kakao - 6140 przepisów (strona:209/410)

Czekoladowe malibu 160

malibu, ale czekoladowe... :) godne polecenia i wypróbowania :) Składniki: 250 ml spirytusu, 100 ml wódki, 200 g wiórek kokosowych, 1 mleko skondensowane słodzone, 1 mleko skondensowane niesłodzone, 3 łyżki kakao. Przygotowanie:       Wiórki kokosowe zalewamy spirytusem i wódką. Zamykamy szczelnie w słoiku i odstawiamy na 5 dni do lodówki. Co drugi dzień możemy przemieszać. Po 5 dniach odcedzamy(...)alkohol przez gazę, dokładnie wyciskając wiórki kokosowe. Do alkoholu dolewamy mleko skondensowane słodzone i niesłodzone. Na koniec dodajemy przesiane kakao i mieszamy. Malibu przelewamy do karafki

Aga w kuchni
Piernik na święta 186

szklanki cukru, 200g płynnego miodu, 125g miękkiego masła, 3 jajka, 3 czubate łyżki śmietany 18%, 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika, 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżka kakao, polewa biała, polewa ciemna, czekoladowe gwiazdki. Przygotowanie:        Masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy po jednym żółtku, porcjami dodajemy miód i śmietanę. Mąkę i kakao przesiewamy, mieszamy

Aga w kuchni
Ciastka dwa kolory 183

Składniki: 500 g mąki, 1 jajko, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżeczki cukru waniliowego, 150 g cukru, 350 g masła, 2 łyżki kakao, 1 garść pokruszonych orzeszków. Przygotowanie:       W jednej misce zagniatamy ciasto z mąki, masła, cukru, cukru waniliowego, proszku do pieczenia i jajka. Z wyrobionego ciasta odrywamy 2/3 ciasta i dodajemy kakao- ponownie zagniatamy

Aga w kuchni
Deser z kaszy manny dwukolorowy 122

Składniki: 3 szklanki mleka, 6 łyżek kaszy manny Kupiec, 2 łyżki cukru, 1 łyżka kakao, czekoladowe gwiazdki Dr.Oetker Przygotowanie:       Mleko wlewamy do rondelka i podgrzewamy. Do gorącego mleka wsypujemy powoli kaszę mannę i od razu mieszamy, tak by nie powstały grudki. Mieszamy tak długo, aż do uzyskania gęstej konsystencji. Słodzimy cukrem. Połowę kaszy manny przekładamy(...)miseczki i dodajemy kakao. Do przezroczystych szklanek przekładamy łyżką ciemną i jasną warstwę kaszy na zmianę

Aga w kuchni
Muffinki czekoladowe 162

Składniki: 1,5 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g gorzkiej czekolady, 3 łyżki kakao, 3/4 szklanki cukru,   2 łyżeczki cukru waniliowego, 150g masła, 2 jajka 3/4 szklanki mleka. Przygotowanie:   W małym rondelku rozpuszczamy masło z posiekaną czekoladą. Czekoladę gorzką siekamy nożem. W dużej misce mieszamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia cukier biały i waniliowy(...)oraz kakao. Do masy czekoladowej wlewamy mleko, wbijamy jajka i dokładnie mieszamy. Łączymy suche z mokrymi, mieszając tylko do połączenia się składników. Foremki do muffinek napełniamy do 3/4 objętości. Pieczemy przez 25-30 minut w 180 stopniach. Po upieczeni polewamy muffinki polewą czekoladową.    Do muffinek idelanie pasuje herbatka Granny's Finest Teekanne

Aga w kuchni
Ciasteczka owsiane 164

owsianych płatków górskich, ok. 6 suszonych morel, ok. 5 suszonych śliwek, 1/2 szklanki brązowego cukru, 1 garść żurawiny, 1 garść orzechów włoskich, 1 kostka masła, 1 łyżka kakao. Przygotowanie:       W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodajemy płatki i wcześniej sparzone suszone owoce- morele i śliwki (pokrojone w kostkę), żurawinę(...)orzechy włoskie. Mieszamy dokładnie. Z połowy masy za pomocą łyżki nakładamy na blaszkę kuleczki. Do drugiej połowy dodajemy kakao i ponownie nakładamy na blaszkę przy pomocy łyżki. Pieczemy ok. 15-20 minut w temperaturze 175 stopni

Aga w kuchni
Murzynek 129

Składniki: 1 szklanka mąki, 200 g masła, 4 jajka, 3 czubate łyżki kakao, 1 i 1/3 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki wody, wiórki kokosowe. Przygotowanie:        W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem, tak by cukier całkowicie się rozpuścił. Następnie dodajemy wodę i kakao- mieszamy. Odlewamy 3/4 szklanki masy kakaowej na polewę. Pozostałą

Aga w kuchni
Muffinki piernikowe 152

Składniki: 2 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka kakao, 1 łyżka przyprawy korzennej, 2 łyżki płynnego miodu, 1 szklanka mleka, 1/3 szklanki oleju, 1 jajko, 50 g gorzkiej czekolady, śnieżynki cukrowe. Przygotowanie:      W misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawę korzenną. W drugiej misce mieszamy

Aga w kuchni
Piernik z marchewką 114

Składniki 2 szklanki mąki pszennej Młyn Kopytowa , 1 szklanka cukru, 3/4 szklanki oleju, 3 jajka, 2 szklanki startej marchewki na grubych oczkach, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, gorzka czekolada, orzechy włoskie. Przygotowanie:     Oddzielamy białka od żółtek. Białka jajek ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy dalej. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy(...)puszystych jajek dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, startą marchewkę i na końcu olej. Mieszamy delikatnie wszystkie składniki. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (30x10cm). Pieczemy około 60 min w 180 stopniach. Ciasto odstawiamy do ostudzenia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią ciasto. Ozdabiamy orzechami włoskimi

Aga w kuchni
Babeczki marmurkowe. 142

babeczek: 1,5 kubka mąki pszennej 125g masła 100g jogurtu naturalnego 2 jajka 3/4 kubka cukru 0.5 kubka mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia aromat waniliowy 3 łyżeczki kakao w proszku Przygotowanie: Miękkie masło z cukrem miksujemy na jasny krem. Następnie do masła dodajemy jaja, mleko i jogurt, ponownie miksujemy. Po tym przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia(...)pomocą szpatułki wszystko dokładnie mieszamy. Potem otrzymaną masę dzielimy na dwie równe części, do jednej dodajemy kakao, a do drugiej aromat waniliowy, wszystko dokładnie mieszamy. Formę na babeczki wykładamy papilotkami. Papilotki napełniamy kolejno masami: jasna masa, ciemna masa itd. Dopóki papilotka będzie napełniona do 3/4 wysokości. Po napełnieniu za pomocą pałeczki robimy różne wykrętasy, aby masy lekko się pomieszały. Pieczemy

Kuchnia Łukasza
Czekoladowy sernik na zimno. 172

mąki Masa sernikowa: 1 kg sera z kubełka 250 g twarogu tłustego 100 g śmietanki kremówki 4 łyżeczki żelatyny 0,5 szklanki cukru 100 g czekolady 5 łyżek kakao ,,Nesquik" 3 łyżki kwaskowatej konfitury Dekoracja: 300 g czekolady Przygotowanie:  Jaja ubijamy z cukrem na bardzo puszystą masę. Do masy przesiewamy mąkę mieszamy i dodajemy roztopione masło z miodem. Wylewamy(...)kąpieli wodnej topimy żelatynę i czekoladę (ja użyłem z orzechami).  Za pomocą miksera miksujemy twaróg, ser z cukrem i śmietanką. Do sera dodajemy roztopioną czekoladę, żelatynę, kakao i wszystko dokładnie mieszamy na gładką masę. Masę sernikową wlewamy na biszkopt i odstawiamy na całą noc do lodówki.  Po zastygnięciu sernik polewamy roztopioną czekoladą i dekorujemy wedle uznania. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Ciasto czekoladowe z kokosem 348

spodzie ułożyłam kokosowe kopczyki. Całość pokrywa delikatny maślany krem... Ciasto czekoladowe: 3 jajka,  szklanka cukru,  szklanka mąki pszennej,  2 łyżeczki proszku do pieczenia,  2 łyżki kakao,  2 łyżki cukru waniliowego,  6 łyżek wody,  200ml oleju kokosowego. Olej kokosowy stopić wraz z wodą, kakao i cukrem. Przestudzić. Do zimnej masy dodać żółtka jaj, przesianą

Z miłości do słodkości
Ciasto czekoladowe z konfiturą wiśniową 149

Mocno czekoladowe ciasto z wyraźnie wyczuwalnym aromatem wiśni. Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki kakao 4 duże jajka 200 g ciemnej czekolady 200 g masła 2/3 szklanki konfitury wiśniowej (w temperaturze pokojowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 1 szklanka brązowego cukru szczypta soli Jajka wyjąć z lodówki godzinę przed ich użyciem. Czekoladę p ołamać(...)dobrze wymieszać, by czekolada połączyła się z masłem i ostudzić. Tę samą czynność można wykonać w mikrofalówce. Jajka zmiksować z cukrem. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i solą. Porcjami dodawać do masy, ciągle miksując. Na końcu dodawać stopniowo czekoladę z masłem oraz konfiturę z wiśni i dobrze połączyć składniki. Masę przelać do tortownicy (25 cm) wyłożonej

Czerwień i błękit
Metrowiec 232

Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ciasto upiec w keksówce. Ciasto ciemne: Wykonać podobnie jak ciasto jasne. Zmniejszyć ilość mąki o 1 dużą łyżkę, a następnie dosypać łyżkę kakao. Reszta bez zmian. Upieczone ciasta wystudzić. Krem: 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 2/3 kostki masła Odlać około 2/3 szklanki mleka, wymieszać(...)cukrem, ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć. Dodawać wystudzony budyń, ucierać na jednolity krem. Polewa czekoladowa: 125 g masła lub margaryny 4 łyżki cukru 1 łyżka wody 1 łyżka kakao Wszystkie składniki połączyć w naczyniu, mieszając ogrzewać na małym ogniu. Powstałą polewę wystudzić. Wystudzone ciasta pokroić w kromki o grubości ok. 1,5 cm. Smarować je kremem i łączyć jedna

Praktyczna pl
Tort czekoladowy 173

Dzis zrobimy bardzo prosty ale pyszny tort … Beda nam potrzebne - Na b iszkopt kakaowy: 5 jajek ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki pszennej 1 ½ łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczeni a Na b iała mas e śmietankowa: ½ litra śmietanki 36% 30 dag białej czekolady Na k akaowa mas e śmietankowa: ½ litra śmietanki 36% 20 dag mlecznej czekolady 10 dag gorzkiej czekolady(...)Ponadto: ¾ szklanki mleka  biszkopty do tiramisu Wykonanie Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać mikserem . Dodać żółtka, ubijać. Następnie dodać przesiana przez sito mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać na niskich obrotach i wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem dużej tortownicy . Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić i przekroić

Z Kuchni Do Kuchni