kakao - 6140 przepisów (strona:208/410)

Makaron czekoladowy z ciasta naleśnikowego 225

imponująco wiec czemu nie...;) Składniki: 7 cienkich  naleśników WERSJA BEZGLUTENOWA 1, 1/2 szklanki maki ryżowej 1/2 szklanki maki kukurydzianej cukier waniliowy 1 jajko 1 szklanka mleka 3 łyżki kakao Składniki:  Ciasto naleśnikowe z mąki pszennej 1 szklanka (250 ml.) mąki krupczatki 1 szklanka (250 ml) mleka 3 łyżki oleju 1 jajko 3 łyżki kakao 2 łyżki cukru

NaKońcuJęzyka
3Bit 274

białą czekoladą 2 szklanki mleka ( moja była pojemności 250ml.) 3 łyżeczki cukru 500 ml śmietany min. 30% tł 3 łyżki cukru pudru 2 fixy do śmietany 150 ml. masła kakao do posypania Blachę (około 24 cm. ) wykładamy pojedynczą warstwą herbatników i rozsmarowujemy masę kajmakową* przekładamy następną warstwą herbatników, dociskamy. odstawiamy do lodówki. 1, 1/2 szkl. mleka gotujemy(...)cukier puder... Na Herbatniki przekładamy masę budyniową na wierzch kładziemy kolejna warstwę z herbatników i na to bitą śmietanę...Odkładamy najlepiej na całą noc do lodówki...Przed podaniem posypujemy kakaem

NaKońcuJęzyka
Miodek 261

kaszy manny 750 ml mleka 3,2% 3/4 szklanki cukru pudru 200 g miękkiego masła lub margaryny Polewa: 7 łyżeczek wody 7 łyżeczek cukru 1/4 kostki masła 2 łyżki kakao Ciasto:  mąkę wymieszać z cukrem, sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia. Dodać zimną margarynę pokrojoną w kostkę i posiekać z mąką. Dodać miód, jajka zagnieść ciasto. Podzielić na równe części(...)jednej łyżce dodajemy ostudzoną kaszę mannę i miksujemy na gładki krem. Przekładamy ostudzone placki. Polewa: Wodę zagotowujemy z cukrem. Zmniejszamy ogień i dodajemy masło oraz kakao. Cały czas mieszając  doprowadzamy do zagotowania - Lekko ostudzoną polewę rozprowadzamy na cieście

NaKońcuJęzyka
BROWNIES BURACZANE Z ŻURAWINĄ. 236

banan 1/3 szklanki oleju 1 1/3 szklanki mleka 1,5szklanki mąki 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego 1/3 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki soli 1/3 szklanki brązowego cukru 1/2 szklanki kakao 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki cukru waniliowego 180g gorzkiej czekolady 100g suszonej żurawiny Buraki obieram i trzemy na tarce na drobnych oczkach. Dodaję pokrojonego banana i miksuję chwilę blenderem. Wlewam(...)olej i mleko, mieszam dokładnie. W drugiej miscemieszam razem suche składniki: mąkę siemię lniane, sodę, sól, cukier, kakao, mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy. Łączę z mokrymi składnikami i mieszam aż do uzyskania gładkiej masy. Czekoladę rozpuszczam na parze (w metalowej misce umieszczam pokruszoną nad garnkiem z gorącą wodą). Gorącą czekoladę wlewam do ciasta mieszając łyżką. Na samym końcu wsypuję suszoną

W kuchni Karmel-itki
Pleśniak 255

kęsem różnej wielkości kawałki ciasta, pychunia :) Składniki: - 2 szklanki mąki - 1 kostka margaryny - 2 łyżki cukru - 1 łyżka proszku do pieczenia - 4 jajka - 1 opakowanie cukru waniliowego - 2 łyżki kakao - 2 łyżki cukru pudru - 1 kg śliwek lub słoik powideł śliwkowych Przygotowanie: Ze śliwek usuwamy pestki, na dno naczynia nalewamy wody, wrzucamy śliwki i dusimy. Ja miałam śliwki słodkie więc(...)wymiarach 25 cm x 35 cm posmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto kładziemy przygotowane śliwki lub powidło śliwkowe. Drugą część ciasta zagniatamy z dwoma łyżkami kakao, rwiemy je na małe kawałki i kładziemy na śliwki. Białka, które pozostały z ciasta ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Pianę wykładamy na ciemne ciasto a na wierzch pozostałą

Zainspirowana w kuchni
Sernik 404

szklanki) mąki pszennej 100 g masła 100 g (3/4 szklanki, 10 łyżek) cukru pudru 1/2 łyżki smalcu 1 żółtko 2 łyżki kwaśnej śmietany (18%) 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu (zmielony 2 razy lub twaróg z wiaderka) - ja użyłam twarogu sernikowego mielonego, firmy Piątnica - 5 jajek 1 szklanka cukru pudru 1 opakowanie(...)cukru wanilinowego 2 łyżki budyniu śmietankowego 100 g rodzynek sułtańskich 100 g skórki pomarańczowej (lub inne bakalie - według uznania) Przygotowanie: 1. Mąkę, cukier puder, kakao i proszek do pieczenia posiekać z masłem i smalcem. Dodać śmietanę i żółtko. Wyrobić ciasto. 2. Ciasto podzielić na 3 części i włożyć do zamrażalki na 2 godziny. Bakalie zalać wodą, niech się moczą przez

Malowane smakiem
Kakaowe ciastka owsiane z rodzynkami 183

cukru wanilinowego   1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 1 szklanka mąki pszennej 1,5 szklanki płatków owsianych górskich 100 g (tabliczka) gorzkiej czekolady 1,5 łyżeczki kakao 1,5 garści (3 łyżki / 45g) rodzynek Przygotowanie:   1. Masło ucieramy z cukrami na puszystą masę. Dodajemy jajko i dobrze ubijamy. 2. Po trochu dodajemy mąkę, sodę, sól, cynamon(...)kakao, cały czas ucierając. 3. Wsypujemy płatki owsiane, czekoladę pokrojoną na małe kawałki, rodzynki. Składniki łączymy łyżką. 4. Z ciasta lepimy małe kulki o średnicy na oko 4-4,5 cm. 5. Układamy na posmarowanej tłuszczem/wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w sporych odstępach, aby ciastka nie skleiły się podczas pieczenia. Pieczenie (termoobieg, środkowy poziom piekarnika): Pieczemy w temp

Malowane smakiem
Ciasto kakaowe fasolowo-bananowe (ok. 205 kcal/100g) 244

jogurtu: Bakoma naturalnie gęsty) 30 g (3 łyżki) płatków owsianych górskich 2 jajka (osobno żółta, osobno białka) 16 g miodu (1 pełna łyżeczka do herbaty) 30 g (3 łyżki) kakao (użyłam Wedla) 2 rządki (tu: 34 g) gorzkiej czekolady (ja użyłam gorzkiej czekolady marki Wedel 64% masy kakaowej - wolę trochę słodsze ;)) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 miareczki stevii(...)wiele słodzić) Przygotowanie: 1. Odsączamy fasolę z zalewy. Blendujemy ją z bananem. 2. Na tarcie ścieramy czekoladę lub drobno ją kroimy. 3. Do masy dodajemy: cukier wanilinowy, miód, jogurt, kakao, czekoladę i miksujemy przy użyciu miksera. 4. Sprawdzamy czy słodkość naszej masy nam odpowiada, jeśli nie - dosładzamy według uznania. 5. Dodajemy płatki owsiane, żółtka oraz proszek do pieczenia. Łączymy mikserem

Malowane smakiem
Biszkopt zebra 260

biszkopt można w sumie przełożyć wedle własnego gustu . 4 jajka ½ szkl. mąki pszennej ½ szkl.mąki ziemniaczanej ¾ szkl. cukru 2 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia  2 łyżki kakao Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku.W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodawać(...)międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników).Podzielić n połowę, do jednej części dodać kakao i wymieszać.Na zmianę nabierać ciasto łyżką i na zmianę lać na środek formy,aż do wyczerpania obu ciast. Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC ok. 40 minut na brązowy kolor

Moje domowe kucharzenie
Dla dzieci - Ślimaki 213

mniej zdrowym. Dzisiaj chciałabym zaprezentować jeden z nich, a mianowicie Ślimaki z bananów. Czas przygotowania: 5 minut Ilość porcji: 1 Składniki: banan 3 kostki ciemnje czekolady nieco kakao (najlepiej odtłuszczonego) 4 goździki bita śmietana ( idealnie gdybyśmy sami ją ubili, ale nie zawsze mamy na to czas, wówczas można sięgnąć po gotowy produkt) Banana obieramy i przekrajamy na dwie części(...)jeden talerzyk ścieramy czekoladę, a na drugi wysypujemy kakao. Obtaczamy banany. Wkładamy goździki jako oczy. Robimy muszle przy pomocy bitej śmietany. Tego ślimaka, który był obtoczony w czekoladzie dodatkowo posypujemy z wierzchu. ( jakimś cudem udało mi się zrobić zdjęcia, zanim synek się do nich dorwał

Kolizje Smaków
MASA KRÓWKOWA 219

Zamrożona masa korówkowa a następnie po porcjowana w kostki w smaku przypomina mordoklejki J 500 ml mleka 3,2% tłuszczu 130 dag  masła 150 dag cukru 1 łyżka kakao aromat waniliowy Mleko zagotować w garnku z grubym dnem dodać masło oraz cukier. Gotować na dużym płomieniu cały czas mieszając (najlepiej drewnianą łyżką) około 20-30. Masa zmniejszy swoją objętości(...)zacznie gęstnieć, wtedy należy zmniejszyć płomieni i mieszać aż stanie się odpowiednio gęsta. Do gotowej gorącej masy można dodać kakao, lub ulubiony aromat. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Czekoladowe mini Pavlovy z bananami 168

Słynny australijski deser w wersji mini, czyli mały torcik bezowy udekorowany bitą śmietaną, bananami i czekoladą. Składniki na 4 sztuki: 3 białka 3/4 szklanki drobnego cukru 3 łyżeczki kakao 1/2 łyżeczki octu balsamicznego 25 g gorzkiej czekolady 200 g śmietany 30% 4 banany Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywno, ciągle ubijając(...)dodawać stopniowo cukier. Następnie wsypać kakao i ocet. Ubijać kilka minut, aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Z gotowej piany uformować w odstępach na blaszce 4 małe bezy o średnicy około 10-12 cm, wstawić do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 150 stopni. Piec 30-40 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim upieczone

wyzwania kuchenne
Diabelskie brownie czekoladowe 354

gorzkiej czekolady 150 g masła + dodatkowa ilość do natłuszczenia formy 2 łyżeczki pasty lub esencji waniliowej 150 g drobnego cukru trzcinowego 3 jajka 75 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka soli 100 g całusków z gorzkiej czekolady Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Formę do pieczenia w kształcie kwadratu o boku 19 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem(...)grubo posiekać i razem z masłem i wanilią stopić w kąpieli wodnej. Zdjąć z ognia, dodać cukier i wymieszać. Odstawić do przestygnięcia na kilka minut. Następnie dodać jajka, mąkę, kakao oraz sól i całość dokładnie wymieszać, aby otrzymać gładką i błyszczącą masę. Dorzucić całuski czekoladowe i ponownie wymieszać. Przelać ciasto do formy i wyrównać wierzch. Wstawić do nagrzanego piekarnika

wyzwania kuchenne
Czekoladowe popękane ciasteczka 233

Chocolate Crinkle Cookies, czyli mocno czekoladowe mięciutkie ciasteczka, które w trakcie pieczenia ciekawie pękają. Są bardzo efektowne i długo zachowują świeżość. Składniki na około 25 sztuk: 1/2 szkl. kakao 3/4 szkl. cukru 1/4 szkl. oleju 2 jaja 1 szkl. mąki pszennej szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szkl. cukru pudru Do miski wsypać kakao i cukier, dodać

wyzwania kuchenne
Tarte mousse au chocolat 175

piec jeszcze przez ok. 15min. Ostudzić.     Mus czekoladowy: 3 jajka, 50g gorzkiej czekolady, 50g mlecznej czekolady, 100g masła, 2/3 szkl. cukru, 2 łyżki likieru czekoladowego, 2 łyżeczki kakao, 2 łyżeczki żelatyny.   Czekolady połamać na kawałki, stopić wraz z masłem, przestudzić. Żółtka dokładnie utrzeć z kakao, dodać do zimnej czekolady. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo

Z miłości do słodkości