przepis. SKŁADNIKI: Biszkopt: 7 jajek, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1/2 szklanki cukru, 10 łyżek mąki krupczatki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 3 łyżki kakao, Masa chałwowa: 2 opakowania budyniu śmietankowego, 1 łyżka mąki krupczatki, 3 łyżki cukru, 2 szklanki mleka, 1 kostka masła, 1 kostka margaryny, 20 dag chałwy, Dodatkowo: 20 dag bezów. gorzka czekolada(...)PRZYGOTOWANIE: 1 . Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję żółtka oraz cukry. Nadal ubijając wsypuję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Na końcu dodaję kakao. Ciasto wykładam na blaszkę i piekę około 45 minut w temp. 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty. 2. Masa chałwowa: Z budyni, mąki, cukru i mleka gotuję budyń. Odstawiam
Tradycyjna kuchnia Kasibardzo dobry. Masa ładnie stwardniała i również nie było żadnych problemów podczas krojenia. Składniki: 150g mleka granulowanego 0,5 szklanki cukru 2 łyżki kakao naturalnego 1/4 szklanki wody 0,5 kostki margaryny 60g herbatników Przygotowanie: Herbatniki pokruszyć, ale tak aby były również większe kawałki(...)herbatników. Mleko i cukier rozpuścić, dodać margarynę. Po rozpuszczeniu margaryny dodać kakao i wymieszać. Garnek zdjąć z kuchenki i dodać mleko granulowane. Dokładnie wymieszać, wrzucić pokruszone herbatniki i ponownie wymieszać. Masę przelać do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Po wystudzeniu blok czekoladowy włożyć do lodówki
Amatorka kuchennaużyłam blaszki 25x30, ale spokojnie można skorzystać z większej. SKŁADNIKI 6 jajek 1/2 szklanki cukru kryształu 1/2 szklanki cukru trzcinowego (drobnego) 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 3-4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka wody szczypta soli WYKONANIE Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Białka(...)szczyptą soli na sztywną pianę stopniowo dodając oba cukry. Ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści (ale nie za długo). Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać żółtka. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą. Do masy jajecznej wlać łyżkę wody, następnie stopniowo przesiać przez sitko składniki sypkie delikatnie mieszając szpatułką. Gotową masę przelać od razu do formy
Passions hobbies lifeciasto było pierwszym, które zrobiłam :) I aż dziwne, że jeszcze go na blogu nie opublikowałam :) Składniki: 250 gramów margaryny (u mnie kostka Kasi) 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 1/2 szklanki wody 2 szklanki mąki 5 jajek - oddzielnie żółtka i białka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Zagotować wodę, kakao, margarynę pokrojoną w grubą kostkę i cukier Gdy przestygnie dodać
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comokazję. Sprawia ogromną radość dla podniebienia, bo jest po prostu pyszne. Doskonały deser do porannej kawy. SKŁADNIKI: Biszkopt ciemny: 4 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1 szklanka mąki, 2 łyżki kakao, 6 łyżek oleju, 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Ciasto makowo-kokosowe: 4 białka, 1/3 szklanki cukru, 1/3 szklanki maku, 1/3 szklanki wiórków kokosowych, Masa budyniowa: 250ml(...)Dodatkowo: 1/2 słoika powideł śliwkowych, polewa czekoladowa, wiórki kokosowe do posypania. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt : Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodaję olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę (wymiary 24x24cm). Piekę 30 minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty. 2. Ciasto makowo-kokosowe: Białka
Tradycyjna kuchnia KasiOstudzić. Miękkie masło utrzeć, stale ucierając, dodawać na przemian zwykłe mleko i to w proszku. Masa czekoladowa: 200 g kremu czekoladowego np. Nutella, 100 g masła, łyżka kakao, 100 g zmielonych orzechów laskowych, andruty, polewa czekoladowa. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dodać kakao i dodawać po łyżce kremu czekoladowego. Na koniec dodać zmielone orzechy
Z miłości do słodkościdaktyli sok z połowy pomarańczy Składniki na poncz: 1/2 szklanki ostudzonej przegotowanej wody sok z jednej pomarańczy Dekoracja: brzoskwinie z puszki skórka pomarańczowa wiśnie z likieru wiórki kokosowe rodzynki kakao Sposób przygotowania: Mak sparzyć i dwukrotnie przekręcić przez maszynkę o najdrobniejszych oczkach. Przełożyć do miski.Oddzielić żółtka od białek, dodać cukier i zmiksować, połączyć z makiem..Masło rozpuścić(...)ponczem i posmarować masą, którą uprzednio warto podzielić na 3 równe części.Tak postępować z każdą warstwą.Gdy tort będzie już złożony posypać go po wierzchu kakao i udekorować kwiatkami z brzoskwiń,wiśni, skórki pomarańczowej i wiórek. Obsypać brzegi rodzynkami. Wyjąć z tortownicy i dookoła posypać wiórkami kokosowymi. Tort zakryć delikatnie folią i wstawić do lodówki na minimum
Gosia gotujemiękkiego masła 3 żółtka 20 g czystej wódki 150 g cukru pudru 50 g migdałów sok z połowy cytryny Dekoracja: Różyczki Dr Oetkera kilka listków melisy wiórki kokosowe rodzynki kakao Sposób przygotowania: Mak sparzyć i dwukrotnie przekręcić przez maszynkę o najdrobniejszych oczkach. Przełożyć do miski. Migdały zmielić w młynku na proszek. Dodać do maku. Oddzielić żółtka od białek, dodać cukier(...)postępować z każdą warstwą. Gdy tort będzie już złożony posypać go po wierzchu wiórkami kokosowymi.Obsypać brzegi rodzynkami. Wyjąć z tortownicy i dookoła posypać również wiórkami połączonymi z kakao. Tort zakryć delikatnie folią i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Wyjąć i przed podaniem udekorować kwiatkami i listkami melisy. Smacznego
Gosia gotujelikieru pomarańczowego 120 g cukru pudru sok z połowy cytryny Poncz: 20 g likieru pomarańczowego sok z połowy pomarańczy 100 g przegotowanej letniej wody Dekoracja: wiórki kokosowe rodzynki kakao skórka pomarańczowa Sposób przygotowania: Mak sparzyć i dwukrotnie przekręcić przez maszynkę o najdrobniejszych oczkach. Przełożyć do miski. Orzechy zmielić w młynku na proszek. Dodać do maku. Oddzielić żółtka od białek, dodać(...)skropić go ponczem i posmarować masą.. Tak postępować z kolejną warstwą. Gdy tort będzie już złożony posypać go po wierzchu wiórkami kokosowymi białymi, oraz tymi połączonymi z kakao. Obsypać brzegi rodzynkami,udekorować skórka pomarańczową. Tort zakryć delikatnie folią i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Wyjąć z formy i podawać...Smacznego
Gosia gotujeważne że dziecko zadowolone. Tort malinowy z galaretką składniki przepis na biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki drobnego cukru 3/4 szklanki mąki (pół mąki pszennej i pół ziemniaczanej) 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa do tortu 3 śmietany kremówki cukier puder 2 opakowania utrwalacza do śmietany śmietan-fix maliny mrożone około 300 g 2 galaretki malinowe wykonanie: Przygotowujemy(...)białka od żółtek. Białka wraz z cukrem ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do niej rozmącone żółtka i delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy połączone ze sobą i przesiane dwie mąki, kakao i proszek do pieczenia. Energiczne mieszamy. Ciasto wykładamy na tortownicę wyłożona na dnie papierem do pieczenia. Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 ° C Najlepiej sprawdzić patyczkiem
Przysmaki Karolkiwyszło pyszne ciasto. składniki: biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao masa budyniowa budyń o smaku krówki (na 3/4 l mleka)+3/4 l mleka+3 łyżki cukru 100 g masła masa śmietanowa 400 ml smietanki 30 % 1 łyżeczka cukru waniliowego(...)czekolady Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu i odstawić do wystudzenia. Przygotować biszkopt. Białka ubić na sztywną pianę i odstawić. Żółtka utrzeć na puszysta masę z cukrem. Następnie dodać kakao oraz mąki wymieszane z proszkiem. Dokładnie wymieszać a na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać mikserem. Ciasto wylać na blachę 25x35 natłuszczoną i posypaną bułką tartą lub też
Monia miesza i gotujeciasto z czekoladą, Nutellą i jabłkami. Pyszne, słodkie i kaloryczne ;-) Składniki: - 450 g mąki pszennej - 250 g masła - 150 g Nutelli - 150 g cukru pudru - 6 jajek - 50 g kakao - 100 g czekolady gorzkiej - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 4 jabłka pokrojone na cienkie plasterki Masło o temp. pokojowej ucieramy na biały puch, dodajemy cukier puder, Nutellę, partiami i ciągle(...)ucieramy, dodajemy po żółtku, na przemian z przesianą przez sito mąką + proszek do pieczenia. Dodajemy kakao. Pianę z białek ubijamy na sztywno. Mieszamy razem z masą. Dodajemy posiekaną czekoladę. Masę wylewamy do formy, układamy cieniutkie plasterki z jabłek. Pieczemy godzinę w nagrzanym piecu
SMYKWKUCHNISkładniki: jajka 3 sztuki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mleko 3,2% 1 szklanka, cukier 1/2 szklanki, marmolada 250 ml/słoik, kakao 2 łyżki, cynamon 1 łyżeczka, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, marmolada 250 ml/słoik użyłam swoje marmolady które są nie za gęste/lekkopłynne - JAK UŻYJESZ GĘSTYCH TO ROZMIESZAJ JE Z CIUT PRZEGOTOWANĄ WODĄ(...)jajka, olej, cukier,, kakao, cynamon, marmolada gruszkowa, mleko mikserem wymieszać z 3 minuty na większych obrotach - trochę marmolady gruszkowej zostawić do posmarowania wierzchu ciasta wsypać przesianą mąkę z proszkiem i mikserem krótko wymieszać na dość gęste ciasto tortownica 24 cm - wysmarować masłem i posypać tartą bułką, przełożyć ciasto do blaszki i piec w 200C około 45 minut i dobrze
W Mojej Kuchni Lubięproponuję przeglądnąć ofertę Lidla, KLIK rozdają książki na Wielkanoc;) Izaura czyli murzynek z serem Ciasto: 1 i ½ szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 4 łyżki gorzkiego kakao 5 łyżek zimnej wody 250 g Kasi 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru z wanilią 4 jajka Masa serowa; 1 kg sera mielonego 4 jajka ¾ szklanki cukru(...)Kasi Wiórki kokosowe do oprószenia ciasta Do rondelka przekładam margarynę , cukry oraz kakao, dodaję wodę i mieszając doprowadzam do wrzenia, całość chwilkę gotuję, odstawiam do wystudzenia. ( w tym czasie przygotowuję masę serowa ) Do zimnej masy wbijam 4 żółtka i dokładnie mieszam . Odlewam jakieś pół szklanki na polewę. Do pozostałej przesiewam mąkę i proszek
Takie tam pichceniełyżka przyprawy korzennej do piernika pół łyżeczki sody 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g masła 55 g gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki pół szklanki ciemnego, prawdziwego kakao 2 duże jajka 1/2szklanki jasnego brązowego cukru pół szklanki kwaśnej śmietany 18% 1 słoiczek niezbyt rzadkich powideł śliwkowych Mąkę, sodę, proszek i przyprawy dokładnie wymieszać w misce. Odstawić(...)garnuszku roztopić masło. Zdjąć z palnika i wrzucić gorzką czekoladę, odstawić do rozpuszczenia, a następnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Przelać mieszankę do czystej miski. Dodać kakao i utrzeć drewnianą pałką. Odstawić, aby masa ostygła. Jajka wbić w całości do miski i ubić z cukrem na puszystą pianę. Następnie dodać masę czekoladową i zmiksować do dokładnego połączenia składników. Do masy
Chocolate Muffin Blog