kakao - 6140 przepisów (strona:177/410)

Murzynek z dżemem i herbatnikami 278

miałem dżem to skorzystałem :).  Składniki: (na podłużną blachę o długości ok. 30 cm) - kostka masła  - 1,5 szklanki cukru  - 2 szklanki mąki  - 4 łyżki kakao  - 0.5 szklanki mleka  - 4 jajka  - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - dżem (słodko-kwaśny) - herbatnik (najlepiej mini i w czekoladzie) Sposób przygotowania: 1.  W garnku rozpuszczamy margarynę(...)dodajemy cukier, mleko i kakao. Po połączeniu się wszystkich składników, odstawiamy by trochę przestygło. I odlewamy pół szklanki do polewy. 2. Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy do tego zawartość garnka (może być lekko ciepła). Łączymy wszystkie składniki za pomocą miksera. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta

Gotuj Z Muzyką
Mus czekoladowy z suszonymi śliwkami 157

Healthy” Mus czekoladowy z suszonymi śliwkami – składniki: 100 g gorzkiej czekolady 175 g suszonych śliwek bez pestek 2 łyżki koniaku (opcjonalnie) 3 białka 1 łyżeczka cukru kakao do posypania   Śliwki wkładam do rondelka i podlewam 150 ml wody, gotuję na wolnym ogniu mieszając co chwilę aż śliwki będą miękkie. Po ugotowaniu i lekkim przestudzeniu blenduję dodając alkohol(...)rozpuści i zostawiam do wystygnięcia. Białka ubijam z cukrem na sztywną pianę. Mieszam zmiksowane, wystudzone śliwki z czekoladą. Dodaję po trochu ubite białko. Nakładam do małych salaterek i posypuję kakao. Smacznego   Post Mus czekoladowy z suszonymi śliwkami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Makowiec 134

zapraszam. Makowiec – składniki: Ciasto : 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka) 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki maki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao Masa makowa: 1 puszka masy makowej z bakaliami 1 kostka masła (250g) 3 budynie śmietankowe (3x60g) 1 szklanka bakalii (dowolne) Polewa: zobacz tutaj   Białka ubijać z cukrem(...)jednym dodawać żółtka a następnie mąkę (wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia) i kakao. Wyłożyć ciasto na dużą blaszkę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Piec w temperaturze 180 stopni ok 30 minut. Po przestygnięciu przekroić na pół. W rondelku o grubym dnie rozpuścić masło, wymieszać z masą makową i bakaliami. Wlać rozrobione w 300 ml wody budynie

UgotujmyTo.pl
Przepis na Zucotto 315

odrobiną alkoholu, czy takiemu zestawieniu można się oprzeć;)? Ja nie mogłam… :)! Przepis na Zucotto – składniki: 115 miękkiego masła (plus więcej do wysmarowania) 100 g mąki 2 łyżeczki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 115 g cukru 2 jajka 5 łyżeczek dowolnego alkoholu (lub wody z sokiem z cytryny) – do nasączenia Masa(...)śmietany/ 25 g cukru pudru 225 g wiśni bez pestek (mogą być z puszki) 55 g czekolady drobno posiekanej 55 g stostowanych posiekanych migdałów   Do miski przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i cukier. Dodać masło i jajka. Wszystko zmiksować na jednolitą masę i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem blaszki. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni

UgotujmyTo.pl
Ciasteczka kokosowo-kawowe 189

przepisu na ciasteczka kokosowo-kawowe. Słodki, chrupiący kokos z kawowym lukrem… na pewno znajdzie wielu wielbicieli. Ciasteczka kokosowo-kawowe – składniki: 1.5 szklanki mąki (190g) 1/4 szklanki kakao (30g) 1 szklanka cukru (225g) 1.5 szklanki wiórków kokosowych (135g) 1 kostka masła (250g), rozpuszczonego i schłodzonego 2 łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1 łyżce wody Polewa: 2 szklanki cukru pudru(...)300g) 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1/8 kostki masła (30g) rozpuszczonego 3 łyżki wrzącej wody Przygotowanie: 1. Do miski przesiać mąkę i kakao, dodać cukier i wiórki kokosowe, masło i kawę. Wszystko dobrze wymieszać. 2. Przełożyć masę na blaszkę o wymiarach ok. 18×28 cm, wysmarowanej tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

UgotujmyTo.pl
Tarta czekoladowa 226

nazwę xocolatl. Aztekowie dosypali do niego wanilię, paprykę i płatki kwiatów. Ale dopiero w Europie Holender Jan van Hotel oddzielił masło kakaowe, w ten sposób powołując do życia sypkie kakao. Następnie eksperci Cadburry’s wyprodukowali z niego tabliczkę czekolady, a Rudolf Lindt nadał jej aksamitny smak. Henri Nestle odpowiada zaś za dodanie do czekolady mleka w proszku i zapoczątkowanie produkcji(...)gęsta. 5.Wylać masę na upieczone ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. W trakcie studzenia masa stężeje. Podawać z owocami i/lub śmietaną. Oprószyć kakao. Smacznego źródło: Baking, C.Bretherton Post Tarta czekoladowa pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Piernik na piwie 350

Składniki: 3/4 kostki masła 3/4 szklanki cukru trzcinowego 3/4 szklanki miodu 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru w proszku 1 łyżeczka przyprawy do piernika (najlepiej domowej) 1 łyżka ciemnego kakao 1 szklanka ciemnego piwa Guiness 3 jajka 2,5 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki sody 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia W dużym rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy(...)niego cukier, miód, cynamon, imbir, przyprawę do piernika i kakao. Wszystko mieszamy aż cukier sie rozpuści. Wlewamy piwo i czekamy aż wszystko się zagotuje. Ostawiamy do przestudzenia. Do przestudzonej masy dodajemy 2 szklanki mąki (0,5 szklanki dodajemy później). W oddzielnej misce ubijamy całe jajka, dodajemy je do masy i mieszamy. Następnie mieszamy ostatnie pół szklanki mąki z sodą

UgotujmyTo.pl
Tort bezowy dacquoise 428

octu winnego szczypta soli 250 g mascarpone 400 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru 120 g masy karmelowej (krówkowej) z puszki pół szklanki orzechów włoskich 10 daktyli kakao i cukier puder – do posypania 1. Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli, do ubitych dodajemy łyżeczkę octu winnego i ciągle ubijając dodajemy po odrobinie cukru (wymieszałam oba cukry(...)odwrotnie). Do wymieszanej masy delikatnie dodajemy bakalie. 3. Na upieczony i przestudzony spód rozsmarowujemy masę i przykrywamy drugim blatem. Dekorujemy orzechami i bakaliami i posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z kakao. Smacznego Post Tort bezowy dacquoise pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Ciasto czekoladowe z masą kokosową 715

łyżek oleju rzepakowego 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mleka 5 jaj (żółtka i białka oddzielnie) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki soku z cytryny 3 łyżki kakao Masa kokosowa: 400 ml mleka 400 ml mleczka kokosowego 1/2 szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 2 żółtka 1 cukier waniliowy 200 g wiórków kokosowych(...)gorzkiej czekolady 1. Ciasto. Żółtka utrzeć z połową szklanki cukru na puszystą masę. Dodać -ciągle miksując- olej i po trochu mąkę przesianą przez sito z proszkiem i kakao na przemian z mlekiem. (Dodać trochę mąki, zmiksować, dodać trochę mleka, zmiksować… i tak do wyczerpania obu składników) Na koniec dodać sok z cytryny. Oddzielnie zmiksować białka na sztywną pianę

UgotujmyTo.pl
Pleśniak 425

szklanki mąki krupczatki 250 g masła 2 cukry waniliowe 5 jajek (żółtka i białka oddzielnie) 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki kakao 0,5 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej oraz: 500 g mrożonych owoców 100 ml wody 2-3 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub owoce świeże lub owoce odsączone z kompotu(...)waniliowy, proszek i zimne masło i kwaśną śmietanę. Siekamy wszystko aż zrobią się okruchy i szybko zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao i zagniatamy do połączenia. Wszystkie trzy kawałki wkładamy do woreczków foliowych i wkładamy na minimum pół godziny do lodówki. 3. Blaszkę o wymiarach 38×25 cm wykładamy papierem

UgotujmyTo.pl
Ciasto czekoladowe na twarogu 374

Kasi . Zapraszam Ciasto czekoladowe na twarogu Składniki: 150 g tłustego twarogu 2 jajka 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1,5 szklanki mąki pszennej 3 czubate łyżki kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru demerara (lub 3/4 jeśli lubimy słodsze smaki) 1/2 szklanki kropelek czekoladowych + kropelki do posypania wierzchu / można zastąpić pokrojoną(...)czekoladą (u mnie orzechy laskowe) 1. Zmiksować twaróg, jajka, mleko i olej rzepakowy na jednolitą masę. 2. Do miski przesiać mąkę z proszkiem i kakao, dodać cukier i wymieszać. 3. Suche składniki wlać do mokrych i wymieszać drewnianą łyżką. Dodać kropelki czekoladowe i/lub orzechy i wymieszać. 4. Przełożyć do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego

UgotujmyTo.pl
Ciasto czekoladowe z kremem 7227

oraz wiele innych… Zapraszam Ciasto czekoladowe z kremem Składniki na ciasto czekoladowe: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (szklanka o pojemności 250 ml) 2 szklanki cukru 3/4 szklanki kakao 1,5 łyżeczki sody 3/4 łyżeczki soli 2 jajka 1 szklanka maślanki w temp. pokojowej 110g masła roztopionego 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 szklanka gorącej kawy (2 łyżeczki kawy(...)minut Krem czekoladowy (krem ganache): 200g gorzkiej czekolady 250ml śmietany kremówki Dodatkowo: śmietana kremówka ok 1 łyżki cukru pudru( do smaku) wiórki czekoladowe 1. Do miski przesiać mąkę, kakao, sodę i sól. Dodać cukier, jajka, maślankę, roztopione masło i ekstrakt z wanilii. Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę. Ciągle mieszając wlewać kawę -masa będzie rzadka. Przelać masę do formy wyłożonej

UgotujmyTo.pl
Piernik marchewkowy 373

poj.250 ml- mąki pszennej 2 szklanki startej marchewki 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju słonecznikowego/rzepakowego 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki kakao 2 łyżki przyprawy do piernika (domowej) skórka otarta z jednej pomarańczy Polewa: 100g gorzkiej czekolady lub mlecznej 2-3 łyżki mleka 1. Przesiać do miski mąkę, kakao, sodę, proszek

UgotujmyTo.pl
Pierniczki świąteczne 157

żytniej  30 dag mąki pszennej pełnoziarnistej 15 dag  miodu płynnego  10 dag masła 10 dag  cukru pudru 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka kakao 2 łyżeczki cynamonu przyprawa do pierników WYKONANIE Mąki wsypać do miseczki, dodać kakao. przyprawę do pierników, cynamon , sodę, wymieszać. Masło rozpuścić w rondelku i ostudzić. Do maki wbić jajka dodać

W kuchennym oknie Ewy
SZYBKIE PIERNICZKI + LUKIER KRÓLEWSKI 212

mąka pszenna – 370 g * cukier puder – 60 g * masło – 45 g * małe jajko – 1 szt * miód – 110 g * przyprawa do piernika – 1 łyżeczka * kakao – 1 łyżeczka * soda oczyszczona – 0,5 łyżeczki LUKIER KRÓLEWSKI: * duże białko – 1 szt * sok z cytryny – 1 łyżeczka * cukier puder – 150 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: PIERNICZKI(...)garnku roztapiamy masło z miodem i cukrem pudrem. Dodajemy przyprawę do piernika , mieszamy , studzimy. Mąkę przesiewamy z odrobiną soli , sodą i kakao. Dodajemy jajko i przestudzoną ( taką letnią ) masę. Wyrabiamy gładkie ciasto, rozwałkowujemy na ok. 4 mm i wycinamy pierniczki! Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 13 minut. PS. jeśli chcecie

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania