Składniki: -6 jajek do ciasta i 3 białka do bezy -szklanka cukru oraz 6 łyżek do bezy -szczypta kwasku cytrynowego do bezy -2 szklanki mąki -kostka margaryny -2 łyżki kakao -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -aromat śmietankowy -owoce ( drylowane wiśnie, jabłka z syropu, ananasy lub brzoskwinie, truskawki z kompotu, itp ) Margarynę z cukrem i aromatem ucieramy(...)proszkiem do pieczenia i ucieramy. Na koniec dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką. Połowę ciasta przekładamy do blaszki z papierem do pieczenia a do reszty dodajemy kakao, mieszamy i wykładamy na jasne ciasto. Układamy owoce lekko je dociskając. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 35 minut. Ciasto
Maminek kulinarnybardzo prosty w wykonaniu a ile uciechy... :) Składniki: -wafle tortowe -szklanka cukru -1/2 szklanki mleka -20 dkg masła -25 dkg mleka w proszku -3 czubate łyżki kakao -aromat Mleko, cukier, masło, kakao i aromat zagotowujemy w garnku. Zdejmujemy z ognia, dosypujemy całość mleka w proszku i bardzo szybko mieszamy. Gorącą masą
Maminek kulinarnySkładniki: tabliczka czekolady deserowej 125 ml oleju roślinnego 2 jajka 100g cukru trzcinowego 225g mąki pszennej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i pokrojoną drobno czekoladę. Do suchych składników wlewamy olej i wbijamy jajka. Całość mieszamy łyżką. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Foremkę do muffinek wykładamy
Smakowity Blog Kulinarnyrozprowadzało się po dnie patelni, a po przygotowaniu należy pozwolić mu trochę odpocząć (moje spędziło pół godziny w lodówce). Składniki na 10-12 naleśników: 100g mąki pszennej 25g kakao 1/4 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 2 jajka, lekko utrzepane 1 łyżka roztopionego masła + odrobina do smażenia 300 ml mleka opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (15g) Serek waniliowy: 150g twarogu(...)200g serka waniliowego cukier puder do smaku Do podania: czekolada mleczna rozpuszczonej w kąpieli wodnej płatki migdałów uprażone na suchej patelni cukier puder Przygotowanie: Przesiewamy do miski mąkę, kakao, sól i mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. W środku robimy wgłębienie i wlewamy w nie jajka, roztopione masło i mleko. Ubijamy do uzyskania gładkiego ciasta. Odstawiamy do lodówki
Smakowity Blog Kulinarnydzieciństwa znam wersję tylko z pokruszonymi herbatnikami. Postanowiłam ją nieco wzbogacić o orzechy, rodzynki, morele. Mniam...Pycha.... Składniki: 200g masła 250g mleka w proszku 1 szklanka cukru 4 łyżki kakao 1/2 szklanki mleka 2 opakowania herbatników Petit Beurre (100g) garść rodzynek 3 pokrojone suszone morele garść orzechów laskowych garść orzechów włoskich Przygotowanie: W rondelku roztapiamy masło z mlekiem, cukrem(...)kakao. Podgrzewamy, aż powstanie jednolita masa. Następnie dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy. W dużej misce mieszamy posiekane bakalie i pokruszone herbatniki. Ciepłą masę przelewamy do miski z dodatkami i dokładnie mieszamy. Całość przekładamy do keksówki wyłożonej folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na co najmniej 2 godziny
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: 200 g biszkoptów "kocie języczki" 250 g serka mascarpone 3 jajka 3 łyżki cukru kakao 150 g truskawek +kilka do dekoracji 50 ml likieru Advocaat Przygotowanie: Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka miksujemy z cukrem przez 15 minut. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy. Białka ubijamy na gęstą pianę i dodajemy do kremu. Mieszamy. Truskawki miksujemy do uzyskania musu, dodajemy Advocaat(...)Biszkopty moczymy w musie i układamy w pucharkach jako pierwszą warstwę deseru. Następną warstwą jest krem, potem ponownie nasączone biszkopty i na koniec krem. Tiramisu posypujemy kakao, dekorujemy truskawkami i schładzamy w lodówce
Smakowity Blog Kulinarnyszklanki cukru 2 jajka 1 i 1/4 szklanki jogurtu naturalnego lub maślanki 70g masła 1 płaska łyżeczka proszku dopieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 3 łyżeczki dobrej jakości kakao 1 i 1/2 szklanki borówek amerykańskich Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, sodę i kakao). W drugiej
Smakowity Blog Kulinarnymiody i masło, w odróżnieniu od tej, która była krainą wina i oliwy. Składniki: Szpajza: 4 jajka 200 g cukru 4 łyżeczki żelatyny sok wyciśnięty z cytryny 1 łyżka kakao 20 ml miodu pitnego Dwójniak Sos wiśniowy: szklanka wiśni nadwiślanki 1 łyżka miodu drahimskiego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 20 ml miodu pitnego Dwójniak sok z cytryny Przygotowanie: Szpajza: Żelatynę musimy(...)przerywamy ubijania, następnie dodajemy żółtka. Masę z jajek łączymy z żelatyną. Krem dzielimy na 2 równe części, do jednej dodajemy sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Do drugiej dodajemy kakao rozpuszczone w miodzie pitnym, mieszamy. Obie masy wlewamy do pucharków i chłodzimy kilka godzin w lodówce. Sos wiśniowy: Wiśnie wrzucamy do garnuszka, dodajemy łyżkę miodu i gotujemy około 10 minut
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: Ciasto: 200 g przesianej mąki pszennej 2 łyżki cukru + 1 łyżeczka 2 łyżki kakao 1/4 łyżeczki soli 110 g zimnego masła pokrojonego na kawałki 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 lekko ubite białko Nadzienie: 1 pomarańcza 2 łyżki masła 50 g cukru 1 łyżeczka drobno posiekanych igiełek rozmarynu 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 6 śliwek, wydrylowanych pokrojonych w ósemki(...)brzoskwinie, wydrylowane, pokrojone w plasterki bita śmietana lub dobre lody do podania Przygotowanie: Mieszamy mąkę z dwiema łyżkami cukru, kakao i solą. Dodajemy masło i palcami wyrabiamy kruszonkę. W małej filiżance mieszamy ekstrakt z wanilii z 3 łyżkami zimnej wody, skrapiamy kruszonkę i wyrabiamy kruche ciasto. Owijamy w folię i chłodzimy 30 minut w lodówce. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st.C
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: Ciasto do ravioli: 250 g mąki pszennej 3 łyżki kakao 1/2 szklanki gorącej wody 2 łyżki cukru Sos z białej czekolady: 100 g białej czekolady 150 ml śmietany kremówki Farsz: serek Almette z malinami i jagodami maliny borówki Dodatkowo: uprażone płatki migdałów listki mięty Przygotowanie: Kakao mieszamy z mąką. W gorącej wodzie rozpuszczamy cukier i dodajemy do mąki
Smakowity Blog KulinarnyCię na odpowiadajcą znaczeniu stronę, przepis lub gdzie można nabyć produkt. Składniki: SPÓD: 150 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 50 g cukru 150 g masła 3 łyżki kakao 1/2 łyżeczki cynamonu Skworcu 1 jajko Spód: Użyłam blaszki o wymiarach 25x35 cm Do miski przesiałam obie mąki, kakao i cynamon. Dodałam pokrojone na małe kawałeczki masło, oczywiście zimne
Blondynka Gotujełyżeczka esencji pomarańczowej 2 łyżeczki mielonej skórki pomarańczowej 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki pokrojonych kandyzowanych owoców (ananas, melon, papaja) 160 g ciastek 3 łyżeczki kakao 70 g stopionej margaryny Palmy maślany smak Wykonanie: Ciastka mielimy w blenderze razem z Palmą i kakao. Dno tortownicy (26 cm) wykładamy folią aluminiową, boki smarujemy tłuszczem i obsypujemy tartą
Kulinarne przygody Gatityszklanki cukru - cytryna - 1,5 szklanki mąki tortowej -mocna słodka herbata - 5 łyżek kakao Na kremy: - 1 litr śmietany 30% - opakowanie fixu do bitej śmietany - 4 łyżeczki cukru pudru - opakowanie fixu truskawkowego do bitej śmietany Przygotowanie: Jajka ubić z cukrem na gładką masę(...)Mąkę przesiać razem z kakao i dodawać po trochu do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Gotową masę przelać do formy (metalową formę wykładamy papierem do pieczenia, silikonowej nie). Pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut. Patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto jest gotowe (musi być suchy). Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystudzenia, po czym wyjmujemy z formy i dzielimy na trzy blaty. Każdy
W poszukiwaniu inspiracjiciasto z duuużą ilością czekolady... Zapach pieczonego ciasta czuć na całej klatce schodowej jeszcze długo po przyrządzeniu. Potrzebne nam: *Na ciasto: - 1,5 szklanki mąki - 3 łyżki ciemnego kakao - 3/4 szklanki cukru pudru - 150 g masła - 2 żółtka - pół tabliczki deserowej czekolady (roztopionej) - 2 łyżki kwaśnej śmietany - sól *Krem: - po 1 tabliczce gorzkiej i mlecznej czekolady - szklanka kremówki (moja(...)kokosowych - 2 łyżeczki brązowego cukru *Polewa: - czekolada mleczna - czekolada deserowa - 4 łyżki kremówki Poza tym potrzebne będą tłuszcz do wysmarowania formy i bułka tarta Przygotowanie: Mąkę przesiać z kakao i solą. Dodać pokrojone masło i posiekać na grudki. Dodać cukier puder, żółtka, śmietanę i płynną czekoladę. Posiekać i zagnieść ciasto, delikatnie rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną
W poszukiwaniu inspiracjiwaniliowego - niepełna, płaska łyżeczka soli - 5-6 łyżek mocnej, zimnej kawy (Ja użyłam czekoladowej, ale może być też waniliowa lub zwykła, ważne żeby była dobra gatunkowo) - 1 czubata łyżka kakao w proszku (gorzkiego) Przygotowanie: Masło, cukier, cukier waniliowy oraz sól ubić mikserem na puszystą masę. Wymieszać z kawą. Mąkę wymieszać z kakao, przesiać i stopniowo dodawać do masy maślanej
W poszukiwaniu inspiracji