ROLADA ŚMIETANOWO - GALARETKOWA Składniki SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY; ************************************************** 5 JAJEK 1 SZKL. CUKRU 2 ŁYŻKI KAKAO 2 ŁYŻKI OLEJU 1 ŁYŻECZKA PROSZKU 1 SZKL. MĄKI MASA ŚMIETANOWA; ****************************** 0,5 L KREMÓWKI 30 % 3 ŁYŻKI CUKRU 1 CUKIER WANILIOWY 1 GALARETKA NIEBIESKA 1 GALARETKA ŻÓŁTA 1 GALARETKA POMARAŃCZOWA Sposób przygotowania 1. Białka oddzielić od żółtek, 2. Białka ubić z cukrem(...)dodać żółtka , olej , delikatnie wymieszać , dodać mąkę z proszkiem , kakao i jeszcze raz wymieszać . 3. Dużą blaszkę taką z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia , przelać ciasto . 4. Piec w temp 180 st. około 25 minut do suchego patyczka 5. Ściereczkę kuchenną namoczyć , przełożyć jeszcze ciepły biszkopt i zrolować ze ściereczką , ściereczkę ściągamy aż biszkopt przestygnie. 6. Galaretkę niebieską i żółtą
Sama słodycz i szczypta chiliłyżki wiórek kokosowych 2 łyżeczki proszku 3/4 szkl. mleka 3 jajka 1/2 szkl. cukru polewa; 1 kostka margaryny 1 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 1/2 szkl mleka 3 łyżki kakao dodatkowo; 400 g wiórek lub orzechów , migdałów Sposób przygotowania Sposób przygotowania 1. Miękką margarynę utrzeć z cukrami , dodać jajka, mleko , wymieszać . Dodać mąkę i proszek , chwilkę ubić mikserem. 2. Blaszkę(...)pieczenia . Wlać ciasto. 3. Piec w temp.190 st. około 30 minut. 4. Po upieczeniu wystudzić i pokroić w kwadraty. 5. MASA; Margarynę rozpuścić z cukrem , dodać mleko , cukier waniliowy, kakao. Gotować na małym ogniu około 10 minut. Masę ostudzić . 6. Kwadraty ciasta zamaczać w masie i obtaczać w kokosie i orzechach. 7. Kokosanki odstawić na godzinę do zastygnięcia
Sama słodycz i szczypta chiliCiasteczka oreo Składniki 210 gr mąki 125 gr masła 80 gr cukru pudru 6 dag kakao 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku 2 jajka 2 białe czekolady 1 cukier waniliowy 2 łyżki śmietany kremówki Sposób przygotowania 1. Mąkę przesiać z proszkiem , dodać cukier waniliowy , cukier puder, kakao,masło i jajka, zagnieść ciasto , zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę
Sama słodycz i szczypta chiliIzaura To pyszne ciasto kakaowe ze serem składniki ; 1 kostka margaryny Kasi 1,5 szkl cukru 1 cukier wanilinowy Dr Oetkera 3 łyżki kakao 2 szkl mąki tortowej 5 jajek 3 łyżki wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dr Oetkera 0,5 kg sera mielonego półtłustego 4 jajka 1/2 szkl cukru 1 cukier wanilinowy Dr Oetkera Wykonanie ; Do garnka wlać(...)wodę , dodać margarynę , cukier , cukier wanilinowy i kakao , wszystko rozpuścić i gotować około 5 minut. Ser utrzeć z żółtkami i cukrem wanilinowym , dodać ubite białka z 4 jajek. Do zimnej polewy dodać żółtka i wymieszać , dodać mąkę z proszkiem i jeszcze raz wymieszać . Na końcu dodać białka z 5 jajek i wymieszać łyżką. Blaszkę o wym 30/ 30 wyłożyć papierem
Sama słodycz i szczypta chilizapraszam na pyszny sernik z murzynkiem . Połączenie sera z ciastem kakaowy to rozkosz dla podniebienia :) Składniki na ciasto kakaowe; 4 jajka 1 szkl mąki tortowej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 kostki miękkiej margaryny Kasi 1/2 szkl cukru. 1 cukier wanilinowy Dr Oetkera Wykonanie ciasta : Margarynę utrzeć na puch z cukrem i cukrem wanilinowym , dodać(...)żółtka i wymieszać. Mąkę z proszkiem i kakao , dodawać stopniowo i mieszać mikserem . Białka ubić ze szczyptą soli , dodawać stopniowo do ciasta i mieszać łyżką. Blaszkę o wymiarach 30/ 30 wyłożyć papierem do pieczenia . Przelać ciasto . Piec w temp. 180 st do suchego patyczka około 25 minut. Składniki na sernik : 800 g sera białego półtłustego mielonego
Sama słodycz i szczypta chiliMurzynkowa rozkosz to połączenie pysznych murzynków z masą śmietanowo galaretkową składniki : 1,5 szkl mąki 1 szkl cukru 1 łyżeczka proszku 2 łyżeczki kakao 5 jajek 1 łyżka oleju 1 łyżka wody 1 cukier waniliowy Masa ; 0,5 l śmietany kremówki 30 % 2 galaretki malinowe 3 łyżeczki żelatyny 3 galaretki czerwone 16 murzynków Blaszka 30/30 Wykonanie; Jajka ubić(...)cukrem na gęsty kogel mogel, dodać kakao , olej , cukier waniliowy i mąkę z proszkiem. Wszystko wymieszać . Piec w temp 180 st do suchego patyczka. Masa ; 2 galaretki i żelatynę rozpuścić w 0,5 l przegotowanej wody , odstawić do lekkiego stężenia. Śmietanę ubić , dodać galaretki malinowe i wymieszać . 3 galaretki rozpuścić w 1 l przegotowanej wody. Warstwy ciasta; 1. Ciasto ( górę
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki: - kostka masła, - 3/4 szklanki cukru pudru, - 2 budynie waniliowe, - odrobina likieru Amaretto, - odrobina likieru wiśniowego, - 5-6 łyżek mleka w proszku pełnego, - śmietana 30% / odrobina mleka - 4 łyżki kakao - Wykonanie masy czekoladowej i masy amaretto - Kostkę masła ucieramy do białości z cukrem pudrem. Dzielimy na dwie części - jedna idzie do masy czekoladowej, druga do masy amaretto. - Masa czekoladowa(...)połowy utartego masła dodajemy łyżkami serek mascarpone. Cały czas miksujemy. Podgrzewamy śmietanę 30% (choć i odrobina mleka może być w zamian) i roztapiamy w niej tabliczkę czekolady mlecznej, dodajemy kakao. Dolewamy roztopioną, przestudzoną czekoladę do serowo-maślanej masy. Miksujemy z odrobiną likieru wiśniowego. - Masa amaretto na budyniach - Gotujemy 2 torebki budyniu (te na 500 ml) w 3/4 szklanki mleka
Wypisz Wymalujjajka 80 g mąki pół szklanki cukru (lub mniej) szczypta soli łyżka soku z cytryny (mozna pominać) łyżka soku z pomarańczy (można pominąć) łyżka kakao ( jeśli ciastka mają być brązowe) Białka jaj oddzielam od żółtek. Nastawiam mikser z białkami i solą na wolne obroty do uzyskania sztywnej piany. W tym czasie blenderem ucieram żółtka(...)cukrem, dodaję sok z cytrusów a następnie przez sitko dodaję po trochu mąki i kakao wciąż mieszając. Łączę obydwie masy dość szybko. Ciasto przekładam do silikonowej formy delikatnie nasmarowanej tłuszczem. Mniej więcej jedna duża łyżka na ciastko. Foremki wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 - 20 minut. Wkładam naraz dwie foremki, wyciągam ciastka i czynność powtarzam
prawdziwe jedzeniepyszny, z umiarkowaną ilością słodkości, idealny do kawy. Składniki na ciasto, tortownica o średnicy 28 cm: 2 szklanki niebieskiego maku 1 i 1/2 szklanka cukru kryształu 2 łyżki kakao 2 łyżki mielonej kawy 4 łyżki maki pszennej 10 jaj 2 łyżeczka proszku do pieczenia 1. Mak sparzyć, odcedzić i zmielić. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, zmiksować(...)Dodać mak, mąkę, kakao i kawę rozpuszczalną oraz proszek do pieczenia. 2. Przygotować tortownicę, piekarnik rozgrzać do 180 C i ciasto piec ok 30-40 minut. Najlepiej upiec dwa osobne ciasta, po wystudzeniu każde z nich przecinamy na połowę, tak aby powstały 4 krążki ciasta. Masa czekoladowa: 75 dag masła 4 jaja 8 łyżek cukru kryształu 15 dag czekolady
Apetyczna babeczkazależy od piekarnika, ale po 10 minutach już musisz do nich patrzeć, bo moment i możesz je za bardzo wysuszyć i będą twarde. Przygotuj polewę z masła, cukru i kakao i wody. Jedną trzecią margaryny włóż do garnuszka, razem z 3 łyżkami cukru , łyżką kopiastą kakao i jedną łyżką wody. Mieszając rozpuść składniki . Gorącą polewą zrób paski na ciasteczkach. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchninatomiast uwielbia serniki :) Przepis znalazłam na stronie Domowe Wypieki. Zapraszam do pieczenia! Składniki na masę piernikową: 180 g płynnego miodu 100 g cukru 80 g masła 2 łyżki kakao 2 jajka 250 g mąki pszennej 25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g migdałów w płatkach 2 łyżeczki przyprawy korzennej Składniki na masę serową(...)białej lub gorzkiej czekolady 25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI FOREMKA: 22 CM Z KOMINEM 1. Do rondelka wkładamy miód, masło, cukier i kakao. Podgrzewamy stopniowo i mieszamy do całkowitego połączenia składników. Odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy jajka i dokładnie mieszamy. 2. W misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną. Łączymy z masą miodową
My Culinary Artzaprezentować jak i przetransportować ten tort, dzięki okrągłej desce ze szklanym kloszem - Dziękuję :) BISZKOPT: 6 jajek 150 g cukru drobnego do wypieków 115 g mąki pszennej 25 g kakao 40 g masła roztopionego BISZKOPT: Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej, choć ja w przypadku tego ciasta osobiście nie trzymam się tej zasady :) Białka ubijamy na sztywno, dodajemy połowę cukru(...)przestanie być wyczuwalny pomiędzy palcami. Żółtka miksujemy z drygą połową cukru. Do białek dodajemy żółtka i mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i kakao i mieszamy szpatułką do połączenia się składników, a na koniec wlewamy roztopione i wystudzone masło i ponownie mieszamy. Masę wykładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia
Blondynka Gotujeczubatych łyżek cukru brązowego - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1/2 łyżeczki kardamonu - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżki oleju rzepakowego - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 cukier waniliowy - 1 łyżka kakao do dekoracji ciasta + orzechy bądź migdały Wykonanie: Do miski wbij żółtka, dodaj brązowy cukier, cukier waniliowy i przyprawy. Zmiksuj blenderem na gładką masę, dodaj olej i białka. Miksuj blenderem przez(...)gładką masę Masę wylej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Sernik pieczemy przez 50 -60 minut w nagrzanym piecu. Studzimy przez 15- 20 minut i możemy posypać wierzch kakao (przez sitko koniecznie). Kto ma ochotę na chwilę słodkości? ;-) Uwielbiam wypieki! Buuuziaki!!!! Przepis zgłaszam do konkursu, w którym do wygrania są książki, więcej na http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki Smacznego
SMYKWKUCHNIłyżeczki cukru waniliowego 4 jajka 500g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany budyń malinowy bez cukru (lub inny czerwony) 1 łyżka kakao dżem z czarnej porzeczki lub powidła śliwkowe Wykonanie: Żółtka oddzielić od białek. Z margaryny, 2 żółtek, ½ szklanki cukru, cukru waniliowego, mąki, proszku do pieczenia i śmietany zagnieść kruche ciasto. Podzielić(...)części. Do jednej części dodać kakao i jeszcze raz zagnieść ciasto. Ciasto kakaowe i jedno ciasto białe owinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika. Pozostałe ciasto wyłożyć do formy prostokątnej (o wymiarach około 35cm x 24cm) wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej mąką. Na cieście rozsmarować dżem lub powidła. Na dżem wyłożyć owoc. Ciasto kakaowe zetrzeć na wyłożone owoce
Walijskie Pichceniepamiętałam proporcji i skorzystałam z podpowiedzi z bloga TUTAJ Składniki: 120g margaryny 210g mąki 60g cukru (lub cukru pudru) 1 żółtko łyżeczka proszku do pieczenia łyżka mleka łyżka kakao Wykonanie: Z mąki, margaryny, cukru, żółtka i mleka wyrabiamy ciasto. Dzielimy na dwie w miarę równe części, gdy ciasto nie będzie jeszcze mocno twarde. Do jednej z nich dodajemy kakao
Walijskie Pichcenie