owocową. Dla tych, którym dodatkowe kalorie nie straszne wierzch polewamy grubą warstwą rozpuszczonej czekolady. Składniki: 4 jajka 2,5 szklanka mąki 1 szklanka cukru 3 łyżeczki proszku 2 łyżki kakao 1 kostka margaryny 5 łyżek mleka (może też być woda) + wiśnie ze słoika, tabliczka czekolady Margarynę topimy z połową ilości cukru, mlekiem i kakao na małym ogniu. Całość nie może
Ciastkozercyszklanki mąki 2 jajka 0,5 szklanki cukru 0,5 kostki masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka śmietany 1 łyżeczka skórki pomarańczowej 1 łyżka kakao Masło wyciągamy z lodówki, kroimy na mniejsze kawałki i odstawiamy, żeby zmiękło. Mieszamy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy miękkie masło, jajka, śmietanę, skórkę pomarańczową i dokładnie zagniatamy. Dzielimy ciasto(...)dwie części. Do jednej dodajemy kakao i zagniatamy aż do uzyskania jednolitego koloru. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Na stolnicy wałkujemy ciasto na grubość kilku centymentrów i wycinamy ciasteczka. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy około 10 min, aż ciasteczka będą rumiane. Przestudzone ciasteczka pomarańczowe możemy zamknąć w słoiku lub puszce. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercykostce czekolady. Składniki na babeczki waniliowe Składniki na krem: 1 kostka masła 1 budyń waniliowy 3 łyżki cukru 1,5 szklanki mleka 2 łyżki gorzkiego kakao 2 łyżki masła orzechowego Babeczki przygotowujemy według przepisu. Masło wyciągamy wcześniej z lodówki i kroimy na kawałki. W połowie szklanki mleka rozpuszczamy budyń i cukier. Resztę mleka gotujemy, wlewamy(...)teraz łyżkę cukru pudru. Dodajemy po łyżce zimny budyń i miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy. Krem dzielimy na trzy części. Jedną zostawiamy bez dodatków – waniliową. Do drugiej dodajemy kakao, do trzeciej masło orzechowe i miksujemy. Gotowy krem przekładamy do szprycy lub worków cukierniczych. Ja do każdego kremu wybrałam inny dziubek – tylkę, żeby było bardziej bombonierkowo ;) ale równie dobrze można
Ciastkozercyjednak zaręczyć, że miodowe babeczki uzupełnione pasującym kremem smakują równie dobrze :) Składniki: 70 g masła 100 g cukru 100 g miodu 2 jajka 1,5 szklanki mąki 1 łyżka kakao 1 płaska łyżeczka sody 2 łyżeczki przyprawy do piernika 0,5 szklanki mleka Składniki na krem: 1 opakowanie budyniu waniliowego 400 ml mleka (około 1,5 szklanki) 4 łyżki miodu(...)kostki masła Oddzielamy białka od żółtek. W misce ucieramy miękkie masło z cukrem, miodem i żółtkami. Dodajemy mleko i mieszamy. Dodajemy mąkę, kakao, sodę i przyprawę do piernika, mieszamy. Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do formy wyłożonej papilotkami lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy około 25 min. w piekarniku
Ciastkozercybabeczki czekoladowe ozdobione trójkolorowymi różyczkami z kremu zamieniają się w naprawdę uroczy i eleganci deser. Składniki na proste babeczki czekoladowe + czekoladowe draże (lub czekolada) Składniki na krem budyniowy + gorzkie kakao, kilka truskawek Przed zrobieniem babeczek warto przygotować sobie budyń na krem i odstawić do przestudzenia. Babeczki robimy według przepisu . Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Wypełniamy foremki kolorowym ciastem(...)kostce czekolady lub czekoladowe draże. Pieczemy 20-25 minut. Krem robimy według przepisu . Dzielimy na 3 części - małą, średnią i dużą. Do największej części dodajemy trzy duże łyżki kakao i dokładnie mieszamy, do najmniejszej dwie rozgniecione truskawki (krem nie może być zbyt rzadki, bo nie będzie trzymał się na babeczkach). Gotowy krem przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego zaczynając
Ciastkozercytego ciasta, po zjedzeniu mogę zapewnić: jest warte każdej pochłoniętej kalorii :) Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła 3 jajka 150 g cukru 50 g mąki 2 łyżki kakao orzechy włoskie + krem czekoladowy (u mnie Lindt), maliny do dekoracji Do miski przekładamy połamaną na kawałki czekoladę, masło i kakao. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tzn. kładziemy miskę na garnek
Ciastkozercymasa stężała. składniki: biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao krem kawowy 500 ml śmietanki 30 % 2 płaskie łyżki żelatyny 1/3 szklanki mleka 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej 2-3 łyżki cukru pudru oraz 3 duże banany 300 ml śmietanki(...)gorzkiej czekolady śmietan fix Przygotować ciasto na biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąki wymieszane z proszkiem i kakao. Dokładnie wymieszać a na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać mikserem. Ciasto wylać na dużą blachę (25x35) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Monia miesza i gotujetrochę zmęczona, szczególnie, że mam zabiegany dzień. Dlatego śniadanie musiało być duże i sycące :) ~ Kakaowa owsianka z musem bananowym, serkiem makowym, kalafiorem i cynamonem ~ Składniki: 40g płatków owsianych łyżeczka kakao słodzidło + 100g serka twarogowego łyżka masy makowej banan ~200g ugotowanego kalafiora Płatki zalewamy wrzątkiem, dodajemy słodzidło, kakao i gotujemy do zgęstnienia. Przekładamy do słoiczka, na owsiankę kładziemy rozgniecionego banana
Kuchenny Skrawek Niebajajka 5 łyżek stołowych dżemu z czarnej porzeczki 1/2 szklanki cukru 1 pełna szklanka mąki 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju po 1 łyżeczce: cynamonu i sody 1 łyżeczka kakao szczypta soli ok. 70g gorzkiej czekolady (groszków czekoladowych) 3-4 łyżki mleka garść posiekanych orzechów włoskich Mąkę wraz z sodą, cynamonem, solą i kakao przesiewam do miski, mieszam i odstawiam
W kuchni Karmel-itkimiodu 1/2 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego 1 i 1/2 łyżeczki sody 1/2 opakowania przyprawy do piernika 1 łyżka oleju kokosowego 1 jajo około 1/3 szklanki ciepłego mleka 1/2 łyżeczki kakao do koloru 1/4 laski wanilii lukier do ozdoby: kilka łyżek cukru pudru mieszamy z łyżeczką wody, kilkoma kroplami aromatu waniliowego oraz sokiem z 1/4 cytryny- całość dokładnie mieszamy kolorowe groszki(...)polewa czekoladowa, migdały Mąkę przesiewamy, mieszamy z podgrzanym miodem, cukrem, sodą, przyprawą do piernika oraz nasionami wanilii. Dodajemy kakao i całość dokładnie mieszamy. Olej kokosowy rozpuszczamy i również dodajemy do mąki, po chwili wbijamy jedno jajko. Dokładnie mieszamy całość rękami, łyżką lub nożem i powoli dodajemy mleko (z pewnością nie wykorzystamy całego). Ciasto zagniatamy kilka minut, formujemy kulę i wkładamy
Mango Papajaśniadanko zdrowy „grysiczek” proponuję. Dobry, syty, a z tymi dodatkami -to na serio , mega pyszny ! Składniki -Kasza manna -mleko -Musli Sante -deser Alpro czekoladowy -kakao Ugotuj Kaszę mannę według przepisu na opakowaniu. Rozlej na talerze. Poczekaj ,aż troszeczkę stężeje. Zrób wzorek z kakao. Dodaj deserku Alpro . Następnie każdą kroplę deserku posyp musli Sante. I śniadanko gotowe ! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnimiksując na najniższych obrotach, aż masa będzie gładka. Na koniec dodać mleko w proszku i zmiksować. Składniki na masę z nutelli: 100 g masła 160 g nutelli 1 łyżka kakao Masło, nutellę i kakao zmiksować. Dodatkowo: 3 płaty suchych wafli 50 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Pierwszy wafel smarujemy masą z nutelli, przykrywamy
kulinarnyswiatdomiDESER CZEKOLADOWY Z CHRUPKAMI Składniki: - 400ml jogurtu naturalnego - 500ml mleka - 6 łyżek kakao - 220g miodu - 4 łyżeczki żelatyny - 4 łyżki cukru - chrupki/płatki z miodem Sposób przygotowania: Żelatynę zalewamy 6 łyżkami zimnej wody i zostawiamy do napęcznienia. Podgrzewamy mleko razem z kakao i miodem. Powoli dodajemy żelatynę i dokładnie rozpuszczamy w mleku. Odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzoną masę mieszamy z jogurtem
Mentor SmakuSkładniki: - 60 sztuk herbatników - 200ml mleka - 3/4 szklanki cukru - 6 łyżek nutelli (może być zamiennik z Biedronki "Kremuś") - 280g powideł śliwkowych - 280g dżemu wiśniowego - 1/2 kostki masła - 3 łyżki kakao - 50ml wódki czystej 40% - 20g żelatyny - 600ml śmietany 36% - 3 fixy do ubijania śmietany - 1 galaretka o smaku wiśniowym - posypka czekoladowa Sposób przygotowania: Przygotowujemy tortownicę o średnicy 26cm(...)herbatniki na drugą warstwę, pozostałe herbatniki łamiemy i kruszymy na drobne kawałki. Żelatynę zalewamy 5 łyżkami zimnej wody i czekamy do jej napęcznienia. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy kakao, cukier i masło - zagotowujemy i czekamy, aż się lekko przestudzi. Dodajemy powidła śliwkowe, nutelle, pokruszone herbatniki i alkohol. Dodajemy napęczniałą żelatynę. Mieszamy do momentu powstania jednolitej masy bez grudek i czekamy
Mentor Smakukremem orzechowo- kakaowym :) Tą ilością kremu posmarowałam opakowanie wafli. Ze 150 g coś jeszcze zostało. Składniki na krem : 125 g masła 125 g margaryny 1/2 szklanki mleka 2 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru pudru 3 łyżeczki mąki garść orzechów włoskich (pokrojonych drobno) Przygotowanie : Masło i margarynę podgrzać lekko w rondelku, dodać cukier, mąkę i kakao Zestawić z ognia
Proste Potrawy