jajka 80 g mąki pół szklanki cukru (lub mniej) szczypta soli łyżka soku z cytryny (mozna pominać) łyżka soku z pomarańczy (można pominąć) łyżka kakao ( jeśli ciastka mają być brązowe) Białka jaj oddzielam od żółtek. Nastawiam mikser z białkami i solą na wolne obroty do uzyskania sztywnej piany. W tym czasie blenderem ucieram żółtka(...)cukrem, dodaję sok z cytrusów a następnie przez sitko dodaję po trochu mąki i kakao wciąż mieszając. Łączę obydwie masy dość szybko. Ciasto przekładam do silikonowej formy delikatnie nasmarowanej tłuszczem. Mniej więcej jedna duża łyżka na ciastko. Foremki wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 - 20 minut. Wkładam naraz dwie foremki, wyciągam ciastka i czynność powtarzam
prawdziwe jedzeniepyszny, z umiarkowaną ilością słodkości, idealny do kawy. Składniki na ciasto, tortownica o średnicy 28 cm: 2 szklanki niebieskiego maku 1 i 1/2 szklanka cukru kryształu 2 łyżki kakao 2 łyżki mielonej kawy 4 łyżki maki pszennej 10 jaj 2 łyżeczka proszku do pieczenia 1. Mak sparzyć, odcedzić i zmielić. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, zmiksować(...)Dodać mak, mąkę, kakao i kawę rozpuszczalną oraz proszek do pieczenia. 2. Przygotować tortownicę, piekarnik rozgrzać do 180 C i ciasto piec ok 30-40 minut. Najlepiej upiec dwa osobne ciasta, po wystudzeniu każde z nich przecinamy na połowę, tak aby powstały 4 krążki ciasta. Masa czekoladowa: 75 dag masła 4 jaja 8 łyżek cukru kryształu 15 dag czekolady
Apetyczna babeczkazależy od piekarnika, ale po 10 minutach już musisz do nich patrzeć, bo moment i możesz je za bardzo wysuszyć i będą twarde. Przygotuj polewę z masła, cukru i kakao i wody. Jedną trzecią margaryny włóż do garnuszka, razem z 3 łyżkami cukru , łyżką kopiastą kakao i jedną łyżką wody. Mieszając rozpuść składniki . Gorącą polewą zrób paski na ciasteczkach. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchninatomiast uwielbia serniki :) Przepis znalazłam na stronie Domowe Wypieki. Zapraszam do pieczenia! Składniki na masę piernikową: 180 g płynnego miodu 100 g cukru 80 g masła 2 łyżki kakao 2 jajka 250 g mąki pszennej 25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g migdałów w płatkach 2 łyżeczki przyprawy korzennej Składniki na masę serową(...)białej lub gorzkiej czekolady 25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI FOREMKA: 22 CM Z KOMINEM 1. Do rondelka wkładamy miód, masło, cukier i kakao. Podgrzewamy stopniowo i mieszamy do całkowitego połączenia składników. Odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy jajka i dokładnie mieszamy. 2. W misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną. Łączymy z masą miodową
My Culinary Artzaprezentować jak i przetransportować ten tort, dzięki okrągłej desce ze szklanym kloszem - Dziękuję :) BISZKOPT: 6 jajek 150 g cukru drobnego do wypieków 115 g mąki pszennej 25 g kakao 40 g masła roztopionego BISZKOPT: Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej, choć ja w przypadku tego ciasta osobiście nie trzymam się tej zasady :) Białka ubijamy na sztywno, dodajemy połowę cukru(...)przestanie być wyczuwalny pomiędzy palcami. Żółtka miksujemy z drygą połową cukru. Do białek dodajemy żółtka i mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i kakao i mieszamy szpatułką do połączenia się składników, a na koniec wlewamy roztopione i wystudzone masło i ponownie mieszamy. Masę wykładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia
Blondynka Gotujeczubatych łyżek cukru brązowego - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1/2 łyżeczki kardamonu - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżki oleju rzepakowego - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 cukier waniliowy - 1 łyżka kakao do dekoracji ciasta + orzechy bądź migdały Wykonanie: Do miski wbij żółtka, dodaj brązowy cukier, cukier waniliowy i przyprawy. Zmiksuj blenderem na gładką masę, dodaj olej i białka. Miksuj blenderem przez(...)gładką masę Masę wylej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Sernik pieczemy przez 50 -60 minut w nagrzanym piecu. Studzimy przez 15- 20 minut i możemy posypać wierzch kakao (przez sitko koniecznie). Kto ma ochotę na chwilę słodkości? ;-) Uwielbiam wypieki! Buuuziaki!!!! Przepis zgłaszam do konkursu, w którym do wygrania są książki, więcej na http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki Smacznego
SMYKWKUCHNIłyżeczki cukru waniliowego 4 jajka 500g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany budyń malinowy bez cukru (lub inny czerwony) 1 łyżka kakao dżem z czarnej porzeczki lub powidła śliwkowe Wykonanie: Żółtka oddzielić od białek. Z margaryny, 2 żółtek, ½ szklanki cukru, cukru waniliowego, mąki, proszku do pieczenia i śmietany zagnieść kruche ciasto. Podzielić(...)części. Do jednej części dodać kakao i jeszcze raz zagnieść ciasto. Ciasto kakaowe i jedno ciasto białe owinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika. Pozostałe ciasto wyłożyć do formy prostokątnej (o wymiarach około 35cm x 24cm) wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej mąką. Na cieście rozsmarować dżem lub powidła. Na dżem wyłożyć owoc. Ciasto kakaowe zetrzeć na wyłożone owoce
Walijskie Pichceniepamiętałam proporcji i skorzystałam z podpowiedzi z bloga TUTAJ Składniki: 120g margaryny 210g mąki 60g cukru (lub cukru pudru) 1 żółtko łyżeczka proszku do pieczenia łyżka mleka łyżka kakao Wykonanie: Z mąki, margaryny, cukru, żółtka i mleka wyrabiamy ciasto. Dzielimy na dwie w miarę równe części, gdy ciasto nie będzie jeszcze mocno twarde. Do jednej z nich dodajemy kakao
Walijskie Pichceniekaloryczny, ale nie sposób zjeść więcej niż mały kawałek, bo blok jest bardzo słodki. Składniki : 250 g mleka w proszku 3/4 szkl. cukru cukier waniliowy (16g) 4 łyżki kakao 3/4k. kasi 1/2 szkl. wody aromat rumowy (kilka kropli) 100g orzechów włoskich Wykonanie: W rondelku roztopić masło, dodać cukier, cukier waniliowy , kakao oraz wodę . Podgrzewać mieszając wszystkie składniki
Walijskie PichcenieDziś właśnie wersja w paski z pysznym serkiem ricotta. Składniki: 1szkl mleka 1/2 szkl wody najlepiej gazowanej 2 jajka 2 szklanki mąki 1 łyżka cukru 1 płaska łyżka kakao szczypta soli olej do smażenia Nadzienie serowe: 200g sera ricotta 2 płaskie łyżki cukru odrobina cukru waniliowego otarta skórka ze sparzonej cytryny 2-3 łyżki słodkiej gęstej śmietanki Serek podusić widelcem(...)mieszając ze sobą dokładnie: jajka, szczyptę soli, mleko, wodę, cukier i mąkę. Odstawić na ok. 15 minut. Po tym czasie odlać pół szklanki ciasta i dodać do niego kakao. Dokładnie połączyć. Na patelni dobrze rozgrzać olej, wlać średnią łyżkę wazową trochę jasnego ciasta, na to cienkim strumieniem (lub łyżką) wlewamy kakaowe ciasto w formie wąskich pasków. Smażymy z każdej
Walijskie PichcenieMałe serniczki + gęsty malinowy sos tworzą wspaniałe zestawienie :) i są pysznym dodatkiem do popołudniowej kawy ... Składniki na spód : 100 g. herbatników maślanych 50 g. masła 1 łyżka kakao Herbatniki drobno pokruszyć lub zmielić. Wymieszać z kakao i roztopionym masłem. Małe foremki wysmarować masłem i obsypać kaszką manną. Wylepić ciastem spód foremek oraz do połowy boki. Na masę serową
Walijskie Pichcenietego smacznego kremu wykorzystam ciemny biszkopt albo jakieś ciasto bardziej zbliżone do tradycyjnego "murzynka" :)) Składniki na ciasto: (blaszka o wymiarach 26x16) 250 g mąki 200 g cukru 3 łyżki kakao szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g rozpuszczonego masła 200 ml coca-coli 2 jajka 75 ml mleka Wykonanie: Przygotować 2 miski. W jednej wymieszać wszystkie(...)składniki suche (mąka, pr. do pieczenia, cukier, kakao, sól) a w drugiej wszystkie mokre (masło, jajka, mleko, coca-colę). Następnie do suchych składników wlewamy mokre i dokładnie mieszamy całość rózgą. Przelewamy do małej formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180*C około 35-40 minut. Po przestudzeniu kroimy ciasto na 2 placki. Składniki na krem: 3 opakowania budyniu
Walijskie Pichceniepszennej 1 szklanka cukru 1/2 op. cukru wanilinowego kilka kropli aromatu cytrynowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szkl. oleju 4 łyżki mleka 2 płaskie łyżki ciemnego kakao Wykonanie: Jajka, cukier, cukier wanilinowy oraz aromat ubić do puszystości. Do ubitych jajek dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, ciągle miksując. Pod koniec ubijania dolewać partiami olej(...)ciasta przełożyć do osobnej miseczki, dodać do niego kakao oraz mleko i dokładnie wymieszać. Foremki do babeczek natłuścić i obsypać mąką. Do każdej z nich włożyć 2 łyżki jasnego ciasta oraz na wierzch jedną łyżkę ciemnego. Delikatnie zamieszać, aby w babeczkach postały esy-floresy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175st i piec ok 30 minut. Oczywiście zamiast babeczek możemy upiec
Walijskie Pichceniesernik :)) Składniki na spód: 2 szklanki mąki 3 żółtka 100 g Kasi 2 łyżki śmietany 18% 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżka kakao Wykonanie: Żółtka ubij z cukrem na puch, dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj.Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, kakao raz schłodzoną margarynę. Całość dokładnie posiekaj nożem. Następnie połącz z ubitymi
Walijskie PichcenieNamówiłam Was do wypróbowania przepisu? :))) Składniki: 1k. K asi 3/4l mleka 1 szkl. kaszy manny 3 żółtka 1 szkl. cukru pudru 1 małe op.cukru waniliowego 1 łyżka kakao herbatniki lub biszkopty do wyłożenia tortownicy puszka ananasów 1 galaretka ananasowa Wykonanie: Tortownicę (moja 23cm) wykładamy biszkoptami. Z mleka, kaszy manny i cukru waniliowego gotujemy gęstą masę, mieszając aby się(...)jest już dokładnie rozkręcona dodajemy do niej po 2 łyżki wystudzonej kaszki ciągle ubijając. Kiedy już mamy gotową masę kaszkową dzielimy ją na 2 części - do jednej dodajemy łyżkę kakao i dokładnie mieszamy. Na biszkoptowy spód wykładamy najpierw ciemną kaszkę, na to jasną. Wstawiamy do lodówki. W tym czasie rozpuszczamy 1 galaretkę ananasową w 3/4 szkl. wody. Studzimy. Ananasy kroimy
Walijskie Pichcenie