kakao - 6140 przepisów (strona:181/410)

Sernik pomarańczowy 330

łatwy , że do pomocy w przyrządzaniu śmiało można zaprosić dzieciaki! Zobaczcie jakie to proste! SKŁADNIKI: ( blacha 20-22) BISZKOPT: - jajka – 4 szt - mąka pszenna – 4 łyżki - kakao – 1 łyżka - cukier – 4 łyżki MASA : - twaróg – 500 g - galaretka pomarańczowa – 2 op - śmietana 30% – 250 ml - sok cytrynowy – 1 łyżka - cukier puder(...)białka zostały ” czyste ” ). Ubijamy je na sztywną pianę . Pod koniec ubijania , stopniowo , po 1 łyżce dodajemy cukier , cały czas ubijając. Dodajemy po 1 żółtku – nadal ubijamy. Mąkę przesiewamy z kakaem, a następnie dodajemy po 1 łyżce do ubitych białek i delikatnie mieszamy – robimy to za pomocą drewnianej łyżki ( użycie miksera sprawi , że ciasto wyjdzie niższe ). Dokładnie wymieszane wylewamy do blachy

Ostra na Słodko
SZACHOWNICA KOKOSOWA 475

pomocą dzieciaków! SKŁADNIKI : ( forma keksowa ) * jajko – 6 szt * cukier – 200 g * cukier wanilinowy – 1 op * mąka pszenna – 150 g * mąka ziemniaczana – 40 g * kakao – 2 łyżki * olejek rumowy – 1 łyżeczka * cytryna * sól KREM : * masło – 20 g * cukier – 100 g * budyń śmietankowy – 1 op * mleko – 200 ml PONCZ : * słodka herbata(...)sztywno. Żółtka ucieramy z cukrem , cukrem wanilinowym i 6 łyżkami ciepłej wody. Dodajemy obie mąki przesiane ze szczyptą soli – mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao , olejek rumowy i połowę ubitych białek – delikatnie mieszamy. Do drugiej dodajemy sos i skórkę cytrynową oraz resztę białek – delikatnie mieszamy. Obydwa ciasta wylewamy do natłuszczonych i wyłożonych papierem

Ostra na Słodko
TORT SZWARCWADZKI / CZARNY LAS ( BEZ ALKOHOLU ) 536

dokładkę! Ps. jeśli nie będą go jadły dzieci , śmiało możecie zrobić w wersji alkoholowej ;) SKŁADNIKI: ( tortownica 22 cm ) BISZKOPT : * jajko – 5 szt * mąka krupczatka – 5 łyżek * kakao – 1 czubata łyżka * cukier – 5 łyżek * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól – 1 szczypta MASA : * śmietana 36 % – 750 ml * cukier puder – 2 łyżki * cukier waniliowy(...)żółtek. Ubijamy na sztywno ze szczyptą soli , pod koniec dodając po łyżce cukru. Cały czas miksując dodajemy po 1 żółtku. Wsypujemy delikatnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakaem i łyżką drewnianą mieszamy w jedną stronę! aż składniki się połączą. Wkładamy do nagrzanego na 180 piekarnika na 20 – 25 minut. Studzimy , a następnie dobrze wystudzony kroimy

Ostra na Słodko
Krówka z chrupiącym kremem budyniowym 364

CIASTO : * jajko – 4 szt * kisiel pomarańczowy – 1 op * mąka pszenna – 3 łyżki * cukier – 0,5 szkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * kakao – 1 łyżka MASA BUDYNIOWA : * płatki migdałów – 180 g * mleko – 700 ml * margaryna – 250 g * budyń waniliowy – 1 op * cukier – 3 łyżki DODATKOWO : * herbatniki(...)puder   SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : CIASTO : Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę , pod koniec stopniowo dodając cukier. Cały czas mieszając wlewamy żółtka i dodajemy przesianą mąkę z kisielem , kakaem i proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy i wlewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 35 min / 180C. Studzimy i kroimy na 2 blaty. MASA BUDYNIOWA : Płatki migdałów siekamy

Ostra na Słodko
CIASTO CZEKOLADOWE NAJLEPSZE – PUSZYSTE , ŁATWE , MOKRE! 6458

margaryna – 125 g * mleko – 250 ml * mąka pszenna – 1 szklanka * cukier – 1 szklanka * jajko – 1 szt * soda – 1 łyżeczka * cynamon – 1 łyżeczka * kakao – 2 łyżki * dżem z owoców leśnych ( nie może być jasny ) – 4 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Margarynę roztapiamy , studzimy. Do miski wsypujemy przesianą mąkę. Dodajemy cukier , sodę , cynamon , kakao. Wlewamy

Ostra na Słodko
Babka czekoladowa z kremem waniliowym i chrupiącymi migdałami 173

kremem z chrupiącymi płatkami migdałów i oblane czekoladą tworzy fantastyczną całość , po którą każdy sięgnie z przyjemnością! SKŁADNIKI: * mleko – 250 ml * kostka do pieczenia Kasia – 125 g * kakao – 2 łyżki * dżem truskawkowy – 2 łyżki * cukier – 1 szkl * mąka pszenna – 1 szkl * jajko – 2 szt * soda – 1 łyżeczka DODATKOWO : * budyń waniliowy(...)kostka do pieczenia Kasia – 2 łyżki * płatki migdałów – 50 g * cukier – 3 łyżki * polewa czekoladowa     SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Kostkę do pieczenia Kasię , mleko , kakao , dżem oraz cukier wkładamy do rondelka , gotujemy , studzimy. Do schłodzonej masy dodajemy mąkę , jajka i sodę. Wszystko razem dokładnie mieszamy , a następnie wylewamy do formy na babkę ( silikonowej nie trzeba natłuszczać

Ostra na Słodko
Knoppers domowy – wafelki z masą mleczno – nugatową 1329

szkl * prawdziwe , dobrej jakości masło – 175 g * mleko w proszku – 1 szkl MASA NUGATOWA: * nutella / krem orzechowy – 180 g *prawdziwe , dobrej jakości masło – 100 g * kakao – 1 łyżka * orzechy laskowe – 150 g DODATKOWO: * wafle / andruty – 4 szt * czekolada + orzechy do dekoracji SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MASA MLECZNA : Mleko gotujemy z cukrem , studzimy. Masło ucieramy(...)suchej patelni , obieramy ( po uprażeniu zawijamy w ściereczkę , zgniatamy – dzięki temu łatwiej odejdą skórki ) , a następnie drobno siekamy. Masło ucieramy na gładką , biała masę , dodajemy krem orzechowy , kakao i orzechy – dokładnie mieszamy. CAŁOŚĆ : Pierwszy wafel smarujemy połową masy nugatowej , przykrywamy. Smarujemy całą masą mleczną , przykrywamy. Smarujemy resztą masy nugatowej , przykrywamy , dociskamy. Polewamy roztopioną czekoladą i posypujemy prażonymi orzeszkami

Ostra na Słodko
Ciasto czekoladowe z kremem krakersowym i solonym karmelem 297

SKŁADNIKI : CIASTO: * mąka – 2 szkl * olej rzepakowy – 125 ml * jajko – 2 szt * cukier – 1 szkl * mleko – 1 szkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * kakao – 2 łyżki KREM : * mleko – 400 ml * olej rzepakowy – 125 ml * jajko – 2 szt * mąka pszenna – 2 czubate łyżki * mąka ziemniaczana – 3 czubate łyżki * cukier – 0,5 szkl * cukier wanilinowy(...)waniliowy – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Jajka ucieramy z cukrem na puszysta masę. Partiami dodajemy olej rzepakowy , cały czas miksując. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakaem , a następnie mleko. Ciasto wylewamy na tortownicę ( 20cm ) posmarowaną olejem i obsypana bułką tartą. Pieczemy ok. 40 min. w 180C , studzimy , rozcinamy na 3 blaty. KREM : 250 ml mleka gotujemy

Ostra na Słodko
Czekoladowe z serem i wiśniami 143

równoważy smaki i sprawia, że z przyjemnością sięgamy po dokładkę! SKŁADNIKI: ( blacha 25 x 22 ) CIASTO: * duże jajka – 2 szt * mąka – 80 g * cukier – 80 g * kakao – 2 łyżki MASA: * serek homogenizowany naturalny – 400 g * cukier wanilinowy – 1 op * cukier puder – 3 łyżki * wiśnie – 250 g * żelatyna – 3 łyżki * sok wiśniowy(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Całe jajka ubijmy z cukrem na puch , a następnie wsypujemy mąkę przesianą z kakao – mieszamy. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wygładzamy, pieczemy ok. 13 min. w 180C. Ciepłe wyjmujemy i wykładamy nic keksówkę ( o podobnej do blachy długości ). Serki homogenizowane mieszamy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym , a następnie dodajemy 1 łyżkę żelatyny rozpuszczonej

Ostra na Słodko
Brownie – najlepsze! 179

trzeba spróbować! Koniecznie! SKŁADNIKI: * masło – 150 g * czekolada mleczna – 2 tabliczki * jajko – 3 szt * cukier puder – 1 szkl * mąka tortowa – 0,5 szkk * kakao – 2 płaskie łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Czekoladę łamiemy , przekładamy do metalowej miseczki , a następnie dodajemy pokrojone masło. Roztapiamy w kąpieli wodnej , mieszamy i studzimy. Jajka z cukrem pudrem ubijamy na puszysty(...)krem. Powoli wlewamy masę czekoladową i cały czas ubijamy. Dodajemy stopniowo mąkę przesianą z kakao i delikatnie, ale dokładnie mieszamy łyżką. Przelewamy do natłuszczonej ( ok. 23 cm ) tortownicy. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 50 minut. Zajadamy! Smacznego

Ostra na Słodko
Czekośliwka – powidła śliwkowe z czekoladą 158

zajadać na kanapki … do naleśników … do ciast i deserów. Smakuje obłędnie! SKŁADNIKI: * śliwki węgierki – 2 kg * cukier – ok. 200 g * czekolada deserowa – 100 g * kakao – 3 łyżki * woda – 1 szkl * wanilia – 1 laska SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Śliwki myjemy , wydrążamy pestki. Przekładamy na dużą , głęboką patelnię ( najlepiej taką , która nie przywiera ). Polewamy wodą(...)łyżką. Im mniej wody zostaje – tym częściej miejszamy. Dodajemy cukier i mieszamy tak , by się rozpuścił – cały czas smażymy je na brdzo wolnym ogniu! Dodajemy posiekaną czekoladę , kakao i ziarenka wydrążone z wanilii. Gotowe przekładamy do wyparzonych , suchych słoiczków i dokładnie! zakręcamy , a następnie pasteryzujemy. Pycha

Ostra na Słodko
SZARLOTKA Z BITĄ ŚMIETANĄ 425

galaretka owocowa np. cytrynowa – 1 op * woda – 1/4 szkl BITA ŚMIETANA: * śmietana 36% – 200 ml * galaretka brzoskwiniowa – 0,5 op DODATKOWO: Odrobina kakao do posypania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Biała oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy je na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i cały czas miksujemy. Wlewamy żółtka , wsypujemy proszek do pieczenia przesiany z mąką(...)dodając pod koniec ubijania całkowicie wystudzoną galaretkę. Miksujemy do całkowitego połączenia składników a następnie wykładamy na schłodzone ciasto. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a przed podaniem dekorujemy odrobiną kakao albo startej czekolady. Smacznego

Ostra na Słodko
Tiramisu 514

kęsa! Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * żółtko – 3 szt * cukier – 3 łyżki * mascarpone – 300 g * śmietana kremówka – 100 g * biszkopty okrągłe – ok. 8-10 szt * kakao * mocna kawa – ok. 125 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: ( Jajka wyparzamy ). Żółtka ucieramy wraz z cukrem w metalowej misce ( w kąpieli wodnej ) przez ok. 5 minut, studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy(...)mascarpone i dokładnie miksujemy. Śmietanę ubijamy na sztywno. Do masy z żółtek dodajemy śmietanę i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Pucharki wykładamy biszkoptami, nasączamy kawą, przykrywamy kremem , oprószamy kakao. Powtarzamy do wykończenia składników. Wkładamy na ok. 2-3 godziny do lodówki. Podajemy mocno schłodzone! Smacznego

Ostra na Słodko
SERNIK KOKOSOWO – CZEKOLADOWY 302

SKŁADNIKI: ( tortownica 20 cm ) CIASTO CZEKOLADOWE: * jajko – 2 szt * cukier – 100 g * gorzka czekolada – 50 g * mąka pszenna – 60 g * mąka ziemniaczana – 40 g * kakao – 2 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól – 1 szczypta MASA SEROWO – KOKOSOWA: * ser biały 3-krotnie mielony – 250 g * jajko – 1 szt * wiórki(...)Białka oddzielamy od żółtek, żółtka ubijamy z połową cukru do białości. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej , studzimy i mieszamy z ubitymi żółtkami. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodając pod koniec cukier. Pianę dodajemy łyżka po łyżce do masy żółtkowej , cały czas mieszając. Dodajemy ( delikatnie! ) przesianą mąkę i dokładnie mieszamy. CAŁOŚĆ: Na schłodzone

Ostra na Słodko
KRUCHE CIASTKA Z KREMEM KASZTANOWYM, MUSEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY I CHRUPIĄCĄ PIERNIKOWĄ KRUSZONKĄ 177

cukier puder – 15 g * masło – 10 g * bardzo małe jajko – 1 szt * miód – 30 g * przyprawa do piernika – 0,5 łyżeczki * kakao – 0,5 łyżeczki * soda oczyszczona – 0,5 łyżeczki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KREM KASZTANOWY: Kasztany nacinamy , podgotowujemy 3 minuty, usuwamy skorupkę i cienką skórkę. Po tym czasie gotujemy je na parze przez ok.10-15(...)łączymy z masą czekoladową, chłodzimy. KRUSZONKA PIERNIKOWA: W garnku roztapiamy masło z miodem i cukrem pudrem. Dodajemy przyprawę do piernika , mieszamy , studzimy. Mąkę przesiewamy z odrobiną soli , sodą i kakao. Dodajemy jajko i przestudzoną ( taką letnią ) masę. Wyrabiamy gładkie ciasto, rozwałkowujemy na ok. 4 mm i wkładamy do piekarnika na ok. 13 minut. Studzimy , drobno siekamy. PIWNO-MIODOWE CIASTKA: Miękkie

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania