kakao - 6140 przepisów (strona:195/410)

Trufle 126

kucharki, która była na weselu u mojej cioci, cudowna kobieta jeśli chodzi o jej przepisy ! ;)   Składniki: 1 margaryna 4 paczki herbatników 1 szkl cukru pudru 3 łyżki kakao zapach, najlepiej rumowy lub migdałowy Dodatkowo: wiorki kokosowe, posiekane orzechy włoskie lub pokruszone herbatniki Przygotowanie: Margarynę, szklankę cukru pudru, kakao, zapach wrzucamy do jednej miski i ucieramy mikserem na puszystą masę

charlotte gotuje
Tort z bitą śmietaną i brzoskwiniami 275

pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na ciemny biszkopt : 3 jajka 3/4 szkl cukru 3/4 mąki pszennej 1/3 mąki ziemniaczanej 2 duże łyżki gorzkiego kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Do nasączenia : ok 3/4 szkl herbaty syrop z brzoskwiń (z puszki) Pozostałe składniki : dżem brzoskwiniowy (użyłam łowicza) dżem porzeczkowy  2 galaretki brzoskwiniowe duża puszka(...)biszkopt na pół (u mnie akurat wyszedł biszkopt trochę za wysoki i musiałam podzielić go na 3 części, jedną odłożyłam). Ciemny biszkopt : Przygotowujemy tak samo jak jasny, tylko dodajemy kakao i skracamy czas pieczenia do ok. 20 min. Po upieczeniu odkrajamy cienką, górną część biszkoptu i kruszymy - to będzie nasza posypka na boki ciasta. Zaparzamy herbatę i studzimy. Brzoskwinie wyciągamy

charlotte gotuje
Babka tulipan na białkach 202

ciacho :)  Przepis ze strony smaker.pl. Składniki: 7 białek 1 szkl cukru 1,5 szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szkl oleju 1 kisiel truskawkowy 2 łyżki kakao 1/3 szkl maku 4 łyżki wody Przygotowanie: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Mąkę z proszkiem przesiewamy i dodajemy stopniowo do białek(...)dokładnie mieszamy. Dodajemy olej oraz wodę, mieszamy. Ciasto dzielimy na 4 części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej mak, do trzeciej kisiel (opcjonalnie możemy dodać też czerwony barwnik, wtedy uzyskamy żywszy kolor), a ostatnią część zostawiamy białą. Foremkę natłuszczamy, obsypujemy mąką i wykładamy kolejno części ciasta : jasne    ->     kakaowe    ->       różowe

charlotte gotuje
Dwukolorowa chałka z kruszonką 164

wyszła pyszna ! :)  Składniki na ciasto : 300 ml ciepłego mleka 60 g masła 1/2 łyżeczki soli pół kostki drożdży 100 g cukru 2 jajka 560 g mąki 1 łyżka kakao Kruszonka: 1/4 szkl cukru 1/4 szkl mąki 3-4 łyżki zimnego masła dodatkowo : dżem, u mnie był to brzoskwiniowy, ale oczywiście może być Wasz ulubiony  Przygotowanie: Do ciepłego mleka(...)mleko wymieszane z resztą składników. Wyrabiamy ciasto do czasu aż będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodziło od ręki. Następnie dzielimy je na pół i do jednej części dodajemy łyżkę kakao - zagniatamy ciasto do czasu, aż ładnie połączy nam się z nim połączy. Odstawiamy obie części do wyrośnięcia na ok. 1,5 godz. Gdy ciasto nam już wyrośnie, wyciągamy

charlotte gotuje
Ciasteczka z orzechami 269

profesjonalnym i miłym podejściem do klienta.  Składniki: 200 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 100 g mąki żytniej typ 720 Młyn Kopytowa 250 g masła 20 g kakao 125 g drobnego cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia  1 łyżeczka esencji waniliowej orzechy pecan Piątnica orzechy macadamia Piątnica Przygotowanie: Masło z cukrem utrzeć mikserem. Dodać mąki, kakao

Ala piecze i gotuje
Pyszne Ciasto Imbirowo Czekoladowe 356

jest zdecydowanie zasługą wina korzennego. Imbir jest bardzo lekko wyczuwalny natomiast dodatek pomarańczowej konfitury podkreśla smak i charakter ciasta. Składniki: 250 g masła 350 g ciemnej czekolady (min. 50% kakao) 4 łyżki wina korzennego 140 g cukru kryształu 100 g cukru brązowego (muscovado lub demerara) 5 jaj 75 g zmielonych migdałów 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 czubata łyżka konfitury pomarańczowej(...)możecie mieć wrażenie, że ciasto po wyjęciu jest lekko niedopieczone. Jednak nic mylnego. Ostawiacie do ostygnięcia i ciasto nabiera odpowiedniej konsystencji. Polewa czekoladowa: 140 g ciemnej czekolady (min. 50% kakao) 150 ml śmietany kremówki 48% 25 g masła 3 łyżki wina korzennego Czekoladę, śmietanę, masło i wino umieszczamy w misce. Miskę wkładamy do garnka z wrzącą wodą. Mieszając doprowadzamy

Made By Mom And Son
Podwójnie czekoladowe babeczki z borówkami 209

pasują do czekolady i mają dużo witaminy C - w sam raz na zimowy podwieczorek. Składniki: 1 szklanka mąki 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 0,5 kostki margaryny 2 jajka 3 łyżki mleka (lub wody) świeże lub mrożone borówki 1 tabliczka mlecznej czekolady składniki na krem z twarożka: ( zobacz link tutaj ) Margarynę topimy(...)małym ogniu z połową ilości cukru, mlekiem i kakao, wszystkie składniki muszą się dokładnie połączyć, ale nie można ich zagotować. Odstawiamy masę do wystudzenia. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z resztą cukru i dodajemy do przestudzonej masy ciągle mieszając. Następnie dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°. Metalową formę do muffinek wykładamy

Ciastkozercy
Murzynek 363

owocową. Dla tych, którym dodatkowe kalorie nie straszne wierzch polewamy grubą warstwą rozpuszczonej czekolady. Składniki: 4 jajka 2,5 szklanka mąki 1 szklanka cukru 3 łyżeczki proszku 2 łyżki kakao 1 kostka margaryny 5 łyżek mleka (może też być woda) + wiśnie ze słoika, tabliczka czekolady Margarynę topimy z połową ilości cukru, mlekiem i kakao na małym ogniu. Całość nie może

Ciastkozercy
Ciasteczka pomarańczowe 138

szklanki mąki 2 jajka 0,5 szklanki cukru 0,5 kostki masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka śmietany 1 łyżeczka skórki pomarańczowej   1 łyżka kakao   Masło wyciągamy z lodówki, kroimy na mniejsze kawałki i odstawiamy, żeby zmiękło. Mieszamy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy miękkie masło, jajka, śmietanę, skórkę pomarańczową i dokładnie zagniatamy. Dzielimy ciasto(...)dwie części. Do jednej dodajemy kakao i zagniatamy aż do uzyskania jednolitego koloru. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Na stolnicy wałkujemy ciasto na grubość kilku centymentrów i wycinamy ciasteczka. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy około 10 min, aż ciasteczka będą rumiane. Przestudzone ciasteczka pomarańczowe możemy zamknąć w słoiku lub puszce. Smacznego!   ciastkożercy

Ciastkozercy
Babeczkowa Bombonierka 118

kostce czekolady.   Składniki na babeczki waniliowe   Składniki na krem:   1 kostka masła 1 budyń waniliowy 3 łyżki cukru 1,5 szklanki mleka   2 łyżki gorzkiego kakao 2 łyżki masła orzechowego   Babeczki przygotowujemy według przepisu. Masło wyciągamy wcześniej z lodówki i kroimy na kawałki. W połowie szklanki mleka rozpuszczamy budyń i cukier. Resztę mleka gotujemy, wlewamy(...)teraz łyżkę cukru pudru. Dodajemy po łyżce zimny budyń i miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy. Krem dzielimy na trzy części. Jedną zostawiamy bez dodatków – waniliową. Do drugiej dodajemy kakao, do trzeciej masło orzechowe i miksujemy. Gotowy krem przekładamy do szprycy lub worków cukierniczych. Ja do każdego kremu wybrałam inny dziubek – tylkę, żeby było bardziej bombonierkowo ;) ale równie dobrze można

Ciastkozercy
Babeczki miodowe 179

jednak zaręczyć, że miodowe babeczki uzupełnione pasującym kremem smakują równie dobrze :) Składniki: 70 g masła 100 g cukru 100 g miodu 2 jajka 1,5 szklanki mąki 1 łyżka kakao 1 płaska łyżeczka sody 2 łyżeczki przyprawy do piernika 0,5 szklanki mleka Składniki na krem: 1 opakowanie budyniu waniliowego 400 ml mleka (około 1,5 szklanki) 4 łyżki miodu(...)kostki masła Oddzielamy białka od żółtek. W misce ucieramy miękkie masło z cukrem, miodem i żółtkami. Dodajemy mleko i mieszamy. Dodajemy mąkę, kakao, sodę i przyprawę do piernika, mieszamy. Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do formy wyłożonej papilotkami lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy około 25 min. w piekarniku

Ciastkozercy
Babeczka w trzech smakach 130

babeczki czekoladowe ozdobione trójkolorowymi różyczkami z kremu zamieniają się w naprawdę uroczy i eleganci deser. Składniki na proste babeczki czekoladowe + czekoladowe draże (lub czekolada) Składniki na krem budyniowy + gorzkie kakao, kilka truskawek Przed zrobieniem babeczek warto przygotować sobie budyń na krem i odstawić do przestudzenia. Babeczki robimy według przepisu . Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Wypełniamy foremki kolorowym ciastem(...)kostce czekolady lub czekoladowe draże. Pieczemy 20-25 minut. Krem robimy według przepisu . Dzielimy na 3 części - małą, średnią i dużą. Do największej części dodajemy trzy duże łyżki kakao i dokładnie mieszamy, do najmniejszej dwie rozgniecione truskawki (krem nie może być zbyt rzadki, bo nie będzie trzymał się na babeczkach). Gotowy krem przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego zaczynając

Ciastkozercy
Brownie z malinami 170

tego ciasta, po zjedzeniu mogę zapewnić: jest warte każdej pochłoniętej kalorii :) Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła 3 jajka 150 g cukru 50 g mąki 2 łyżki kakao orzechy włoskie + krem czekoladowy (u mnie Lindt), maliny do dekoracji Do miski przekładamy połamaną na kawałki czekoladę, masło i kakao. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tzn. kładziemy miskę na garnek

Ciastkozercy
Biszkopt z kremem kawowym i bananami 6708

masa stężała. składniki: biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao krem kawowy 500 ml śmietanki 30 % 2 płaskie łyżki żelatyny 1/3 szklanki mleka 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej 2-3 łyżki cukru pudru oraz  3 duże banany 300 ml śmietanki(...)gorzkiej czekolady śmietan fix Przygotować ciasto na biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąki wymieszane z proszkiem i kakao. Dokładnie wymieszać a na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać mikserem. Ciasto wylać na dużą blachę (25x35) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Monia miesza i gotuje