kakao - 6140 przepisów (strona:206/410)

Migdałowy blok czekoladowy 114

bakalie możecie się wybrać również na stronę www.Skworcu.com.pl . Składniki: 50 dag mleka w proszku  25 dag masła 15 dag migdałów 20 dag cukru trzcinowego  4 łyżki kakao 10 dag mlecznej czekolady 3/4 szklanki wody  skórka otarta z pomarańczy   1. Roztapiamy masło z cukrem, kakao, czekoladą i wodą, odstawiamy do ostygnięcia.     2. Do wystudzonej

Apetyczna babeczka
Muffiny z nutellą 400

Przepis na 12 sztuk. Absolutnie obłędny! Zawsze się sprawdza i muffinki idealnie odchodzą od papilotek :) Składniki suche: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody Składniki mokre: 2 jajka L 130 g jogurtu greckiego 1/2 szklanki oleju Nadzienie: 12 łyżeczek nutelli Przepis: Na papier do pieczenia nakładamy(...)jednej łyżeczce nutelli (w sumie 12) w równych odstępach, następnie wykładamy nutellę na papierze do zamrażalki na minimum 1 godzinę. Do miseczki przesiewamy przez sitko mąkę oraz kakao. Dodajemy proszek do pieczenia, sodę oraz cukier. Całość mieszamy. Do kolejnej miseczki wbijamy dwa jajka, dodajemy jogurt grecki oraz olej. Za pomocą trzepaczki łączymy wszystkie składniki. Następnie łączymy suche i mokre składniki

Emcia Pichci
Tort Czekoladowy 363

się zrównoważyły. Wszystkim bardzo smakował. Przepis na biszkopt pochodzi z  Moje Wypieki . Składniki: Biszkopt: 6 jajek 150 g cukru drobnego do wypieków 115 g mąki pszennej 25 g kakao 40 g masła roztopionego i wystudzonego Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubijamy na sztywną pianę z połową cukru. Żółtka miksujemy z druga połową cukru. Do białek(...)dodajemy żółtka i mieszamy szpatułką do połączenia się składników.Do masy jajecznej przesiewamy mąkę i kakao, musimy ponownie wymieszać składniki szpatułką, a na koniec wlewamy roztopione masło. Wszystko mieszamy delikatnie i dokładnie. Masę wykładamy do tortownicy o średnicy 23 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut. Upieczone ciasto studzimy. Krem: 350 g mlecznej

Blondynka Gotuje
TORT WIŚNIOWY 162

SKŁADNIKI: CIASTO KRUCHE jajko -1 szt mąka pszenna - 1 szkl margaryna -0,5 kost cukier puder -7 łyżek proszek  do pieczenia -1 łyżeczka BISZKOPT jajka -7 szt kakao -2 łyżki mąka ziemniaczana -3 łyżki mąka pszenna -1 szkl cukier kryształ -1 szkl proszek do  pieczenia   -1 łyżeczka tłuszcz do formy KREM śmietana kremówka 36% galaretka wiśniowa(...)Piec ciasto w 220 stop.przez 10 minut.  Wyłożyć ciasto, ostudzić.  BISZKOPT  Białka oddzielić od żółtek.  Żółtka ubić z cukrem do białości.  Mąki wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia,przesiać do masy żółtkowej,wymieszać.  Białka ubić na sztywno,delikatnie wkręcić do ciasta.  Przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i wysypanej bułką tartą

Kuchnia Danusi
Truskawkowiec z galaretkami 174

ocet 10% , Sól , pianka , 1 opak  galaretka agrestowa , 1 opak  galaretka truskawkowa , 1 opak  galaretka cytrynowa , 1 puszka  mleko skondensowane-niesłodkie , 1 łyżka  kakao , mus truskawkowy , 250 g  śmietana 24% , 1 kg  truskawki świeże , 2 opak  galaretki truskawkowe PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT  Białka oddzielić od żółtek. Obie mąki wymieszać ze sobą, dodając proszek(...)lekkiego stężenia. Mocno schłodzone mleko ubić na sztywno, podzielić na 4 części. Do pierwszej części dodać galaretkę truskawkową Druga to galaretka cytrynowa Trzecia to galaretka -agrestowa Czwarta to kakao. Wszystkie części ubić z mlekiem skondensowanym.  MUS TRUSKAWKOWY   Truskawki umyć, osączyć, oszypułkować. Kilka truskawek odłożyć do dekoracji. Do miksera wrzucić truskawki,dodać śmietanę, zmiksować. Mus truskawkowy przelać do rondla

Kuchnia Danusi
Serowiec 369

BIAŁY TŁUSTY , 1 opak  galaretka truskawkowa , 1 opak  galaretka pomarańczowa , 3 łyżki  żelatyna , 0,5 szkl  cukier , 1 łyżka  kakao PRZYGOTOWANIE: Śmietanę mocno schłodzić. Następnie ubić z cukrem. Ser przemielić trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Żelatynę rozpuścić w wodzie, ostudzić. Połączyć ser ze śmietaną, dobrze rozmieszać robotem. Do masy serowej dodać żelatynę, wymieszać łyżką(...)Masę podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao, wymieszać. Galaretki rozpuszczamy, każdą oddzielnie w pół litra gotowanej wody, odstawiamy do stężenia. Galaretkę pomarańczową wylewamy na spód, włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Następnie wykładamy masę serową białą.potem kakaową. Wierzch ciasta polewamy galaretką czerwoną, odstawić do lodówki do stężenia. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName

Kuchnia Danusi
Ciasto kolorowe 330

sól szczypta proszek do pieczenia -1,5 łyżeczki galaretka brzoskwiniowa -1 opak galaretka wiśniowa -2 opak bita śmietana -1 opak mleko -200 ml suchy mak -0,5 szkl kakao -1 łyżka tłuszcz do formy gorzka czekolada starta -2 łyżki PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT I   Z trzech białek ubić pianę na sztywno,w trakcie ubijania dodać cukier,dalej ubijać. Następnie dodawać(...)tylko dodać suchy mak,wymieszać i przelać do brytfanny,upiec.   BISZKOPT III  Trzeci biszkopt przygotować również tak samo jak pozostałe biszkopty,tylko do trzeciego dodać łyżkę kakao,,wymieszać i przelać do brytfanny,upiec. Następnie przygotować galaretki. Wiśniowe galaretki wsypać do garnka,zalać 3 szkl gotowanej wody,dokładnie wymieszać,odstawić do stężenia. Galaretkę brzoskwiniową zalać 1,5 szkl gotowanej

Kuchnia Danusi
Cynamonowe ciasto z jabłkami 199

Cynamonowe ciasto z jabłkami  SKŁADNIKI: jajka -6 szt cukier -3/4 szkl mąka -2,5 szkl cynamon -1 łyżeczka soda -1 łyżeczka proszek do pieczenia -1 łyżeczka kakao -2 łyżki olej -3/4 szkl jabłka -1 kg PRZYGOTOWANIE: Jajka wybić do miski,ubić mikserem na puch. Następnie dodać cukier,ubijać do rozpuszczenia się cukru. Do garnuszka do przesiewania,wsypać(...)mąkę, sodę, proszek do pieczenia,cynamon i kakao,ubijając przesiewać składniki do masy jajecznej,na samym końcu dodać olej,dokładnie wymieszać. Jabłka obrać,usunąć gniazda nasienne,pokroić na grubsze kawałki. Jabłka wymieszać z ciastem,wylać na wysmarowaną tłuszczem blachę   formy o wymiarach 25 x 36 cm.      Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stop.na

Kuchnia Danusi
Babka tulipan 173

BABKA TULIPAN SKŁADNIKI: mąka-2 szkl cukier -1 szkl jajka -6 szt margaryna -250 g proszek do pieczenia -2 łyżeczki cukier waniliowy -1 opak olej -1/3 szkl kakao -1 łyżka mak -0,5 szkl tłuszcz do formy kisiel pomarańczowy -1 opak kisiel wiśniowy -1 opak PRZYGOTOWANIE: Białka oddzielić od żółtek. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą(...)ucierając, powoli wlewać olej, wymiksować.  Z białek ubić pianę na sztywno, delikatnie wymieszać z masą. Ciasto podzielić na 4 części.  I część dodać kisiel pomarańczowy.  II kakao  III mak  IV kisiel wiśniowy  Wszystkie masy dokładnie wymieszać.  Formę na babkę, wysmarować tłuszczem, warstwami po kolei wylewać ciasto do formy.  Na końcu nożem kilka

Kuchnia Danusi
Sernik z brzoskwiniami 138

Sernik z brzoskwiniami  SKŁADNIKI: CIASTO mąka -3 szkl żółtka -3 szt margaryna -250 g cukier -0,5 szkl proszek do pieczenia -0,5 łyżeczki cukier waniliowy -1 opak kakao -2 łyżki MASA SEROWA jajka -6 szt ser 3 krotnie mielony -1,5 kg budyń śmietankowy -1 opak cukier waniliowy -1 opak cukier kryształ -1 szkl sok z cytryny(...)PONADTO brzoskwinie- 1 puszka PRZYGOTOWANIE: CIASTO  Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia , zrobić dołek, dodać pokrojoną na kawałki margarynę, dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy i kakao, zagnieść ciasto, podzielić na 2 części, włożyć do zamrażalnika na 1 godz.  MASA SEROWA  Margarynę rozpuścić w rondelku. Całe jajka utrzeć z cukrami do białości, następnie powoli wlewać

Kuchnia Danusi
Bakaliowy Milky Way 342

szkl żelatyna 1 opak (na litr wody) śmietana 36%- 2 szkl cukier -3 łyżki ananasy w syropie -1 puszka POLEWA 1 jajko margaryna 0,5 kost cukier -3 łyżki kakao -3 łyżki PRZYGOTOWANIE: Do garnka włożyć margarynę, roztopić, dodać orzechy. Herbatniki posiekać nożem, dodać do orzechów, wymieszać. Masę podzielić na 2 części.  POLEWA  Do miski wybić jajko, dodać(...)kakao, cukier, dobrze zmiksować. Następnie miksując powoli wlewać rozpuszczoną gorącą margarynę, miksować do zgęstnienia polewy  MASA  Batony pokroić na drobno. Mleko zagotować, odlać połowę mleka. Do jednej połowy dodać batony, do drugiej żelatynę, dobrze wymieszać do rozpuszczenia składników. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać ostudzoną żelatynę i masę batonikową, wymieszać. Formę do pieczenia o wymiarach

Kuchnia Danusi
Biszkopt z jabłkami 346

cukier puder - 1 łyżka śmietan fix - 1 opak MASA JABŁKOWA jabłka - 1,5 kg cukier - 2 łyżki galaretka cytrynowa - 1 opak POLEWA CZEKOLADOWA jajko - 1 szt kakao -3 łyżki cukier -3 łyżki margaryna - 0,5 kost DEKORACJA wiórki kokosowe PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitej piany dodać cukier, dalej ubijać. Następnie(...)cukier, chwilę przesmażyć. Następnie zdjąć jabłka z ognia, wsypać galaretkę, dobrze wymieszać. PONCZ Składniki ponczu połączyć, dobrze wymieszać. POLEWA CZEKOLADOWA Margarynę roztopić w rondlu. Jajko wybić do miski, wsypać kakao i cukier, wymieszać. Do masy lać cienkim strumieniem roztopioną gorącą margarynę, miksować na wyższych obrotach, aż polewa zgęstnieje. PRZEŁOŻENIE CIASTA Upieczony i ostudzony biszkopt, przekroić na trzy części. Każdą część

Kuchnia Danusi
Fale dunaju 149

dunaju SKŁADNIKI: proszek do pieczenia 2 łyżeczki jajka 6 szt cukier waniliowy 1 opak masło roślinne 1 kostka mąka 2 szkl cukier puder 1 szkl olejek rumowy kilka kropel kakao 2 łyżki dowolne owoce z kompotu lub świeże margaryna 1 kostka mąka ziemniaczana 2 łyżki mąka pszenna 2 łyżki mleko 0,5 L cukier 0,5 szkl cukier waniliowy(...)jednym żółtku, mąkę z proszkiem i ubitą pianę z białek, lekko wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części Pierwszą część wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem, do drugiej części ciasta dodać kakao i dwie łyżeczki wody. Wyłożyć na jasne ciasto. Na wierzchu dość gęsto ułożyć owoce, piec w 180 stop.45 minut  KREM  Z mleka,cukru waniliowego, cukru, mąki ugotować budyń

Kuchnia Danusi
Migdałowe ze śliwkami 144

przepis z akcji testowania z portalem Świadome Odżywianie. Dziś przetestowałam Tarte Migdały  - Back Mit Migdałowe ze śliwkami SKŁADNIKI: BISZKOPT jajka - 6 szt mąka - 6 łyżek cukier - 6 łyżek kakao - 1 łyżka proszek do pieczenia - 1 łyżeczka KREM budyń śmietankowy - 2 opak margaryna palma -250 g cukier -3 łyżki kawa cappuccino orzechowa - 2 łyżki tarte migdały - 200 g  Back(...)łyżki Dekoracja migdały płatki    PRZYGOTOWANIE: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę na sztywno z cukrem. Następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąkę, proszek i kakao przesiać do miski, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto na posmarowaną tłuszczem blachę (22x40 cm). Piec 25 minut w 175 °C. KREM Odlać szklankę mleka, resztę przelać do garnka, dodać cukier zagotować

Kuchnia Danusi
Orzechowiec 213

pieczenia - 2 łyżki MASA orzechy mielone włoskie - 200 g mleko - 1 szkl masło - 1 kost powidła śliwkowe - 1 słoik cukier - 3 łyżki POLEWA jajko - 1 szt cukier - 3 łyżki kakao - 3 łyżki margaryna - 0,5 kost tłuszcz do formy orzechy do dekoracji PRZYGOTOWANIE CIASTO KRUCHE Wsypać do miski mąkę, dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Następnie dodać pokrojoną na kawałki margarynę(...)wolnym ogniu gotować przez ok.8 minut, ostudzić. Masło utrzeć  w misce, dodawać po łyżce masy orzechowej, cały czas ucierając. POLEWA CZEKOLADOWA Do miski wybić jajko, dodać cukier i kakao, zmiksować. Margarynę rozpuścić, gorącą wlewać stopniowo do jajka, ucierając, aż masa zgęstnieje. Dwie jednakowe  blachy o wymiarach 22x40 cm, nasmarować tłuszczem. Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 2 części

Kuchnia Danusi