołudnie zapraszam na szybkie, orzeźwiające ciasto z jabłkami. Każdemu będzie smakować. Zapraszam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 4 jajka, 15 dag cukru, 6 łyżek oleju, 1 szklanka mąki, 2,5 łyżki kakao, 1 łyżeczka cynamonu, ½ łyżki proszku do pieczenia, ½ łyżki octu, Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek, 2 galaretki zielone. PRZYGOTOWANIE: Białka ubijam na sztywną pianę. Naprzemiennie dodaję żółtka oraz cukier. Nadal(...)ubijając wlewam olej i ocet. Wsypuję mąkę wymieszaną z kakao, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę o wymiarach 22x25 cm. Piekę około 35 minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty. Jabłka obieram i kroję w ósemki. Przekładam do garnka, podlewam niewielką ilością wody. Gotuję na małym ogniu do momentu, aż jabłka całkowicie
Tradycyjna kuchnia KasiSkładniki na małą blachę (piekłam w okrągłej o średnicy 28 cm): 3 łyżki wody 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 1 1/3 szklanki mąki 1/4 łyżeczki sody 7 płaskich łyżek kakao 100 g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej 1 łyżeczka mocnej kawy rozpuszczalnej 1/2 łyżeczki soli 1/3 szklanki gorącej wody 1 1/3 szklanki brązowego cukru (dałam 1 szklankę, a i tak było(...)przepisu Jadłonomii Piekarnik rozgrzej do 170 stopni. Siemię zalej wodą i odstaw. W międzyczasie w niedużej misce wymieszaj mąkę i sodę. W dużej misce połącz posiekaną czekoladę, kakao, kawę i sól. Wlej gorącą wodę i intensywnie mieszaj (aż składniki się rozpuszczą). Do czekoladowej masy dodaj cukier, namoczone siemię, olej oraz orzechy i wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj mąkę
Qlinarnie i QlinarnieZimna aura na chwilę wróciła, więc dziś coś, co pomoże się rozgrzać. Składniki: 1,5 szklanki ulubionego mleka 2 łyżki ciemnego kakao kilkanaście listków suszonej mięty 1 tabliczka gorzkiej czekolady Zagotuj mleko z liśćmi mięty. Zestaw z ognia. Dodaj kakao, połamaną czekoladę i wymieszaj do połączenia wszystkich składników. Wyjmij liście mięty lub przecedź napój. Podawaj gorące w małych filiżankach. Może
Qlinarnie i QlinarnieSkładniki na ciasto: 1 szklanka daktyli bez pestek 3/4 szklanki gorącej wody olej do natłuszczenia formy 2/3 szklanki dżemu jabłkowego bez żelfixu (lub innego) 2 szklanki mąki 1/2 szklanki kakao 1 szklanka brązowego cukru 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 2 szklanki startej i odsączonej cukinii opcjonalnie: 1/4 szklanki orzechów laskowych Składniki na polewę: 1 tabliczka gorzkiej(...)Ciasto: zalej daktyle gorącą wodą i odstaw na około pół godziny. Nagrzej piekarnik do 180°C. Posmaruj formę olejem. Zblenduj daktyle, wodę i dżem. Odstaw. Wymieszaj w misce: mąkę, kakao, cukier, sodę i sól. Dodaj startą cukinię, orzechy, zblendowaną masę i dokładnie wymieszaj. Przełóż gęste ciasto do formy i piecz przez ok. 40-50 minut. Polewa: podgrzej mleko, dodaj kostki
Qlinarnie i Qlinarniemiękkiego masła 1 szczypta soli 130 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 3 mniejsze jajka 200 g maki pszennej 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 130 ml słodkiej śmietanki (dałam kwaśną i też było ok) ok. 10 g – mały kawałek świeżego, obranego i startego imbiru (może być też sproszkowany) 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 szczypta mielonej gałki(...)czekolada się rozpuści. Ubij masło z solą, cukrem i cukrem waniliowym; dodawaj po jednym jajku i również ubijaj. Następnie dodawaj naprzemiennie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao ze śmietanką. Na końcu wmieszaj rozpuszczoną czekoladę (podgrzej ją, jeśli ostygła), imbir, cynamon i gałkę muszkatołową. Nagrzej piekarnik do 160°C. Ciasto wlej do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy
Qlinarnie i Qlinarnie