kakao - 6140 przepisów (strona:204/410)

Wykwintne jajeczka na deser – akcentów wielkanocnych c.d. 159

cukru ubić pianę, dolewając sok cytrynowy i na końcu żelatynę. Gotowy musem wypełnić skorupki i wstawić do lodówki. Ozdobić skórką cytrynową. Mus kakaowy. 10dag masła 3 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżka cukru pudru 3 jajka Masło roztopić w łaźni wodnej. Dodać kakao wymieszane z cukrem. Przestudzić. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka kolejno dodawać do masy kakaowej. Białka ubić na pianę

Kulinarny karnet Christophera
Wielkanocna babka z zajączkiem. 926

Easter bunny cake. Składniki. Ciasto ciemne jak na "murzynek". 2 szkl. cukru 3 łyżki kakao 250g tłuszczu-margaryna 0,5 szkl. wody 4 jajka 2 szkl. mąki  1 łyżeczka proszku Ciasto jasne. 1 szkl. cukru 5 jajek 22,5 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 aromat cytrynowy Wykonanie. Murzynek. Cukier wymieszać z kakao, dodać tłuszcz, wodę

Kulinarny karnet Christophera
Czekoladowe ciasto z truskawkowym musem. 246

Chocolate cake with strawberry. Składniki. Ciasto. 3 jajka 100g cukru 150g czekolady deserowej 50g masła 50g mąki tortowej 50g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10g kakao Mus truskawkowy.. 500g truskawek 150g cukru 5 łyżeczek żelatyny Do nasączenia 0,5 szklanki ponczu truskawkowego. Polewa czekoladowa. 100g czekolady do gotowania 50g masła Wykonanie. Tortownicę ,20cm.obsypać wewnątrz kakao. Masło

Kulinarny karnet Christophera
Tiramisu rabarbarowe. 202

rabarbaru 150 g cukru 2 łyżka wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej Krem. 200 g marcepanu 50 ml śmietany kwaśnej 400 g serka homogenizowanego waniliowego 30 ml ajerkoniaku 1 łyżka kakao do posypania wierzchu Wykonanie. W płaskiej salaterce ułożyć biszkopty i nasączyć je nalewką wiśniową. Rabarbar drobno pokroić, zasypać połową cukru, wlać łyżkę wody i gotować 3 minuty, nie rozgotować . Dodać(...)Masę rabarbarową wyłożyć na biszkopty. Krem. Składniki kremu plus pozostały cukier zmiksować i wyłożyć na rabarbar. Tiramisu wstawić do lodówki na co najmniej 1 h. Przed podaniem posypać dobrym kakao. Marcepan doskonale pasuje do kremu i świetnie zastępuje migdałowe Amaretto

Kulinarny karnet Christophera
Mrożone ciasto czekoladowe z lodami wiśniowo-śmietankowymi. 177

Frozen chocolate cake with ice cream cherry. Składniki. 4 jajka 175 g cukru 100 g mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 500 g lodów wiśniowo-śmietankowych 50 g czekolady Wykonanie. Jajka utrzeć z cukrem na pulchną masę. Dodać mąkę przesianą z proszkiem i kakao, wymieszać dokładnie. Nałożyć do formy z kominkiem, 23cm.lekko natłuszczonej i piec

Kulinarny karnet Christophera
Kruszowiec z agrestem i pianką. 131

Cake with gooseberry. Składniki. 60 dag mąki 5 żółtek 3 łyżki cukru 1 kostka masła 3 łyżki smalcu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 łyżka spirytusu 7 białek 1 szklanka cukru 80 dag agrestu Wykonanie. Z mąki z proszkiem, tłuszczu, żółtek i 3 łyżek cukru posiekać kruszonkę. Podzielić na 3 części. Jedną część wysypać na dno dużej(...)natłuszczonej  tortownicy. Do drugiej dodać kakao i spirytus, wymieszać na kruszonkę i wysypać na jasną kruszonkę. Wyłożyć agrest. Białka ubić na pianę i pod koniec dosypać cukier. Ubijać do rozpuszczenia cukru. Pianą przykryć owoce . Pianę posypać resztą kruszonki. Piec w temp.180 stop.około 45 minut. Pozostawić jeszcze na 1/2 h w wyłączonym piecu

Kulinarny karnet Christophera
Biało - czarne z owocami. 252

white - black fruit. Kruche ,tarte z owocami. Składniki. 2 szklanki mąki 2 jajka 1/2 szkl. cukru 125g masła 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 łyżka śmietany 18% 5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki 30 dag truskawek 1 łyżka kisielu truskawkowego-proszek 3 białka  3/4 szkl. cukru Wykonanie. Zagnieść mąkę z proszkiem, jajkami(...)masłem  i cukrami. Podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao i śmietanę i zagnieść. Wszystko włożyć do zamrażalnika na 30minut. Jedną część wyłożyć na blaszkę. Posmarować dżemem z czarnej porzeczki. Następnie zetrzeć na tarce ciasto ciemne. Białka ubić z cukrem .Truskawki wymieszać z kisielem i dodać do piany. Owocową pianę wyłożyć na ciasto . Na pianę zetrzeć trzecią część

Kulinarny karnet Christophera
Kurtosze 458

mleka 10dag drożdży 2-3 łyżki cukru 20-30 g masła Posypki przed włożeniem ciasta do pieca Cukier kryształ cynamon Posypki które dodajemy po wyjęciu ciasta z pieca.  kakao  czekolada orzechy  itp. Wykonanie. Z mleka, drożdży i łyżki mąki robimy zaczyn. Dodajemy resztę mąki, cukier i stopione masło. Zagniatamy i odstawiamy na 1h ,aby podwoiło objętość . Teraz(...)kominki są już wolne i dymiące. Na pewno łatwiej będzie, jeżeli będziemy mieli sam wałek drewniany lub  metalowy bez foli aluminiowej. Teraz możemy obtoczyć  kurtosze  w kakao, migdałach, czekoladzie itp. Kurtosze jemy odwijając i odrywając delikatnie z kominka małe kawałki. Jeżeli potrzebujemy dużo słodkości ,to  kawałki  ciacha można maczać w czekoladzie, miodzie, likierze. Dla tych

Kulinarny karnet Christophera
Gruszki na okrągło 185

wina wytrawnego czerwonego 10 dag cukru 1 gwiazdka anyżu 1 laska wanilii 1 kawałek cynamonu 4 goździki Ciasto. 15 dag mąki pszennej 50 g cukru pudru 40 g kakao 15 dag masła zimnego 2 żółtka Masa czekoladowa. 10 dag czekolady gorzkiej 200 ml śmietany kremówki 1 jajko 1 łyżka rumu Wykonanie. W rondlu zagotować wino, cukier,  przyprawy i podgrzewać(...)orzechami na cieście francuskim. Składniki. 150 g ciasta francuskiego 2 gruszki 1 łyżeczka masła 1 łyżka cukru Masa czekoladowa. 70 g cukru 50 g czekolady gorzkiej 3 łyżki kakao 80 g orzechów laskowych 100 g masła 1 jajko Wykonanie. Umyte gruszki obrać ,pokroić w ósemki i wyciąć gniazda nasienne. Mikserem utrzeć  na masę  wszystkie składniki masy czekoladowej

Kulinarny karnet Christophera
Murzynek ? 187

dodać orzechy . Składniki: 250 g margaryny lub masła 1,5 szkl. cukru (w oryginalnym przepisie są 2 ale dla mnie to stanowczo za dużo)  4 czubate łyżki kakao 0,5 szklanki mleka   1 łyż. ekstraktu waniliowego lub migdałowego  1 łyż. proszku do pieczenia  2 szkl. mąki  4 duże jajka Opcjonalnie garść orzechów włoskich(...)migdałów które można dodać do ciasta  Przygotowanie: W dużym garku rozpuścić margarynę dodać cukier, mleko, kakao, ekstrakt waniliowy.  Doprowadzając do delikatnego wrzenia , ściągnąć z ognia, odlać pół szklanki na polewę . Odłożyć do ostygnięcia. Do zimniej masy dodać mąkę , proszek do pieczenia i mieszamy drewnianą łyżką . Masa będzie bardzo gęsta, dodajemy po jednym żółtku dalej ucierając. Biała ubijamy

Wypieki Uli
Czekoladowo - cytrynowa rolada z pistacjami 293

będzie wyglądała świetnie. Ciasta czekoladowe chyba każdy lubi więc dzisiaj najważniejsze są dodatki :) a dodatki są nieziemskie :D  Składniki: ciasto 8 jajek 100 g cukru pudru 30 g kakao 30 g mąki ziemniaczanej 70 g mąki pszennej szczypta soli nadzienie 350 g serka mascarpone 30 ml śmietany kremówki skórka z cytryny 2 łyżki koniaku 75 g marmolady cytrynowej(...)posmarują kremem cytrynowym, całość posyp krokantem pistacjowym  i zwiń. Roladę okręć folią aluminiową i pozostaw w lodówce przez 3h.  Gdy rolada stężeje, wyjmij ją z foli posyp kakaem i krokantem pistacjowym.  Czasami podczas przygotowania rolada może w jakimś miejscu popękać. Nie przejmuj się to jest niewielki problem, może delikatnie zepsuć wygląd ale smak nadal będzie idealny :) Smacznego

Niezły Młynek
Babka nutelle spotkała 168

orzechami laskowymi. Składniki na ciasto: 125 g masła lub margaryny 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 180g nutelli 5 jajek 200 g drobnego cukru 1 szkl. zmielonych orzechów 2 łyż. kakao 2 łyż, proszku do pieczenia Polewa: 100g czekolady gorzkiej 50g margaryny Przygotowanie: Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodawać cukier dalej ucierając. Następnie dodać nutellę i ponownie utrzeć(...)Biała oddzielić od żółtek. Żółtka wbijać po kolei do masy wciąż ucierając. Dodać przesianą mąkę, kakao, orzechy , mleko i proszek do pieczenia.  Białka ubić na sztywną pianę , Delikatnie wymieszać z masą, Piec w temperaturze 170 stopni przez 20 min po 20 min w 180 stopni przez następne 30 min. Polewa: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej , dodać masło i wymieszać

Wypieki Uli
Dyniowo-czekoladowe ciastko z kubka / Pumpkin chocolate mug cake 248

Polecam z dodatkiem bitej śmietany Scroll down for recipe in English Dyniowo-czekoladowe ciastko z kubka (1 ciastko) Składniki: 2 łyżki mąki 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 łyżka cukru 1 łyżka brązowego cukru 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka mleka 1/8 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie) 2 łyżki puree z dyni(...)bita śmietana do podania (opcjonalnie) Przygotowanie: W kubku wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier, cukier brązowy i przyprawę do piernika. Wymieszaj i odstaw. W małej miseczce, najlepiej trzepaczką wymieszaj dokładnie olej, mleko, ekstrakt z wanilii i puree z dyni. Dodaj mieszankę dyniową do suchych składników w kubku i dokładnie wymieszaj do otrzymania jednolitej masy. Podgrzewaj w mikrofalówce na najwyższej

karmelowy
Babeczki daktylowe z karmelową polewą (bez glutenu, mleka) 191

wrząca woda 1 szklanka proszek do pieczenia bezglutenowy 3 łyżeczki margaryna bezmleczna lub masło mąka bezglutenowa mix uniwersalny 100 g 2 szklanki brązowy cukier 100 g jajka cynamon mielony kakao (lub karob mielony) esencja waniliowa 2 szt kurzych lub 7 przepiórczych 1 łyżeczka 1 łyżeczka pół łyżeczki Przygotowanie: Ciasto: Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Daktyle pokroić na kawałki, zalać(...)odstawić na co najmniej 10 minut, roznieść widelcem. Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka - wbijając po jednym i dokładnie mieszając. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem, wymieszać.  Przełożyć masę do foremek. Piec około 30 minut, sprawdzić patyczkiem czy nie są surowe w środku. Polewa karmelowa: mleko sojowe, ryżowe lub inne 1/2 szklanki ciemny

głodny alergik
Budyń czekoladowy z kolorowym ryżem, migdałami i ziarnami (bez glutenu, mleka i jajek) 196

zatopienie tego w budyniu ;)  Składniki: ryż biały 1 łyżka ryż brązowy 1 łyżka ryż czerwony 1 łyżka ryż dziki 1 łyżka mleko sojowe, ryżowe lub inne 2 szklanki kakao lub karob 1 łyżeczka skrobia kukurydziana lub budyń bezglutenowy 2 łyżki syrop z agawy, miód lub cukier do smaku pestki z dyni 1 łyżka pestki słonecznika  1 łyżka płatki(...)migdałowe esencja waniliowa 1 łyżka 1 łyżeczka Przygotowanie: Ryż zalać wrzątkiem i ugotować na miękko, ewentualny nadmiar wody odcedzić. Skrobię lub budyń i kakao rozmieszać z 1/4 szklanki mleka, resztę mleka zagotować. Wlać skrobię, mieszając zagotować do zgęstnienia. Dodać ryż, pestki i dosłodzić do smaku

głodny alergik