kakao - 6140 przepisów (strona:168/410)

Murzynek 212

starych notatkach mojej mamy. Polecam! Aha! Uważajcie na drodze kierowcy!  " Składniki : 1/4 szklanki wody kostka margaryny 1,5 szklanki cukru trzcinowego łyżka cukru z prawdziwą wanilią 3 łyżki kakao deserowego 4 żółtka 2 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 białka Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewamy do 180`C Na sam początek do małego garnuszka wlewamy wodę, dodajemy(...)masło, kakao, cukier trzcinowy i cukier waniliowy. Gdy masa będzie jednolita, odstawiamy ją do ostudzenia, co jakiś czas mieszając. Masę przelewamy do wysokiej miski *, dajemy żółtka i mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Składniki miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dzielimy je na dwie równe porcje. Najpierw dodajemy jedną część, lekko mieszając łyżką, a następnie resztę. Podłużną foremkę wykładamy

Słodkie Przyjemności
Świąteczne ciasteczka czekoladowe 110

Wami tym przepisem.  Słodko polecam!  " Składniki: 200 g gorzkiej czekolady 200 g margaryny 1/2 szklanki cukru pudru jajko 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewamy do 190`C. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, ale równie dobrze możecie zrobić to w mikrofali (3 x 30s). Studzimy.  W dużej misce ucieramy cukier(...)puder z miękkim masłem na gładką masę, a następnie dodajemy jajko. Wszystko miksujemy, a gdy masa się połączy, dodajemy ostudzoną czekoladę.  Mąkę mieszamy z kakao i przesiewamy do ciasta. Wszystko mieszamy - ja to robię łyżką, ale można to zrobić mikserem na najniższych obrotach. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z małą końcówką w kształcie rozetki. Wyciskamy ciasteczka na blachę wyłożoną

Słodkie Przyjemności
Zapiekane naleśniki 181

lekko podkręcone, albo zakręcone - jak wolicie :) Lekka wariacja godna polecenia!" Składniki 600 g mąki 300 ml mleka woda 2 łyżki cukru waniliowego łyżeczka masła 3 jajka dodatkowo: 2 łyżki kakao 3 łyżki cukru cynamonowego dżem - u mnie wiśniowy ser biały tłusty 300 g  łyżeczka cynamonu ewentualnie : 100 ml śmietanki 30 % Sposób przygotowania: Mąkę przesypujemy do dużej miski, dolewamy mleko(...)cukier waniliowy, dodajemy jajka i wszystko mieszamy. Następnie dolewamy tyle wody, aby ciasto zrobiło się rzadkie. Ciasto równo dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao i mieszamy. Smażymy cienkie naleśniki. Ser przekładamy do miseczki, dodajemy cukier cynamonowy i cynamon i mieszamy. Jeżeli używacie chudy ser, dodajcie łyżkę śmietany, albo mleka.  Kakaowe naleśniki, smarujemy białym serem, białe

Słodkie Przyjemności
Szybki alkoholowy deser 179

oglądając jego kanał na youtube. Uważam ten wieczór za udany, a książkę zacznę ponownie czytać jutro :) Słodkiego! " Składniki : 200 g kwaśnej śmietany 30% 150 g gorzkiej czekolady 2 łyżki kakao pół szklanki cukru pudru Dodatkowo : 12 kruchych babeczek 50 g masła 50 g cukru pudru wiśnie z nalewki ( z alkoholem ) biała czekolada mleczne drażetki  Sposób przygotowania: Babeczki przygotowujemy(...)tego przepisu. Śmietanę przelewamy do rondelka, dodajemy czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier połączony z kakao i mieszamy szybko trzepaczką. Zawartość garnuszka przelewamy do miseczki włożonej do drugiej, wypełnioną wodą z kostkami lodu. Co jakiś czas mieszamy, aby na powierzchni nie powstał kożuch. Masło miksujemy na najwyższych obrotach z cukrem pudrem dodając partiami całkowicie ostudzoną

Słodkie Przyjemności
Ciastka kawowo-korzenne 103

postanowiłam go przygotować. Prosty pomysł na szybkie korzenne ciastka, idealne na świąteczne leniuchowanie. Kto się skusi? Składniki : 7 łyżek kawy 250 ml wody 200 g cukru pudru 40 g kakao w proszku 175 g rodzynek sułtanek 125 g masła 3 łyżki cukru waniliowego 3 jajka 1 łyżeczka cynamonu po 1 łyżeczce mielonego kardamonu, goździków, gałki muszkatołowej 250 g mąki(...)łyżeczka proszku do pieczenia 50 g pokruszonej czekolady Sposób przygotowania: W garnuszku mieszamy wodę z kawą i masłem. Po rozpuszczeniu się masła dodajemy cukier i kakao i mieszamy. Dodajemy Sułtanki i gotujemy jeszcze jakieś 5 minut na małym ogniu. Jajka ubijamy z cukrem waniliowym, do momentu wytworzenia się pianki. Mąkę mieszamy z przyprawami i proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej

Słodkie Przyjemności
Miodowe Brownie z orzechami 281

Miodowe Brownie z orzechami. Było naprawdę smaczne, dużo lepsze jeszcze ciepłe, albo podgrzane w mikrofali. Spróbujcie :) " Składniki: 200 g masła 170 g cukru pudru 4 łyżki miodu 4 łyżki kakao 200 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 3 jajka pół szklanki orzechów włoskich plasterki cienko pokrojonej cytryny polewa czekoladowa z tego przepisu Sposób przygotowania: Masło i miód(...)przekładamy do rondelka i rozpuszczamy na małym ogniu. Następnie dodajemy kakao i cukier i mieszamy.  Jajka ubijamy w malakserze (u mnie robot kuchenny), gdy utworzy się na wierzchu piana, dodajemy ostudzone masło z dodatkami i mieszamy.  Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy ją do masy jajecznej mieszając łyżką. Na koniec dodajemy pokruszone orzechy włoskie

Słodkie Przyjemności
Świąteczne pierniczki II 124

Zapraszam na Świąteczne pierniczki II. " Składniki : 150 g masła 100 ml miodu 100 g drobnego cukru brązowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 450 g mąki  jajko 1 łyżka kakao 10 g przyprawy korzennej Sposób przygotowania: Masło rozpuszczamy, dodajemy miód i drobny cukier. Gotujemy do momentu, aż cukier się rozpuści. W dużej misce mieszamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia(...)kakao i korzennymi przyprawami. Gdy masa maślana całkowicie ostygnie dodajemy do niej roztrzepane jajko i przelewamy do mąki. Wszystko zagniatamy i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy na oprószony blat i rozwałkowujemy na pasującą nam grubość - u mnie około 0.4 mm. Pieczemy w rozgrzanym do 180`C piekarniku przez około 10 minut - w zależności

Słodkie Przyjemności
Ciasto czekoladowe 141

już jakieś? Ja nadal myślę :) A myślenie umila mi ciasto czekoladowe, własnego pomysłu. Jedno z tych puszystych, mniej słodkich ciast. Macie ochotę?" Składniki : 200 g masła 3 płaskie łyżki kakao 200 g gorzkiej czekolady 100 g cukru pudru 5 jajek 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia łyżka cukru z prawdziwą wanilią 50 g orzechów laskowych Sposób przygotowania(...)Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i kakao - mieszamy, dodajemy czekoladę. Gdy się rozpuści, odstawiamy do ostygnięcia.  Jajka ubijamy, dodajemy do nich ostudzoną masę czekoladową i łączymy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i połamanymi orzechami. Przekładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.  Pieczemy w 180`C przez 25-30 minut. Polewamy rozpuszczoną białą czekoladą

Słodkie Przyjemności
Orzechowo czekoladowe ciasto z białek 357

cukru brązowego - drobnego 200 g mąki 50 g orzechów laskowych ( u mnie ok. 1/2 szklanki) 0,5 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżki kakao Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i nadal ubijamy do osiągnięcia sztywnej masy. Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia, orzechy miażdżymy na małe kawałki. Dodajemy do mąki

Słodkie Przyjemności
Muffiny czekoladowe z czokonadzieniem 147

jestem zadowolona, ale tym razem postanowiłam upiec muffiny z czekoladowym wnętrzem. Wyszło... <3 sami oceńcie :)" Składniki : 2 jajka 100 g cukru 1,5 szklanki mleka 3 łyżki kakao 330 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 125 g margaryny masa czekoladowa (np. Nutella) Sposób przygotowania: Jajka ubijamy mikserem razem z cukrem, dodajemy mleko i rozpuszczoną, ostudzoną margarynę(...)drugiej misce łączymy przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia.  Następnie przesypujemy suche składniki do mokrych i mieszamy - tylko do połączenia się składników.  Ciasto przekładamy do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami tylko do połowy wysokości. Do każdej babeczki na środek dodajemy około pół łyżeczki masy czekoladowej, a następnie zalewamy ponownie wyrobionym ciastem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym

Słodkie Przyjemności
Murzynek wykwintny 158

niebawem. Zapraszam na Wykwintny Murzynek, w razie pytań piszcie! " Składniki : 3 jajka 150 g cukru 2 łyżki cukru z wanilią szklanka śmietany 12% 180 g masła 40 g kakao (ok. 4 łyżek) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 300 g maki 50 g płatków migdałowych polewa czekoladowa ( zobacz przepis ) Sposób przygotowania: Do wysokiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i cukier(...)waniliowy i miksujemy na najwyższych obrotach. Gdy cukier się rozpuści dodajemy płynne ostudzone masło i śmietanę i dalej miksujemy. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę, dodajemy płatki migdałowe, kakao i proszek do pieczenia, wszystko mieszamy, a następnie przesypujemy do płynnych składników i łączymy ze sobą. Gotową masę przelewamy do szerokiej brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 50 minut w piekarniku rozgrzanym

Słodkie Przyjemności
Brownies czekoladowe 146

smakuje na ciepło, więc lepiej jeść je w domu. Spróbujcie koniecznie! Dosłownie rozpływa się w ustach" Składniki : 100 g masła 100 g maki 5 jaj 230 g czekolady łyżka kakao 150 g cukru Sposób przygotowania: W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło i czekoladę i odstawiamy do przestudzenia. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy żółtka z cukrem na gładką masę. Do ubitych(...)żółtek partiami dodajemy ostudzoną masę czekoladową, aż do całkowitego połączenia. Następnie dodajemy mąkę i kakao, a potem ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i wstawiamy do nagrzanego do 170`C piekarnika na około 40 min. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Babka czekoladowa 114

cudownie wilgotna w środku. Przekonałam Was?" Składniki : 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju rzepakowego 170 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 30 g kakao 1,5 łyżeczki proszku Sposób przygotowania: Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i na najwyższych obrotach ubijamy do podwojenia objętości, następnie dolewamy olej i mleko i dalej mieszamy. Do drugiego(...)naczynia przesiewamy obie mąki, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko wsypujemy do płynnych składników i mieszamy łopatką. Ciasto przekładamy do foremki na babkę, wysmarowanej lekko olejem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy około 40 minut w 180`C. Studzimy na kratce po wyłożeniu z foremki. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Brownies mocno czekoladowe 102

ilością mąki. Najlepiej smakuje na ciepło, z cudownie kruchym wierzchem. Kto się skusi?" Składniki : 100 g mlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady 3 żółtka 160 g cukru 3 łyżki kakao 100 g masła 60 g mąki 3 białka Sposób przygotowania: Do miski wbijamy żółtka, dodajemy cukier i ubijamy na kogiel-mogiel. W drugiej misce ubijamy na sztywno białka i odstawiamy(...)później. Masło rozpuszczamy, dodajemy kawałki czekolady i rozpuszczamy ciągle mieszając. Następnie przelewamy do żółtek i dalej miksujemy. Gdy masa będzie jednolita wsypujemy mąkę połączoną z kakao - mieszamy. Na koniec do masy dodajemy 1/3 ubitej piany z białek - lekko mieszamy, następnie kolejne 2/3 piany i całość lekko mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy

Słodkie Przyjemności
Marmurkowa baba z białek 131

święta nie jest to wcale takie proste!" Składniki : 5 białek 130 g cukru 125 ml oleju rzepakowego  1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g mąki 1,5 łyżki kakao Sposób przygotowania Do miski wlewamy białka i ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier i dalej ubijamy. Do masy dodajemy olej, mieszamy.  W drugiej misce przesiewamy mąkę i proszek(...)pieczenia - mieszamy, a następnie dodajemy do białek. Lekko łączymy za pomocą łyżki albo szpatułki.  Ciasto dzielimy na pół - do jednej dodajemy kakao, drugie pozostawiamy bez zmian. Przekładamy do blaszki wysmarowanej olejem i posypanej mąką/bułką tarta. Wylewamy raz łyżkę białego, raz ciemnego ciasta, aż do wyczerpania masy. Pieczemy około 30 minut w 170`C Smacznego

Słodkie Przyjemności