kakao - 6140 przepisów (strona:172/410)

Pancakes amerykańskie z masą kajmakową 220

oraz przepis na masę kajmakową.  Składniki masy kajmakowej: 1 szklanka mleka,  1 szklanka cukru,  1/3 kostki masła  3/4 szklanki mleka w proszku, 2  łyżeczki kakao   Składniki na naleśniki: 2 szklanki mąki pszennej masło (3-4  łyżki) 2 jajka jajka szczypta soli 1,5 szklanki mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki(...)rozgrzany olej i smażymy przez chwilę z obu stron jak naleśniki. Podajemy z masą kajmakową albo dżemem lub syropem klonowym. Masa kajmakowa: Do naczynia wlać mleko,  dodać cukier, kakao, masło i gotować ok. 20 minut. Pod koniec gotowania dodać mleko w proszku. Cały czas masę podgrzewać, ciągle mieszając, aż masa dobrze się połączy. smażymy naleśniki Pancakes

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto mandarynkowe 139

jajka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka olejku o aromacie wanilii albo  śmietankowego 1 czubata łyżka kakao około 10 mandarynek 1 tabliczka gorzkiej czekolady łyżka  mleka mleka lu śmietanki  mięta do dekoracji  Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier, olejek waniliowy i ubijamy mikserem(...)dodajemy stopniowo przesianą mąkę, oraz mleko, a następnie dodajemy proszek do pieczenia oraz olej. Blachę o wymiarach 30x40 wykładamy papierem do pieczenia. wlewamy połowę ciasta. Do drugiej połowy dodajemy kakao i miksujemy. Następnie wylewamy na jasne ciasto. Układamy obrane mandarynki (można obtoczyć w mące by nie opadły na dno ciasta)(można dodać z puszki).  Ciasto pieczemy

Bon Appetit Małgorzaty
Piernik z konfiturą Roberta Sowy 163

Przepis znalazłam w jakiejś gazecie. Oczywiście parę szczegółów zmodyfikowałam pod swój gust :) Składniki: 400 g maki tortowej 125 g margaryny 250 g cukru 2 jajka 3 łyżki kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika 1 szklanka mleka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki orzechów pół szklanki rodzynek 5 łyżek konfitury (u mnie śliwkowa) 1/4 szklanki(...)kandyzowanej skórki pomarańczy gorzka czekolada i 1/4 śmietanki na polewę garść orzechów włoskich do dekoracji Margarynę roztapiamy i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem. dodajemy kolejno mleko, kakao, przesianą mąkę wymieszać z soda i proszkiem do pieczenia oraz z przyprawa do piernika. Następnie wlewamy roztopioną margarynę i mieszamy mikserem do uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodajemy skórkę

Bon Appetit Małgorzaty
Tort tiramisu na moje urodziny :) 389

mleka 1 cukier waniliowy 25 dag śmietany kremówki 100 ml naparu kawy 100 ml likieru kawowego albo czekoladowego  10 dag posiekanej czekolady 2 łyżki kakao do posypania wierzchu tortu. Biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli mikserem, żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia albo sodą i zaczekać aż pojawi się piana(...)krem. Przykryć drugim plackiem i namoczyć pozostałą kawą i likierem następnie nałożyć pozostały krem. Ciasto schłodzić w lodówce do stężenia. Przed podaniem oprószyć proszkiem kakao.  Tort tiramisu

Bon Appetit Małgorzaty
Kawowy krem sułtański 181

było dostać w każdej restauracji, jest to przepis dla miłośników kawowych deserów no i procentów ;)  Składniki na 4-5 porcji: 0,5 l śmietany kremówki 30% 2 łyżeczki kakao kilka małych bez kilka biszkopcików 100 ml mocnej esencji z kawy rozpuszczalnej 4 łyżki rodzynek 100 ml rumu albo amaretto - do nasączenia rodzynek i biszkopcików 100 ml likieru kawowego(...)czekoladki do dekoracji albo tarta gorzka czekolada  Wykonanie: Rodzynki zalewam odrobiną rumu i odstawiam na pół godziny. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno, później dodaję kakao oraz esencję z kawy i delikatnie mieszam. Na sam koniec gdy krem uzyska jednolitą konsystencję dodajemy pokruszone bezy oraz namoczone rumem rodzynki. I mieszamy już drewnianą łyżką. Na dnie pucharka układam

Bon Appetit Małgorzaty
Bajaderka z dżemem wiśniowym 206

walentynki :) Składniki: Masa piankowa: 200 ml śmietanki kremówki 30 % 2 opakowania wiśniowej galaretki z cukrem 2 łyżki cukru Masa kakaowa: 300 g herbatników 100 g masła 2 łyżki kakao 5 łyżek cukru 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej Dodatkowo: 1 słoiczek dżemu wiśniowego 100 ml rumu albo amaretto Pianka: Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Odstawić.  Schłodzoną śmietankę ubić(...)niej schłodzoną, tężejącą galaretkę.  Masa kakaowa:  1/3 herbatników namoczyć w alkoholu i wyłożyć dno tortownicy o średnicy 24  cm. Masło rozpuścić w rondlu z dodatkiem cukru, kakao oraz skrobi ziemniaczanej. Resztę herbatników pokruszyć i dodać do masła.  Torcik:  Przełożyć masę kakaową z herbatnikami do tortownicy.  Następnie przełożyć do tortownicy masę piankową

Bon Appetit Małgorzaty
Bajaderki, kokosanki i inne pralinki :) 202

perełkami. Gotowe kulki wkładamy do lodówki.  Składniki: kakaowe bajaderki: 100 g margaryny (miękkiej) 1/2 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 60 g herbatników około 6 paczuszek 3 łyżki kakao 3 łyżki rumu  1 żółtko (ze sparzonego jajka) 100 g wiórek kokosowych cukiereczki cukiernicze do obtoczenia lub mielone migdały albo wiórki kokosowe. Herbatniki rozkruszamy w blenderze albo wałkiem(...)ciasta na piasek. Miękką margarynę wymieszać ze 100 g wiórek, żółtkiem (surowe jajko wkładamy na parę sekund do wrzątku, by sparzyć je), rozkruszonymi herbatnikami, kakaem, cukrem waniliowym, cukrem pudrem i alkoholem. Masę wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Później formujemy w dłoniach kuleczki i obtaczamy w cukierkach, wiórkach albo w mielonych migdałach. Gotowe kulki wstawić do lodówki. Składniki: Pralinki

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto mleczna kanapka, mmmmmm :) 515

dzieciństwa? poniżej przepis na ciasto ala "mleczna kanapka" :) Składniki  na ciasto: 6 jajek szczypta soli 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej  3 łyżki dobrego kakao 2 łyżki oleju 3/4 szklanki białego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia na krem: 300 g masła  2 szklanki mleka w proszku (niebieskie opakowanie ) 2/3 szklanki cukru 1 opakowanie cukru(...)łyżki śmietanki kremówki Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Później dodajemy cukier, następnie żółtka, cały czas ubijając. Dodajemy olej, mąki z proszkiem do pieczenia, kakao i wszystko delikatnie miksujemy. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia średniej formy do pieczenia. ciasto pieczemy ok. 25-30 min w 180 stopniach C. Mleko w płynie zagotowujemy z cukrami

Bon Appetit Małgorzaty
Blok czekoladowy z suszoną żurawiną 197

plastikowej butelce. Mój blok to po prostu blok, prostokątny :) cudownie zamula - ugasi każe pragnienie na słodkie :) Składniki: 25 gad margaryny pół szklanki wody 1/5 szklanki cukru 5 - 6 łyżek kakao 50 dag mleka w proszku (najlepsze te w niebieskim opakowaniu) herbatniki (u mnie około 6 małych paczuszek) 2 garści suszonej żurawiny (opcjonalnie rodzynki) Wodę i cukier oraz margarynę zagotowujemy. Kakao

Bon Appetit Małgorzaty
Czekoladowy Crème brûlée z wiśniami 137

składniki na 4 małe porcje: 3 żółtka  1 łyżeczka esencji z wanilii (można pominąć) 250 ml śmietanki kremówki najlepiej 36 % (u mnie 30 % UHT) 1 czubata łyżka dobrego kakao (przesianego) pół szklanki wydrylowanych wiśni (mogą być z kompotu) 3 łyżki białego cukru do śmietanki + 4 łyżki cukru do skarmelizowania  Śmietankę podgrzewamy z cukrem z esencją wanilii(...)oraz z kakaem. Nie doprowadzamy  do momentu całkowitego wrzenia! Nie możemy doprowadzić do zagotowania.   Żółtka leciutko ubijamy trzepaczką tak, aby lekko się napuszyły. Następnie stopniowo wlewamy do żółtek podgrzaną  śmietankę z cukrem i mieszamy już  łyżką, by zbytnio nie napowietrzyć masy oraz by jajka się nie ścięły. Do 4 małych kokilek dajemy po 1 łyżce wisienek

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto z serków kanapkowych (Ostrowia) 371

śmietany 18 % 4 śnieżki 1 tabliczka gorzkiej czekolady Składniki  na biszkopt: 6 jajek szczypta soli 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki dobrego kakao 2 łyżki oleju 3/4 szklanki białego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Później dodajemy cukier, następnie żółtka, cały czas ubijając. Dodajemy olej(...)mąki z proszkiem do pieczenia, kakao i wszystko delikatnie miksujemy. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia średniej formy do pieczenia. C iasto pieczemy ok. 25-30 min w 180 stopniach C. Biszkopt studzimy: Krem: Serki miksujemy ze śnieżkami następnie dodajemy śmietanę.   Finał: Krem wylewamy na biszkopt. Dekorujemy wiórkami czekolady. (Czekolada lepiej się ściera na tarce jak jest zimna

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto na orzechowym biszkopcie i pożegnanie z drzewem.... 173

Składniki na orzechowy biszkopt: 10 jajek 10 łyżek mąki tortowej  10 łyżek cukru  pół szklanki mielonych orzechów włoskich  2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 czubate łyżki kakao   50 ml wody  szczypta soli  pół łyżeczki octu  Składniki na krem:  3 tabliczki dobrej gorzkiej czekolady  1 łyżka rozpuszczalnej kawy  3/4 szklanki śmietanki(...)cukier, żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia i zaczekać aż pojawi się piana (5 min),następnie żółtka dodać do białek mieszać mikserem, potem dodać przesianą mąkę oraz kakao – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! Po chwili dodajemy orzechy i mieszamy drewniana łyżką. Wlewamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach

Bon Appetit Małgorzaty
Nie taki stary piernik z niego ... 184

śliwek węgierskich. Aby jeszcze bardziej uszlachetnić tradycyjny, polski wypiek :) Składniki na formę 26x12: 25 dag masła 3 jajka 2 łyżki naturalnego miodu 2 łyżki przyprawy do piernika 3 łyżki kakao 1 szklanka powideł śliwkowych (do ciasta + do przełożenia) 2 szklanki mąki tortowej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 5 dag orzechów włoskich(...)kremówki 2 łyżki masła do dekoracji: kilka suszonych moreli kilka orzechów włoskich kilka migdałów skórka pomarańczy  1 garść żurawiny W rondlu podgrzewamy masło, miód, przyprawę do piernika, kakao oraz powidła. Cały czas mieszając. (nie zagotowujemy). Następnie odstawiamy do wystudzenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka ubijamy z cukrem na jasną masę. Dodajemy masę miodowo - powidłową

Bon Appetit Małgorzaty
Tiramisu z whisky i z karmelizowanymi orzechami 208

zmysły :)   Składniki: 250 ml zaparzonej i wystudzonej kawy espresso 200 ml whisky 200 g podłużnych biszkopcików (języczki) 2 jajka 75 g cukru 500 g serka mascarpone 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki cappuccino w proszku 1 puszka karmelizowanych orzechów (ja mam z Lidla)  Zaparzone i ostudzone espresso mieszamy z whisky. Biszkopciki zanurzamy w przygotowanym płynie(...)rozsmarowujemy na ułożonych wcześniej biszkoptach. Później układamy kolejną warstwę namoczonych biszkoptów i rozsmarowujemy na nich resztę kremu. Deser chłodzimy w lodówce na 30 minut. Bezpośrednio przed podaniem posypujemy wierzch kakao a następnie układamy karmelizowane orzechy, które możemy zrobić sami. Wystarczy podsmażyć orzechy na maśle z dodatkiem cukru albo miodu.  Orzeszki z Lidla są bardzo smaczne. Słodkie i chrupiące. Idealne

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto wiewiórka 3483

posiekanych orzechów włoskich np. Halio  2 łyżki mielonego cynamonu 3/4 szklanki cukru  szklanki przesianej mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2-3 łyżki kakao 3 jajka 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju Dodatkowo: odrobina margaryny i bułki tartej do wysmarowania formy Polewa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 2 łyżki śmietanki kremówki 2 łyżki masła(...)zalewamy wrzątkiem. Po 15 minutach odsączamy je z wody i także zasypujemy odrobiną mąki.  Orzechy drobno siekamy. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i cynamon, olej, mleko oraz orzechy, jabłka i rodzynki. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą drewnianą łyżką. Ciasto wylewamy do formy (keksówki) wysmarowanej margaryną i bułką tartą. Pieczemy

Bon Appetit Małgorzaty

Proponowane wyszukiwania