Któregoś dnia przypomniał mi się smak andrutów, które robiła ciocia Bożenka. Podjęłam próbę niestety nie były dokładnie takie same ale spotkały się z aprobatą. Składniki: kostka masła 3 łyżki kakao 3/4 szklanki mleka pół szklanki cukru pół szklanki cukru kokosowego SKWORCU 2,5 szklanki mleka w proszku kilka orzechów włoskich wafle Do garnuszka wrzucamy: masło, cukier, kakao, wlewamy mleko. Gotujemy
Brzuszki Łakomczuszkigram masła 3 średnie banany kilka łyżek soku z limonki lub cytryny 500 gram masy krówkowej 100 gram gorzkiej czekolady (ja użyłam mlecznej, a co!) 2-3 łyżki kakao 400 ml śmietany kremówki fix do śmietany łyżka cukru pudru Masło roztapiamy i odstawiamy do wystygnięcia. Ciasteczka kruszymy na proszek (ja zrobiłam to w blenderze ale może być wałek(...)Ciasto najlepiej przygotować dzień przed podaniem, aby mogło spokojnie leżakować w lodówce. Przed podaniem ubijamy bitą śmietanę z fixem i cukrem pudrem. Dekorujemy ciasto bitą śmietaną, sypiemy na nie kakao i startą gorzką czekoladę. Można zajadać! Smacznego
Mango Papajalinię, ale nie tylko. U nas smakowało wszystkim, bez wyjątku. Piekłam w tortownicy 24cm. Składniki: - 4 jajka (osobno białka i żółtka) - 3 żółtka - 1/2 szklanki mąki ryżowej - 1/3 szklanki kakao - 1/2 szklanki ksylitolu (lub cukru) - 120g czerwonej porzeczki (waga już bez ogonków) - mielony ksylitolt do oprószenia ciasta W misie miksera ubić na sztywno białka jaj. Dodawać po 1 łyżce ksylitol(...)miksować. Masa musi być bardzo sztywna. Następnie dodajemy po 1 żółtku (łącznie 7 sztuk) i po każdym dokładnie miksujemy. Do dobrze zmiksowanej masy dodajemy partiami mąkę ryżową wymieszaną z kakao. Miksujemy na najwolniejszych obrotach miksera lub ręcznie. Dokładnie zamieszane ciasto wylewamy na tortownicę, której dno wyłożyliśmy wcześniej papierem do pieczenia i wygładzamy. Na wierzchu układamy umyte, odsączone porzeczki. Tortownicę wstawiamy
Smaczne ZdroweSkładniki: Ciasto czekoladowe: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 kostki margaryny łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka (białek nie wyrzucamy, przydadzą się do sera) 4 łyżki cukru 2 łyżki kakao 1 łyżka śmietany 18% Masa serowa: 1 kg twarogu (u mnie specjalny w wiaderku, jeśli mamy zwykły twaróg należy go zmielić) 200g jagód ( mrożone lub świeże) 2 budynie śmietankowe(...)łyżki żelatyny Dodatkowo: czekolada mleczna do posypania Wykonanie: Ciasto czekoladowe: Mąkę siekamy z margaryną. Dodajemy żółtka, proszek, cukier i zagniatamy ciasto na gładką masę. Następnie dodajemy kakao i śmietanę, zagniatamy aż ciasto będzie miało jednolity kolor. Wstawiamy do lodówki na pół godziny. Masa serowa: Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem. Dodajemy do nich pokrojone masło
Czerwona Porzeczkakeksówkę o długości 28-30cm): 140g migdałów (najlepiej w płatkach lub mielonych) 4 jajka podzielone na żółtka i białka 1 całe jajko 4 duże łyżki ksylitolu 2 łyżki kakao 2 łyżeczki cynamonu 3/4 łyżeczki imbiru 3/4 łyżeczki kardamonu po szczypcie mielonych goździków, gałki muszkatołowej, anyżu posiekane bakalie: u mnie po garści migdałów, orzechów włoskich i suszonych jagód goji Przygotowanie(...)drobno zmielić. Jeśli mamy kupione migdały (grubiej) mielone warto zmielić je tak, aby przypominały mączkę. Żółtka ubić z ksylitolem na białą gęstą masę. Do żółtek dodać całe jajko, migdały, kakao, cynamon, imbir, kardamon i bakalie. Wymieszać. W osobnym naczyniu ubić białka i delikatnie wymieszać je z wcześniej przygotowaną masą. Masę wylać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Piekarnik rozgrzać
Ze smakiem i z pasjąkokosu 3/4 szklanki cukru lub ksylitolu 4 jajka (osobno białka i żółtka) 3 łyżki budyniu śmietankowego w proszku lub mąki ziemniaczanej spód: 180 g ciastek owsianych 1 łyżka kakao 90 g roztopionego masła polewa: 200 g krówek 4 łyżki mleka (lub więcej) ewentualnie płatki kokosowe do dekoracji Przygotowanie: SPÓD: Masło rozpuścić i lekko przestudzić. Ciastka i kakao zmiksować w blenderze
Ze smakiem i z pasjąTemp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 20 minut Składniki: 4 jajka 180 g cukru 1 op. cukru wanilinowego 16 g 120 g mąki 20 g kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 300 ml mleka 1 op. budyniu waniliowego 250 g masła 250 g truskawek Dodatkowo: galarteka wiśniowa 20 g pistacji Sposób wykonania: Ciasto : Jajka ucieramy(...)cukru i cukrem wanilinowym. Dodajemy mąkę pomieszaną z kakao , proszkiem do pieczenia i przesianą. Ciasto wylewamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 C. Po tym czasie studzimy i przekrajamy wzdłuż na dwie części. Krem : Z mleka, 80 g cukru i budyniu , przygotowujemy gęsty krem. Masę studzimy i miksujemy z miękkim masłem
Słodkości i nie tylkochyba sprzed 5 lat. Składniki: 3 jajka 2 łyżki cukru waniliowego (domowego) ok 100 g + 2 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej czubata łyżka kakao 3 łyżeczki żelatyny 20 dag truskawek 2 łyżki soku z cytryny 150 g śmietany kremówki 2 gałązki mięty 2 małe kosteczki gorzkiej czekolady (nie dałam) Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek(...)ubić na sztywno z pięcioma łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Nie przerywać ubijania i dodawać po jednym żółtku. Następnie przesiać na ubite jajka mąki i kakao. Delikatnie wymieszać. Ciasto rozsmarować na wyłożonej pergaminem blasze o wymiarach 32x39 cm. Piec 12 minut w temperaturze 175 stopni. Gotowy biszkopt ostrożnie przełożyć na obsypaną cukrem waniliowym lub pudrem ściereczkę, zdjąć pergamin i zwinąć
Sto kolorów kuchnipotrzebujemy: 2 jajka 2 szklanki mleka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki oleju szczyptę soli Dodatkowo: 3-4 jabłka cukier cynamon kakao Jabłka kroimy na spore kawałki, np. w kostkę. Prażymy je w garnku z cukrem i cynamonem. Można do nich dodać orzechy lub rodzynki, a zamiast cukru użyć miodu. Żółtka jajek(...)szczypty soli ubijamy sztywną pianę i delikatnie łączymy z resztą. Gofrownicę natłuszczamy i smażymy gofry na złoty kolor. Na gotowe gofry wykładamy porcję jabłek, a całość oprószamy gorzkim kakao. Sposobów jedzenia gofrów jest tyle, że na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Polecam je na leniwe niedzielne śniadanie lub podwieczorek. Są po prostu przepyszne i znikają bardzo szybko
Ratunku obiadZnam dwie główne metody robienia bloku czekoladowego. Pierwsza wymaga użycia mleka w proszku i kakao. Druga opiera się na czekoladzie i maśle. Ja wczoraj wykorzystałam tą drugą i muszę przyznać, że efekt jest świetny. Tak przygotowany blok nie jest tak twardy i kruchy, jak ten na mleku w proszku. Jest mniej zwarty i trochę mi przypomina bardzo gęsty mus czekoladowy(...)Blok potrójnieczekoladowy ilość składników na formę w kształcie serca o szerokości 26 cm Do podstawowej wersji będziemy potrzebować: 300 g mlecznej czekolady (w oryginale jest gorzka z dużą zawartością kakao, taka tworzy blok twardszy i bardziej zbity blok) 125 g prawdziwego masła 3 łyżki golden syrup (Można zastąpić go syropem klonowym lub ewentualnie miodem, ale szczerze mówiąc
Ratunku obiadprzygotowania blatów bezowych będziemy potrzebować: 6 białek 24 łyżki cukru pudru (chociaż może być również zwykły) 3 łyżeczki soku z cytryny 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 3 łyżki naturalnego kakao 3 małe szczypty soli Do kremu: 3/4 porcji (5 czubatych łyżek) orange curd np. z tego przepisu 250 ml śmietanki kremówki (30 lub 36%) 250 g serka mascarpone(...)Ubijamy, a gdy piana zacznie robić się sztywna, dodajemy stopniowo 8 łyżek cukru. Kiedy piana będzie już bardzo sztywna dodajemy łyżeczkę soku z cytryny, łyżeczkę mąki ziemniaczanej oraz łyżkę kakao. Wykładamy na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy okrąg (Można to sobie ułatwić odrysowując na odwrocie papieru np. głęboki talerz. Wtedy też będziemy mieć pewność, że bezy będą
Ratunku obiadśrednicy 24 cm Do ciasta należy przygotować: 100 g dobrej jakości masła 600 ml mleka (lekko ciepłego) 4 jajka (żółtka i białka osobno) 1 szklankę mąki 1/3 szklanki naturalnego kakao 1 i 1/2 szklanki cukru pudru (może być zwykły, ale wtedy miksowanie potrwa trochę dłużej) 1/4 łyżeczki białego octu winnego Do polewy (mojego pomysłu): 4 czubate łyżki masy krówkowej(...)mlecznej czekolady 100 ml śmietanki kremówki Masło roztapiamy i zostawiamy do przestygnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem na puch. Cały czas miksując, dodajemy masło, a następnie mąkę i kakao. Mleko dodajemy stopniowo, miksując na najniższych obrotach lub mieszając trzepaczką. Masa stanie się płynna, tak ma być. Białka ubijamy z octem na sztywno i po trochu dodajemy do przygotowanej wcześniej masy. Przelewamy
Ratunku obiadbudyniu należy przygotować: 2,5 szkl. mleka 4 łyżki cukru (ja użyłam brązowego cukru typu demerara) 4 płaskie łyżki mąki pszennej 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki naturalnego kakao 1 czubata łyżka masła Do sosu: 2 czubate łyżki masy krówkowej 1 łyżka mleka Dodatkowo: 2 łyżki gotowej (lub domowej) granoli czekoladowej, wiórków lub płatków czekoladowych do dekoracji Budyń przygotowujemy(...)samo jak ten z papierka. 1,5 szklanki mleka wlewamy do garnuszka, dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu. Do pozostałego mleka wsypujemy mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz kakao i bardzo dokładnie mieszamy. (Ja czasami używam do tego celu stojącego blendera. Mam wtedy pewność, że nie będzie grudek.) Do bardzo ciepłego mleka, ale jeszcze nie gotującego się, dodajemy mleko z rozmieszaną
Ratunku obiadformę o średnicy 25 cm) Do ciasta należy przygotować: 2/3 szkl. zimnych białek (u mnie z 4 dużych jajek) 2/3 szkl. cukru 2/3 szkl. mąki pszennej 2 łyżki naturalnego kakao szczyptę soli Dodatkowo: 250 g mascarpone 500 ml schłodzonej śmietanki 36% 6 łyżek cukru 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szkl. wody (opcjonalnie) letnie, najlepiej kwaskowe owoce (u mnie maliny(...)już ubite, ale nie na bardzo sztywno (tzn. piana ma być gładka i lśniąca, ale przy przechyleniu pojemnika do góry nogami powinna zacząć delikatnie spływać), dodajemy 2 płaskie łyżki kakao i bardzo delikatnie, najlepiej szpatułką mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, również po 2 łyżki na raz i każdą partię znów bardzo delikatnie mieszamy. Białka nie mogą opaść. Gotową masę przekładamy
Ratunku obiadsami :) Blok czekoladowy z mleka granulowanego z herbatnikami (porcja na keksówkę o wymiarach ok. 22x9 cm) Należy przygotować: 250 g masła 1/2 szklanki wody + 2 łyżki 6 łyżek naturalnego kakao 1 szklankę cukru 4 szklanki granulowanego, odtłuszczonego mleka w proszku 200 g zwykłych herbatników W garnuszku na niewielkim ogniu umieszczamy masło (najlepiej w małych kawałkach), cukier, kakao i 1/2 szklanki
Ratunku obiad