kakao - 6140 przepisów (strona:174/410)

Babeczki kakaowe z kremem 145

Składniki: 2 żółtka 2 szklanki mąki pszennej 200 g zimnego masła 1/2 szklanki drobnego cukru 2 łyżki ciemnego kakao szczypta soli cukier waniliowy Krem: 1/2 litra mleka 250 g margaryny / masła 3/4 szklanki cukru 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 czubate łyżki mąki pszennej + posypka kolorowa Sposób wykonania: 1. Masło siekamy z solą, mąką, kakao i cukrem. Dodać żółtka

Kuchnia domowa Ani
Domek z piernika 287

słodkim prezentem... Składniki:  250g mąki pszennej,  100g sztucznego płynnego miodu,  100g cukru pudru,  60g margaryny Palmy z Murzynkiem,  łyżeczka sody oczyszczonej, jajko,  łyżka kakao,  łyżeczka cynamonu,  2 ziarna kardamonu,  3 goździki,  1/3 łyżeczki imbiru,  1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej,  łyżeczka cukru waniliowego. Mąkę przesiać wraz z sodą, kakao

Z miłości do słodkości
Pierniczki 160

Składniki: 230 g masła  3/4 szklanki cukru pudru  1 szklanka miodu  1 duże jajko 5 szklanek mąki pszennej (odjąć 2 - 4 łyżki dodając w to miejsce kakao- ciemniejszy kolor pierniczków)  1 łyżeczka sody oczyszczonej  2-3 łyżki przyprawy korzennej  szczypta soli   Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do naczynia przesiewamy mąkę, kakao

Pudełko rozmaitości
Świąteczne pierniki 192

sztuk: 25 dag płynnego miodu 12 dag cukru 1⁄2 kostki margaryny (125 g) 2/3 torebki przyprawy do piernika 1 jajko 50 dag mąki + trochę do podsypania łyżeczka gorzkiego kakao łyżeczka proszku do pieczenia lub sody ewentualnie: śmietana Przygotowanie: W garnku umieszczamy miód, cukier, margarynę i przyprawę do piernika. Stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści(...)jakiś czas mieszamy, uważając by składniki się nie zagotowały . Studzimy. Do miski wsypujemy mąkę, kakao, proszek po pieczenia lub sodę. Do sypkich składników dodajemy jajko i bardzo powoli płynną masę. Mieszamy używając miksera (mieszadła tzw. "hakowe") lub łyżki. Po wstępnym połączeniu składników całość przekładamy na stolnicę lub blat podsypany mąką i zagniatamy na gładką masę. Jeśli ciasto jest za gęste

Zakręcony Widelec
Pierniczki 171

słoik miodu sztucznego (taki jak od dżemu) 2,5 szklanki cukru 4 op. przyprawy do pierników (po 2 dag) 14 zmielonych goździków 20 sztuk zmielonego ziela angielskiego 1 paczka kakao (ilość według uznania) 5 jaj 1,5 szklanki mleka 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej Z jednej szklanki cukru robimy karmel. Kiedy będzie ciemny odstawiamy i wlewamy 0,5 szklanki ciepłej(...)wody. Do tego dodajemy masło, miód, przyprawy, kakao, pozostałą część cukru, mleko i wszystko gotujemy. Po ostudzeniu wsypujemy mąkę (ok. 1,5 kg). W małej ilości wody rozpuszczamy sodę i wlewamy do ciasta. Na koniec dodajemy ubite jajka. Dodajemy pozostałą część mąki. Wszystko mieszamy i zostawiamy do następnego dnia. Ciasto dzielimy na małe porcje i wałkujemy na grubość

Salonik smaków
Miękkie i puszyste pierniczki 244

drożdży 4 łyżki ciepłego, ale nie gorącego mleka łyżeczka cukru 4 łyżki miodu 4 łyżki miękkiego masła łyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki przyprawy do piernika łyżka kakao 1,5 szklanki cukru pudru 2 jajka posypka cukrowa Lukier: szklanka cukru pudru 3-4 łyżki gorącej wody 2 łyżeczki soku z cytryny Mleko mieszamy z łyżeczką cukru i drożdżami(...)Odstawiamy na 5-10 minut, aż mieszanina zacznie się pienić. Miód i masło roztapiamy w rondelku. Do miski przesiewamy mąkę, cukier, przyprawę do piernika, sodę, proszek do pieczenia i kakao. Następnie dodajemy jajka, roztopione masło z miodem i zaczyn drożdżowy. Zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy, na grubość 5mm. Za pomocą foremek wykrawamy różne kształty. Układamy na blasze

Czerwona Porzeczka
Ciasteczkowe choinki 205

ciasteczkowe choinki :)  Składniki: 300 dkg masła , 15 dkg cukru pudru , 40 dkg mąki pszennej , 6-7 łyżek posiekanych bardzo drobno dowolnych orzechów , 4 łyżki kakao , szczypta soli . Masło, cukier puder i sól połączyć razem, można to zrobić mikserem lub drewnianą pałką. Dodać mąkę i orzechy wyrobić na gładkie ciasto i podzielić na dwie części. Do jednej dodać(...)kakao. Obie porcje wyrobić dokładnie - oczywiście oddzielnie :) Można to ciasto przygotować również inaczej: od początku wyrabiać oddzielnie obie porcje. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około 2 godziny. Z jasnego ciasta odciąć połowę, podsypując stolnice mąką (żeby ciasto nie kleiło się do niej i do wałka) rozwałkować na placek o grubości około pół

Codzienna kuchnia niecodzienna
Przygotowania do Świąt! 135

słodkości. Ja zrobiłam już pierniczki z przepisu, który znalazłam u Pauliny na  www.cynamonowypyl.blox.pl . Składniki :  50g masła 200g miodu 200g cukru 450g mąki pszennej 1 jajko 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 30g przyprawy korzennej do pierników Jak to przygotować?  Miód,masło i cukier rozpuszczamy w rondelku z łyżką wody . Dodajemy przyprawę korzenną do pierników. Całość(...)musimy zagotować i przestudzić . Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy jajko i masę z rondelka . Masę zagniatamy na elastyczne ciasto, posypujemy mąką i zawijamy w folię spożywczą . Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka dni,aby dojrzało (ok. 2 dni). Po tym czasie ciasto wałkujemy na placek o grubości 0,5 cm.  Foremkami wycinamy

Chocolate Stop Tempting
Korzenne ciasto z czekoladą i orzechami 205

polewąa i pysznymi orzechami. Święta będą dobrą okazją by je upiec, polecam :) 170 g mąki pszennej 150 g masła 100 g cukru 3 małe jajka kopiasta łyżka ciemnego kakao łyżka przyprawy do piernika sok z połowy pomarańczy skórka starta z całej pomarańczy 1 łyżeczka proszku do pieczenia WINIARY sok z połowy pomarańczy 100 g gorzkiej kuwertury 0/5 szklanki obranych orzechów(...)włoskich i laskowych Masło ucieramy z cukrem, jajkami, sokiem i skórką z pomarańczy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przyprawą i kakao, mieszamy. Przekładamy ciasto do formy i pieczemy około 25 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczone ciasto nakłuwamy patyczkiem i zalewamy sokiem z pomarańczy. Odstawiamy do ostudzenia. Kuwerturę rozpuszczamy i polewamy ciasto. Orzechy

Mienta blog
Murzynek z serem 1238

jajka ( dałam 2 duże) 3/4 szkl cukru 3 szkl mąki pszennej 3 łyżki śmietany 18% ok 3/4 szkl przegotowanej zimnej wody  1 łyżeczka sody 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 szkl oleju 2 łyżki dżemu lub marmolady ( dałam marmoladę truskawkową) Całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę, wsypać proszek do pieczenia(...)sodę , cukier waniliowy i kakao - delikatnie zmiksować. Do szklanki ( 250 ml) włożyć śmietanę i dopełnić do całości wodą- rozmiesza i wlać do jajek. Wsypać mąkę i zmiksować. Do zmiksowanej masy wlać olej i wymieszać dokładnie na koniec dodać marmoladę i  przemieszać. Ciasto wyłożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Masa serowa: 1/2 kg sera ( miałam

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Pulchne, wyrośnięte pierniczki! 357

dodajemy 1,5 szklanki mąki, mieszamy i odstawiamy na ok. 10-15 minut, aż masa ostygnie. W tym czasie w misce łączymy pozostałą mąkę z cukrem waniliowym, sodą oraz kakao i dodajemy posiekane orzechy. Wszystko mieszamy łyżeczką. Masę z garnka przekładamy do innej miski, dodajemy rozbełtane jajko oraz pokrojone w kosteczkę masło. Wsypujemy do tego suche składniki (czyli mąkę(...)kakao, sodą i cukrem waniliowym). Wszystko mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 200'C (mój mikrofalówko-opiekacz ma taką maksymalną temperaturę ;p), blachę wykładamy papierem do pieczenia, formujemy kuleczki (mnie poniosła czasem fantazja ;p) i pieczemy przez ok. 12-14 minut w temp. 200'C. Gdyby ciasto się kleiło, warto posypać sobie dłonie mąką. Gdy pięknie wyrośnięte pierniki wyrosną i będą gotowe

Kitchens Alphabet
Serek czekoladowy a'la Bakuś 179

pyszne wnętrze... czasem można sobie pozwolić ^^ ~ Jogurt czekoladowy a'la Bakuś z siemieniem lnianym, pyłkiem pszczelim, syropem klonowym i bananem ~ Składniki: 200g serka naturalnego  2 łyżeczki gorzkiego kakao słodzidło 5g świeżo mielonego siemienia lnianego łyżeczka kremu czekoladowego + pyłek pszczeli banan syrop klonowy Mieszamy ze sobą serek, kakao i słodzidło (u mnie syrop klonowy). Na dnie miseczki układamy łyżeczkę kremu

Kuchenny Skrawek Nieba
Korzenne ciasto dyniowe z kremem michałkowym 182

zmieniając nieco składniki. A krem z Michałkami i dżem pomarańczowy to już moja inwencja twórcza. Składniki na 2 blaty czekoladowo-dyniowe: 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka przyprawy korzennej pół szklanki maślanki lub kefiru 1 szklanka puree z dyni* 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (pominęłam(...)czekolady 150 ml słodkiej śmietanki 18% pół łyżeczki oleju ew. łyżka cukru złote perełki do dekoracji Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do naczynia przesiać mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawę korzenną. W drugim naczyniu wymieszać maślankę, puree z dyni, ekstrakt z wanilii. W misie miksera utrzeć masło z cukrem, do lekkości i puszystości. Dodawać

Czerwień i błękit
Pierniczki glazurowane 268

doskonale poradził sobie z ciastem na pierniczki.  Składniki (ok. 36 szt.): 130 g śmietany 18% 1 jajko 200 g cukru 1/2 łyżeczki sody 330 g mąki 1 łyżka kakao opakowanie przyprawy do piernika Lukier: sok z 1 cytryny cukier puder Wykonanie: Do miski wbić jajko, dodać śmietanę, cukier i sodę. Za pomocą blendera* (końcówka z trzepaczką) lub ręcznie wymieszać(...)składniki, aż do rozpuszczenia cukru. Następnie dodać przesianą mąkę, kakao i przyprawę do piernika. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto jest dość kleiste, więc należy zwilżyć ręce w wodzie przed formowaniem ciasta. Następnie robić kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je w sporych odstępach na blaszce.  Piec w temp. 175 st.C przez

Pasja Smaku
Lukrowane pierniczki 228

300g mąki pszennej, 85g cukru pudru,  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 żółtka,  100g miodu, 130g margaryny Palma z murzynkiem , 2 łyżki przyprawy do piernika, 2 łyżeczki kakao. Wykonanie Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i kakao. Dodać przyprawę do piernika, żółtka i miód. Wymieszać końcówką noża. Dodać posiekaną margarynę i zagnieść gładkie ciasto. Uformować

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania