polewie, ale... ... co tu więcej pisać, po prostu trzeba je zrobić, bo są niesamowicie smaczne! :) * maliny- 300 g * biała czekolada- 50 g * mleczna czekolada- 100 g * kremówka- 100 g * kakao- do oprószenia (opcjonalnie) Białą czekoladę z 1 czubatą łyżką kremówki rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Kremówkę (1 czubatą łyżkę odłożyć) ubić na sztywno i połączyć z roztopioną białą czekoladą(...)odstawić do lodówki do zastygnięcia polewy czekoladowej (ja niestety nie czekałam zbytnio i polewa była lekko płynna, dlatego wyszły trochę 'rozciapane', następnym razem się postaram bardziej ;)) Dodatkowo można posypać kakao. Smacznego
Kraina Miodem Płynącawalentynkowy ~ Składniki: 40g mąki orkiszowej (lub innej) 200-220g puree z ugotowanego buraka 5g świeżo mielonego siemienia lnianego 1 jajko 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej + kostka gorzkiej czekolady łyżeczka kakao naturalnego cukier puder Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Przelewamy do kokilki, do środka wciskamy kostkę czekolady i całość wkładamy do nagrzanego do 180* piekarnika na około 40 minut (wersja ekspresowa(...)minut w mikrofalówce na najwyższej mocy). Wyjmujemy ciasto z kokilki, posypujemy gorzkim kakao i cukrem pudrem
Kuchenny Skrawek Niebamamy. Składniki; 20 dkg mąki pszennej, 5 dkg maki kartoflanej, 10 dkg masła, 12 dkg cukru pudru, sok z cytryny, cukier waniliowy 5 jajek, 1/2 opakowania proszku do pieczenia kakao Relacja z pieczenia babki - KLIKNIJ TUTAJ Śliczna patera do kupienia - TUTAJ Wykonanie; Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy po żółtku ciągle miksując. Dodajemy(...)cytryny i wanilię Następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Ubijamy białka i stopniowo dodajemy do masy delikatnie mieszając. Odkładamy trochę masy do drugiej miseczki i dodajemy kakao. Białą masę wylewamy do keksówki. Kupkami kładziemy na wierzch masę kakaową. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy około 45 minut, do suchego patyczka
Anioły w kuchnikojarzy mi się z dzieciństwem, czasami przedszkola i podstawówki. Teraz wracam do niego po latach, tym razem w domowej, zdrowszej wersji :) ~ Domowe Monte ~ Składniki: 250g serka twarogowego łyżeczka kakao naturalnego cukier waniliowy do smaku jogurt naturalny (jeśli serek jest za gęsty) Serek mieszamy z cukrem i dzielimy go na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao naturalne
Kuchenny Skrawek NiebaCzekoladowa Rolada z Mascarpone i Serduszkową Galaretką - Składniki: Biszkopt: 3 jajka 6 łyżek cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao cukier waniliowy Masa: 300 g serka mascarpone 150 g schłodzonej śmietanki kremówki 30% ok. 4-5 łyżek cukru pudru czubata łyżka żelatyny-fix w proszku galaretka wiśniowa Polewa(...)jednej łyżce wsypujemy cukier wraz z cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodajemy po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypujemy mąki, proszek do pieczenia oraz kakao. Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175-180 stopni. Pieczemy ok. 15-20 minut do "suchego patyczka". Tuż po upieczeniu biszkopt przekładamy do formy
Słodka StronaSkładniki na jeden biszkopt: 100g mąki self-rising (na 150g mąki dodajemy pół łyżeczki proszku do pieczenia i pół łyżeczki sody oczyszczonej- całość mieszamy), 3 łyżki najwyższej jakości kakao w proszku, 100g niesolonego masła o temperaturze pokojowej, 100g miałkiego cukru, 2 średniej wielkości jajka, 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1-2 łyżki mleka Krem (również(...)czekolady, 50g margaryny, 50g śmietany kremówki Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Za pomocą pędzelka smarujemy foremki masłem i posypujemy mąką. Od odmierzonej mąki odejmujemy 3 łyżki i zastępujemy je kakaem. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i ubijamy na jednolitą, gładką masę. Masę przekładamy do tortownicy (każdorazowo pieczemy jeden blat biszkoptowy). Poziom ciasta nie powinien przekraczać połowy wysokości ścianki formy. Stawiamy
Pudełko rozmaitościrożnych płatków śniadaniowych, jajka na twardo i miękko, jajecznice, zapiekanki warzywne z jajkiem, wołowina i wieprzowina w warzywach z jajkiem, jajka sadzone, smażone na boczku i warzywach, zupy mleczne, kakao, koktajle mleczne a smakach kakao, truskawka i wanilia, świeże soki oraz z kartonika, kawa i herbata, dla małych dzieci mleko hipp 1,2,3, liczne deserki w słoiczkach, jogurty danon
ClauditteMissCookingmasło- 180 g * mąka- 120 g * cukier- 3/4 szklanki * jajka- 3 szt. * proszek do pieczenia- 1 płaska łyżeczka * ekstrakt z wanilii- 1 łyżeczka Dodatkowo: * czekolada mleczna- 80 g * kakao- 1 łyżka * mleko- 3 łyżki * truskawki- do ozdoby Ciasto truskawkowe: Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Małym strumieniem, ciągle mieszając, wlać olej oraz ekstrakt waniliowy. Mąkę wymieszać z proszkiem(...)wypełnionej wyciętym wzorem i uprzednio posmarowanej masłem i oprószonej mąką. Piec przez 25 minut (ciasto nie powinno oblepiać patyczka, ale będzie wilgotne). Dodatkowo: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z kakao oraz mlekiem. Lekko przestudzić i polać gotowe ciasto. Ozdobić truskawkami. Smacznego! :) * tylko nie wyrzucajcie resztek wykrojonego ciasta, można wykorzystać je np. jako kruszonkę na polewę- zamiast zdobić truskawkami- albo zrobić
Kraina Miodem Płynącaznalezionego, było obłędne. Jedzcie, ślińcie się i lepcie od tego wszyscy! składniki: ciasto: 200 g mąki 220 ml wody 200 g masła 170 g cukru 25 g kakao 3 jajka 5 łyżek kremu kasztanowego kilka upieczonych i pokruszonych kasztanów 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 350 g serka mascarpone 380 g śmietanki kremówki(...)też pokroić na drobne kawałki. Gdy masa będzie puszysta, dodajecie po jednym jajku, wciąż ucierając. Możecie to robić mikserem, chyba że zależy Wam na bicepsach. Mąkę przesiewacie, dodajecie kakao, sodę i proszek do pieczenia. Wsypujecie powoli do masy z cukru, masła i jajek. Na koniec dodajecie krem kasztanowy i kasztany. Foremkę wykładacie papierem, wlewacie ciasto i pieczecie
GRUBY WAŁEKużyć zwykłego) łyżeczka ekstraktu z wanilii łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 2 jajka pół szklanki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego 300 gram mąki pszennej 30 gram kakao 2 szklanki cukinii startej na dużych oczkach 100 gram gorzkiej posiekanej czekolady Na wierzch: 100 gram czekolady roztopionej czekolady (u mnie biała) Wykonanie: Czekoladę roztopić w kąpieli(...)ciągle miksując. Następnie dodać cukier, ekstrakt, sodę i sól, wymieszać. Kolejno wbić jajka (jedno po drugim) ciągle miksując. Następnie dodawać na przemian mąkę i śmietanę, dokładnie zmiksować. Kolejno dodać kakao i czekoladą (drobno pokrojoną), wymieszać do połączenia się składników. Następnie dodać cukinie i wmieszać ja w ciasto. Gotowe ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy(średnica 24), piec
Krakowskie smaki Animaksymalnie 2 pestki moreli. Nie należy jej przekraczać. Gorzkie pestki moreli zawierają kwas cyjanowodorowy, który może prowadzić do zatruć w przypadku przekroczenia dziennego spożycia. -mleko sojowe lub zwykłe mleko -kakao naturalne do posypania Podgrzej mocno mleko.Do miseczek wsyp płatki i dodaj suche składniki. Wymieszaj je. Zalej mlekiem i odstaw na chwilkę, aż ostropest plamisty lekko zgęstnieje a babka płesznik napęcznieje(...)Wymieszaj z kakao. Zjedz ze smakiem i świadomością, że takie śniadanie to krok od dobrego samopoczucia i energii! Nie połykaj bezwiednie niczego co jesz, ale powoli, dokładnie rozgryzaj każdy cenny kawałeczek, każde ziarenko smakuj i poczuj jak dobry wpływ ma na Ciebie i ...osoby, którym zrobisz to śniadanie! Podziel się zdrowiem, życz zdrowia! Smacznego ! ZAPRASZAM WSZYSTKICH DO ODWIEDZENIA STRONY
Z Kuchni Do Kuchniszklanka cukru 2 szklanki mąki tortowej 1 cukier waniliowy (16 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju słonecznikowego 1 kisiel cytrynowy 1 kisiel wiśniowy 1 łyżka kakao 1/2 szklanki maku kropla barwnika spożywczego Masło ucieramy w misie miksera na puszystą białą masę. Potem jedno po drugim, stopniowo, dodajemy żółtka cały czas ucierając. Na koniec dodajemy olej nadal(...)resztą masy. Już nie mikserem tylko szpatułką, delikatnie. To ciasto dzielimy na 4 równe części. Do każdej z osobna dodajemy: kisiel cytrynowy, kisiel wiśniowy z odrobiną czerwonego barwnika spożywczego, kakao i mak. Delikatnie mieszamy. Formę do babki (taką z kominem, średnica 23 cm) smarujemy masłem i oprószamy mąką. Gęste ciasto przekładamy do formy łyżką jedną warstwę na drugą w dowolnej
w mojej kuchnidwie porcje: pół litra mleka 4 łyżki otrąb owsianych 2 łyżki otrąb pszennych 2 krople aromatu migdałowego na spirytusie 1 łyżka kakao 1 łyżeczka słodzika Do zimnego mleka wsypujemy otręby, słodzik i kakao. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut, dość często mieszając. Gdy otręby się rozgotują, dodajemy aromat migdałowy i mieszamy. Deser jest gotowy. Pyszny na ciepło i zimno
Humanistka w kuchnidrożdżach , YeastSpotting i Panissimo (#26) . Składniki na skorupkę: 150 g mąki pszennej typ 500 lub 550 150 g cukru pudru 120 g miękkiego masła 15 g kakao 1 łyżeczka esencji waniliowej W misce wymieszaj mąkę z cukrem pudrem. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki miękkie masło. Zagnieć rękoma całość do uzyskania masy o jednolitej strukturze. Podziel masę na połówki(...)jednej połówki dodaj kakao, do drugiej esencję waniliową. Obie części (ale każdą z osobna) zagnieć do uzyskania przez nie jednolitego koloru. Każdą z połówek masy podziel na 8 ( razem na 16 ) części. Składniki na bułki (16 sztuk): 550 g mąki pszennej typ 500 lub 550 125 g cukru 10 g soli 60 g masła 60 g smalcu (można użyć masła
Grahamka, weka i kajzerkalecz do końca nie wiadomo, jak smakowało ciasto Siostry Anastazji z tamtym kremem :) Składniki: *Biszkopt ciemny: 7 jaj 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru pudru *Biszkopt orzechowy: 250 dag częściowo zmielonych, częściowo tylko posiekanych orzechów włoskich 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku(...)czekolada potarta do dekoracji Wykonanie: Robimy ciemny biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z cukrem pudrem na białą, sztywną pianę. Dodajemy żółtka i dokładnie miksujemy. Następnie przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Formę o wymiarach 38 cm x 23 cm, smarujemy dokładnie margaryną i wysypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia. Wstawiamy
Piekę, bo lubię