Ciasto jasne: 3 szklanki krupczatki 3 łyżki cukru op. cukru waniliowego 4 żółtka łyżka mleka 250 g masła łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto ciemne: 1.5 szklanki krupczatki 2 łyżki kakao 2 żółtka 125 g masła łyżka mleka Pianka: 6 białek 3 łyżki pudru łyżka soku z cytryny Dżem: słoik dżemu wiśniowego 3 łyżki likieru migdałowego Wykonanie: Ciasto jasne: Krupczatkę przesiać(...)mąką, dać żółtka i mleko. Dokładnie zagnieść. Podzielić na dwie jedna mniejsza, a druga większa. Mniejszą włożyć do zamrażalki. Większą wyłożyć formę wysmarowaną masłem. Ciasto ciemne: Krupczatkę przesiać dodać kakao i wymieszać. Dać masło i posiekać z mąką. Następnie dodać żółtka i mleko zagnieść. Wstawić do zamrażalki. Pianka: Białka ubić na sztywno, potem dodać powoli przesiany puder i sok. Delikatne
Moje pyszne gotowaniepracy. Znajomym również smakowały, więc śmiem twierdzić, że są godne polecenia dalej. Wypróbujcie! " Składniki : 3 żółtka 90g cukru 3 łyżki cukru waniliowego 150g masła 400g mąki 3 łyżki kakao 2 łyżki mąki Sposób przygotowania: Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło i dalej miksujemy do połączenia się składników. Następnie dodajemy mąkę i ugniatamy. Gotowe(...)ciasto dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy 3 łyżki kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki. Oba kawałki ciasta wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie, oba ciasta cienko rozwałkowujemy i nakładamy na siebie mocno przyciskając, następnie rolując. Ciasta muszą się ze sobą stykać. Gotowe rulony cienko kroimy na talarki i układamy na blaszce wyłożonej papierem
Słodkie Przyjemnościrazem w moim przepisie. Mam nadzieję, że kiedyś przepis wypróbujecie, bo ja się w nim całkowicie zakochałam! Słodkiego dnia! " Składniki : 3 jajka 300g mąki 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczka soli 180g miękkiego masła 150g cukru 150ml mleka 125g czekolady gorzkiej 2 batoniki Lion Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewamy do 180`C Czekoladę rozpuszczamy(...)kąpieli wodnej (w naczyniu położonym na garnek z wrzącą wodą). W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i sól. W drugiej, masło ucieramy z cukrem na jasną, gładką masę, a następnie dodajemy jajka dalej miksując. Naszym kolejnym krokiem jest dodanie do masy rozpuszczonej czekolady. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy mąkę na przemian z mlekiem. Po starannym wymieszaniu
Słodkie Przyjemnościzrobić :) Miłego dnia! " Składniki: 5 jajek 250 g masła 1 szklanka cukru łyżka cukru z prawdziwą wanilią 6 łyżek mleka 1 i 3/4 szklanki mąki 2 łyżki kakao 400 ml śmietanki 30-36% 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 250 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewamy do 180`C. Masło, cukier, łyżkę cukru z wanilią, mleko i kakao rozpuścić
Słodkie Przyjemnościstarych notatkach mojej mamy. Polecam! Aha! Uważajcie na drodze kierowcy! " Składniki : 1/4 szklanki wody kostka margaryny 1,5 szklanki cukru trzcinowego łyżka cukru z prawdziwą wanilią 3 łyżki kakao deserowego 4 żółtka 2 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 białka Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewamy do 180`C Na sam początek do małego garnuszka wlewamy wodę, dodajemy(...)masło, kakao, cukier trzcinowy i cukier waniliowy. Gdy masa będzie jednolita, odstawiamy ją do ostudzenia, co jakiś czas mieszając. Masę przelewamy do wysokiej miski *, dajemy żółtka i mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Składniki miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dzielimy je na dwie równe porcje. Najpierw dodajemy jedną część, lekko mieszając łyżką, a następnie resztę. Podłużną foremkę wykładamy
Słodkie PrzyjemnościWami tym przepisem. Słodko polecam! " Składniki: 200 g gorzkiej czekolady 200 g margaryny 1/2 szklanki cukru pudru jajko 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewamy do 190`C. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, ale równie dobrze możecie zrobić to w mikrofali (3 x 30s). Studzimy. W dużej misce ucieramy cukier(...)puder z miękkim masłem na gładką masę, a następnie dodajemy jajko. Wszystko miksujemy, a gdy masa się połączy, dodajemy ostudzoną czekoladę. Mąkę mieszamy z kakao i przesiewamy do ciasta. Wszystko mieszamy - ja to robię łyżką, ale można to zrobić mikserem na najniższych obrotach. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z małą końcówką w kształcie rozetki. Wyciskamy ciasteczka na blachę wyłożoną
Słodkie Przyjemnościlekko podkręcone, albo zakręcone - jak wolicie :) Lekka wariacja godna polecenia!" Składniki 600 g mąki 300 ml mleka woda 2 łyżki cukru waniliowego łyżeczka masła 3 jajka dodatkowo: 2 łyżki kakao 3 łyżki cukru cynamonowego dżem - u mnie wiśniowy ser biały tłusty 300 g łyżeczka cynamonu ewentualnie : 100 ml śmietanki 30 % Sposób przygotowania: Mąkę przesypujemy do dużej miski, dolewamy mleko(...)cukier waniliowy, dodajemy jajka i wszystko mieszamy. Następnie dolewamy tyle wody, aby ciasto zrobiło się rzadkie. Ciasto równo dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao i mieszamy. Smażymy cienkie naleśniki. Ser przekładamy do miseczki, dodajemy cukier cynamonowy i cynamon i mieszamy. Jeżeli używacie chudy ser, dodajcie łyżkę śmietany, albo mleka. Kakaowe naleśniki, smarujemy białym serem, białe
Słodkie Przyjemnościoglądając jego kanał na youtube. Uważam ten wieczór za udany, a książkę zacznę ponownie czytać jutro :) Słodkiego! " Składniki : 200 g kwaśnej śmietany 30% 150 g gorzkiej czekolady 2 łyżki kakao pół szklanki cukru pudru Dodatkowo : 12 kruchych babeczek 50 g masła 50 g cukru pudru wiśnie z nalewki ( z alkoholem ) biała czekolada mleczne drażetki Sposób przygotowania: Babeczki przygotowujemy(...)tego przepisu. Śmietanę przelewamy do rondelka, dodajemy czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier połączony z kakao i mieszamy szybko trzepaczką. Zawartość garnuszka przelewamy do miseczki włożonej do drugiej, wypełnioną wodą z kostkami lodu. Co jakiś czas mieszamy, aby na powierzchni nie powstał kożuch. Masło miksujemy na najwyższych obrotach z cukrem pudrem dodając partiami całkowicie ostudzoną
Słodkie Przyjemnościpostanowiłam go przygotować. Prosty pomysł na szybkie korzenne ciastka, idealne na świąteczne leniuchowanie. Kto się skusi? Składniki : 7 łyżek kawy 250 ml wody 200 g cukru pudru 40 g kakao w proszku 175 g rodzynek sułtanek 125 g masła 3 łyżki cukru waniliowego 3 jajka 1 łyżeczka cynamonu po 1 łyżeczce mielonego kardamonu, goździków, gałki muszkatołowej 250 g mąki(...)łyżeczka proszku do pieczenia 50 g pokruszonej czekolady Sposób przygotowania: W garnuszku mieszamy wodę z kawą i masłem. Po rozpuszczeniu się masła dodajemy cukier i kakao i mieszamy. Dodajemy Sułtanki i gotujemy jeszcze jakieś 5 minut na małym ogniu. Jajka ubijamy z cukrem waniliowym, do momentu wytworzenia się pianki. Mąkę mieszamy z przyprawami i proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej
Słodkie PrzyjemnościMiodowe Brownie z orzechami. Było naprawdę smaczne, dużo lepsze jeszcze ciepłe, albo podgrzane w mikrofali. Spróbujcie :) " Składniki: 200 g masła 170 g cukru pudru 4 łyżki miodu 4 łyżki kakao 200 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 3 jajka pół szklanki orzechów włoskich plasterki cienko pokrojonej cytryny polewa czekoladowa z tego przepisu Sposób przygotowania: Masło i miód(...)przekładamy do rondelka i rozpuszczamy na małym ogniu. Następnie dodajemy kakao i cukier i mieszamy. Jajka ubijamy w malakserze (u mnie robot kuchenny), gdy utworzy się na wierzchu piana, dodajemy ostudzone masło z dodatkami i mieszamy. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy ją do masy jajecznej mieszając łyżką. Na koniec dodajemy pokruszone orzechy włoskie
Słodkie PrzyjemnościZapraszam na Świąteczne pierniczki II. " Składniki : 150 g masła 100 ml miodu 100 g drobnego cukru brązowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 450 g mąki jajko 1 łyżka kakao 10 g przyprawy korzennej Sposób przygotowania: Masło rozpuszczamy, dodajemy miód i drobny cukier. Gotujemy do momentu, aż cukier się rozpuści. W dużej misce mieszamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia(...)kakao i korzennymi przyprawami. Gdy masa maślana całkowicie ostygnie dodajemy do niej roztrzepane jajko i przelewamy do mąki. Wszystko zagniatamy i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy na oprószony blat i rozwałkowujemy na pasującą nam grubość - u mnie około 0.4 mm. Pieczemy w rozgrzanym do 180`C piekarniku przez około 10 minut - w zależności
Słodkie Przyjemnościjuż jakieś? Ja nadal myślę :) A myślenie umila mi ciasto czekoladowe, własnego pomysłu. Jedno z tych puszystych, mniej słodkich ciast. Macie ochotę?" Składniki : 200 g masła 3 płaskie łyżki kakao 200 g gorzkiej czekolady 100 g cukru pudru 5 jajek 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia łyżka cukru z prawdziwą wanilią 50 g orzechów laskowych Sposób przygotowania(...)Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i kakao - mieszamy, dodajemy czekoladę. Gdy się rozpuści, odstawiamy do ostygnięcia. Jajka ubijamy, dodajemy do nich ostudzoną masę czekoladową i łączymy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i połamanymi orzechami. Przekładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180`C przez 25-30 minut. Polewamy rozpuszczoną białą czekoladą
Słodkie Przyjemnościcukru brązowego - drobnego 200 g mąki 50 g orzechów laskowych ( u mnie ok. 1/2 szklanki) 0,5 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżki kakao Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i nadal ubijamy do osiągnięcia sztywnej masy. Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia, orzechy miażdżymy na małe kawałki. Dodajemy do mąki
Słodkie Przyjemnościjestem zadowolona, ale tym razem postanowiłam upiec muffiny z czekoladowym wnętrzem. Wyszło... <3 sami oceńcie :)" Składniki : 2 jajka 100 g cukru 1,5 szklanki mleka 3 łyżki kakao 330 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 125 g margaryny masa czekoladowa (np. Nutella) Sposób przygotowania: Jajka ubijamy mikserem razem z cukrem, dodajemy mleko i rozpuszczoną, ostudzoną margarynę(...)drugiej misce łączymy przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Następnie przesypujemy suche składniki do mokrych i mieszamy - tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami tylko do połowy wysokości. Do każdej babeczki na środek dodajemy około pół łyżeczki masy czekoladowej, a następnie zalewamy ponownie wyrobionym ciastem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym
Słodkie Przyjemnościniebawem. Zapraszam na Wykwintny Murzynek, w razie pytań piszcie! " Składniki : 3 jajka 150 g cukru 2 łyżki cukru z wanilią szklanka śmietany 12% 180 g masła 40 g kakao (ok. 4 łyżek) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 300 g maki 50 g płatków migdałowych polewa czekoladowa ( zobacz przepis ) Sposób przygotowania: Do wysokiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i cukier(...)waniliowy i miksujemy na najwyższych obrotach. Gdy cukier się rozpuści dodajemy płynne ostudzone masło i śmietanę i dalej miksujemy. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę, dodajemy płatki migdałowe, kakao i proszek do pieczenia, wszystko mieszamy, a następnie przesypujemy do płynnych składników i łączymy ze sobą. Gotową masę przelewamy do szerokiej brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 50 minut w piekarniku rozgrzanym
Słodkie Przyjemności