przecież akceptować siebie i cieszyć się z życia. Składniki (na dużą blachę): czekoladowe ciasto: 0,5 szkl. mleka 1,5 szkl. cukru 4 jajka 2 łyżki kakao tabliczka gorzkiej czekolady 2 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia sernik: 750 g twaroga sernikowego trzykrotnie mielonego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki śmietany 150 g cukru(...)pudru 1 cukier waniliowy puszka masy krówkowej 200 g orzechów włoskich Wykonanie: ciasto czekoladowe: Margarynę z mlekiem rozpuszczamy z cukrem na średnim ogniu. Dodajemy żółtka, kakao oraz roztopioną tabliczkę czekolady (roztapiamy w kąpieli wodnej) i wszystko razem mieszamy. Gotową masę zostawiamy do ostygnięcia. W następnej kolejności ubijamy białka na sztywno i delikatnie dodajemy je do zimnej masy. Gdy jest gotowa
ciastkarnia na kruchym spodziemąki pełnoziarniste, polecam:) Składniki na 20 ciastek 500 ml mleka 25 dag cukru brzozowego 1 łyżeczka soli 5 dag drożdży lub małe opakowanie drożdży suchych 1 jajko kakao 0,5 kg mąki orkiszowej 20 dag masła ( ja dodałam klarowanego, polecam też tłuszcz kokosowy) Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w mleku i lekko go podgrzewamy wraz z masłem. Dodajemy następnie cukier(...)ciasto do uzyskania jednolitej kuli, która nie będzie się przyklejać do ścian naczynia. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części. Obie rozwałkowujemy na stolnicy. Na jedną wysypujemy przez sitko gorzkie kakao i przykrywamy druga częścią ciasta. Zwijamy go w roladę i kroimy na plastry. Ciastka kładziemy na przygotowanej do pieczenia blaszcze i zostawiamy je na około 15 minut żeby trochę
ciastkarnia na kruchym spodziejest ale na prawdę warto, niebo w gębie:) Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm: 5 jajek 3/4szklanki mąki 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia dwie łyżki kakao masa: 500 ml śmietany 30% 50 ml wiśniówki litr wiśni z alkoholu np. z nalewki (można też kupić w sklepie specjalne do dekoracji i do ciast) 3 łyżeczki żelatyny(...)łyżki cukru pudru Do dekoracji: wiórki czekoladowe wiśnie do dekoracji Wykonanie: Oddzielamy białka od żółtek. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Przygotowujemy tortownicę, wykładamy ją papierem do pieczenia i włączamy piekarnik na 180 stopni. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier i gdy wszystko dobrze się wymiesza dodajemy żółtka. Do gotowej masy delikatnie
ciastkarnia na kruchym spodziezrobienia, łatwe do zrobienia i smaczne:) Składniki na 30 ciasteczek: 250 g herbatników 5 dag orzechów 5 dag rodzynek 150 g masła 2 łyżki mleka 2 łyżki kakao 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki wódki wiórki kokosowe do obtoczenia Wykonanie: Herbatniki należy rozkruszyć jak najdrobniej oraz posiekać orzechy. Masło roztapiamy w rondelku na piecu i dodajemy do niego mleko(...)cukier i kakao. Następne pokruszone herbatniki mieszamy z orzechami i wsypujemy je do rondelka. Gdy wszystkie składniki wymieszamy zostawiamy rondelek do stygnięcia na około 20 minut. Gdy masa będzie zimna formujemy z niej ciasteczka i obtaczamy kokosem. Gotowe władamy do lodówki , najlepiej żeby spędziły w niej całą noc:) smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieśrednicy 25 cm 5 jajek szklanka wody mineralnej gazowanej szklanka cukru trzy szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka oleju słonecznikowego aromat rumowy 2 łyżki kakao 2 łyżki mąki pszennej Wykonanie: Jajka ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy wodę i olej. Wszystko razem miksujemy mikserem. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Gdy wszystko razem wymieszamy(...)jednolitą masę przelewamy ją równo do dwóch misek. Do jednej dodajemy kakao a do drugiej dwie łyżki mąki, i mieszamy dokładnie obie masy. Do gotowej tortownicy dajemy na zmianę po łyżce ciemnego i jasnego ciasta. Gotowego przekładańca pieczemy 45 minut w 70 stopniach. Gotowy należy ostudzić i można podawać do stołu, smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziesmaczne żeby sobie go odmówić. Składniki: 50 g drożdży 2 szklanki mleka 600 g mąki 3 jajka 2 łyżki oleju 1/2 szklanki cukru szczypta soli 2 łyżki kakao Wykonanie: drożdże rozpuszczamy w letnim leku i wylewamy je do misy. Dodajemy cukier , żółtka, olej i sól. Wszystko razem mieszamy. Na koniec wsypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto aż do momentu(...)godziny. Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnice rozwałkowujemy na prostokąt (wielkość zależy od tego jak bardzo dobrze było wyrośnięte ciasto) i posypujemy go przesianym przez sitko kakaem. prostokąt zwijamy zaczynając od dłuższego boku. Gotową roladę przecinamy w wzdłuż. Dwa pasy przeplatamy ze sobą tworząc wieniec taki jak na zdjęciu. Ciasto smarujemy białkiem i wkładamy na brytfankę. Pieczemy
ciastkarnia na kruchym spodzieSkładniki: 250 g masła 200 g cukru 4 jajka 350 g mąki 80 ml mleka 3 łyżki kawy 2 łyżki kakao łyżeczka proszku do pieczenia aromat waniliowy Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na puch i dodajemy po jednym jajku. Następnie dodajemy mleko a na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszane ciasto przelewamy równo do trzech misek. Do jednej(...)damy kilka kropel olejku do drugiej kakao a do trzeciej kawę. Następnie do przygotowanej wcześniej wąskiej formy przelewamy najpierw ciasto kakaowe potem kawowe a na koniec waniliowe. Babkę pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Gotową możemy posypać cukrem pudrem lub lukrem. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziemąki ziemniaczanej 50 g cukru 150 g masła 2 żółtka masa pomarańczowa: 3 pomarańcze 14 łyżek cukru polewa: 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 1 łyżka kakao Wykonanie: Mąkę przesiewamy przez sitko i wysypujmy na stolnicę. Dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Nie jest to typowe ciasto kruche więc należy być cierpliwym przy jego zagniataniu ( jest bardzo(...)wypływem ciepła rozpuści się i zgęstnieje. W tedy dodajemy usmażoną skórkę, mieszamy dokładnie i gotową masę przelewamy na ciasto. Polewa: masło rozpuszczamy i dodajemy cukier i kakao. Mieszamy dokładnie polewę aby się nie przypaliła. Gotową jednolitą masę przelewamy na ciasto. Posypujemy migdałami. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziewersji z karmelem. Proste i smaczne, polecam zwłaszcza dla tych którzy nie czują się dobrze w pieczeniu - Ciasto które zawsze wychodzi. Składniki 200 g czekolady ciemnej 40 g kakao 200 g cukru 4 jajka 160 g mąki 150 g masła kilka łyżek masy karmelowej Wykonanie: Do garna kruszymy czekoladę i masło i rozpuszczamy je. Dodajemy cukier, kakao
ciastkarnia na kruchym spodziebardzo smaczne; mocno czekoladowe i miękkie. Polecam je wszystkim smakoszom czekolady. Składniki na 20 ciasteczek: 90 g gorzkiej czekolady 25 g masła jajko 3/4 szklanki mąki łyżka kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli cukier puder do obtoczenia ciastek Wykonanie: Czekoladę razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i gdy będzie gotowa to odstawiamy ją z pieca. dodajemy(...)jajko i cukier, mieszamy aż składniki się połączą. Pozostawiamy masę do ostygnięcia. Następnie wsypujemy do niej mąkę z proszkiem, sól i kakao. Wszystko razem mieszkamy i wkładamy do lodówki na całą noc. Jest to ważne aby masa była zbita. Na drugi dzień z zimnej masy kształtujemy kulki i obtaczamy je cukrze pudrze. Następnie kulki układamy na blaszce
ciastkarnia na kruchym spodziewszystkich czekoholików. Dodatek kremu kokosowego idealnie komponuje się z czekoladą. Babeczki na pewno przypadną do gustu miłośnikom batoników Bounty. Mocno czekoladowe Cupcakes z kremem kokosowym Składniki: 1/4 szklanki kakao 100 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej 1 łyżka ekstraktu z wanilii 3/4 szklanki mąki 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczka sody szczypta soli 2 łyżki oleju ½ szklanki(...)słodyczy, możecie dodać mniej lub więcej cukru Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę do muffinek wykładamy papilotkami. W misce mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, sól i cukier. Czekoladę gorzką roztapiamy w kąpieli wodnej. W drugiej misce mieszamy składniki mokre: maślankę, olej, przestudzoną czekoladę, ekstrakt waniliowy i jajko. Składniki mokre z suchymi łączymy
Mania Gotowaniastołu:) Biszkopt: 6 jajek , 6 czubatych łyżek mąki tortowej, 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, szklanka cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2-3 łyżki kakao. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać kolejno żółtka. Dodać przesiane mąki z proszkiem i kakao. Ciasto przelać do natłuszczonej formy o wym. 23x33cm. Piec około
Z miłości do słodkościSkładniki (dla dwóch osób): 100 g ryżu jaśminowego 200 ml mleka kokosowego 300 ml mleka krowiego 1 łyżka cukru trzcinowego 1 laska wanilii 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kakao migdały 1. Mleko kokosowe wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i wlewamy mleko krowie. Gdy będzie ciepłe, wsypujemy ryż, dodajemy cynamon, cukier i pestki z laski wanilii(...)minimum i co jakiś czas mieszając, gotujemy pod przykryciem ok. 30 minut (do momentu gdy ryż wchłonie większość mleka). Zostawiamy do ostygnięcia. 2. Ryż przekładamy do miseczek, dekorujemy kakao i płatkami migdałowymi. Podajemy np. z bananami, mango, brzoskwiniami itd. Smacznego
Tajskie smakinakładaniem warstw należy odczekać 2h) Ilość porcji: duża blacha Składniki: 1200g serka waniliowego homogenizowanego 400g serka półtłustego 12 łyżeczek żelatyny ( około półtora opakowania ) 8 łyżek cukru pudru 4 łyżki kakao 2x 1/3 szklanki wrzątku 2 galaretki Puszka brzoskwiń 6 małych paczek herbatników (ok 90g wychodzi) Herbatnikami wykładamy dno tortownicy. Następnie do miski wkładamy 200g serka półtłustego, 600g serka waniliowego(...)łyżki kakao i 5 łyżek cukru pudru. Jeśli ktoś woli bardziej słodkie to oczywiście ilość cukru można zwiększyć. Całość miksujemy blenderem. Do szklanki wlewamy 1/3 wrzątku, w którym rozpuszczamy 6 łyżeczek żelatyny. Żelatynę dolewamy do serków i miksujemy blenderem. Wylewamy na dno tortownicy. Odkładamy na dwie godziny do lodówki. Po tym czasie przygotowujemy drugą warstwę. Do miski ponownie wkładamy 200g
Kolizje Smakówminut + 15 minut pieczenia + czas na chłodzenie Ilośc porcji: 12 Składniki na ciasto: 4 jajka 100g drobnego cukru 100g mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kakao 50g startej gorzkiej czekolady 16g cukru waniliowego Składniki na krem: 250g serka mascarpone 5 łyżek nutelli Składniki na polowę: 100g gorzkiej lub mlecznej czekolady 30 g masła My posypałyśmy z wierzchu(...)partiami dosypujemy cukier (my rozkładamy dodawanie na 3 porcje) i nadal ubijamy. Do tego dokładamy żółtka, nie przestając ubijać. Na koniec, do powstałej masy, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i startą czekolade. Delikatnie mieszamy dużą łyżką lub łopatką. Nie używamy miksera, by ciasto zachowało swoją puszystość. Mase przekładamy do wyłożonej papierem formy do pieczeni. Pieczemy ok 12-15 minut
Kolizje Smaków