linkiem,który przekieruje Cię na odpowiadajcą znaczeniu stronę, w tym poście na odpowiedni przepis. BISZKOPT: 6 jajek 150 g cukru drobnego do wypieków 115 g mąki pszennej 25 g kakao 40 g masła roztopionego BISZKOPT: Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej, choć ja w przypadku tego ciasta osobiście nie trzymam się tej zasady :) Białka ubijamy na sztywno, dodajemy połowę cukru(...)przestanie być wyczuwalny pomiędzy palcami. Żółtka miksujemy z drygą połową cukru. Do białek dodajemy żółtka i mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i kakao i mieszamy szpatułką do połączenia się składników, a na koniec wlewamy roztopione i wystudzone masło i ponownie mieszamy. Masę wykładamy do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia
Blondynka Gotujeróżnych bakalii..oblany gotową polewa Helio.. 4 jajka 1/2 szkl.cukru 2 szkl.mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżki przyprawy do piernika 3 łyżki kakao 1 szkl.oleju 2 łyżki miodu 10 dkg powideł śliwkowych Orzech orzechy Piątnica rodzynki Piątnica polewa dekoracyjna Helio Jajka utrzeć z cukrem.Dodać jajka, olej, miód, powidła oraz mąkę wymieszaną(...)proszkiem do pieczenia, kakao, sodą i przyprawą do piernika.Wszystko razem wymieszać.Dodać bakalie i ponownie wymieszać.Przełożyć ciasto do keksówki i piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni.Po ostudzeniu polać polewą i dowolnie udekorować
Moje domowe kucharzeniezrobić! SKŁADNIKI: ( na ok.15 szt ) - jajko – 2 duże szt. - cukier – ok. 2/3 szklanki - mąka pszenna – 1 szklanka - woda – ok.200 ml - olej – 200 ml - kakao – 2 łyżki - proszek do pieczenia – 1 łyżeczka DODATKOWO: - polewa czekoladowa – 200 ml - kokos – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy powoli wodę, olej i mąkę(...)przesianą z proszkiem do pieczenia. Powstałą masę dzielimy na dwie równe części. Jedną zostawiamy jasną, do drugiej dodajemy kakao i delikatnie mieszamy. Do foremek ( ja jak zwykle używałam silikonowych – polecam! ) nakładamy ciasto ( mniej więcej do 3/4 wysokości ) – łyżka jasnego … łyżka ciemnego … jasne … ciemne … i tak do wyczerpania masy. Ja dodatkowo zrobiłam „maziaje
Ostra na Słodkoprzepisów ,smaków i możliwości ich zrobienia?! Dziś padło na muffinki czekoladowe ! Połączyłam je z bananami i płatkami migdałowymi - efekt niesamowity! Zobaczcie jak je zrobiłam! SKŁADNIKI: - mąka – niepełna szklanka - kakao – 2 łyżki - cukier – 3 łyżki - proszek do pieczenia – 1 łyżeczka - sól – szczypta - płatki migdałów – 4 łyżki - banan – 1 duża szt - jajko – 1 mała(...)mleko – 0,4 szklanki - olejek migdałowy – 1 łyżeczka - roztopione masło – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W naczyniu mieszamy suche składniki (mąka , kakao, cukier , proszek , sól , migdały). Dodajemy do nich pokrojonego banana. W drugim naczyniu roztrzepujemy jajko z mlekiem i roztopionym masłem. Dodajemy olejek migdałowy. Mokre składniki dodajemy do suchych i lekko mieszamy – tylko do połączenia składników. Foremki
Ostra na Słodkołyżeczka KREM: - budyń waniliowy – 3 łyżki - mleko – 200 ml - masło – 100 g - cukier puder – 70 g - likier pomarańczowy – 20 ml - mandarynki – 2 szt - kakao – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy powoli wodę, olej i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dokładnie mieszamy. Z powstałej części odkładamy(...)czubatą łyżkę. Dodajemy do niej 1 łyżeczkę kakao, mieszamy. Do foremek ( ja jak zwykle używałam silikonowych – polecam! ) nakładamy jasne ciasto ( mniej więcej do 3/4 wysokości ). Do osobnej foremki wkładamy ciemne ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do 190C i pieczemy muffinki ok. 25-30 minut ( do „suchego patyczka” ). Chwilę studzimy. Z jasnych muffinek delikatnie ścinamy górę na prosto ( powinna
Ostra na SłodkoPolecam! SKŁADNIKI: ( na ok. 8 szt ) MUFFINKI: - jajko – 1 szt. - cukier – 3 łyżki - mąka pszenna – 0,5 szklanki - woda – ok.90 ml - olej – 100 ml - kakao – 2 łyżki - proszek do pieczenia – 1 łyżeczka KREM: - mleko – 1/4 szklanki - mleko kokosowe – 100 ml - mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka - mąka pszenna – 1 łyżeczka(...)kokosowe – 1 łyżka DODATKOWO: - czekolada SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MUFFINKI: Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy powoli wodę, olej i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Do foremek ( ja jak zwykle używałam silikonowych – polecam! ) nakładamy ciasto ( mniej więcej do 3/4 wysokości ). Piekarnik rozgrzewamy do 190C i pieczemy muffinki ok. 25-30 minut
Ostra na Słodkopysznego! SKŁADNIKI: ( na ok. 8 szt ) MUFFINKI: - jajko – 1 szt. - cukier – 3 łyżki - mąka pszenna – 0,5 szklanki - woda – ok.90 ml - olej – 100 ml - kakao – 2 łyżki - proszek do pieczenia – 1 łyżeczka KREM : - śmietana 36% – 200 ml - cukier puder waniliowy – 50 g - truskawki – 100 g - cukier – 50 g SPOSÓB(...)PRZYRZĄDZENIA: MUFFINKI: Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy powoli wodę, olej i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Do foremek ( ja jak zwykle używałam silikonowych – polecam! ) nakładamy ciasto ( mniej więcej do 3/4 wysokości ). Piekarnik rozgrzewamy do 190C i pieczemy muffinki ok. 25-30 minut ( do „suchego patyczka” ). Chwilę studzimy
Ostra na Słodkocukier – 3 łyżeczki BITA ŚMIETANA: - śmietana 30 % – 500 ml - „Śnieżka” – 2 szt POLEWA: - margaryna – 125 g - cukier – 3 łyżeczki - kakao – 3 łyżeczki - jajko – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i nadal ubijamy. Dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Dodajemy wymieszane(...)minut. Dodajemy galaretki w proszku i mieszamy. Gorące wykładamy na biszkopt. Studzimy. BITA ŚMIETANA: Kremówkę ubijamy ze śnieżkami i przekładamy na masę jabłkową. POLEWA: Margarynę rozpuszczamy z cukrem i kakaem. Lekko studzimy. Gdy się zetnie mieszamy mikserem. Białko ubijamy, dodajemy żółtko i letnią polewę. Delikatnie rozsmarowujemy na bitej śmietanie. Odstawiamy do przegryzienia smaków
Ostra na Słodkojajko – 2 szt – cukier – 2 łyżki – mąka pszenna – 2 łyżki – mąka ziemniaczana – 1 łyżka – proszek do pieczenia – 1 łyżeczka – kakao – 1,5 łyżki Masa bezow0 – krówkowa: - masa krówkowa – 200 g – masło – 100 g – bezy – 100 g Masa śmietanowa: - śmietana(...)Dodatkowo: - starta czekolada do posypania Sposób przyrządzenia: Biszkopt : Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodajemy żółtka, miksujemy. Dodajemy przesiane mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie łączymy mieszając łyżką. Wylewamy do foremki( 15×20 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w 180 st. C. Studzimy i delikatnie nasączamy słodką herbatą
Ostra na Słodkosię w ustach , ale kawałek , który uchował się na drugi dzień smakował równie rewelacyjnie!!! SKŁADNIKI: CIASTO : - mąka pszenna – 90 g - masło – 80 g - cukier – 150 g - kakao – 40 g - jajka – 2 szt - proszek do pieczenia – 2 łyżeczki - czekolada mleczna – 50 g KREM : - mleko – 0,5 l - masło – 100 g - budyń śmietankowy(...)energicznie mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy mieszając od czasu do czasu. Ucieramy masło i dodajemy po łyżce do wystudzonego budyniu. Dokładnie mieszamy. CIASTO: Do garnka wkładamy masło , cukier i kakao. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia na wolnym ogniu. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Dodajemy roztrzepane jajka i posiekaną czekoladę , mieszamy. Wylewamy na tortownicę ( mała
Ostra na Słodkoniesamowicie delikatny. Możemy używać go do przełożenia tortu lub zjeść solo popijając np. ulubioną kawą. SKŁADNIKI: ( tortownica 24 cm ) * jajka r.M – 7 szt * sól – 1 szczypta * kakao – 1/3 szkl * mąka pszenna – 3/4 szkl * cukier drobny – 3/4 szkl SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Zimne białka oddzielamy od żółtek ( robimy to bardzo! ostrożnie , by białka zostały ” czyste ” ). Ubijamy(...)sztywną pianę . Pod koniec ubijania , stopniowo , po 1 łyżce dodajemy cukier , cały czas ubijając. Dodajemy po 1 żółtku – nadal ubijamy. Mąkę przesiewamy z kakaem, a następnie dodajemy po 1 łyżce do ubitych białek i delikatnie mieszamy – robimy to za pomocą drewnianej łyżki ( użycie miksera sprawi , że ciasto wyjdzie niższe ). Dokładnie wymieszane wylewamy do tortownicy wyłożonej TYLKO na dnie
Ostra na Słodkomoreli , śmiało możemy użyć brzoskwiń ( nawet tych z puszki! ) – wyjdzie równie rewelacyjne! SKŁADNIKI: ( tortownica 20 cm ) * margaryna – 250 g * cukier – 1 szkl * mąka – 2 szkl * kakao – 3 łyżki * jajko – 4 szt * proszek – 2 łyżeczki * mleko – 3 łyżki * morele – 200 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Miękką margarynę ucieramy z cukrem i jajkami. Dodajemy mąkę(...)przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Dokładnie miksujemy , pod koniec dodając mleko. Utarte wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie posmarowanej odrobiną oleju. Układamy umyte i pokrojone na połówki ( lub paski ) morele. Pieczemy ok. 50 minut w 180C. Zostawiamy chwilę do przestudzenia. Posypujemy cukrem pudrem! Gotowe
Ostra na Słodkomleko – 1 l - cukier puder – 200 g - żółtko – 3 szt - kasza manna – 1 szkl - brzoskwinie w puszce ( 900 g ) - żelatyna – 2 łyżki - kakao – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Spód tortownicy pokrywamy biszkoptami. Kaszę gotujemy w mleku ciągle mieszając , by się nie przypaliła. Studzimy. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem , dodając po jednym żóltku. Cały czas(...)ucierając dodajemy przestudzoną kaszę i dokładnie mieszamy. Przygotowaną masę dzielimy na 2 części , do jednej dodajemy przesiane kakao. Ciemną masę wylewamy do wyłożonej biszkoptami tortownicy ( 20 – 22 cm ). Odstawiamy na ok. 5 minut , po czym przykrywamy jasnym ” ciastem „. 125 ml soku z brzoskwiń mieszamy z żelatyną. Odstawiamy do napęcznienia na ok. 5 minut. W tym czasie miksujemy
Ostra na Słodkołyżki * mąka ziemniaczana – 3 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka BISZKOPT CIEMNY : * jajka – 6 szt * cukier – 1,5 szkl * mąka pszenna – 1,5 szkl * kakao – 2 łyżki * proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki MASA BUDYNIOWA : * mleko – 0,5 l * budyń waniliowy z cukrem – 2 szt * cukier – 3 łyżki * masło(...)żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i nadal ubijamy do rozpuszczenia cukru. Do masy dodajemy żółtka i jeszcze chwilkę miksujemy. Następnie delikatnie mieszamy przesianą mąkę wraz z kakao i proszkiem do pieczenia. Masę wykładamy na blachę ( 28x20cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 min w 170 stopniach. Odstawiamy do ostudzenia a następnie rozcinamy na 2 blaty. MASA
Ostra na SłodkoWspaniale orzeźwia! SKŁADNIKI: CIASTO: – jajko – 3 szt – cukier – 0,5 szklanki – mąka – 0,5 szklanki – proszek do pieczenia – 1 łyżeczka – kakao – 1 łyżka WARSTWA MIĘTOWA: – landrynki miętowe – 180 g – woda – 1/4 szklanki – budyń śmietankowy – 1 op – mleko – 360 ml – masło(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodajemy żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy łyżką aż składniki się połączą. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach ok. 25×30. Pieczemy 20 minut / 180C. Zostawiamy do ostudzenia. WARSTWA MIĘTOWA: Landrynki
Ostra na Słodko