kakao - 6140 przepisów (strona:198/410)

BLOK CZEKOLADOWY 169

kaloryczny, ale nie sposób zjeść więcej niż mały kawałek, bo blok jest bardzo słodki. Składniki : 250 g mleka w proszku  3/4 szkl. cukru cukier waniliowy (16g) 4 łyżki kakao   3/4k. kasi 1/2 szkl. wody aromat rumowy (kilka kropli) 100g orzechów włoskich  Wykonanie: W rondelku roztopić masło, dodać cukier, cukier waniliowy , kakao oraz wodę . Podgrzewać mieszając wszystkie składniki

Walijskie Pichcenie
MOZAIKOWE NALEŚNIKI Z RICOTTĄ 169

Dziś właśnie wersja w paski z pysznym serkiem ricotta. Składniki: 1szkl mleka 1/2 szkl wody najlepiej gazowanej 2 jajka 2 szklanki mąki 1 łyżka cukru 1 płaska łyżka kakao szczypta soli olej do smażenia Nadzienie serowe: 200g sera ricotta 2 płaskie łyżki cukru odrobina cukru waniliowego otarta skórka ze sparzonej cytryny 2-3 łyżki słodkiej gęstej śmietanki Serek podusić widelcem(...)mieszając ze sobą dokładnie: jajka, szczyptę soli, mleko, wodę, cukier  i mąkę. Odstawić na ok. 15 minut. Po tym czasie odlać pół szklanki ciasta i dodać do niego kakao. Dokładnie połączyć. Na patelni dobrze rozgrzać olej, wlać średnią łyżkę wazową trochę jasnego ciasta, na to cienkim strumieniem (lub łyżką) wlewamy kakaowe ciasto w formie wąskich pasków. Smażymy z każdej

Walijskie Pichcenie
MINI SERNICZKI Z SOSEM MALINOWYM 165

Małe serniczki + gęsty malinowy sos tworzą wspaniałe zestawienie :) i są pysznym dodatkiem do popołudniowej kawy ... Składniki na spód : 100 g. herbatników maślanych 50 g. masła 1  łyżka kakao Herbatniki drobno pokruszyć lub zmielić. Wymieszać z kakao  i roztopionym masłem. Małe foremki wysmarować masłem i obsypać kaszką manną. Wylepić ciastem spód foremek oraz do połowy boki. Na masę serową

Walijskie Pichcenie
PYCHOTKA 135

tego smacznego kremu wykorzystam ciemny biszkopt albo jakieś ciasto bardziej zbliżone do tradycyjnego "murzynka" :)) Składniki na ciasto: (blaszka o wymiarach 26x16) 250 g mąki 200 g cukru 3 łyżki kakao szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g rozpuszczonego masła 200 ml coca-coli 2 jajka 75 ml mleka Wykonanie:   Przygotować 2 miski. W jednej  wymieszać wszystkie(...)składniki suche (mąka, pr. do pieczenia, cukier, kakao, sól) a w drugiej wszystkie mokre (masło, jajka, mleko, coca-colę). Następnie do suchych składników wlewamy mokre i dokładnie mieszamy całość rózgą. Przelewamy do małej formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180*C około 35-40 minut. Po przestudzeniu kroimy ciasto na 2 placki. Składniki na krem: 3 opakowania budyniu

Walijskie Pichcenie
BABECZKI MARMURKOWE 103

pszennej  1 szklanka cukru 1/2 op. cukru wanilinowego kilka kropli aromatu cytrynowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szkl. oleju 4 łyżki mleka  2 płaskie łyżki ciemnego kakao Wykonanie: Jajka, cukier, cukier wanilinowy oraz aromat ubić do puszystości.  Do ubitych jajek dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, ciągle miksując. Pod koniec ubijania dolewać partiami olej(...)ciasta przełożyć do osobnej miseczki, dodać do niego kakao oraz mleko i dokładnie wymieszać. Foremki do babeczek natłuścić i obsypać mąką. Do każdej z nich włożyć 2 łyżki jasnego ciasta oraz na wierzch jedną łyżkę ciemnego. Delikatnie zamieszać, aby w babeczkach postały esy-floresy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175st i piec ok 30 minut. Oczywiście zamiast babeczek możemy upiec

Walijskie Pichcenie
CIASTO Z JOGURTÓW GRECKICH A'LA SERNIK 197

sernik :)) Składniki na spód: 2 szklanki mąki  3 żółtka 100 g Kasi 2 łyżki śmietany 18% 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżka kakao Wykonanie: Żółtka ubij z cukrem na puch, dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj.Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, kakao raz schłodzoną margarynę. Całość dokładnie posiekaj nożem. Następnie połącz z ubitymi

Walijskie Pichcenie
TORCIK Z KASZKI Z MUSEM ANANASOWYM 200

Namówiłam Was do wypróbowania przepisu? :))) Składniki: 1k. K asi 3/4l mleka 1 szkl. kaszy manny 3 żółtka 1 szkl. cukru pudru 1 małe op.cukru waniliowego 1 łyżka kakao herbatniki lub biszkopty do wyłożenia tortownicy puszka ananasów 1 galaretka ananasowa Wykonanie: Tortownicę (moja 23cm) wykładamy biszkoptami. Z  mleka, kaszy manny i cukru waniliowego  gotujemy gęstą masę, mieszając aby się(...)jest już dokładnie rozkręcona dodajemy do niej po 2 łyżki wystudzonej kaszki ciągle ubijając. Kiedy już mamy gotową masę kaszkową dzielimy ją na 2 części - do jednej dodajemy łyżkę kakao i dokładnie mieszamy. Na biszkoptowy spód wykładamy najpierw ciemną kaszkę, na to jasną. Wstawiamy do lodówki. W tym czasie rozpuszczamy 1 galaretkę ananasową w 3/4 szkl. wody. Studzimy. Ananasy kroimy

Walijskie Pichcenie
SEROWY KRUSZAWIEC 200

pokrojonego ciasta ....  Na ciasto: 3 szk lanki mąki 1k. Kasi 1/2 szklanki cukru 4 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia słoik dżemu z czarnej porzeczki 2 płaskie łyżki kakao Na masę serową: 1/2 kg sera 4 jajka 1/2 KASI 1/2 szklanki cukru Na masę różową: 4 białka 4 łyżki cukru 1 kisiel truska wkowy bez cukru Wykonanie(...)cukru, mąki, margaryny, żółtek i proszku do pieczenia zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy je na połowę. Do jednej części dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Wkładamy do lodówki. Ser mielimy. Kasię (najlepiej wcześniej wyjętą z lodówki) ucieramy z cukrem. Dodajemy żółtka oraz po łyżce zmielonego sera. Ucieramy na gładką masę. Białka ubijamy na sztywno. Mieszamy delikatnie z masą serową. Białka na masę

Walijskie Pichcenie
BABKA Z SERKIEM MASCARPONE 232

płatków migdałowych (do posypania) 50 ml mleka     dodatkowo na ciasto ciemne: 25 ml mleka (około 0,5 cm w szklance) 5 dag cukru 2 łyżeczki kakao Wykonanie: Miękką margarynę utrzeć z serkiem mascarpone, dodać cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i dalej ucierać. Do masy stopniowo dodawać jajka. Następnie dodać  mleko i mąkę wymieszaną  z proszkiem(...)Podzielić na dwie części (2/3 masa jasna, 1/3 masa ciemna). Foremkę wysmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą. Przełożyć do niej 2/3 masy białej. Do pozostałej masy dodać kakao, cukier,mleko i aromat migdałowy. Wymieszać i wyłożyć na ciasto jasne. Piec 1 godzinę w temperaturze 175 stopni C. Przestudzić, polać polewą i obsypać płatkami migdałów

Walijskie Pichcenie
DWUKOLOROWE CIASTO Z BRZOSKWINIAMI 216

brzoskwiniami jest bardzo smaczne. Składniki: (u mnie tortownica 22cm) 4 jajka 3/4 szkl. cukru 3/4 szkl. oleju 3/4 szkl. mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 szkl. mąki łyżka kakao kilka kropli aromatu cytrynowego kilka kropli aromatu rumowego dowolne owoce Wykonanie: Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy na puszystą masę. Nie przerywając ubijania dodajemy kolejno mąkę wymieszaną(...)proszkiem do pieczenia oraz mleko. Na koniec wlewamy olej. Ciasto dzielimy na pół, do pierwszej części - jasnej dodajemy aromat cytrynowy, do drugiej dodajemy kakao oraz aromat rumowy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy najpierw jasne ciasto, układamy owoce a następnie wylewamy ciasto ciemne. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185st na ok 50-55minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy

Walijskie Pichcenie
Domowe masło czekoladowo-orzechowe 169

Składniki: 1/4 szklanki wody 150g zmiksowanych orzechów (najlepiej laskowych)  100g czekolady (mlecznej lub gorzkiej) 2,5 łyżki cukru 1 łyżka kakao 120g masła 1. Gotujemy wodę z cukrem, dodajemy kakao. 2. Zdejmujemy z ognia i dodajemy czekoladę i orzechy. 3. Na końcu łączymy z masłem. 4. Przechowujemy w lodówce. Smacznego

Ditecz
Miodownik z powidłami 317

margaryna - 1 kost cukier - 0,5 szkl Dodatkowo : sok z cytryny aromat rumowy powidła śliwkowe- 180 g Polewa : śmietana 24% -2 łyżki margaryna - 2 łyżki cukier - 2 łyżki kakao - 2 łyżki   PRZYGOTOWANIE: Ciasto Do miski wsypać mąkę wymieszaną z sodą, dodać cukier, jajka i pozostałe składniki, zagnieść ciasto, podzielić na 3 części.  Wyłożyć ciasta na blachy wysmarowane tłuszczem(...)cytryny, dokładnie utrzeć.  Podzielić na 2 części i 2 łyżki odłożyć na wierzch do posmarowania ciasta.  Polewa:  Do rondla wlać śmietanę dodać cukier, margarynę i kakao, na wolnym ogniu doprowadzić do połączenia się składników i rozpuszczenia cukru.  Składanie ciasta:  Pierwsze i drugie ciasto posmarować powidłami śliwkowymi i kremem.  Przykryć ostatnim plackiem, posmarować kremem

Kuchnia Danusi
Tiramisu 285

śmietany kremówki 36% lub 48% 250 g serka mascarpone 5 łyżek cukru pudru 500 ml mocnej kawy 250 g podłużnych biszkoptów 100 g drobno startej czekolady mlecznej 2 łyżeczki kakao Śmietanę, mascarpone i cukier puder umieszczamy w misie miksera. Ubijamy do otrzymania sztywnego, puszystego kremu, o konsystencji bitej śmietany. Z dwóch czubatych łyżeczek kawy rozpuszczalnej lub mielonej zaparzamy(...)kawy. Biszkopty moczymy w kawie. Pierwszą warstwę biszkoptów układamy w naczyniu. Przykrywamy połową kremu. Posypujemy połową startej mlecznej czekolady. Układamy drugą warstwę biszkoptów. Przykrywamy pozostałym kremem. Posypujemy kakao i pozostałą startą czekoladą.. Chłodzimy kilka godzin w lodowce, najlepiej całą noc. The post Tiramisu appeared first on Made

Made By Mom And Son
Ciasto czekoladowe 262

jeszcze jest wilgotne i cudownie rozpływa się w ustach a my razem z nim. Składniki: 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru 2 jajka 220g masła 3/4 szklanki prawdziwego kakao 1/2 szklanki zaparzonej, mocnej kawy 1 tabliczka mlecznej czekolady 150g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru wanilinowego 200g dżemu wiśniowego W małym garnuszku rozpuszczamy masło, kakao

Animelka Blog
"Babka" Milewska dla niespodziewanych gości 375

szkl. mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2/3 szkl. cukru trzcinowego Cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 duża garść zmielonych orzechów (włoskie/laskowe) 1 łyżka kakao Przygotowanie:  Jajka ubić z cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym. Cały czas miksując dodać mąki i proszek do pieczenia. Dodać orzechy, a na samym końcu wrzącą margarynę.Odebrać 6 łyżek masy(...)połączyć z kakaem. Do długiej formy na keks, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą (lub mąką) przelać ciasto i na końcu zrobić wzorki z masy kakaowej. Piec przez 45 minut w 200 stopniach lub do suchego patyczka.  http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki

Czarnawisienka