Zamerykanizowanych. Skomercjalizowanych świąt. Ale ciasteczko to co innego. Ciasteczko można. Pach. Pach. Pach. Jak to klasyk mawiał. W limitowanej wersji. Październikowej. Dyniowej. Piernikowej. Mocno czekoladowej. Bo mi się akurat kakao skończyło. Ale dzięki temu chyba lepsze jest. Było. Bo już zjedzone. Kubek do dna wylizany. Strrrasznie szybko. Strrrasznie dobre. 2 łyżki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki przyprawy(...)piernika 2 łyżki mleka (lub łyżka jogurtu) 2 łyżki musu z dyni 1 łyżka miodu 1 łyżka oliwy 5 kostek gorzkiej czekolady (lub łyżka kakao) cynamon do oprószenia Suche składniki wymieszałam ze sobą w docelowym kubeczku. Odstawiłam. Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej. Dodałam mleko. Miód. Oliwę. Dynię. Wymieszałam. Mokre składniki przelałam do suchych. Dobrze wymieszałam, aby nie pozostawić grudek
bastalenacukru 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 80 g sera 1 jajko 100 g czekolady gorzkiej 200 g masa 3 jajka 150 g cukru 75 g mąki 30 g kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Puree dyniowe, ser, 1 jajko i 2 łyżki cukru zmiksować z przyprawami i serem. Odstawić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej(...)przestudzenia. Masło utrzeć. Następnie dodawać po jednym jajku cały czas ucierając. Dodać cukier i czekoladę i ponownie ucierać. Na koniec dodać przesianą mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem. Wymieszać masę. Formę do brownie (23 cm) wyłożyć papierem. Na spód wlać masę czekoladową. Na wierzch wylać masę dyniową. Przemieszać po wierzchu łyżką
Sto kolorów kuchnijuż wiele osób. Te są wyjątkowe, specjalne, urodzinowe. Jak wiadomo - czekolada i truskawki to połączenie prawie, że idealne, a z migdałami śmiem stwierdzić, że najlepsze. Mocny aromat migdałowy, pyszne kakao i słodkie truskawki, idealne trio na romantyczny wieczór, dzień matki czy też właśnie urodziny. Składniki na 12 babeczek: 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka sody(...)łyżeczki kakao 50 g płatków migdałów 100 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 truskawek Aromat migdałowy 2 łyżki oleju 200 ml mleka 1 jajko Szczypta soli Przygotowanie: Jajko roztrzepać ze szczyptą soli. Dolać mleko, olej i aromat. Sypkie składniki przesiać i dodać do mokrych. Płatki migdałów pokruszyć w dłoni, wszystko delikatnie wymieszać. Truskawki pokroić w plasterki. Do papierowych
Czarnawisienkaspróbuj! Składniki: 4 białka 1 jajko 2 łyżki płatków owsianych 2 łyżki płatków jaglanych 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 10 g mielonych orzechów włoskich 1 łyżeczka kakao Szczypta soli Przygotowanie: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać jajko i nadal miksować. Dorzucić płatki, orzechy, kakao i przyprawy. Delikatnie wymieszać. Smażyć na odrobinie oliwy na mocno
Czarnawisienkaktóry swoją lekkością przypomina babkę. Składniki: - 450 g mąki pszennej - 220 g cukru kryształu - 1 opakowanie cukru waniliowego - 150 g masła - 5 jajek - 1 szklanka mleka - 3 łyżki kakao - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - skórka i sok z 1 pomarańczy - 1 szklanka cukru pudru Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem kryształem i waniliowym do białości. Do masy stopniowo(...)mieszając. Białka ubijamy na sztywną pianę łączymy z masą a następnie dzielimy ją na pół. Do jednej części dodajemy 250 g mąki przesianej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia, kakao oraz pół szklanki mleka. Całość dokładnie mieszamy. Do drugiej części dodajemy pozostałą mąkę, proszek do pieczenia, resztę mleka oraz skórkę z pomarańczy, mieszamy.Do wysmarowanej keksówki nakładamy na przemian obie masy
Zainspirowana w kuchniźródło: Familijny .;/ 2,5 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki 1,5 szklanki cukru 1 szklanka wody niegazowanej 1 szklanka oleju 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Jajka ucieram z cukrem na jasną, puszystą masę. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewam razem, po czym powoli dodaję do masy, ciągle mieszając. Następnie wlewam stopniowo olej i wodę(...)Mieszam ciasto dokładnie, na gładką, jednolitą masę, którą dzielę następnie na dwie części - do jednej dodaję przesiane kakao, a do drugiej 3 łyżki mąki. Mieszam. Blaszkę 21x23 wykładam folią aluminiową, wylewam ciasto. Można zrobić coś na kształt zebry, bądź pobawić się widelcem w esy-flresy lub tak jak ja, po prostu wylać jedną masę na drugą. Wstawiam
W kuchni Karmel-itkitorcie jest mus z czarnej porzeczki. Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm: BISZKOPT: 6 jajek 150 g cukru drobnego do wypieków 115 g mąki pszennej 25 g kakao 40 g masła roztopionego i wystudzonego BISZKOPT: Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej, choc ja w przypadku tego ciasta osobiście się nie trzymam tej zasady :) Białka ubijamy na sztywno, dodajemy połowę(...)cukru. Żółtka miksujemy z druga połową cukru. Do białek dodajemy żółtka i mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Do masy jajecznej przesiewamy mąkę i kakao, musimy wymieszac składniki szpatułką, a na koniec wlewamy roztopione i wystudzone masło. Wszystko mieszamy delikatnie i dokładnie. Masę wykładamy do tortownicy o średnicy 23 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około
Blondynka Gotujeszklanki mąki pszennej typ 550 1 kostka masła 2 jajka 5 łyżek cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu naturalnego Dodatkowo do ciemnej masy: 4 łyżeczki kakao 1 łyżeczka jogurtu naturalnego Z podstawowych składników zagniatamy ciasto i dzielimy na połowę. Do jednej z połów dodajemy kakao, jogurt i ponownie zagniatamy. Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki
Delicious Titbitsserka mascarpone 20 dag cukru 4 jajka 1 szkl. mocnej kawy Jacobs ½ szkl Amaretto 5 łyżek ajerkoniaku lub innego likieru 30 dag biszkoptów 1 łyżka kawy lub kakao lub czekolady do posypania Wykonanie: Żółtka utrzeć z cukrem i wymieszać z mascarpone i ajerkoniakiem. Ubić białka, dodać do serka. Do kawy dodać Amaretto, maczać biszkopty i układać w naczyniu o wysokim(...)brzegu. Na biszkopty wyłożyć część kremu, znowu nasączone biszkopty i przykryć resztą kremu. Posypać kakao, kawą lub czekoladą. Wstawić do lodówki na kilka godzin
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki: 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła 230 g cukru 3 cukry waniliowe 4 jajka szczypta soli 8 łyżek mleka 30 g kakao 500 ml śmietany kremówki 1 kg śliwek Wykonanie: Śliwki umyć ,przekroić ,wyjąć pestki . 200 g cukru i 2 cukry waniliowe utrzeć z masłem. Dodawać kolejno jajka ,przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia(...)łyżek mleka i zmiksować. Na blasze 30x40cm lub średniej tortownicy rozsmarować połowę ciasta. Do drugiej połowy dodać kakao ,25 g cukru i 3 łyżki mleka ,wymieszać . Na białe ciasto, nałożyć kleksami ciemne , robiąc marmurek. Na wierzchu ułożyć gęsto połówki śliwek ,posypać je cukrem waniliowym. Piec w temp.175 stop.40-50min. Na zimne ciasto nałożyć ubitą śmietanę
Kulinarny karnet ChristopheraBlachę 25x36 cm natłuścić i wylać białe ciasto. 2. Ciasto ciemne. 6 żółtek 1 całe jajko 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki tortowej ¾ łyżki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 80 ml oleju Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę ,dodać mąkę z proszkiem i kakao ,wymieszać i ,wlać olej i dokładnie wymieszać. Otrzymane ciemne ciasto wylać na białe. Widelcem
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki. 100 g margaryny 2 jajka 150g cukru 200ml mleka 100g miodu 500 g mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody 150g powideł z węgierek 2 łyżki zmielonych przypraw cynamon, kardamon ,goździki, biały pieprz, imbir 50 g rodzynek 50g migdałów 50g orzechów laskowych 50 g czekolady gorzkiej startej Margarynę stopić i ostudzić. Ubić jajka z cukrem. Wlać mleko i miód(...)dalej ubić. Dodać mąkę wymieszaną z sodą ,kakao, przyprawami i powidłami. Wlać tłuszcz ,dokładnie wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Na koniec wsypać sparzone ,osuszone rodzynki, posiekane orzechy i migdały oraz startą czekoladę. Wymieszać łyżką. Nałożyć do 2 średnich keksówek. Piec w 180stop.około 50min (próba patyczka). Po upieczeniu dekorować . Jeden piernik zjadam, bo taki jest kuszący ,a drugi zamrażam
Kulinarny karnet Christopheraofiary składane bogom. Składniki. 60 g margaryny 200 g syropu z buraków cukrowych 200 g żytniej mąki 150 g mąka pszenna 2 jaja 100 g cukru 1 -2 łyżki kakao 2-3 łyżki przyprawy; imbir, cynamon, goździki, kardamon, pieprz 10 g sody oczyszczonej 1 łyżka wody Margarynę roztopić, dodać syrop z buraków cukrowych (pojawił się w sklepach). Jaja utrzeć(...)cukrem, kakao i przyprawami i połączyć z syropem. Sodę rozpuścić w wodzie i razem z mąką dodać do pozostałych składników. Ciasto wyrobić, zawinąć w folię i do zamrażalnika na 30 min lub lodówki na 2 godziny. Ciasto rozwałkować ,wykrawać kształty. Pamiętać o zrobieniu dziurek na zawieszki chociaż po wystudzeniu łatwo się je robi, bo pierniczki są miękkie. Piec
Kulinarny karnet ChristopheraCzekoladowa niespodzianka Składniki. 100 g margaryny 2 jajka 2 łyżki mleka 200g mąki 2 łyżki kakao 100g powideł z węgierek 1 łyżeczka proszek do pieczenia 100 g cukru 100 g czekolada biała 12 daktyli Stopioną, ostudzoną margarynę zmiksować z jajkami i mlekiem. Mąkę wymieszać z cukrem, kakao , proszkiem do pieczenia i powidłami ,dodać do masy jajecznej i wymieszać łyżką. Ciasto
Kulinarny karnet ChristopheraTort marcepanowy z mango. Oryginalne połączenie mango, marcepanu, wina i żurawiny oczaruje nie tylko smakoszy egzotycznych słodkości. Składniki . 140g marcepanu 6 jajek 230g cukru 70g kakao Masa śmietanowa z mango. 200g zmiksowanego mango 100g cukru pudru 1 limonka - sok 1 laska wanilii 6 łyżeczek żelatyny 25 ml rumu brązowego 500ml śmietany 36% Polewa winna z żurawiną. 250ml wina na grzańca(...)cynamonu 100g żurawiny suszonej 3 łyżeczki żelatyny Wykonanie: Marcepan zmiksować z żółtkami na pulchną masę. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodawać do masy marcepanowej na przemian z kakao, ucierając. Ciasto podzielić na trzy części i upiec 3 placki, każdy na osobnym pergaminie, średnica 26cm. Piec 15 min w temp.180stop. Wystudzić i usunąć papier. Masa. Miąższ z mango zmiksować
Kulinarny karnet Christophera