Kakaowe ze śliwkami i rodzynkami Składniki: 6 szt jajka 3/4 szkl cukier 2,5 szkl mąka 1 łyżeczka cynamon 1 łyżeczka soda 1 łyżeczka proszek do pieczenia 2 łyżki kakao 3/4 szkl olej 1 kg śliwek 150 g rodzynek PRZYGOTOWANIE Jajka utrzeć z cukrem do białości. Do miski przesiać mąkę z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Ubijając przesiewać
Kuchnia Danusimąka -3 szkl olej -1 szkl esencja z herbaty- 2 saszetki tłuszcz do formy KREM ŚMIETANKOWY śmietana 30% - 400 ml bita śmietana - 2 opak POLEWA CZEKOLADOWA jajko - 1 szt kakao -3 łyżki cukier - 3 łyżki margaryna -0,5 kost PRZYGOTOWANIE: CIASTO Białka oddzielić od żółtek Żółtka utrzeć, dodając olej, miód, dwie szklanki mąki wymieszanej z sodą i przyprawą do piernika(...)ŚMIETANKOWY Dobrze schłodzoną kremówkę, ubić na sztywno. Następnie wsypać dwie bite śmietany, ubijać jeszcze z 5 minut POLEWA CZEKOLADOWA Margarynę rozpuścić w garnuszku Do miski wybić jajko, dodać kakao i cukier, utrzeć. Następnie wlewać stopniowo gorącą margarynę, ucierać aż polewa zgęstnieje. PRZEŁOŻENIE CIASTA ciasto krem śmietankowy ciasto krem śmietankowy ciasto Wierzch ciasta polać polewą, odstawić do lodówki. (function
Kuchnia Danusiroladę z kremem Rolada makowa z kremem budyniowym SKŁADNIKI: BISZKOPT jajka -4 szt mąka - 4 łyżki proszek do pieczenia - 1 łyżeczka cukier - 4 łyżki mak suchy mielony - 4 łyżki kakao - 1 łyżeczka tłuszcz do blachy KREM budyń śmietankowy- 1 opak masło - 200 g mleko -400 ml cukier - 2,5 łyżki DODATKOWO gorzka czekolada- 0,5 opak miód -2 łyżki PRZYGOTOWANIE(...)Biszkopt Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę na sztywno z cukrem. Do ubitej piany dodawać stopniowo żółtka, wymieszać. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i makiem, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do wyłożonej papierem pergaminowym i natłuszczonej tłuszczem, formy o wymiarach (36x36 cm). Piec około ok.20 minut w 180 stop. Upioeczone ciasto, wyłożyć na ściereczkę, zwinąć ciasto razem
Kuchnia Danusimargaryna palma -1 kost cukier waniliowy -1 opak mąka -3 szkl masło -1 kost orzechy włoskie drobno siekane spirytus -1 łyżka żółtka -2 szt cukier puder -0,5 szkl kakao -2,5 łyżki PRZYGOTOWANIE: Margarynę palmę posiekać nożem z mąką i cukrem. Następnie do margaryny dodać 2 jajka, cukier waniliowy, sodę i cukier puder. Zagnieść ciasto, wyrobić na gładką masę(...)Patelenkę z foremką na orzeszki, wysmarować tłuszczem. Foremki wylepić ciastem i piec na złoty kolor. MASA Masło utrzeć z żółtkami i cukrem na puszystą masę, do utartej masy dodać kakao i orzechy i spirytus, dokładnie wymieszać. Upieczone orzeszki, ostudzić, nałożyć masę, przykryć drugą połówką. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement
Kuchnia DanusiBananowiec SKŁADNIKI: Biszkopt jajka - 5 szt cukier - 0,5 szkl mąka - 1 szkl proszek do pieczenia - 1 łyżeczka kakao - 1 łyżka sól -1 szczypta tłuszcz do formy KREM śmietana 30 % czekoladowa - 0,5 l śmietan fix - 2 opak Dodatkowo banany - 1 kg czekolada deserowa -1 tabliczka ajerkoniak - 2 kieliszki PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli(...)cukrem. Następnie dodać żółtka, ubijając. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej. Blachę wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, piec w 175 stop.przez ok.30 minut. Upieczony i ostudzony biszkopt, przekroić na połowę. KREM Dobrze schłodzoną śmietankę czekoladową, ubić ze śmietan fiks na sztywno. Banany obrać ze skórki, połowę pokroić w plastry, resztę w kostkę. SKŁADANIE
Kuchnia Danusisól tłuszcz do pieczenia LUKIER 15 łyżek cukier puder 1 łyżeczka woda 1/2 łyżeczki sok z cytryny POLEWA CZEKOLADOWA jajko - 1 szt cukier - 3 łyżki margaryna - 0,5 kost kakao - 3 łyżki POSYPKA skórka pomarańczowa PRZYGOTOWANIE: Żółtka rozetrzeć z drożdżami,mleko, olej, margarynę, cukier waniliowy, lekko podgrzać składniki. Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, do tego dodać podgrzane składniki(...)cytryny . Wlewamy do cukru pudru . Dobrze mieszamy powstanie nam biały lekko płynny lukier, gęstość lukru zależy od ilości cukru pudru POLEWA CZEKOLADOWA Do miski wybić jajko, dodać cukier i kakao, zmiksować. Margarynę rozpuścić w rondlu, gorącą stopniowo dolewać do zmiksowanej masy, dalej miksować. Pączki polukrować, polać polewą, posypać skórką. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName
Kuchnia Danusipołączeniu z masą budyniową i jabłkowo- wiśniową to poprostu poezja smaku. Ciasto jabłkowo-wiśniowe SKŁADNIKI: BISZKOPT 9 jajek małych 0,5 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia tłuszcz do formy MASA JABŁKOWO-WIŚNIOWA marmolada jabłkowa - 2 słoiczki od dżemu dżem wiśniowy -0,5 słoika galaretka cytrynowa - 2 opak MASA BUDYNIOWA masło(...)cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: Biszkopt Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka dalej ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do piany, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy, wstawić do piekarnika, piec 30 minut w 175 stop. Upieczone i ostudzone ciasto przekroić wzdłuż na połowę. MASA JABŁKOWO
Kuchnia DanusiSKŁADNIKI: ser biały - 250 g śmietana 36 % - 300 g żelatyna - 2 łyżki cukier - 2 łyżki galaretka truskawkowa - 1 opak woda -1 szkl. migdały mielone -3 łyżki margaryna - 1 łyżka kakao - 0,5 łyżeczki Przygotowanie: SPÓD: Migdały wsypać na talerz dodać rozpuszczoną margarynę i kakao, zagnieść masę. Wyłożyć masę na deseczkę. Ser zmiksować blenderem z cukrem na gładką masę. Następnie galaretkę
Kuchnia Danusigalaretka cytrynowa - 2 opak galaretka truskawkowa - 1 opak galaretka agrestowa - 1 opak galaretka pomarańczowa - 1 opak śmietana 18%- 400 ml bita śmietana - 1 opak cukier - 2 łyżki kakao - 1 łyżeczka PRZYGOTOWANIE: Galaretki każdą oddzielnie rozpuścić w jeden szklance gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Ser przecisnąć przez praskę, dodać śmietanę i cukier, zmiksować blenderem. Do zmiksowanej masy dodać bitą(...)dodawać po łyżce cytrynowej galaretki z jednej szklanki, zmiksować. Odłożyć 4 łyżki masy, resztę masy podzielić na 4 części. Każdą część masy zmiksować z inną galaretką, ostatnią zmiksować z kakao, odstawić do lekkiego stężenia. Truskawki umyć, osączyć, oszypułkować, pokroić w plasterki. Na dnie tortownicy o wymiarach 27 cm, wyłożyć biszkopty, na biszkopty wyłożyć odłożoną masę i wkoło tortownicy ułożyć plastry
Kuchnia DanusiŁatwe do zrobienia i bardzo smaczne Milky Way SKŁADNIKI: BISZKOPT jajka-6 szt cukier-1 szklanka mąka-1 szklanka proszek do pieczenia-1 łyżeczka kakao-3 łyżki MASA mleko-1/2 szklanki cukier-1/2 szklanki margaryna-1 kostka cukier waniliowy-2 opakowania mleko w proszku-2 szklanki polewa czekoladowa-1 opakowanie pakowanie PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT Białka ubić na sztywno(...)dodać cukier i żółtka. Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy, piec 35 minut w 175 stop. Ciasto przekroić wzdłuż na pół. MASA Mleko zagotować z cukrem i cukrami waniliowymi, ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puch, dodawać ostudzone mleko i wsypywać też mleko w proszku, wymieszać
Kuchnia DanusiPyszne ciasto z kawą na deser Kawuś Składniki BISZKOPT I mąka -0,5 szkl cukier -0,5 szkl jajka -4 szt proszek do pieczenia -1 łyżeczka BISZKOPT II kakao -2 łyżki jajka -4 szt mąka -0,5 szkl cukier -0,5 szkl proszek do pieczenia -1 łyżeczka KREM KRÓWKOWY margaryna -1 kost masa krówkowa -1 puszka kawa rozpuszczalna- 1 czubata(...)wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy o wymiarach (40x25), piec ok.30 minut w 175 stop. BISZKOPT II Przygotować według przepisu na biszkopt I dodając 2 łyżki kakao. PONCZ Wodę wlać do garnuszka, dodać cukier i cukier waniliowy, kawę rozpuszczalną i spirytus, wymieszać. KREM KRÓWKOWY Margarynę zmiksować, dodawać po łyżce masy krówka, ucierać. Na koniec dodać
Kuchnia DanusiPyszne kruche ciasto z delikatną pianką budyniowo czekoladową i jabłkami do niedzielnej kawusi. W moim domu uwielbiają takie ciasta Budyniowe z jabłkami SKŁADNIKI: Ciasto kakao - 3 łyżki margaryna -1 kost mąka -500 g cukier kryształ -3 łyżki żółtka jaj -5 szt proszek do pieczenia - 2 łyżeczki tłuszcz do formy MASA BUDYNIOWA białka jaj -5 szt olej -0,5 szkl budynie(...)czekoladowe - 2 opak cukier -250 g sól - szczypta DODATKOWO jabłka - 5 szt PRZYGOTOWANIE: CIASTO Do miski wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać pokrojoną na kawałki margarynę, cukier i żółtka. Połączyć składniki, szybko zagnieść kruche ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, włożyć do torebki foliowej i odstawić do zamrażalnika na 60 minut
Kuchnia Danusiczekoladowe ciasto z pyszną pianką i pachnącymi malinami na deser. Takie ciasta to ja uwielbiam Czekoladowe z malinami SKŁADNIKI: Ciasto mąka -500 g proszek do pieczenia - 2 łyżeczki kakao - 3 łyżki margaryna -1 kost żółtka jaj - 5 szt tłuszcz do formy MASA BUDYNIOWA budynie czekoladowe - 2 opak olej -0,5 szkl cukier -250 g białka jaj -5 szt sól(...)szczypta DODATKOWO maliny PRZYGOTOWANIE: CIASTO Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną. Zrobić dołeczek dodać żółtka jaj, kakao i cukier, zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na 2 części. Przełożyć ciasto do foliowych torebek, odstawić na 30 minut do lodówki. MASA BUDYNIOWA Do białek jaj dodać sól i cukier ubić białka na sztywną
Kuchnia Danusiczekoladowe-kokosowe Składniki: 50g mąki pszennej 50g cukru 50ml mleka 50ml oleju 50g wiórków kokosowych 25g czekolady (ja użyłam mlecznej i deserowej pół na pół) 1 jajko 1 łyżka kakao 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1/2 łyżeczki (2g) proszku do pieczenia do dekoracji: 20g czekolady deserowej 1-2 łyżki wiórków kokosowych Wykonanie: - mleko, cukier, cukier wanilinowy i przesiane kakao podgrzać
Smakołyki Berenikimocno czekoladową wersję z egzotycznym dodatkiem :P ~ Czekoladowa kasza manna z serkiem twarogowym i pomelo ~ Składniki: 25-30g kaszy manny 250g wody/mleka 200g serka twarogowego 2 łyżeczki gorzkiego kakao miód/cukier/stewia kilka kostek czekolady + dowolne owoce (u mnie pomelo) Wodę/ mleko zagotowujemy z kakaem i kostkami czekolady. Dodajemy kaszę mannę oraz słodzidło i gotujemy na małym ogniu
Kuchenny Skrawek Nieba