cukru wanilinowego 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 1 szklanka mąki pszennej 1,5 szklanki płatków owsianych górskich 100 g (tabliczka) gorzkiej czekolady 1,5 łyżeczki kakao 1,5 garści (3 łyżki / 45g) rodzynek Przygotowanie: 1. Masło ucieramy z cukrami na puszystą masę. Dodajemy jajko i dobrze ubijamy. 2. Po trochu dodajemy mąkę, sodę, sól, cynamon(...)kakao, cały czas ucierając. 3. Wsypujemy płatki owsiane, czekoladę pokrojoną na małe kawałki, rodzynki. Składniki łączymy łyżką. 4. Z ciasta lepimy małe kulki o średnicy na oko 4-4,5 cm. 5. Układamy na posmarowanej tłuszczem/wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w sporych odstępach, aby ciastka nie skleiły się podczas pieczenia. Pieczenie (termoobieg, środkowy poziom piekarnika): Pieczemy w temp
Malowane smakiemjogurtu: Bakoma naturalnie gęsty) 30 g (3 łyżki) płatków owsianych górskich 2 jajka (osobno żółta, osobno białka) 16 g miodu (1 pełna łyżeczka do herbaty) 30 g (3 łyżki) kakao (użyłam Wedla) 2 rządki (tu: 34 g) gorzkiej czekolady (ja użyłam gorzkiej czekolady marki Wedel 64% masy kakaowej - wolę trochę słodsze ;)) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 miareczki stevii(...)wiele słodzić) Przygotowanie: 1. Odsączamy fasolę z zalewy. Blendujemy ją z bananem. 2. Na tarcie ścieramy czekoladę lub drobno ją kroimy. 3. Do masy dodajemy: cukier wanilinowy, miód, jogurt, kakao, czekoladę i miksujemy przy użyciu miksera. 4. Sprawdzamy czy słodkość naszej masy nam odpowiada, jeśli nie - dosładzamy według uznania. 5. Dodajemy płatki owsiane, żółtka oraz proszek do pieczenia. Łączymy mikserem
Malowane smakiembiszkopt można w sumie przełożyć wedle własnego gustu . 4 jajka ½ szkl. mąki pszennej ½ szkl.mąki ziemniaczanej ¾ szkl. cukru 2 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku.W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodawać(...)międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników).Podzielić n połowę, do jednej części dodać kakao i wymieszać.Na zmianę nabierać ciasto łyżką i na zmianę lać na środek formy,aż do wyczerpania obu ciast. Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC ok. 40 minut na brązowy kolor
Moje domowe kucharzeniemniej zdrowym. Dzisiaj chciałabym zaprezentować jeden z nich, a mianowicie Ślimaki z bananów. Czas przygotowania: 5 minut Ilość porcji: 1 Składniki: banan 3 kostki ciemnje czekolady nieco kakao (najlepiej odtłuszczonego) 4 goździki bita śmietana ( idealnie gdybyśmy sami ją ubili, ale nie zawsze mamy na to czas, wówczas można sięgnąć po gotowy produkt) Banana obieramy i przekrajamy na dwie części(...)jeden talerzyk ścieramy czekoladę, a na drugi wysypujemy kakao. Obtaczamy banany. Wkładamy goździki jako oczy. Robimy muszle przy pomocy bitej śmietany. Tego ślimaka, który był obtoczony w czekoladzie dodatkowo posypujemy z wierzchu. ( jakimś cudem udało mi się zrobić zdjęcia, zanim synek się do nich dorwał
Kolizje SmakówZamrożona masa korówkowa a następnie po porcjowana w kostki w smaku przypomina mordoklejki J 500 ml mleka 3,2% tłuszczu 130 dag masła 150 dag cukru 1 łyżka kakao aromat waniliowy Mleko zagotować w garnku z grubym dnem dodać masło oraz cukier. Gotować na dużym płomieniu cały czas mieszając (najlepiej drewnianą łyżką) około 20-30. Masa zmniejszy swoją objętości(...)zacznie gęstnieć, wtedy należy zmniejszyć płomieni i mieszać aż stanie się odpowiednio gęsta. Do gotowej gorącej masy można dodać kakao, lub ulubiony aromat. rrarossa@gmail.com
RAROSSASłynny australijski deser w wersji mini, czyli mały torcik bezowy udekorowany bitą śmietaną, bananami i czekoladą. Składniki na 4 sztuki: 3 białka 3/4 szklanki drobnego cukru 3 łyżeczki kakao 1/2 łyżeczki octu balsamicznego 25 g gorzkiej czekolady 200 g śmietany 30% 4 banany Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywno, ciągle ubijając(...)dodawać stopniowo cukier. Następnie wsypać kakao i ocet. Ubijać kilka minut, aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Z gotowej piany uformować w odstępach na blaszce 4 małe bezy o średnicy około 10-12 cm, wstawić do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 150 stopni. Piec 30-40 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim upieczone
wyzwania kuchennegorzkiej czekolady 150 g masła + dodatkowa ilość do natłuszczenia formy 2 łyżeczki pasty lub esencji waniliowej 150 g drobnego cukru trzcinowego 3 jajka 75 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka soli 100 g całusków z gorzkiej czekolady Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Formę do pieczenia w kształcie kwadratu o boku 19 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem(...)grubo posiekać i razem z masłem i wanilią stopić w kąpieli wodnej. Zdjąć z ognia, dodać cukier i wymieszać. Odstawić do przestygnięcia na kilka minut. Następnie dodać jajka, mąkę, kakao oraz sól i całość dokładnie wymieszać, aby otrzymać gładką i błyszczącą masę. Dorzucić całuski czekoladowe i ponownie wymieszać. Przelać ciasto do formy i wyrównać wierzch. Wstawić do nagrzanego piekarnika
wyzwania kuchenneChocolate Crinkle Cookies, czyli mocno czekoladowe mięciutkie ciasteczka, które w trakcie pieczenia ciekawie pękają. Są bardzo efektowne i długo zachowują świeżość. Składniki na około 25 sztuk: 1/2 szkl. kakao 3/4 szkl. cukru 1/4 szkl. oleju 2 jaja 1 szkl. mąki pszennej szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szkl. cukru pudru Do miski wsypać kakao i cukier, dodać
wyzwania kuchennepiec jeszcze przez ok. 15min. Ostudzić. Mus czekoladowy: 3 jajka, 50g gorzkiej czekolady, 50g mlecznej czekolady, 100g masła, 2/3 szkl. cukru, 2 łyżki likieru czekoladowego, 2 łyżeczki kakao, 2 łyżeczki żelatyny. Czekolady połamać na kawałki, stopić wraz z masłem, przestudzić. Żółtka dokładnie utrzeć z kakao, dodać do zimnej czekolady. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo
Z miłości do słodkościfolię spożywczą i zamrozić. Blaszkę o wym. 25x36cm natłuścić i wysypać cienko kaszką manną. Wyłożyć pierwszą część ciasta. Nakłuć widelcem. Dodatkowo: 75 dag truskawek, czubata łyżka kakao. Owoce umyć, odszypułkować, przepołowić i ułożyć na cieście. Oprószyć gorzkim kakao. Piana: 6 białek, 1 i 1/2 szkl. cukru, łyżeczka soku z cytryny, 3 łyżki mąki ziemniaczanej. Białka ubić na sztywną
Z miłości do słodkościszybciej:) Owoce możecie użyć dowolne, ja wybrałam te, które mam i które najbardziej lubimy... Składniki: 2 jajka, 4 łyżki masła, 10 łyżek cukru pudru, 3 łyżki mąki pszennej, łyżka kakao, 50g gorzkiej czekolady, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta cynamonu, 250g wymieszanych poziomek, malin i truskawek, 250g półtłustego twarogu, 1/2 szkl. śmietanki 30%, 1/4 szkl. zimnej słodkiej herbaty(...)Przygotowanie Masło stopić wraz z czekoladą i ostudzić. Jajka ubić, dodać 5 łyżek cukru pudru. Dodać przesianą mąkę z proszkiem oraz kakao. Na koniec dodać zimne masło, dokładnie wymieszać. Masę przelać do przygotowanej formy o wym. 23x33cm. Piec ok. 12min w temp. 180st. Ostudzić. 1/2 szkl. wody zagotować z 3 łyżkami cukru pudru oraz szczyptą cynamonu. Dodać
Z miłości do słodkościpozorom dość szybko się je robi:) Jeden z lepszych tortów jakie jadłam, polecam! Inspiracja Ciasto: 5 jajek, 200g mąki pszennej, 150g margaryny lub masła, 250g brązowego cukru, 2 łyżki kakao, 75g gorzkiej czekolady, 60ml mocnej zaparzonej kawy, szczypta soli, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki mleka, 100g śmietany 18%. Margarynę stopić, dodać połamaną na kawałki(...)czekoladę. Mieszać, aż całkowicie się rozpuści. Lekko przestudzić. Całe jajka ubić z cukrem - około 7minut. Dodać stopioną czekoladę. Kakao zmieszać z przecedzoną kawą, śmietaną i mlekiem. Dodać do jajek. Na koniec wsypać przesianą mąkę zmieszaną ze solą, proszkiem i sodą oczyszczoną. Dokładnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać na przygotowaną blaszkę 34x27cm. Piec ok. 45min w temp. 165st. Ostudzić i przepołowić. Masa
Z miłości do słodkościpomyślał, że ciasto jest bez czekolady (pomijając tę na wierzchu) oraz, że ma w składzie fasolę;) Jak najbardziej polecam! Inspiracja Składniki: s zklanka mąki żytniej, 2 czubate łyżki kakao, łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki brązowego cukru, łyżeczka soli, puszka czerwonej fasoli, 1/3 szklanki oleju rzepakowego, szklanka czarnej porzeczki, szklanka wody, 1/2 szklanki płatków owsianych, 50g gorzkiej(...)mlecznej czekolady, cukier puder do oprószenia. Przygotowanie Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać płatki owsiane, cukier brązowy oraz sól. Fasolę odsączyć, przelać wodą, by usunąć nadmiar soli. Dodać wodę oraz olej rzepakowy i zmiksować blenderem na gładkie puree. Dodać do suchych składników. Na koniec dodać umyte i odszypułkowane porzeczki. Dokładnie wymieszać. Ciasto przelać
Z miłości do słodkościarmagedon. Jeśli szukacie szybkiej w przygotowaniu, zdrowej przekąski - dobrze trafiliście! Składniki: 3/4 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki zarodków pszennych 3/4 szklanki pestek słonecznika 3 szklanki odżywki białkowej pół szklanki kakao szklanka mleka pół szklanki miodu Płatki owsiane, słonecznik oraz zarodki pszenne prażymy na patelni, zostawiamy do ostygnięcia. Mieszamy dokładnie z odżywką białkową i kakao, a następnie
sama złodycztortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Krem truskawkowy: 350 g truskawek galaretka truskawkowa pół szklanki cukru 1/3 szklanki wody 2 łyżki mąki ziemniaczanej Krem czekoladowy: 4 czekolady mleczne pół szklanki kakao 500 ml śmietanki 30 lub 36% 250 g ricotty Pracę nad tortem najlepiej rozłożyć na dwa dni - dużą rolę odgrywa tutaj stygnięcie, chłodzenie i studzenie ;) Pierwszego dnia(...)puszczą sok. Dodajemy mąkę i galaretkę, gotujemy chwilę do zgęstnienia i zostawiamy do ostygnięcia. Czekolady łamiemy na mniejsze kawałeczki i przekładamy do garnka ze śmietanką i kakao. Całość delikatnie podgrzewamy, nie dopuszczając jednak do zagotowania. Cały czas mieszamy, aż masa nabierze gładkości, a czekolada całkowicie się rozpuści. Zestawiamy z gazu i czekamy aż nasz krem przestygnie
sama złodycz