każde doskonałe w swoim rodzaju. Jedno z nich to Bounty. Polecam SKŁADNIKI Na biszkopt: 7 jaj 28 dag cukru 16 dag mąki pszennej 4 dag kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa: 3 szklanki mleka ¾ szklanki cukru cukier waniliowy 35 dag wiórków kokosowych budyń śmietankowy 250 g masła WYKONANIE(...)miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na sztywną bezę. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy. Pod koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Pieczemy 180 stopni ok. 40 min. Upieczony biszkopt studzimy Robimy masę kokosową. 2 ½ szklanki mleka zagotowujemy z cukrami. Wsypujemy kokos, mieszamy i gotujemy ok. 10 minut na małym ogniu, ciągle mieszając
W kuchennym oknie Ewybardzo kruche i smaczne. Posklejałam je przekładając powidłami śliwkowymi. W tym roku to były nasze ulubione. Składniki: 3 szkl mąki pszennej 1,5 szkl cukru pudru 4 łyżki kopiaste kakao 1,5 kostki margaryny Palma z Bielmar 6 żółtek powidła śliwkowe cukier puder Przygotowanie: Mąkę i kakao przesiać do misy z miksera. Dodać resztę składników i zmiksować na jednolitą masę
Ala piecze i gotujeszkl. skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej 1/3 szkl. stewii w proszku + 2 łyżki cukru brązowego lub 1/2 szkl. brązowego cukru + 2 łyżki cukru brązowego 2 łyżki kakao naturalnego 2 garści zmielonych orzechów 150-200 g pierniczków np. z tego przepisu 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka cynamonu 1 łyżka przyprawy do piernika Przygotowanie: W garnku gotujemy mleko(...)dalej chwile gotujemy. Pierniczki kruszymy i łączymy z resztą margaryny, jogurtem i 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej. Ostygniętą masę blenderujemy z cukrem, resztą mąki i przyprawami. Mieszamy z kakaem oraz orzechami. Ciasteczka wykładamy na formę. Pieczemy ok. 15 minut. Po upływie czasu przelewamy masę jaglaną i pieczemy ok. 45 minut. Ciasto należy porządnie wystudzić i podawać polane
Czarnawisienkatortowej 1/2 szklanki cukru 2/3 szklanki młynnego miodu 1/2 kostki margaryny 3 jajka 3 łyżki śmietany 18% 1 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżki kakao garść orzechów włoskich Dodatkowo: powidła śliwkowe 100 g czekolady mlecznej 100 g kremówki 1/2 szklanki wiórek kokosowych Wykonanie: Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć z cukrem, ucierając dodawać(...)jednym żółtku. oraz porcjami dodawać miód. Wymieszać dokładnie. Mąkę przesiać z kakao, sodą i przyprawą. Porcjami dodawać do miodu. Odstawiamy mikser i dalej mieszamy łyżką. Dajemy śmietanę i orzechy. Białka ubijamy i delikatnie dodajemy do całości. Masę przekładamy do małej tortownicy, wyłożonej papierem i wkładamy do piekarnika nastawionego na 160 stopni. Pieczemy 55-60 minut. Wyjmujemy z formy
Moje pyszne gotowanielodówce Składniki na formę: 30cm/10cm : Mascarpone 250g Biszkopty podłużne 200g Masa marcepanowa 200g Truskawki mrożone lub świeże 200-250g Wino czerwone półsłodkie 100-150ml Ksylitol do smaku Kakao do dekoracji Przygotowanie: 1/ Mascarpone i masę marcepanową łączymy w miarę jednolitą całosć - musimy je mieszać gdy są w temperaturze pokojowej lub wyższej. Jeżeli zostaną grudki masy marcepanowej(...)dodajemy też truskawki na wierzch i następnie smarujemy biszkopty masą z mascarpone i marcepanu. Na krem ponownie układamy biszkopty nasączone winem a na nie ponownie masę. Z wierzchu posypujemy kakao sitkiem. 4/ Zabezpieczamy folią formę i wkładamy do lodówki na sześć godzin - potrzebne to jest by masa stwardniała a biszkopty były miękkie. 5/ Wykładamy marcepanowe tiramisu i cieszymy się
Kuchnia PROzdrowotnapszennej 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g masła 55 g gorzkiej czekolady, posiekanej 1/2 szklanki kakao 2 duże jajka 3/4 szklanki cukru trzcinowego 1 łyżeczka syropu korzennego z cukrem trzcinowym ETERNO (lub ekstrakt waniliowy) 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18% 3/4 szklanki powideł śliwkowych polewa biała Helio(...)pszenną, cynamon, przyprawę piernikową, sodę i proszek do pieczenia przesiałam. W rondelku rozpuściłam masło, zestawiłam z ognia, dodałam posiekaną czekoladę i po chwili wszystko rozmieszałam, na koniec dodałam kakao. Odstawiłam do ostygnięcia. W tym czasie wbiłam do miski jajka, wsypałam cukier trzcinowy i miksowałam do czasu aż cukier przestał być wyczuwalny. Do jajek wlałam syrop korzenny, wystudzoną masę maślano
Blondynka Gotujeinne. Zdecydowanie Wam posmakuje. Zaskoczycie nim swoich gości a i często będzie do tego przepisu wracać. Składniki na biszkopt: 4 jajka 100 g cukru 3 łyżki mąki 1 łyżka kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Jajka ubijamy. Dodajemy stopniowo cukier. Ubijamy do otrzymania puszystej, jasno kremowej masy. Do ubitego dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką
Made By Mom And Sonświecie D:* Wielkie podziękowania dla anyżkowo :) SKŁADNIKI: CIASTO: 200 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka kakao WYKONANIE: Do miski przełożyć miękkie masło i cukier puder - zmiksować na gładką masę. Przesiewamy mąkę do osobnej miseczki, dodajemy sól - wszystko dodajemy do masła i dokładnie miksujemy. Ciasto dzielimy na dwie(...)części, do jednej dodajemy kakao. Zawijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Każdą część ciasta rozwałkować na max. 3 mm. Pokroić ciasto na paseczki: 2 paski jasnego ciasta i jeden paseczek kakaowego ciasto 1,5 - 2 cm. + jeden paseczek max. 1 cm - ciemnego ciasta. Aby zrobić ciasteczko należy: ułożyć jasne ciasto, na nim ciemne ciasto
Serce zamknięte w formie pysznościcukru pudru 250 g margaryny 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem Ponadto: Owoce (u mnie brzoskwinie z puszki) ale mogą być np. wiśnie z kompotu. 2 łyżki gorzkiego, naturalnego kakao 1 łyżeczka mielonej kawy Około 4 – 6 paczuszek herbatników (w zależności od wielkości blachy) Amaretto Ewentualnie bita śmietana i dowolne owoce do ozdoby. Sposób wykonania: Masa kawowa: Żółtka dajemy(...)Herbatniki przez 1 sekundę moczymy w amaretto i układamy na blaszy. Na herbatniki wylewamy przestudzoną masę budyniową, w masę budyniową wkładamy owoce i przykrywamy masą kawową. Na wierzch posypujemy kakao i mieloną kawą. Można ozdobić bitą śmietaną i dowolnymi owocami ( u mnie truskawki) Deser kawowy z owocami Akcja tiramisu zapraszam: http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/tiramisu akcja kawa
Bon Appetit MałgorzatyMój pies Spajki - rasy bichon frise uwielbia pozować :) i wie co dobre :) Składniki: 1 kostka margaryny 1/2 szklanki cukru 4 łyżki kakao 1/3 szkl. wody 4 jajka 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 - 150 ml rumu garść skórki kandyzowanej 200-300 g wiśni - wydrylowanych pół aromatu rumowego do ciasta szczypta soli do ubijania białek(...)minut w rumie. Następnie wiśnie odsączamy na sitku obtaczamy w mące (by nie opadły na dno ciasta). Margarynę umieszczamy w garnku i stapiamy, dodajemy wodę, cukier, kakao i wszystko razem mieszamy aż masa uzyska jednolitą konsystencję. Pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy żółtka i energicznie mieszamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i całość miksujemy. Dodajemy aromat do ciasta
Bon Appetit Małgorzatyrazu uznaję przepis za łatwy :) i godny polecenia :) składniki: 2 szklanki przesianej mąki tortowej 1,5 szklanki cukru 1/2 kostki margaryny 5 jajek 4-5 łyżek kakao (dobrej jakości) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 gruszki 1 opakowanie cukru waniliowego 1/5 szklanki oleju łyżka bułki tartej 1 łyżeczka cynamonu cukier puder Jajka rozbijamy oddzielając(...)żółtka od białek. Gruszki myjemy, obieramy, usuwamy nasionka i kroimy w mniejsze kawałki. Margarynę rozpuszczamy w rondelku z cukrem i kakao. Zdejmujemy z ognia i dolewamy olej. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie ciągle mieszając dodajemy żółtka, cukier waniliowy, oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy ubite
Bon Appetit Małgorzatyoraz przepis na masę kajmakową. Składniki masy kajmakowej: 1 szklanka mleka, 1 szklanka cukru, 1/3 kostki masła 3/4 szklanki mleka w proszku, 2 łyżeczki kakao Składniki na naleśniki: 2 szklanki mąki pszennej masło (3-4 łyżki) 2 jajka jajka szczypta soli 1,5 szklanki mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki(...)rozgrzany olej i smażymy przez chwilę z obu stron jak naleśniki. Podajemy z masą kajmakową albo dżemem lub syropem klonowym. Masa kajmakowa: Do naczynia wlać mleko, dodać cukier, kakao, masło i gotować ok. 20 minut. Pod koniec gotowania dodać mleko w proszku. Cały czas masę podgrzewać, ciągle mieszając, aż masa dobrze się połączy. smażymy naleśniki Pancakes
Bon Appetit Małgorzatyjajka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka olejku o aromacie wanilii albo śmietankowego 1 czubata łyżka kakao około 10 mandarynek 1 tabliczka gorzkiej czekolady łyżka mleka mleka lu śmietanki mięta do dekoracji Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier, olejek waniliowy i ubijamy mikserem(...)dodajemy stopniowo przesianą mąkę, oraz mleko, a następnie dodajemy proszek do pieczenia oraz olej. Blachę o wymiarach 30x40 wykładamy papierem do pieczenia. wlewamy połowę ciasta. Do drugiej połowy dodajemy kakao i miksujemy. Następnie wylewamy na jasne ciasto. Układamy obrane mandarynki (można obtoczyć w mące by nie opadły na dno ciasta)(można dodać z puszki). Ciasto pieczemy
Bon Appetit MałgorzatyPrzepis znalazłam w jakiejś gazecie. Oczywiście parę szczegółów zmodyfikowałam pod swój gust :) Składniki: 400 g maki tortowej 125 g margaryny 250 g cukru 2 jajka 3 łyżki kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika 1 szklanka mleka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki orzechów pół szklanki rodzynek 5 łyżek konfitury (u mnie śliwkowa) 1/4 szklanki(...)kandyzowanej skórki pomarańczy gorzka czekolada i 1/4 śmietanki na polewę garść orzechów włoskich do dekoracji Margarynę roztapiamy i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem. dodajemy kolejno mleko, kakao, przesianą mąkę wymieszać z soda i proszkiem do pieczenia oraz z przyprawa do piernika. Następnie wlewamy roztopioną margarynę i mieszamy mikserem do uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodajemy skórkę
Bon Appetit Małgorzatymleka 1 cukier waniliowy 25 dag śmietany kremówki 100 ml naparu kawy 100 ml likieru kawowego albo czekoladowego 10 dag posiekanej czekolady 2 łyżki kakao do posypania wierzchu tortu. Biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli mikserem, żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia albo sodą i zaczekać aż pojawi się piana(...)krem. Przykryć drugim plackiem i namoczyć pozostałą kawą i likierem następnie nałożyć pozostały krem. Ciasto schłodzić w lodówce do stężenia. Przed podaniem oprószyć proszkiem kakao. Tort tiramisu
Bon Appetit Małgorzaty