słoik miodu sztucznego (taki jak od dżemu) 2,5 szklanki cukru 4 op. przyprawy do pierników (po 2 dag) 14 zmielonych goździków 20 sztuk zmielonego ziela angielskiego 1 paczka kakao (ilość według uznania) 5 jaj 1,5 szklanki mleka 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej Z jednej szklanki cukru robimy karmel. Kiedy będzie ciemny odstawiamy i wlewamy 0,5 szklanki ciepłej(...)wody. Do tego dodajemy masło, miód, przyprawy, kakao, pozostałą część cukru, mleko i wszystko gotujemy. Po ostudzeniu wsypujemy mąkę (ok. 1,5 kg). W małej ilości wody rozpuszczamy sodę i wlewamy do ciasta. Na koniec dodajemy ubite jajka. Dodajemy pozostałą część mąki. Wszystko mieszamy i zostawiamy do następnego dnia. Ciasto dzielimy na małe porcje i wałkujemy na grubość
Salonik smakówdrożdży 4 łyżki ciepłego, ale nie gorącego mleka łyżeczka cukru 4 łyżki miodu 4 łyżki miękkiego masła łyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki przyprawy do piernika łyżka kakao 1,5 szklanki cukru pudru 2 jajka posypka cukrowa Lukier: szklanka cukru pudru 3-4 łyżki gorącej wody 2 łyżeczki soku z cytryny Mleko mieszamy z łyżeczką cukru i drożdżami(...)Odstawiamy na 5-10 minut, aż mieszanina zacznie się pienić. Miód i masło roztapiamy w rondelku. Do miski przesiewamy mąkę, cukier, przyprawę do piernika, sodę, proszek do pieczenia i kakao. Następnie dodajemy jajka, roztopione masło z miodem i zaczyn drożdżowy. Zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy, na grubość 5mm. Za pomocą foremek wykrawamy różne kształty. Układamy na blasze
Czerwona Porzeczkaciasteczkowe choinki :) Składniki: 300 dkg masła , 15 dkg cukru pudru , 40 dkg mąki pszennej , 6-7 łyżek posiekanych bardzo drobno dowolnych orzechów , 4 łyżki kakao , szczypta soli . Masło, cukier puder i sól połączyć razem, można to zrobić mikserem lub drewnianą pałką. Dodać mąkę i orzechy wyrobić na gładkie ciasto i podzielić na dwie części. Do jednej dodać(...)kakao. Obie porcje wyrobić dokładnie - oczywiście oddzielnie :) Można to ciasto przygotować również inaczej: od początku wyrabiać oddzielnie obie porcje. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około 2 godziny. Z jasnego ciasta odciąć połowę, podsypując stolnice mąką (żeby ciasto nie kleiło się do niej i do wałka) rozwałkować na placek o grubości około pół
Codzienna kuchnia niecodziennasłodkości. Ja zrobiłam już pierniczki z przepisu, który znalazłam u Pauliny na www.cynamonowypyl.blox.pl . Składniki : 50g masła 200g miodu 200g cukru 450g mąki pszennej 1 jajko 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 30g przyprawy korzennej do pierników Jak to przygotować? Miód,masło i cukier rozpuszczamy w rondelku z łyżką wody . Dodajemy przyprawę korzenną do pierników. Całość(...)musimy zagotować i przestudzić . Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy jajko i masę z rondelka . Masę zagniatamy na elastyczne ciasto, posypujemy mąką i zawijamy w folię spożywczą . Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka dni,aby dojrzało (ok. 2 dni). Po tym czasie ciasto wałkujemy na placek o grubości 0,5 cm. Foremkami wycinamy
Chocolate Stop Temptingpolewąa i pysznymi orzechami. Święta będą dobrą okazją by je upiec, polecam :) 170 g mąki pszennej 150 g masła 100 g cukru 3 małe jajka kopiasta łyżka ciemnego kakao łyżka przyprawy do piernika sok z połowy pomarańczy skórka starta z całej pomarańczy 1 łyżeczka proszku do pieczenia WINIARY sok z połowy pomarańczy 100 g gorzkiej kuwertury 0/5 szklanki obranych orzechów(...)włoskich i laskowych Masło ucieramy z cukrem, jajkami, sokiem i skórką z pomarańczy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przyprawą i kakao, mieszamy. Przekładamy ciasto do formy i pieczemy około 25 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczone ciasto nakłuwamy patyczkiem i zalewamy sokiem z pomarańczy. Odstawiamy do ostudzenia. Kuwerturę rozpuszczamy i polewamy ciasto. Orzechy
Mienta blogjajka ( dałam 2 duże) 3/4 szkl cukru 3 szkl mąki pszennej 3 łyżki śmietany 18% ok 3/4 szkl przegotowanej zimnej wody 1 łyżeczka sody 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 szkl oleju 2 łyżki dżemu lub marmolady ( dałam marmoladę truskawkową) Całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę, wsypać proszek do pieczenia(...)sodę , cukier waniliowy i kakao - delikatnie zmiksować. Do szklanki ( 250 ml) włożyć śmietanę i dopełnić do całości wodą- rozmiesza i wlać do jajek. Wsypać mąkę i zmiksować. Do zmiksowanej masy wlać olej i wymieszać dokładnie na koniec dodać marmoladę i przemieszać. Ciasto wyłożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Masa serowa: 1/2 kg sera ( miałam
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniadodajemy 1,5 szklanki mąki, mieszamy i odstawiamy na ok. 10-15 minut, aż masa ostygnie. W tym czasie w misce łączymy pozostałą mąkę z cukrem waniliowym, sodą oraz kakao i dodajemy posiekane orzechy. Wszystko mieszamy łyżeczką. Masę z garnka przekładamy do innej miski, dodajemy rozbełtane jajko oraz pokrojone w kosteczkę masło. Wsypujemy do tego suche składniki (czyli mąkę(...)kakao, sodą i cukrem waniliowym). Wszystko mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 200'C (mój mikrofalówko-opiekacz ma taką maksymalną temperaturę ;p), blachę wykładamy papierem do pieczenia, formujemy kuleczki (mnie poniosła czasem fantazja ;p) i pieczemy przez ok. 12-14 minut w temp. 200'C. Gdyby ciasto się kleiło, warto posypać sobie dłonie mąką. Gdy pięknie wyrośnięte pierniki wyrosną i będą gotowe
Kitchens Alphabetpyszne wnętrze... czasem można sobie pozwolić ^^ ~ Jogurt czekoladowy a'la Bakuś z siemieniem lnianym, pyłkiem pszczelim, syropem klonowym i bananem ~ Składniki: 200g serka naturalnego 2 łyżeczki gorzkiego kakao słodzidło 5g świeżo mielonego siemienia lnianego łyżeczka kremu czekoladowego + pyłek pszczeli banan syrop klonowy Mieszamy ze sobą serek, kakao i słodzidło (u mnie syrop klonowy). Na dnie miseczki układamy łyżeczkę kremu
Kuchenny Skrawek Niebazmieniając nieco składniki. A krem z Michałkami i dżem pomarańczowy to już moja inwencja twórcza. Składniki na 2 blaty czekoladowo-dyniowe: 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka przyprawy korzennej pół szklanki maślanki lub kefiru 1 szklanka puree z dyni* 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (pominęłam(...)czekolady 150 ml słodkiej śmietanki 18% pół łyżeczki oleju ew. łyżka cukru złote perełki do dekoracji Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do naczynia przesiać mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawę korzenną. W drugim naczyniu wymieszać maślankę, puree z dyni, ekstrakt z wanilii. W misie miksera utrzeć masło z cukrem, do lekkości i puszystości. Dodawać
Czerwień i błękitdoskonale poradził sobie z ciastem na pierniczki. Składniki (ok. 36 szt.): 130 g śmietany 18% 1 jajko 200 g cukru 1/2 łyżeczki sody 330 g mąki 1 łyżka kakao opakowanie przyprawy do piernika Lukier: sok z 1 cytryny cukier puder Wykonanie: Do miski wbić jajko, dodać śmietanę, cukier i sodę. Za pomocą blendera* (końcówka z trzepaczką) lub ręcznie wymieszać(...)składniki, aż do rozpuszczenia cukru. Następnie dodać przesianą mąkę, kakao i przyprawę do piernika. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto jest dość kleiste, więc należy zwilżyć ręce w wodzie przed formowaniem ciasta. Następnie robić kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je w sporych odstępach na blaszce. Piec w temp. 175 st.C przez
Pasja Smaku300g mąki pszennej, 85g cukru pudru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 żółtka, 100g miodu, 130g margaryny Palma z murzynkiem , 2 łyżki przyprawy do piernika, 2 łyżeczki kakao. Wykonanie Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i kakao. Dodać przyprawę do piernika, żółtka i miód. Wymieszać końcówką noża. Dodać posiekaną margarynę i zagnieść gładkie ciasto. Uformować
Z miłości do słodkościokoło 7 choinek) : 120g masła 1/3 szklanki cukru pudru pół szklanki miodu 1 nieduże jajko 2,5 szklanki mąki pszennej (odjąć 1-2 łyżki dodając w to miejsce kakao) pół łyżeczki sody oczyszczonej łyżka przyprawy do piernika szczypta soli Do miski przesiewamy mąkę, kakao, cukier puder, sodę, przyprawę do piernika i sól. Odstawiamy. Masło ucieramy mikserem na gładki puch. Dodajemy
Czerwona Porzeczkażółtka dodatkowo 100 g cukru 5 kropli aromatu waniliowego 500 g serka mascarpone 175 ml mocnej kawy espresso 125 ml rumu lub brandy 24 biszkopty "języczki" 2 łyżki kakao 2 łyżki startej czekolady (opcjonalnie) przygotowanie 4 żółtka, cukier i aromat waniliowy wymieszać w żaroodpornej misce, umieścić na garnku z gotującą się wodą. (najwygodniej miseczkę ustawić na sitku(...)wyłożyć na biszkopty, wygładzić. Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów, przykryć kremem, wyrównać. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę, a najlepiej na całą noc. Tuż przed podaniem posypać kakao i ewentualnie czekoladą . Smacznego! Uwagi. To duża porcja, na 4 osoby spokojnie wystarczy połowa. Dałam mniej cukru, robiłam w jednym naczyniu, ale można też zrobić małe porcje indywidualne
Stare Garykremową i mocno waniliową chmurką z borówkami- lekki, puszysty i pyszny! Polecam! Spód*: * płatki owsiane- 300g * masło- 100g * czekolada- 100g (u mnie mleczna, ale można dać gorzką) * kakao- 1 łyżka Sernik: * kremówka- 200ml * mascarpone- 200g * cukier trzcinowy drobny- 3/4 szklanki * wanilia- cała laska * żelatyna- 1 łyżka + 3 łyżki wrzątku * borówki- 250g Dodatkowo: * Płatki migdałów- garść Spód: Przygotować tortownicę(...)średnicy 20cm. Połowę płatków zmiksować. Czekoladę razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej i wymieszać ze wszystkimi płatkami. Tortownicę posmarować masłem, posypać kakao i wyłożyć na spód masę czekoladowo-owsianą. Schłodzić w lodówce. Sernik: Płatki migdałów prażymy na suchej patelni- do zarumienienia. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywny krem, a pod koniec ubijania dodać cukier. Dołożyć mascarpone wraz z waniliowymi ziarenkami
Kraina Miodem Płynącaimpreza ze znajomymi- moje 'Fale' będą strzałem w dziesiątkę! :) * mąka pszenna- 200 g * masło- 250 g * cukier- 180 g * jajka- 4 szt. * skrobia ziemniaczana- 100 g * advocat- 250 ml * kakao- 2 łyżki * proszek do pieczenia- 2 płaskie łyżeczki * laska wanilii- pół (lub kilka kropli aromatu) * sól- szczypta * wiśnie- 500 g (mogą być mrożone lub w syropie) Dodatkowo: * masło- do posmarowania(...)resztę wraz ze skrobią i proszkiem do pieczenia dodać do miksowanej masy. Kiedy już wszystkie składniki dobrze się połączą, odłożyć mniej więcej połowę ciasta i dodać 2 łyżki kakao, wymieszać. Wiśnie wymieszać z odłożoną mąką. Małą formę do ciasta wysmarować masłem, obsypać manną i wylać jasną masę, następnie ciemną. Na wierzchu kakaowej masy umieścić wiśnie, delikatnie wciskając je w masę
Kraina Miodem Płynąca