odrobiną alkoholu, czy takiemu zestawieniu można się oprzeć;)? Ja nie mogłam… :)! Przepis na Zucotto – składniki: 115 miękkiego masła (plus więcej do wysmarowania) 100 g mąki 2 łyżeczki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 115 g cukru 2 jajka 5 łyżeczek dowolnego alkoholu (lub wody z sokiem z cytryny) – do nasączenia Masa(...)śmietany/ 25 g cukru pudru 225 g wiśni bez pestek (mogą być z puszki) 55 g czekolady drobno posiekanej 55 g stostowanych posiekanych migdałów Do miski przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i cukier. Dodać masło i jajka. Wszystko zmiksować na jednolitą masę i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem blaszki. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni
UgotujmyTo.plprzepisu na ciasteczka kokosowo-kawowe. Słodki, chrupiący kokos z kawowym lukrem… na pewno znajdzie wielu wielbicieli. Ciasteczka kokosowo-kawowe – składniki: 1.5 szklanki mąki (190g) 1/4 szklanki kakao (30g) 1 szklanka cukru (225g) 1.5 szklanki wiórków kokosowych (135g) 1 kostka masła (250g), rozpuszczonego i schłodzonego 2 łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1 łyżce wody Polewa: 2 szklanki cukru pudru(...)300g) 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1/8 kostki masła (30g) rozpuszczonego 3 łyżki wrzącej wody Przygotowanie: 1. Do miski przesiać mąkę i kakao, dodać cukier i wiórki kokosowe, masło i kawę. Wszystko dobrze wymieszać. 2. Przełożyć masę na blaszkę o wymiarach ok. 18×28 cm, wysmarowanej tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
UgotujmyTo.plnazwę xocolatl. Aztekowie dosypali do niego wanilię, paprykę i płatki kwiatów. Ale dopiero w Europie Holender Jan van Hotel oddzielił masło kakaowe, w ten sposób powołując do życia sypkie kakao. Następnie eksperci Cadburry’s wyprodukowali z niego tabliczkę czekolady, a Rudolf Lindt nadał jej aksamitny smak. Henri Nestle odpowiada zaś za dodanie do czekolady mleka w proszku i zapoczątkowanie produkcji(...)gęsta. 5.Wylać masę na upieczone ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. W trakcie studzenia masa stężeje. Podawać z owocami i/lub śmietaną. Oprószyć kakao. Smacznego źródło: Baking, C.Bretherton Post Tarta czekoladowa pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plSkładniki: 3/4 kostki masła 3/4 szklanki cukru trzcinowego 3/4 szklanki miodu 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru w proszku 1 łyżeczka przyprawy do piernika (najlepiej domowej) 1 łyżka ciemnego kakao 1 szklanka ciemnego piwa Guiness 3 jajka 2,5 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki sody 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia W dużym rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy(...)niego cukier, miód, cynamon, imbir, przyprawę do piernika i kakao. Wszystko mieszamy aż cukier sie rozpuści. Wlewamy piwo i czekamy aż wszystko się zagotuje. Ostawiamy do przestudzenia. Do przestudzonej masy dodajemy 2 szklanki mąki (0,5 szklanki dodajemy później). W oddzielnej misce ubijamy całe jajka, dodajemy je do masy i mieszamy. Następnie mieszamy ostatnie pół szklanki mąki z sodą
UgotujmyTo.ploctu winnego szczypta soli 250 g mascarpone 400 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru 120 g masy karmelowej (krówkowej) z puszki pół szklanki orzechów włoskich 10 daktyli kakao i cukier puder – do posypania 1. Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli, do ubitych dodajemy łyżeczkę octu winnego i ciągle ubijając dodajemy po odrobinie cukru (wymieszałam oba cukry(...)odwrotnie). Do wymieszanej masy delikatnie dodajemy bakalie. 3. Na upieczony i przestudzony spód rozsmarowujemy masę i przykrywamy drugim blatem. Dekorujemy orzechami i bakaliami i posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z kakao. Smacznego Post Tort bezowy dacquoise pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plłyżek oleju rzepakowego 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mleka 5 jaj (żółtka i białka oddzielnie) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki soku z cytryny 3 łyżki kakao Masa kokosowa: 400 ml mleka 400 ml mleczka kokosowego 1/2 szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 2 żółtka 1 cukier waniliowy 200 g wiórków kokosowych(...)gorzkiej czekolady 1. Ciasto. Żółtka utrzeć z połową szklanki cukru na puszystą masę. Dodać -ciągle miksując- olej i po trochu mąkę przesianą przez sito z proszkiem i kakao na przemian z mlekiem. (Dodać trochę mąki, zmiksować, dodać trochę mleka, zmiksować… i tak do wyczerpania obu składników) Na koniec dodać sok z cytryny. Oddzielnie zmiksować białka na sztywną pianę
UgotujmyTo.plszklanki mąki krupczatki 250 g masła 2 cukry waniliowe 5 jajek (żółtka i białka oddzielnie) 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki kakao 0,5 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej oraz: 500 g mrożonych owoców 100 ml wody 2-3 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub owoce świeże lub owoce odsączone z kompotu(...)waniliowy, proszek i zimne masło i kwaśną śmietanę. Siekamy wszystko aż zrobią się okruchy i szybko zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao i zagniatamy do połączenia. Wszystkie trzy kawałki wkładamy do woreczków foliowych i wkładamy na minimum pół godziny do lodówki. 3. Blaszkę o wymiarach 38×25 cm wykładamy papierem
UgotujmyTo.plKasi . Zapraszam Ciasto czekoladowe na twarogu Składniki: 150 g tłustego twarogu 2 jajka 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1,5 szklanki mąki pszennej 3 czubate łyżki kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru demerara (lub 3/4 jeśli lubimy słodsze smaki) 1/2 szklanki kropelek czekoladowych + kropelki do posypania wierzchu / można zastąpić pokrojoną(...)czekoladą (u mnie orzechy laskowe) 1. Zmiksować twaróg, jajka, mleko i olej rzepakowy na jednolitą masę. 2. Do miski przesiać mąkę z proszkiem i kakao, dodać cukier i wymieszać. 3. Suche składniki wlać do mokrych i wymieszać drewnianą łyżką. Dodać kropelki czekoladowe i/lub orzechy i wymieszać. 4. Przełożyć do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego
UgotujmyTo.ploraz wiele innych… Zapraszam Ciasto czekoladowe z kremem Składniki na ciasto czekoladowe: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (szklanka o pojemności 250 ml) 2 szklanki cukru 3/4 szklanki kakao 1,5 łyżeczki sody 3/4 łyżeczki soli 2 jajka 1 szklanka maślanki w temp. pokojowej 110g masła roztopionego 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 szklanka gorącej kawy (2 łyżeczki kawy(...)minut Krem czekoladowy (krem ganache): 200g gorzkiej czekolady 250ml śmietany kremówki Dodatkowo: śmietana kremówka ok 1 łyżki cukru pudru( do smaku) wiórki czekoladowe 1. Do miski przesiać mąkę, kakao, sodę i sól. Dodać cukier, jajka, maślankę, roztopione masło i ekstrakt z wanilii. Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę. Ciągle mieszając wlewać kawę -masa będzie rzadka. Przelać masę do formy wyłożonej
UgotujmyTo.plpoj.250 ml- mąki pszennej 2 szklanki startej marchewki 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju słonecznikowego/rzepakowego 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki kakao 2 łyżki przyprawy do piernika (domowej) skórka otarta z jednej pomarańczy Polewa: 100g gorzkiej czekolady lub mlecznej 2-3 łyżki mleka 1. Przesiać do miski mąkę, kakao, sodę, proszek
UgotujmyTo.plżytniej 30 dag mąki pszennej pełnoziarnistej 15 dag miodu płynnego 10 dag masła 10 dag cukru pudru 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka kakao 2 łyżeczki cynamonu przyprawa do pierników WYKONANIE Mąki wsypać do miseczki, dodać kakao. przyprawę do pierników, cynamon , sodę, wymieszać. Masło rozpuścić w rondelku i ostudzić. Do maki wbić jajka dodać
W kuchennym oknie Ewymąka pszenna – 370 g * cukier puder – 60 g * masło – 45 g * małe jajko – 1 szt * miód – 110 g * przyprawa do piernika – 1 łyżeczka * kakao – 1 łyżeczka * soda oczyszczona – 0,5 łyżeczki LUKIER KRÓLEWSKI: * duże białko – 1 szt * sok z cytryny – 1 łyżeczka * cukier puder – 150 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: PIERNICZKI(...)garnku roztapiamy masło z miodem i cukrem pudrem. Dodajemy przyprawę do piernika , mieszamy , studzimy. Mąkę przesiewamy z odrobiną soli , sodą i kakao. Dodajemy jajko i przestudzoną ( taką letnią ) masę. Wyrabiamy gładkie ciasto, rozwałkowujemy na ok. 4 mm i wycinamy pierniczki! Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 13 minut. PS. jeśli chcecie
Ostra na Słodkocynamonowy: 1 szklanka miękkiego masła 3,5 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika SKŁADNIKI na lukier: 80 g cukru pudru 2 łyżki ciemnego kakao odrobina wody WYKONANIE: PLACKI: Przygotuj pure z dyni. Dynię dokładnie umyj i pokrój na kawałki, nie muszą być równe. Na patelni rozgrzej 1 czubata łyżkę masła, wrzuć pokrojoną dynię(...)utrzyj w misce na puszystą masę. Dodaj do niego cukier puder, cynamon i przyprawę do piernika i ucieraj do rozpuszczenia się cukru, na bardzo gładką masę. LUKIER: Cukier puder, kakao i odrobinę wody wymieszaj w szklance do uzyskania pożądanej konsystencji. SKŁADNIE CIASTA: Połóż pierwszy placek na ozdobnym talerzu lub paterze. Posmaruj jedną częścią kremu cynamonowego. Przykryj drugim plackiem. Posmaruj drugą
Słodko-Słony Świat IlonyWspaniale smakuje i pięknie się prezentuje, zatem koniecznie zróbcie ten tort!:) Bardzo polecam! SKŁADNIKI NA BISZKOPT CZEKOLADOWY: 2/3 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek kakao 3 jaja 2 łyżki oleju SKŁADNIKI NA MALINOWĄ GALARETKĘ: 550 g malin 4 łyżki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 200 ml wody 2 opakowania galaretki o smaku malinowym SKŁADNIKI(...)sztywną pianę. Pod koniec ubijania zacznij dodawać stopniowo cukier. Nie przerywając ubijania dodaj po jednym żółtku, na koniec wlej olej i zamieszaj jeszcze całość. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao przesiej przez sitko i wsyp delikatnie do ubitych jajek. Wymieszaj ostrożnie drewnianą łyżką lub szpatułką. Przełóż bardzo delikatnie gotową masę do tortownicy i piecz biszkopt około 25 minut do tzw. suchego
Słodko-Słony Świat Ilonynadadzą się do tego każde drobniutkie cukiereczki. Proste i efektowne babeczki, ucieszą nie tylko dzieci:) Bardzo polecam! SKŁADNIKI (na około 10 babeczek): 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki ciemnego kakao 3/4 szklanki brązowego cukru 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 1,5 łyżeczki cynamonu 0,5 kostki miękkiego masła(...)Ferrero Rocher 100 g gorzkiej czekolady lukier plastyczny + żółty barwnik lub drobniutkie cukiereczki WYKONANIE: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Mąkę, kakao, cukier, proszek i sodę oraz cynamon i przyprawę korzenną wymieszaj w misce. W osobnej misce ubij całe jajka na puszystą masę, dodając pod koniec ubijania, miękkie masło, jogurt lub śmietanę
Słodko-Słony Świat Ilony