dać jedno jajko mniej. Biszkopt składniki 6 jaj 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki mąki pszennej 1,25 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao - opcjonalnie wykonanie Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy mikserem z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy do nich rozmącone żółtka. Mieszamy energicznie. Na końcu dodajemy wymieszane i przesiane mąki z proszkiem(...)pieczenia. Jeśli biszkopt ma być brązowy razem z mąką dodajemy kakao. Dokładnie mieszamy, a następnie wylewamy ciasto na tortownice. Tortownice smarujemy masłem tylko po dnie, nie smarujemy boków. Biszkopt pieczemy 40-45 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu wystudzamy, wyjmujemy z tortownicy i już całkiem zimny przecinamy na 3 warstwy. Zanim przystąpimy do przecinania biszkoptu polecam odwrócić
Przysmaki Karolkiwięc nie może być inaczej. Rolada czekoladowa z delikatnym musem. Składniki na ciasto: 4 jajka 50 g mąki tortowej 50 g mąki ziemniaczanej 100 g cukru 2 łyżki gorzkiego kakao szczypta soli wykonanie: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną piane ze szczyptą soli. Żółtka wraz z cukrem ubijamy mikserem do białości. Dodajemy przesiane mąki i kakao. Nadal ubijamy
Przysmaki Karolkimąki 125 g cukru 70 g mielonych migdałów 130 g masła 1 jajko + 1 żółtko 1 łyżka rumu ciemnego 1-2 łyżek mleka 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka kakao 1/2 płaskiej łyżeczki sody 50 g gorzkiej czekolady opcjonalnie gwiazdki cukrowe do dekoracji wykonanie: W misce mieszamy mąkę, cukier, sodę i migdały. Dodajemy masło i wyrabiamy ciasto na kruszonkę. Dodajemy(...)jajko i żółtko oraz rum. W razie konieczności dodajemy też łyżkę mleka. Wyrabiamy ciasto. 1/3 ciasta odkładamy do drugiej miseczki i dodajemy do niego cynamon, kakao i mleko. Wszystko dokładnie wyrabiamy. Oba ciasta owijamy w folię i odkładamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ciasto podsypujemy mąką i wałkujemy na grubość około
Przysmaki Karolkiskładnikiem. Tort czekoladowy z gruszkami biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki gorzkiego kakao wykonanie Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną piane. Dodajemy do nich rozmącone żółtka, energicznie mieszamy. Dodajemy przesiane mąki wymieszane z proszkiem oraz kakao. Łączymy całość. Ciasto
Przysmaki Karolkikremu z wiśniami. Rolada czekoladowa z kremem i wiśniami Składniki na ciasto: 4 jajka 50 g mąki tortowej 50 g mąki ziemniaczanej 100 g cukru 2 łyżki gorzkiego kakao szczypta soli wykonanie: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną piane ze szczyptą soli. Żółtka wraz z cukrem ubijamy mikserem do białości. Dodajemy przesiane mąki i kakao. Nadal ubijamy
Przysmaki Karolkiktóre pozostały po świętach. Jak myślicie czy teraz wiosna nadejdzie? Przepis na babeczki od Eriki . Wiosenne babeczki z niespodzianka ciasto: 4 i 1/2 łyżki kakao w proszku 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki sody 1/8 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki masła, w temperaturze pokojowej(...)ociupina niebieskiego barwnika Jajeczka włożyć do zamrażalnika na kilka godzin. Ciasto na babeczki: Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, wyłożyć papilotkami 10 foremek na muffinki. Do miski przesiać razem mąkę, kakao, sól, sodę i proszek do pieczenia. W drugiej misce mikserem ubić razem masło i cukier przez 3-4 minuty, aż będzie puszyste. Zmniejszyć obroty miksera. Dodać jajko i ubijać dalej
Bernika - moj kulinarny pamietnikchilli w proszku ! Składniki : 100 ml śmietanki kremówki 150 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady 1/2 łyżeczki chilli w płatkach 25 g maślanych herbatników, pokruszonych Dodatkowo, według uznania : kakao w proszku, posiekane orzechy,wiórki kokosowe Czekoladę drobno posiekać i przełożyć do miski. Do małego rondelka wlać śmietanę i doprowadzić do wrzenia, zalać czekoladę i mieszać, aż powstanie(...)najlepiej na całą noc. Rano formować małe kuleczki, wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć w ulubionych dodatkach (ja masę przelałam do małej foremki i rano pokroiłam na małe kwadraciki, oprószyłam kakao) Smacznego
Zabawa smakiemCake- raz sprobowany - pozostaje dlugo w naszej pamieci.Przepis na ten przepyszny torcik wzielam ze strony BERGWELT Südschwarzwald . Skladniki na ciasto: 250g cukier 300g maka 4 kakao 7 jajek Wykonanie: Cukier I jajka laczymy mikserem, do puszystej masy. Powoli dodajemy kakao I make. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180-200 C na 30 min. Skladniki
Smaki Edytyklasyka włoskiego cukiernictwa. Dzisiaj zapraszam na tiramisu - z ciastem I kremem. Składniki: 3 jajka 140 gr drobnego cukru (golden caster sugar) 90 gr mąki- self raising flour 1 łyżka kakao 150 ml czarnej kawy 2 łyżki rumu- lub esencji rumowej Wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy make I kakao I powoli mieszamy łyżka do połączenia. Wkładamy
Smaki EdytySerdecznie zapraszam na sernik z wiśniami. Dzisiaj trochę poeksperymentowałam I wyszedł idealnie smaczny sernik. Składniki: Spód: ok pół opakowania herbatników 0,5 kostki masła 1-2 łyżek kakao. Wykonanie: Herbatniki kruszymy, masło rozpuszczamy. Do masła dodajemy kakao, herbatniki I wszystko razem łaczymy. Wykładamy na spód blachy. Sernik: 1 kg sera w wiaderku 3 jajka 200 ml ubitej kremówki
Smaki EdytyDzisiaj zapraszam na tiramisu z masą z kremówki I mascarpone. Pychotka :) Składniki: 3 jajka 140 gr drobnego cukru (golden caster sugar) 90 gr mąki- self raising flour 1 łyżka kakao 150 ml czarnej kawy 2 łyżki rumu- lub esencji rumowej Wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę I kakao I powoli mieszamy łyżka do połączenia. Wkładamy
Smaki Edytyczekoladowe brownies. Nuta owoców przebijająca się przez czekoladę zadowoli chyba każdego. Ciasto robi się szybko I prosto. Zaczynamy :) Składniki: 110 gr ciemnej czekolady- gorzkiej 85 gr kakao 225 gr masła 450 gr brązowego cukru 5 jajek 110 gr self raising mąki* ok 200 gr owoców- np. jagód I truskawek *self raising - odpowiada 2 łyżeczkom proszku do pieczenia(...)każde 150 gr zwykłej mąki. Wykonanie: W rondlu rozpuścić masło, czekoladę I kakao. Po rozpuszczeniu odstawić do lekkiego schłodzenia. W misce ubijamy jajka z cukrem. Po ubiciu na puszystą masę dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Ubijamy. Dodajemy make nie przerywając ubijania. Kroimy truskawki na mniejsze cząstki, osuszamy recznikiem papierowym owoce I dodajemy do ciasta. Mieszamy. Ciasto wlewamy do foremki
Smaki Edytydzień. Do mojej przyjaciółki... Polecam :) Składniki: 6 jaj 1 masło 3 szk mąki- ok 480 gr 1/2 szkl cukru + 1 szkl cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru waniliowego owoce- u mnie jabłka( 6 szt ) Wykonanie: Łączymy żółtka, make, 1/2 szkl cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, masło. Ugniatamy do połączenia składników. Dzielimy(...)części. Trzecia część - jest troche mniejsza niz pozostałe. Zawijamy w folię I wkładamy do zamrażarki. Jedną z białych części łączymy z kakao. Na blaszkę kładziemy papier do pieczenia. Bierzemy białą część I kruszymy ją do blachy :) Teraz kolej na kakaową część, robimy to samo. Na ciasto kładziemy pokrojone jabłka. Ubijamy piane z białek- dodajemy szkl cukru- na sztywną pianę. Pianę
Smaki Edytysmakach. 100g gorzkiej czekolady (najlepiej 70%) 3 łyżki masła ok 12o ml śmietany kremówki szczypta soli Pokruszony suchy biszkopt ( najlepiej z domowego wypieku) Dodatkowo: kieliszek wódki , winiaku lub brandy , kakao skórka otarta z 2 pomarańczy kawa espresso ok 50 ml + kawa sypka w proszku (nie w granulkach) Czekoladę pokruszyć do małego garnka , dodać masło , śmietanę i sól. Rozpuścić na małym(...)ogniu. Lekko przestudzić Wsypać biszkopt , tyle aby masa była gęsta. Podzielić ją na 3 części. Do pierwszej wlać wódkę , formować kulki i obtaczać w kakao Do drugiej wsypać połowę skórki pomarańczowej , a pozostałej obtaczać kulki. Do trzeciej wlać kawę i kulki obsypać sypką kawą. Smacznego :) Naszym faworytem okazały się trufelki pomarańczowe . Polecam
Malinowa Kawiarenkawanilia - likiery alkoholowe ( kawowy , orzechowy , pomarańczowy , migdałowy ... ) Składniki : 2 szklanki mleka 150 ml śmietany 30 % 1 tabliczka (100g) czekolady gorzkiej 1 tabliczka (100g) czekolady mlecznej 1 łyżeczka kakao szczypta soli 200 ml śmietany 30 % 1 cukier waniliowy tarta czekolada Wykonanie : Mleko ze śmietaną zagotować , zdjąć z palnika . Wsypać połamaną czekoladę , kakao i sól . Wymieszać aż do rozpuszczenia
Malinowa Kawiarenka