kakao - 6140 przepisów (strona:178/410)

Fale Dunaju z advocatem 150

impreza ze znajomymi- moje 'Fale' będą strzałem w dziesiątkę! :) * mąka pszenna- 200 g * masło- 250 g * cukier- 180 g * jajka- 4 szt. * skrobia ziemniaczana- 100 g * advocat- 250 ml * kakao- 2 łyżki * proszek do pieczenia- 2 płaskie łyżeczki * laska wanilii- pół (lub kilka kropli aromatu) * sól- szczypta * wiśnie- 500 g (mogą być mrożone lub w syropie) Dodatkowo: * masło- do posmarowania(...)resztę wraz ze skrobią i proszkiem do pieczenia dodać do miksowanej masy. Kiedy już wszystkie składniki dobrze się połączą, odłożyć mniej więcej połowę ciasta i dodać 2 łyżki kakao, wymieszać. Wiśnie wymieszać z odłożoną mąką. Małą formę do ciasta wysmarować masłem, obsypać manną i wylać jasną masę, następnie ciemną. Na wierzchu kakaowej masy umieścić wiśnie, delikatnie wciskając je w masę

Kraina Miodem Płynąca
Tradycyjna, błyszcząca polewa czekoladowa 180

deserów. I najważniejsze- podczas przygotowywania tej polewy należy dokładnie trzymać się kolejności dodawania składników, inaczej polewa może się nie udać!!! * woda- 3 łyżki * cukier- 3 łyżki * masło- 100 g * kakao- 3 łyżki Do rondelka wlać wodę i rozpuścić cukier. Kiedy już cukier całkowicie się rozpuści należy dodać, w małych kawałkach, masło i również rozpuścić. Zdjąć z ognia, wsypać przesiane kakao

Kraina Miodem Płynąca
Placki bananowe na soku bananowym- bez mąki i cukru 151

skrobia kukurydziana- 1,5 łyżki (lub mąka ziemniaczana) * olej kokosowy- do smażenia (lub każdy inny tłuszcz) Polewa czekoladowa:  * woda- 3 łyżki * cukier- 3 łyżki * masło- 100 g * kakao- 3 łyżki Placki bananowe: Płatki owsiane zmielić niekoniecznie dokładnie, a banany rozgnieść. Do zmielonych płatków dodać papkę bananową, sok, skrobię i dokładnie wymieszać, aż składniki się połączą. Odstawić na około(...)Polewa czekoladowa: Do rondelka wlać wodę i rozpuścić cukier. Kiedy już cukier całkowicie się rozpuści należy dodać, w małych kawałkach, masło i również rozpuścić. Zdjąć z ognia, wsypać przesiane kakao i energicznie oraz dokładnie wymieszać, najlepiej rózgą. Jeszcze ciepłą polać placuszki. Smacznego! :) * dzięki soku oraz bananom placki są słodkie, jednak tym, którzy wolą bardziej słodkie smaki radzę dosłodzić- myślę

Kraina Miodem Płynąca
Ciasto podwójnie czekoladowe 184

glutenu mogą śmiało przygotować to ciasto! Ach, no i jak pięknie się prezentuje, prawda?! :) Zachęcam do wypieku! Ciasto: * mąka kukurydziana- 125 g * jajka- 4 szt. * drobny cukier- 125 g * kakao- 3 łyżki * olej- 3 łyżki * proszek do pieczenia- 1 łyżeczka Krem: * kremówka- 200 ml * czekolada mleczna- 100 g Dodatkowo: * owoce- spora garść * kruszonka- 3/4 szklanki Ciasto: Wszystkie składniki powinny być(...)sztywną pianę, a pod koniec ubijania dosypać partiami cukier, cały czas ubijając. Dodać żółtka, wymieszać i nie zaprzestając mieszania wlać olej. Mąkę kukurydzianą wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao i przesiać do masy. Całość delikatnie wymieszać i przelać do małej tortownicy (20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (bądź wysmarowanej masłem i oprószoną mąką). Piec przez około 25 minut

Kraina Miodem Płynąca
Ciasto czekoladowe z jagodami i białą polewą 139

tego nieskomplikowane (czyt. banalnie proste) i… wyjątkowo szybko znikające ze stołu ;))) Musicie się skusić! :))) * mąka pszenna- 400 g * jogurt grecki- 400 g * cukier- 200 g * olej- 1/3 szklanki * kakao- 2 czubate łyżki * soda- 1/2 łyżeczki * proszek do pieczenia- 1 łyżeczka * ekstrakt waniliowy- 1 łyżka Dodatkowo: * jagody- 150 g * kasza manna- 2 łyżki * biała czekolada- 50 g * kremówka- 1 czubata łyżka(...)Piekarnik nastawić na 180 stopni. Mąkę wymieszać wraz z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao i cukrem. Wlać jogurt, olej, ekstrakt waniliowy i ponownie wymieszać do połączenia składników. Przelać do kwadratowej formy ( )wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posypać kaszą manną i ułożyć jagody (na 10 minut przed końcem pieczenia można przykryć folią, żeby się nie spiekły za mocno). Piec

Kraina Miodem Płynąca
Murzynek 166

upiec w formie podłużnej :))) Przepis na dużą blachę: Ciasto: * mąka pszenna- 4 szklanki * jajka- 4 szt. * mleko- 2 szklanki * cukier- 1 szklanka * masło- 250 g * powidła śliwkowe- 1 słoiczek * kakao- 3 czubate łyżki * przyprawa do piernika- 1 łyżeczka * proszek do pieczenia- 1 łyżeczka * soda- 1 łyżeczka Polewa: * czekolada mleczna- 100 g * powidła śliwkowe- 2 czubate łyżki Ciasto: Piekarnik nastawić(...)stopni. W garnuszku zagotować mleko wraz z masłem, cukrem i kakao. Masę przelać do dużej misy miksera. Żółtka oddzielić od białek (białka ubić), dodać je do masy wraz z powidłami i całość połączyć. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy i wymieszać. Na koniec delikatnie dodać pianę z białek. Ciasto przelać do dużej formy (wyłożyć papierem do pieczenia

Kraina Miodem Płynąca
Czekoladowa rolada ze śnieżynkami 358

jajka + 2 żółtka, które zostaną z białej masy 1 łyżeczka winianu sodu (opcjonalnie) 0,5 szklanki cukru 1 szklanka mąki 100 g masła 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 łyżki kakao Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 4 łyżki cukru 1 łyżeczka żelatyny orzechy + woda i domowy sok na poncz (u mnie agrestowy) Najpierw przygotowujemy ciasto(...)trochu cukier (można dodać też winian sodu, żeby szybciej się ubiły), dodajemy po jednym żółtku i miksujemy. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Do piany z jajek przesiewamy kakao i mąkę i mieszamy, na koniec wlewamy przestudzone masło. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Czekoladową masę przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem ze wzorkiem, wygładzamy wierzch i wkładamy do piekarnika rozgrzanego

Ciastkozercy
Idealne pierniki 203

pół łyżeczki: soli, pieprzu, kardamonu mielonego, cynamonu mielonego, gałki muszkatołowej mielonej, imbiru mielonego (można zastąpić gotową przyprawą do piernika) 80ml płynnego miodu gryczanego 260g cukru kryształu 1 duża łyżka kakao Mąkę, sól i sodę wsypujemy do miski. Masło wrzucamy do garnuszka i rozpuszczamy na kuchence, na małym ogniu. Kiedy zacznie się rumienić i utworzy pianę zdejmujemy z ognia i łączymy(...)przyprawami, kakao, cukrem i miodem. Wszystko mieszamy, aż cukier połączy się z tłuszczem. Do ostudzonej masy wrzucamy jajo i żółtko. Gotową masę przelewamy do miski z suchymi składnikami (mąka, sól, soda). Zawijamy w przezroczystą folię i chłodzimy godzinę w lodówce. Piekarnik rozgrzewamy do 180oC (pieczenie góra-dół). Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na grubość 3mm. Pamiętamy, by stolnice oprószyć mąką

Sajkofanka smaku
Pierniczki alpejskie z nadzieniem 326

foremką wytnijcie pierniczki. W wersji bez nadzienia, też z pewnością będą pyszne. Składniki: 500 g mąki pszennej 4 żółtka 2 białka 1/2 szklanki cukru 1,5 łyżki kakao 100 ml gęstej śmietany 18% 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 120 g masła 200 g miodu dżem truskawkowy Do dekoracji: 200 g czekolady łyżeczka oleju złoty(...)barwnik w sprayu Przygotowanie: Dzień przed pieczeniem: Kakao mieszamy z mąką w dużej misce i odstawiamy. Miód gotujemy z przyprawami korzennymi, po zagotowaniu zdejmujemy z ognia. Dodajemy masło i czekamy, aż się rozpuści, a potem wystygnie. Śmietanę mieszamy z sodą, odstawiamy- śmietana zwiększy swoją objętość. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodajemy żółtka

Smakowity Blog Kulinarny
Keks czekoladowy 167

likieru czekoladowego lub kawowego sok i skórka otarta z 2 pomarańczy / 1 pomarańczy 1 łyżeczka / 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżki / 1 łyżka kakao niesłodzonego 150 g / 75 g mąki 75 g / 40 g mielonych migdałów 1/2  / 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 / 1/4  łyżeczki sody oczyszczonej 3 jajka / 1 jajko   Wykonanie: W garnku zagotować owoce(...)masło, cukier, miód, likier, sok i skórkę z pomarańczy, przyprawę i kakao.  Jak całość zacznie wrzeć zmniejszyć ogień i gotować na małym przez 10 minut.  Odstawić do przestudzenia na około 30 minut.  Dodać jajka, mąkę, migdały, proszek i sodę i wymieszać (można to zrobić łyżką). Ciasto przelać do tortownicy podwójnie wyłożonej papierem do pieczenia.  Wstawić

Sto kolorów kuchni
Piernik marchewkowy ze śliwką 219

wystarczy jeśli go oprószycie cukrem pudrem.  Składniki na jedną foremkę keksową: 2 jajka 1/2 szklanki oleju 25 dag cukru 25 dag mąki pszennej 2 łyżeczki sody 4 łyżki kakao 1 łyżka przyprawy do piernika 25 dag marchewki, startej na drobnych oczkach bez skóry kilka suszonych śliwek kawałki gorzkiej czekolady garść orzechów włoskich 1. Jajka i cukier ubijamy mikserem, dodajemy(...)olej i dalej ubijamy. Dodajemy przesianą mąkę, sodę, kakao, przyprawę do piernika i łączymy ze sobą. Na końcu dodajemy drobno pokrojoną śliwkę, czekoladę, orzechy oraz startą marchew, wszystko razem mieszamy łyżką, przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.  2. Piekarnik rozgrzewamy do 170 C, i pieczemy ok 1 godziny. Ciasto polewamy dowolną polewą i dekorujemy

Apetyczna babeczka
Ciasteczka z landrynkowymi witrażami 233

inny wariant świątecznej dekoracji- drzewko ustrojone na słodko. Moją smakowitą choinkę ozdobię ciasteczkami z kolorowymi, landrynkowymi witrażami. Składniki: 300 g mąki 100 g cukru szczypta soli 1 płaska łyżka kakao 1 jajko 200 g zimnego masła około 20 kolorowych landrynek Przygotowanie: Z mąki, cukru, szczypty soli, kakao, jajka i masła szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy

Smakowity Blog Kulinarny
Piernikowe gofry 164

mleka to po prostu niebo w gębie.  ok 10 sztuk  Składniki: 220 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao 2 łyżeczki cynamonu 5 łyżeczek cukru 300 ml mleka 20 g masła rozpuszczonego 2 jajka szczypta soli Przygotowanie Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mleko, masło, kakao, cynamon, przyprawę do piernika

Niezły Młynek
Świąteczny tort w gwiazdki 225

fixu do śmietany Dodatki: 3 łyżki powidła śliwkowego 80 g masy marcepanowej Do nasączania: 100 ml soku pomarańczowego Do ozdoby 100 g gorzkiej czekolady 20 g białej czekolady łyżka kakao Na początek przygotowujemy biszkopt. Ucieramy żółtka z cukrem i do tego na przemian dodajemy po łyżce oleju, wody i mąki (wymieszanej z proszkiem, sodą, cynamonem i makiem(...)łyżki powidła i nakładamy 1/3 masy śmietankowej. Przykrywamy go drugim biszkoptem, smarujemy dżemem i znowu przekładamy masą. Przykrywamy trzecią. Na wierzchu i bokach rozsmarowujemy masę. Wierzch posypujemy kakao. Przygotowujemy ozdobną obwódkę z czekolady. Mierzymy obwód tortu i jego wysokość. Z papieru do pieczenia wycinamy pas odpowiadający rozmiarom tortu. Rozpuszczamy białą czekoladę. Za pomocą wykałaczki, na papierze „malujemy” gwiazdki, czekamy

Mienta blog
Muffinki czekoladowo-orzechowe z jeżynami-najlepsze 144

sprobujcie tych puszystych ,bardzo dietetycznych muffinek! Skladniki na 12 muffinek: 200 g maki i 50 g mielonych orzechow laskowych 2 lyzeczki proszku do pieczenia 1 lyzeczka sody 2 lyzki kakao 1 jajko 120 g cukru 80 ml oleju 250 g jogurtu greckiego+100 g serka Philadelfia na wierzch do ozdoby 1 lyzka cukru waniliowego 150 -200 g jezyn Wykonanie: Piekarnik(...)nastawic na 180°C.Forme muffinkowa wylozyc papilotkami do pieczenia. Make,proszek do pieczenia sode,cukier i kakao wymieszac. W drugim pojemniku wymieszac jogurt,jajko i olej. Mokre skladniki dodac do suchych i wymieszac widelcem,az nie bedzie widocznych sladow suchej maki. Ciasto bedzie stosunkowo geste,tak ma byc.Gdy uznacie,ze jest za geste,mozna dodac kilka lyzek mleka. Do papilotek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!