kakao - 6140 przepisów (strona:203/410)

Murzynek 176

Składniki: 4 łyżki kakao, 1,5 szklanki mąki, 1,5 szklanki cukru, 4 łyżki mleka, 4 jajka, 1 margaryna, 1,5 łyżeczki  proszku do pieczenia, do posypania wiórki kokosowe. Przygotowanie:  1. Margarynę rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu, następnie dodajemy cukier i mieszamy, aż do rozpuszczenia, dolewamy mleko i wsypujemy kakao, mieszamy, nie doprowadzając do wrzenia. Odstawiamy

Aga w kuchni
Bezowy tort 240

pozostaje rozsmarować dżem, krem i zrobić polewę czekoladową... prawda, że proste?;) Składniki: 3 bezowe krążki, 1 dżem z czarnej porzeczki,  krem: 1 masło, 4 żółtka, 2 łyżki kakao, 1 kieliszek spirytusu, 0,5 szklanki cukru pudru, polewa: 0,5  gorzkiej czekolady, 2-3 łyżki mleka.  Przygotowanie:   Krążki bezowe są kupne, więc tak naprawdę wystarczy tylko zrobić(...)krem i mamy szybki, a jaki pyszny torcik. Krem zaczynamy od utarcia żółtek z cukrem pudrem, aż do białości. Następnie dodajemy miękkie masło, gdy masa będzie utarta dodajemy kakao i kieliszek spirytusu. Jeden krążek bezowy smarujemy dżemem z czarnej porzeczki (chodzi o to by był kwaśny, bo beza jest dosyć słodka). Układamy następną warstwę bezową, którą smarujemy przygotowanym kremem

Aga w kuchni
Babka marmurkowa 280

strzał w dziesiątkę. Babka jest bardzo puszysta i pyszna. Składniki: 2,5 szklanki mąki, 1,5 szklanki cukru, 5 jajek, 1/2 szklanki oleju, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 2 łyżki kakao, 1/2 szklanki wody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli. Przygotowanie:    Żółtka, cukier, cukier waniliowy, wodę, olej i wymieszany z mąką proszek do pieczenia. Na koniec odlewamy trochę(...)ciasta (ilość zależy od tego jak chcemy mieć dużo ciemnej masy), dosypujemy do niego kakao i mieszamy. Jasną masę wlewamy do keksówki, na to wlewamy ciemną masę i widelcem robimy wgłębienia. Pieczemy babkę w 175 stopniach ok 40-50 minut

Aga w kuchni
Czekoladowy pudding z mleka sojowego 163

dobrego i coś szybkiego - tak powstał pudding czekoladowy :) Składniki: 0,5 l sojowego napoju waniliowego, 2 łyżki cukru, 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej, 50 g gorzkiej czekolady, 2 łyżki kakao,  1 łyżka kremu orzechowo-kakaowego. Przygotowanie:    Sojowy napój waniliowy przelewamy do rondelka. Gotujemy na małym ogniu, dodajemy cukier, połamaną gorzką czekoladę oraz kakao. Cały czas mieszamy

Aga w kuchni
Czekoladowe jajka w wydmuszkach 133

próbę na domownikach :) Składniki: 150 g gorzkiej czekolady, 0,5 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 jajka, 90 g margaryny, 1 łyżka kakao, szczypta soli, 6 wydmuszek. Przygotowanie:    Wydmuszki gotujemy przez 2-3 minutki w osolonej wodzie. W skorupkach musi być woda, tak by były zanurzone. Następnie wlewamy do każdej wydmuszki olej(...)wewnątrz i wylewamy nadmiar - dzięki temu skorupki ładnie będą nam odchodzić od ciasta. W kąpieli wodnej rozpuszczamy margarynę z czekoladą. Mikserem ubijamy jajka z cukrem, mąką, proszkiem do pieczenia, kakao i rozpuszczoną czekoladą. Szprycą wlewamy ciasto do wydmuszek. Ja zrobiłam sobie szprycę papierową (jak ktoś nie wie jak ją zrobić to zapraszam tutaj ). Napełniamy do 3/4 objętości.Pieczemy w blaszce

Aga w kuchni
Deser czekoladowo- bananowy 200

Ostatnio mnie wzięło na czekoladowe desery... czekolada z bananami idealnie się komponuje i humor lepszy po takim deserku :D Składniki: 1,5 szklanki czekoladowego napoju sojowego, 1 czubata łyżka kakao, 1 łyżka cukru, 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, 1 banan, do posypania: wiórki kokosowe. Przygotowanie:    Do rondelka przelewamy szklankę napoju sojowego i podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy cukier(...)kakao. Do pozostałej 0,5 szklanki napoju wsypujemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Taki roztwór wlewamy do ciepłego napoju i gotujemy, aż nam zgęstnieje, cały czas mieszając. Następnie przelewamy do szklanek trochę budyniu czekoladowego, układamy kawałki pokrojonego banana, znowu budyń i banana i ostatnią warstwę robimy z budyniu czekoladowego. Posypujemy wiórkami kokosowymi

Aga w kuchni
Muffinki z colą 216

Ostatnio koleżanka dała mi przepis (dzięki Aga!) na pyszny muffinki z coca colą. Są pyszne, czekoladowe i bardzo wilgotne! Przepis wart wypróbowania :) Składniki:   1 szklanka mąki, 4 łyżki kakao , 2 łyżeczki sody , 1 szklanka cukru , 2 jajka, 1 szklanka coca coli , 150 g margaryny, 100 g konfitury wiśniowej Przygotowanie:      Margarynę rozpuszczamy w małym rondelku. Następnie odstawiamy(...)ostudzenia, dodajemy roztrzepane jajka i szklankę coca coli. W osobnej misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, sodę oraz kakao. Miksujemy mokre składniki i stopniowo dosypujemy suche składniki. Ciasto ma konsystencję dosyć lejącą. Do blachy na muffinki wkładamy papierowe papilotki, wlewamy ciasto ok. 1/4 objętości. Następnie wkładamy po 2 łyżeczki konfitury wiśniowej i dolewamy do 3/4 objętości ciasta. Wkładamy do rozgrzanego

Aga w kuchni
Czekoladowe malibu 190

malibu, ale czekoladowe... :) godne polecenia i wypróbowania :) Składniki: 250 ml spirytusu, 100 ml wódki, 200 g wiórek kokosowych, 1 mleko skondensowane słodzone, 1 mleko skondensowane niesłodzone, 3 łyżki kakao. Przygotowanie:       Wiórki kokosowe zalewamy spirytusem i wódką. Zamykamy szczelnie w słoiku i odstawiamy na 5 dni do lodówki. Co drugi dzień możemy przemieszać. Po 5 dniach odcedzamy(...)alkohol przez gazę, dokładnie wyciskając wiórki kokosowe. Do alkoholu dolewamy mleko skondensowane słodzone i niesłodzone. Na koniec dodajemy przesiane kakao i mieszamy. Malibu przelewamy do karafki

Aga w kuchni
Piernik na święta 214

szklanki cukru, 200g płynnego miodu, 125g miękkiego masła, 3 jajka, 3 czubate łyżki śmietany 18%, 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika, 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżka kakao, polewa biała, polewa ciemna, czekoladowe gwiazdki. Przygotowanie:        Masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy po jednym żółtku, porcjami dodajemy miód i śmietanę. Mąkę i kakao przesiewamy, mieszamy

Aga w kuchni
Ciastka dwa kolory 212

Składniki: 500 g mąki, 1 jajko, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżeczki cukru waniliowego, 150 g cukru, 350 g masła, 2 łyżki kakao, 1 garść pokruszonych orzeszków. Przygotowanie:       W jednej misce zagniatamy ciasto z mąki, masła, cukru, cukru waniliowego, proszku do pieczenia i jajka. Z wyrobionego ciasta odrywamy 2/3 ciasta i dodajemy kakao- ponownie zagniatamy

Aga w kuchni
Deser z kaszy manny dwukolorowy 151

Składniki: 3 szklanki mleka, 6 łyżek kaszy manny Kupiec, 2 łyżki cukru, 1 łyżka kakao, czekoladowe gwiazdki Dr.Oetker Przygotowanie:       Mleko wlewamy do rondelka i podgrzewamy. Do gorącego mleka wsypujemy powoli kaszę mannę i od razu mieszamy, tak by nie powstały grudki. Mieszamy tak długo, aż do uzyskania gęstej konsystencji. Słodzimy cukrem. Połowę kaszy manny przekładamy(...)miseczki i dodajemy kakao. Do przezroczystych szklanek przekładamy łyżką ciemną i jasną warstwę kaszy na zmianę

Aga w kuchni
Muffinki czekoladowe 185

Składniki: 1,5 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g gorzkiej czekolady, 3 łyżki kakao, 3/4 szklanki cukru,   2 łyżeczki cukru waniliowego, 150g masła, 2 jajka 3/4 szklanki mleka. Przygotowanie:   W małym rondelku rozpuszczamy masło z posiekaną czekoladą. Czekoladę gorzką siekamy nożem. W dużej misce mieszamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia cukier biały i waniliowy(...)oraz kakao. Do masy czekoladowej wlewamy mleko, wbijamy jajka i dokładnie mieszamy. Łączymy suche z mokrymi, mieszając tylko do połączenia się składników. Foremki do muffinek napełniamy do 3/4 objętości. Pieczemy przez 25-30 minut w 180 stopniach. Po upieczeni polewamy muffinki polewą czekoladową.    Do muffinek idelanie pasuje herbatka Granny's Finest Teekanne

Aga w kuchni
Ciasteczka owsiane 192

owsianych płatków górskich, ok. 6 suszonych morel, ok. 5 suszonych śliwek, 1/2 szklanki brązowego cukru, 1 garść żurawiny, 1 garść orzechów włoskich, 1 kostka masła, 1 łyżka kakao. Przygotowanie:       W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodajemy płatki i wcześniej sparzone suszone owoce- morele i śliwki (pokrojone w kostkę), żurawinę(...)orzechy włoskie. Mieszamy dokładnie. Z połowy masy za pomocą łyżki nakładamy na blaszkę kuleczki. Do drugiej połowy dodajemy kakao i ponownie nakładamy na blaszkę przy pomocy łyżki. Pieczemy ok. 15-20 minut w temperaturze 175 stopni

Aga w kuchni
Murzynek 156

Składniki: 1 szklanka mąki, 200 g masła, 4 jajka, 3 czubate łyżki kakao, 1 i 1/3 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki wody, wiórki kokosowe. Przygotowanie:        W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem, tak by cukier całkowicie się rozpuścił. Następnie dodajemy wodę i kakao- mieszamy. Odlewamy 3/4 szklanki masy kakaowej na polewę. Pozostałą

Aga w kuchni
Muffinki piernikowe 181

Składniki: 2 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka kakao, 1 łyżka przyprawy korzennej, 2 łyżki płynnego miodu, 1 szklanka mleka, 1/3 szklanki oleju, 1 jajko, 50 g gorzkiej czekolady, śnieżynki cukrowe. Przygotowanie:      W misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawę korzenną. W drugiej misce mieszamy

Aga w kuchni