kakao - 6140 przepisów (strona:193/410)

SEROWY KRUSZAWIEC 244

pokrojonego ciasta ....  Na ciasto: 3 szk lanki mąki 1k. Kasi 1/2 szklanki cukru 4 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia słoik dżemu z czarnej porzeczki 2 płaskie łyżki kakao Na masę serową: 1/2 kg sera 4 jajka 1/2 KASI 1/2 szklanki cukru Na masę różową: 4 białka 4 łyżki cukru 1 kisiel truska wkowy bez cukru Wykonanie(...)cukru, mąki, margaryny, żółtek i proszku do pieczenia zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy je na połowę. Do jednej części dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Wkładamy do lodówki. Ser mielimy. Kasię (najlepiej wcześniej wyjętą z lodówki) ucieramy z cukrem. Dodajemy żółtka oraz po łyżce zmielonego sera. Ucieramy na gładką masę. Białka ubijamy na sztywno. Mieszamy delikatnie z masą serową. Białka na masę

Walijskie Pichcenie
BABKA Z SERKIEM MASCARPONE 258

płatków migdałowych (do posypania) 50 ml mleka     dodatkowo na ciasto ciemne: 25 ml mleka (około 0,5 cm w szklance) 5 dag cukru 2 łyżeczki kakao Wykonanie: Miękką margarynę utrzeć z serkiem mascarpone, dodać cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i dalej ucierać. Do masy stopniowo dodawać jajka. Następnie dodać  mleko i mąkę wymieszaną  z proszkiem(...)Podzielić na dwie części (2/3 masa jasna, 1/3 masa ciemna). Foremkę wysmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą. Przełożyć do niej 2/3 masy białej. Do pozostałej masy dodać kakao, cukier,mleko i aromat migdałowy. Wymieszać i wyłożyć na ciasto jasne. Piec 1 godzinę w temperaturze 175 stopni C. Przestudzić, polać polewą i obsypać płatkami migdałów

Walijskie Pichcenie
DWUKOLOROWE CIASTO Z BRZOSKWINIAMI 242

brzoskwiniami jest bardzo smaczne. Składniki: (u mnie tortownica 22cm) 4 jajka 3/4 szkl. cukru 3/4 szkl. oleju 3/4 szkl. mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 szkl. mąki łyżka kakao kilka kropli aromatu cytrynowego kilka kropli aromatu rumowego dowolne owoce Wykonanie: Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy na puszystą masę. Nie przerywając ubijania dodajemy kolejno mąkę wymieszaną(...)proszkiem do pieczenia oraz mleko. Na koniec wlewamy olej. Ciasto dzielimy na pół, do pierwszej części - jasnej dodajemy aromat cytrynowy, do drugiej dodajemy kakao oraz aromat rumowy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy najpierw jasne ciasto, układamy owoce a następnie wylewamy ciasto ciemne. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185st na ok 50-55minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy

Walijskie Pichcenie
Domowe masło czekoladowo-orzechowe 201

Składniki: 1/4 szklanki wody 150g zmiksowanych orzechów (najlepiej laskowych)  100g czekolady (mlecznej lub gorzkiej) 2,5 łyżki cukru 1 łyżka kakao 120g masła 1. Gotujemy wodę z cukrem, dodajemy kakao. 2. Zdejmujemy z ognia i dodajemy czekoladę i orzechy. 3. Na końcu łączymy z masłem. 4. Przechowujemy w lodówce. Smacznego

Ditecz
Miodownik z powidłami 344

margaryna - 1 kost cukier - 0,5 szkl Dodatkowo : sok z cytryny aromat rumowy powidła śliwkowe- 180 g Polewa : śmietana 24% -2 łyżki margaryna - 2 łyżki cukier - 2 łyżki kakao - 2 łyżki   PRZYGOTOWANIE: Ciasto Do miski wsypać mąkę wymieszaną z sodą, dodać cukier, jajka i pozostałe składniki, zagnieść ciasto, podzielić na 3 części.  Wyłożyć ciasta na blachy wysmarowane tłuszczem(...)cytryny, dokładnie utrzeć.  Podzielić na 2 części i 2 łyżki odłożyć na wierzch do posmarowania ciasta.  Polewa:  Do rondla wlać śmietanę dodać cukier, margarynę i kakao, na wolnym ogniu doprowadzić do połączenia się składników i rozpuszczenia cukru.  Składanie ciasta:  Pierwsze i drugie ciasto posmarować powidłami śliwkowymi i kremem.  Przykryć ostatnim plackiem, posmarować kremem

Kuchnia Danusi
Tiramisu 322

śmietany kremówki 36% lub 48% 250 g serka mascarpone 5 łyżek cukru pudru 500 ml mocnej kawy 250 g podłużnych biszkoptów 100 g drobno startej czekolady mlecznej 2 łyżeczki kakao Śmietanę, mascarpone i cukier puder umieszczamy w misie miksera. Ubijamy do otrzymania sztywnego, puszystego kremu, o konsystencji bitej śmietany. Z dwóch czubatych łyżeczek kawy rozpuszczalnej lub mielonej zaparzamy(...)kawy. Biszkopty moczymy w kawie. Pierwszą warstwę biszkoptów układamy w naczyniu. Przykrywamy połową kremu. Posypujemy połową startej mlecznej czekolady. Układamy drugą warstwę biszkoptów. Przykrywamy pozostałym kremem. Posypujemy kakao i pozostałą startą czekoladą.. Chłodzimy kilka godzin w lodowce, najlepiej całą noc. The post Tiramisu appeared first on Made

Made By Mom And Son
Ciasto czekoladowe 288

jeszcze jest wilgotne i cudownie rozpływa się w ustach a my razem z nim. Składniki: 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru 2 jajka 220g masła 3/4 szklanki prawdziwego kakao 1/2 szklanki zaparzonej, mocnej kawy 1 tabliczka mlecznej czekolady 150g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru wanilinowego 200g dżemu wiśniowego W małym garnuszku rozpuszczamy masło, kakao

Animelka Blog
"Babka" Milewska dla niespodziewanych gości 398

szkl. mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2/3 szkl. cukru trzcinowego Cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 duża garść zmielonych orzechów (włoskie/laskowe) 1 łyżka kakao Przygotowanie:  Jajka ubić z cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym. Cały czas miksując dodać mąki i proszek do pieczenia. Dodać orzechy, a na samym końcu wrzącą margarynę.Odebrać 6 łyżek masy(...)połączyć z kakaem. Do długiej formy na keks, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą (lub mąką) przelać ciasto i na końcu zrobić wzorki z masy kakaowej. Piec przez 45 minut w 200 stopniach lub do suchego patyczka.  http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki

Czarnawisienka
Amarantus, orzechy, czekolada, czyli wegańskie pieguski 204

używać do ciast i deserów. Warto również rzec kilka słów na temat czekolady . Oczywiście nie jest to jakaś cudownie mleczna bomba kaloryczna, ale prawdziwie gorzkie cudo o 90% zawartości kakao . Świetnie zdaję sobie sprawę z faktu, że nie cieszy się ona tak wielką popularnością, jak jej słodsze koleżanki i większość osób wręcz od niej stroni, co jest błędem. Powszechnie wiadomo(...)właśnie w czekoladzie gorzkiej. Dzięki temu pomaga ona w myśleniu, zapobiega miażdżycy, wzmacnia serce i filtruje nerki. Aby się do niej przekonać warto zacząć od kostki zawierającej 50% kakao i stopniowo przyzwyczajać swoje kubki smakowe do tej wykwintnej przekąski. Z podanej ilości składników możemy przygotować 9 aromatycznych ciasteczek. Jedno to około 60kcal w tym 1,7g białka , 2,7g tłuszczu

peanutbuttermonster
Rolada żyrafa 23043

piekarnika i zostawić do wyciągnięcia. Ciemny biszkopt:  4 jajka  50 g cukru  100 g mąki pszennej  1/2łyżeczki proszku do pieczenia  4 łyżki kakao  50 g gorzkiej czekolady, startej  16 g cukru wanilinowego Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier, ubijając. Partiami(...)wlewać żółtka i nadal ubijać. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i wsypać startą czekoladę. Wymieszać delikatnie, by piana nie opadła. Przygotować ręczniczek kuchenny, posypać lekko cukrem wanilinowym.   Wlać masę na upieczony wzorek żyrafy i wyrównać. Piec około 10-15 minut w temperaturze 180ºC. Natychmiast po upieczeniu z erwać powoli papier, a roladę wzorem do dołu

Malinowe Pocałunki
Kokosowa panna cotta z musem ananasowym na kakaowym biszkopcie 184

łyżeczek żelatyny Mus ananasowy:  1 galaretka ananasowa  1 łyżka żelatyny  puszka ananasów Składniki na spód: 3 duże jaja szczypta soli pół szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao pół szklanki cukru Białka ubijamy z solą. Gdy zaczną gęstnieć dodajemy po łyżce cukier cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Do ubitych białek dodajemy żółtka i miksujemy. Mąkę, kakao

Malinowe Pocałunki
Mleczne ciasto naszpikowane czekoladą. 351

szkl cukru 1/2 szkl mleka 2 szklanki mleka w proszku pełnego 6 jajek 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 1 czekolada gorzka 2 czekolady mleczne 1/2 czekolady białej 1 cukier waniliowy  Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy pod koniec ubijania partiami cukier. Następnie żółtka i miksujemy. Mąkę przesiewamy(...)proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy z masą jajeczną, aby nie opadła piana. Ciasto wykładamy do formy o wymiarach 25 x 34 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) i pieczemy około 20 - 25 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka.  Mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy pół białej czekolady i mieszając rozpuszczamy ją. Odstawiamy

Malinowe Pocałunki
Orzeszki. 277

kostka margaryny  3 szkl mąki  1/2 szkl cukru   3 żółtka 200 g masła/margaryny 1/2 szkl lub troszkę więcej cukru 1/2 szkl mleka 4 łyżeczki kakao aromat waniliowy 2 szkl mleka w proszku orzechy laskowe Wykonanie: Mąkę łączymy z sodą i cukrem. Dodajemy posiekane masło/margarynę i żółtka. Szybko zagniatamy ciasto. Owijamy w folię spożywczą(...)uzyskania lekko złotego koloru. Wyjmujemy i studzimy. Jeszcze ciepłe pozbawiamy nadprogramowego ciasta dookoła. Najlepiej robić to delikatnie nożem. W garnku umieszczamy 200 g masła/margaryny, pół szkl mleka, cukier, kakao, aromat. Doprowadzamy do wrzenia mieszając. Dodajemy mleko w proszku i za pomocą miksera mieszamy wszystko ze sobą na gładką jednolitą masę.  Każdą połówkę naszego orzeszka wypełniamy masą lub nutellą

Malinowe Pocałunki
Śmietanowy tort z musem malinowym w pionowe pasy. 281

znalazł.  Więc wszyscy zgodnie stwierdzili, że dzisiaj mamy urodziny Ani. Ani moje, ani twoje, ani nasze, ani wasze... Składniki: 5 jajek 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl kakao 1/2 szkl cukru 700 ml śmietany kremówki 300g-500 g malin(mogą by mrożone)  cukier 2 łyżeczki żelatyny 300 ml wody zimnej, przegotowanej nalewka malinowa do smaku cukier do smaku(...)jakość.  Biszkopt: Ubijamy białka na sztywno dodając partiami  cukier i ubijając na najwyższych obrotach miksera. Następnie dodajemy kolejno żółtka stale ubijając. Wsypujemy przesianą mąkę z kakao i delikatnie mieszamy szpatułką lub na najniższych obrotach miksera. Wykładamy na dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni  i pieczemy

Malinowe Pocałunki
Rewelacyjny tort brzoskwiniowy z bitą smietaną i mascarpone. 463

Mniam! Składniki: Biszkopt jasny: 5 dużych jajek 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 1/2 szkl cukru Biszkopt ciemny: 5 dużych jajek 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szk kakao 1/2 szkl cukru Masa: ok 1200 ml śmietany kremówki 30 % 500 g serka mascarpone 4 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru pudru małe opakowanie cukru waniliowego Mus brzoskwiniowy: 2 puszki brzoskwiń(...)pieczemy ok 30-40 min. Do tzw suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy. Biszkopt ciemny. Wykonujemy tak samo jak jasny, tylko, że do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i kakao. Pieczemy w tej samej temp i tyle samo minut. insertCookd("f25f05d4b6a344b39c75a1b58f4efa0a"); Mus brzoskwiniowy: Brzoskwinie wyjmujemy z puszki i miksujemy  blenderem. Dodajemy rozpuszczoną w małej ilości wody żelatynę i dokładnie mieszamy

Malinowe Pocałunki