kakao - 6140 przepisów (strona:227/410)

Pierniczki na choinkę 241

Inspiracja Składniki:  150g mąki pszennej,  50g mąki żytniej,  50g masła,  50g miodu,  jajko, 65g cukru pudru, czubata łyżka przyprawy do piernika,  1/2 łyżki kakao, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.   Przygotowanie Mąki przesiać wraz z cukrem pudrem i sodą oczyszczoną. Dodać stopione masło, miód oraz jajko. Całość posiekać. Dodać kakao i przyprawę do piernika

Z miłości do słodkości
Słodka roladka z andruta 364

Smaki doskonale się łączą i tworzą pyszną całość...  Składniki:   4 kwadratowe wafle- andruty,  375g masła lub margaryny,  galaretka wiśniowa,  szklanka cukru,  3 łyżki kakao,  garść suszonej żurawiny,  garść suszonych śliwek (użyłam Kresto),  garść suszonych moreli (użyłam Kresto),  garść rodzynek (użyłam Kresto),  200g herbatników. Przygotowanie Na wilgotnej ściereczce ułożyć wafle(...)jeden na drugim. Przykryć drugą wilgotną ściereczką i zostawić je na około godzinę, by wafle zmiękły.  Masło stopić, dodać cukier i kakao, dokładnie wymieszać, aż cukier się rozpuści. Galaretkę zalać szklanką wrzątku, ostudzić, dodać do masy.  Suszone owoce posiekać na mniejsze kawałki, pozostałe 2 wafle oraz herbatniki mocno pokruszyć, wraz z owocami dodać do masy. Całość dokładnie wymieszać

Z miłości do słodkości
Tarta migdałowo - pomarańczowa 168

Kruchy, kakaowo - migdałowy spód przykryty masą jajeczno- śmietanową. I odrobina cukru pudru dla dekoracji... Wszystko powstało w błyskawicznym tempie podczas rewizji szafek:)   Ciasto: 100g mąki,  3 łyżki kakao,  75 g masła,  25 g tartych migdałowych (użyłam BackMit),  50 g cukru pudru trzcinowego Diamant,   jajko.  Do miski wsypać mąkę, kakao, posiekane masło, mielone

Z miłości do słodkości
Ciasto cappuccino z kokosową wkładką wg Siostry Anastazji 767

krem maślany o smaku kawowym, przełożone warstwą kokosową. Całość wieńczy odrobina śmietanki i startej czekolady.  Inspiracja Biszkopt: 6 jajek,  120g mąki pszennej,  180g cukru, czubata łyżka kakao,  łyżeczka proszku do pieczenia.  Białka ubić na sztywno, stopniowo dosypując cukier puder. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Stale ubijając, dodawać do białek na przemian mąkę(...)żółtka. Na koniec dodać kakao, krótko zmiksować. Masę przelać na przygotowaną blaszkę o wym. 25x36cm. Piec około 30-35 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na pół. Placek kokosowy: 200g wiórków kokosowych,  5 białek,  200g cukru,  płaska łyżeczka proszku do pieczenia.  Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Dodać wiórki kokosowe oraz proszek do pieczenia

Z miłości do słodkości
Muffinki z orzechami i czekoladą 223

jajka,  laska wanilii,  1/4 szklanki tartych orzechów włoskich (użyłam BackMit),  1/4 szklanki tartych orzechów laskowych (użyłam BackMit),  łyżeczka proszku do pieczenia,  łyżeczka kakao,  4 łyżki mleka,  100g gorzkiej czekolady Wykonanie Masło utrzeć z cukrem do białości. Stale miksując, dodawać po jednym jajku. Dodać nasiona wanilii. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać(...)tarte orzechy, kakao i mleko oraz posiekaną czekoladę. Wymieszać. Przełożyć do wyłożonych papilotkami foremek na muffinki, do 3/4 wysokości. Piec około 25 minut w temp. 175st.                                              Smacznego:) Przepis dodaję do akcji: Muffinkowe zimowisko

Z miłości do słodkości
Rolada z masą cygaretkową i kremem orzechowym 161

dużą blachę (u mnie 37x42cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki. Biszkopt: 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki + łyżeczka mąki pszennej, łyżeczka mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki kakao,  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać kakao. Krótko zmiksować. Ciasto delikatnie wylać

Z miłości do słodkości
Mazurek z wiśniami i masą kawową 300

ozdabiają wiśnie i stopiona czekolada. Na pewno zagości na naszym świątecznym stole:) Kruche ciasto: jajko,  150g masła,  170g mąki pszennej,  80g mąki ziemniaczanej,  3 łyżki kakao,  50g cukru,  1/2 łyżeczki cynamonu. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, kakao i cynamon, wymieszać. Zrobić dołek, wbić jajko, dodać posiekane masło. Całość posiekać nożem

Z miłości do słodkości
Sernik waniliowo - czekoladowy 208

się z kruchego ciasta i dwóch warstw serowych. Jest puszysty, nie za słodki idealnie komponuje się z filiżanką kawy Jacobs Crema Gold. Kruche ciasto: 300g mąki pszennej,  łyżka kakao,  szczypta proszku do pieczenia,  150g brązowego cukru,  łyżka cukru waniliowego,  jajko,  200g masła lub margaryny,  łyżka likieru amaretto. Mąkę przesiać wraz z proszkiem(...)temp. 160-175st. Pozostawić na 5 minut w wyłączonym piekarniku po czym wyjąc i pozostawić do ostygnięcia. Polewa:  50g masła,  łyżka mleka,  czubata łyżka kakao,  5 czubatych łyżek cukru. Wszystko przełożyć do garnka, stopić. Lekko przestudzić i rozsmarować na zimnym serniku. Przechowywać w lodówce. Serek Wieluń  doskonale nadaje się do przygotowania sernika. Jest bardzo

Z miłości do słodkości
Babka z orzechami i kremem czekoladowym 191

się w ustach... Składniki:  5 jajek, 3/4 szklanki mąki pszennej, 120 g masła lub margaryny, 180 g cukru pudru, 150 g kremu czekoladowego, szklanka mielonych orzechów włoskich, łyżka kakao,  szczypta soli, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 4 łyżki mleka. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku. Dodać krem czekoladowy. Dodać przesianą(...)mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Na koniec dodać mleko. Białka wraz ze szczyptą soli ubić na sztywno w osobnej misce. Dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na babkę lub do formy silikonowej. Piec 20 minut w temp. 160st, następnie kolejne 30 minut w temp. 170st. Ostudzić i wyjąć

Z miłości do słodkości
Muffinki a'la Tiramisu 244

Muffinki wspaniale komponują się z filiżanką pysznej kawy Jacobs z delikatną pianką... Ciasto:  110 g masła,  110g mąki pszennej,  110g brązowego cukru,  2 jajka, łyżka kakao,  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,  1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,  2 i 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,  łyżka likieru o smaku amaretto. Miękkie masło utrzeć z cukrem(...)puszystą masę. Stale ucierając, kolejno wbijać jajka. Dodać kawę oraz przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dać kakao. Na sam koniec dodać likier. Krótko zmiksować. Masę nakładać do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami, do 3/4 wysokości. Piec około 30minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem: 300ml śmietanki 30%,  2 łyżki cukru pudru,  1 opakowanie śmietan

Z miłości do słodkości
Ciasto Prince Polo z kremem i brzoskwiniami 222

pewno jeszcze nie raz je upiekę;)) Biszkopt: 5 jajek,  czubata szklanka mąki pszennej,  szklanka cukru,  2 łyżeczki proszku do pieczenia,  budyń czekoladowy,  2 łyżki kakao.   Białka ubić, stopniowo dosypywać cukier. Dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać mąkę z proszkiem. Na koniec dodać sproszkowany budyń oraz kakao

Z miłości do słodkości
Klasyczny tort z kremem czekoladowym 246

wody oraz 1/2 szk. likieru czekoladowego. Krem czekoladowy:  400g masła,  7 jajek,  szklanka cukru,  150g gorzkiej czekolady,  łyżka cukru waniliowego,  2 czubate łyżki kakao.   Jajka ubijać na parze przez około 12 minut, w między czasie dosypując cukier. Następnie zdjąć z ognia, dodać posiekaną czekoladę i ubijać na parze jeszcze przez 5 minut. Przestudzić(...)Masło utrzeć z cukrem waniliowym, powoli dodawać utarte jajka. Na koniec dodać kakao.  Masą przełożyć blaty tortu, wierzch udekorować przy pomocy szprycy. Boki oprószyć pokruszoną bezą

Z miłości do słodkości
Światowy Dzień Pieczenia - Babeczki Red velvet 191

szklanka cukru,  400g mąki pszennej,  200 ml jogurtu naturalnego,  3 czubate łyżki kremu czekoladowego,  łyżeczka soli,  3 łyżeczki proszku do pieczenia,  2 łyżeczki kakao,  szczypta czerwonego barwnika. Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Kolejno dodawać jajka. Dodać nasiona wanilii, sól oraz krem czekoladowy. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodawać(...)masy na przemian z jogurtem. Na koniec dodać kakao oraz szczyptę czerwonego barwnika.  Ciasto przełożyć do foremek na muffinki do 2/3 wysokości. Piec około 20-25 minut w temp. 180st. Ostudzić. Dekoracja:  200 ml śmietanki 30%,  3 łyżki serka mascarpone,  2 łyżki cukru pudru,  cukier błyszczący do posypania,  20g startej czekolady.   Śmietankę ubić

Z miłości do słodkości
Ciasto porzeczkowe z masą serową 8625

szklanki mąki,  1 i 1/2 szklanki cukru, 3/4 szklanki oleju rzepakowego,  1/2 szklanki wody,  łyżeczka proszku do pieczenia,  łyżeczka sody oczyszczonej,  5 łyżek kakao. Olej, wodę, szklankę cukru i kakao zagotować, przestudzić. Białka ubić na sztywno z resztą cukru. Dodawać kolejno żółtka. Dodać przestudzoną mieszankę. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną

Z miłości do słodkości
Kostka alpejska 238

słodka i chrupiąca masa kajmakowo - bezowa oraz delikatna warstwa śmietanki. Cóż więcej mogę powiedzieć... Trzeba po prostu skosztować;) Biszkopt: 4 jajka,  1/3 szklanka mąki pszennej,  1/3 szklanki kakao,  1/2 szklanki cukru,  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,  łyżeczka kawy rozpuszczalnej. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodawać kolejno żółtka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem(...)pieczenia. Stopniowo dodawać do jajek. Na koniec dodać przesiane kakao oraz kawę rozpuszczalną. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 25x36cm. Piec około 20 minut w temp. 170st. Ostudzić. Poncz: 3 łyżki soku z cytryny,  3 łyżki rumu,  250g konfitury z czarnej porzeczki.  Sok z cytryny wymieszać z rumem, ponczem nasączyć ciasto. Posmarować

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania