starych notatkach mojej mamy. Polecam! Aha! Uważajcie na drodze kierowcy! " Składniki : 1/4 szklanki wody kostka margaryny 1,5 szklanki cukru trzcinowego łyżka cukru z prawdziwą wanilią 3 łyżki kakao deserowego 4 żółtka 2 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 białka Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewamy do 180`C Na sam początek do małego garnuszka wlewamy wodę, dodajemy(...)masło, kakao, cukier trzcinowy i cukier waniliowy. Gdy masa będzie jednolita, odstawiamy ją do ostudzenia, co jakiś czas mieszając. Masę przelewamy do wysokiej miski *, dajemy żółtka i mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Składniki miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dzielimy je na dwie równe porcje. Najpierw dodajemy jedną część, lekko mieszając łyżką, a następnie resztę. Podłużną foremkę wykładamy
Słodkie PrzyjemnościWami tym przepisem. Słodko polecam! " Składniki: 200 g gorzkiej czekolady 200 g margaryny 1/2 szklanki cukru pudru jajko 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewamy do 190`C. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, ale równie dobrze możecie zrobić to w mikrofali (3 x 30s). Studzimy. W dużej misce ucieramy cukier(...)puder z miękkim masłem na gładką masę, a następnie dodajemy jajko. Wszystko miksujemy, a gdy masa się połączy, dodajemy ostudzoną czekoladę. Mąkę mieszamy z kakao i przesiewamy do ciasta. Wszystko mieszamy - ja to robię łyżką, ale można to zrobić mikserem na najniższych obrotach. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z małą końcówką w kształcie rozetki. Wyciskamy ciasteczka na blachę wyłożoną
Słodkie Przyjemnościlekko podkręcone, albo zakręcone - jak wolicie :) Lekka wariacja godna polecenia!" Składniki 600 g mąki 300 ml mleka woda 2 łyżki cukru waniliowego łyżeczka masła 3 jajka dodatkowo: 2 łyżki kakao 3 łyżki cukru cynamonowego dżem - u mnie wiśniowy ser biały tłusty 300 g łyżeczka cynamonu ewentualnie : 100 ml śmietanki 30 % Sposób przygotowania: Mąkę przesypujemy do dużej miski, dolewamy mleko(...)cukier waniliowy, dodajemy jajka i wszystko mieszamy. Następnie dolewamy tyle wody, aby ciasto zrobiło się rzadkie. Ciasto równo dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao i mieszamy. Smażymy cienkie naleśniki. Ser przekładamy do miseczki, dodajemy cukier cynamonowy i cynamon i mieszamy. Jeżeli używacie chudy ser, dodajcie łyżkę śmietany, albo mleka. Kakaowe naleśniki, smarujemy białym serem, białe
Słodkie Przyjemnościoglądając jego kanał na youtube. Uważam ten wieczór za udany, a książkę zacznę ponownie czytać jutro :) Słodkiego! " Składniki : 200 g kwaśnej śmietany 30% 150 g gorzkiej czekolady 2 łyżki kakao pół szklanki cukru pudru Dodatkowo : 12 kruchych babeczek 50 g masła 50 g cukru pudru wiśnie z nalewki ( z alkoholem ) biała czekolada mleczne drażetki Sposób przygotowania: Babeczki przygotowujemy(...)tego przepisu. Śmietanę przelewamy do rondelka, dodajemy czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier połączony z kakao i mieszamy szybko trzepaczką. Zawartość garnuszka przelewamy do miseczki włożonej do drugiej, wypełnioną wodą z kostkami lodu. Co jakiś czas mieszamy, aby na powierzchni nie powstał kożuch. Masło miksujemy na najwyższych obrotach z cukrem pudrem dodając partiami całkowicie ostudzoną
Słodkie Przyjemnościpostanowiłam go przygotować. Prosty pomysł na szybkie korzenne ciastka, idealne na świąteczne leniuchowanie. Kto się skusi? Składniki : 7 łyżek kawy 250 ml wody 200 g cukru pudru 40 g kakao w proszku 175 g rodzynek sułtanek 125 g masła 3 łyżki cukru waniliowego 3 jajka 1 łyżeczka cynamonu po 1 łyżeczce mielonego kardamonu, goździków, gałki muszkatołowej 250 g mąki(...)łyżeczka proszku do pieczenia 50 g pokruszonej czekolady Sposób przygotowania: W garnuszku mieszamy wodę z kawą i masłem. Po rozpuszczeniu się masła dodajemy cukier i kakao i mieszamy. Dodajemy Sułtanki i gotujemy jeszcze jakieś 5 minut na małym ogniu. Jajka ubijamy z cukrem waniliowym, do momentu wytworzenia się pianki. Mąkę mieszamy z przyprawami i proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej
Słodkie PrzyjemnościMiodowe Brownie z orzechami. Było naprawdę smaczne, dużo lepsze jeszcze ciepłe, albo podgrzane w mikrofali. Spróbujcie :) " Składniki: 200 g masła 170 g cukru pudru 4 łyżki miodu 4 łyżki kakao 200 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 3 jajka pół szklanki orzechów włoskich plasterki cienko pokrojonej cytryny polewa czekoladowa z tego przepisu Sposób przygotowania: Masło i miód(...)przekładamy do rondelka i rozpuszczamy na małym ogniu. Następnie dodajemy kakao i cukier i mieszamy. Jajka ubijamy w malakserze (u mnie robot kuchenny), gdy utworzy się na wierzchu piana, dodajemy ostudzone masło z dodatkami i mieszamy. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy ją do masy jajecznej mieszając łyżką. Na koniec dodajemy pokruszone orzechy włoskie
Słodkie PrzyjemnościZapraszam na Świąteczne pierniczki II. " Składniki : 150 g masła 100 ml miodu 100 g drobnego cukru brązowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 450 g mąki jajko 1 łyżka kakao 10 g przyprawy korzennej Sposób przygotowania: Masło rozpuszczamy, dodajemy miód i drobny cukier. Gotujemy do momentu, aż cukier się rozpuści. W dużej misce mieszamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia(...)kakao i korzennymi przyprawami. Gdy masa maślana całkowicie ostygnie dodajemy do niej roztrzepane jajko i przelewamy do mąki. Wszystko zagniatamy i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy na oprószony blat i rozwałkowujemy na pasującą nam grubość - u mnie około 0.4 mm. Pieczemy w rozgrzanym do 180`C piekarniku przez około 10 minut - w zależności
Słodkie Przyjemnościjuż jakieś? Ja nadal myślę :) A myślenie umila mi ciasto czekoladowe, własnego pomysłu. Jedno z tych puszystych, mniej słodkich ciast. Macie ochotę?" Składniki : 200 g masła 3 płaskie łyżki kakao 200 g gorzkiej czekolady 100 g cukru pudru 5 jajek 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia łyżka cukru z prawdziwą wanilią 50 g orzechów laskowych Sposób przygotowania(...)Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i kakao - mieszamy, dodajemy czekoladę. Gdy się rozpuści, odstawiamy do ostygnięcia. Jajka ubijamy, dodajemy do nich ostudzoną masę czekoladową i łączymy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i połamanymi orzechami. Przekładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180`C przez 25-30 minut. Polewamy rozpuszczoną białą czekoladą
Słodkie Przyjemnościcukru brązowego - drobnego 200 g mąki 50 g orzechów laskowych ( u mnie ok. 1/2 szklanki) 0,5 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżki kakao Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i nadal ubijamy do osiągnięcia sztywnej masy. Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia, orzechy miażdżymy na małe kawałki. Dodajemy do mąki
Słodkie Przyjemnościjestem zadowolona, ale tym razem postanowiłam upiec muffiny z czekoladowym wnętrzem. Wyszło... <3 sami oceńcie :)" Składniki : 2 jajka 100 g cukru 1,5 szklanki mleka 3 łyżki kakao 330 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 125 g margaryny masa czekoladowa (np. Nutella) Sposób przygotowania: Jajka ubijamy mikserem razem z cukrem, dodajemy mleko i rozpuszczoną, ostudzoną margarynę(...)drugiej misce łączymy przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Następnie przesypujemy suche składniki do mokrych i mieszamy - tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami tylko do połowy wysokości. Do każdej babeczki na środek dodajemy około pół łyżeczki masy czekoladowej, a następnie zalewamy ponownie wyrobionym ciastem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym
Słodkie Przyjemnościniebawem. Zapraszam na Wykwintny Murzynek, w razie pytań piszcie! " Składniki : 3 jajka 150 g cukru 2 łyżki cukru z wanilią szklanka śmietany 12% 180 g masła 40 g kakao (ok. 4 łyżek) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 300 g maki 50 g płatków migdałowych polewa czekoladowa ( zobacz przepis ) Sposób przygotowania: Do wysokiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i cukier(...)waniliowy i miksujemy na najwyższych obrotach. Gdy cukier się rozpuści dodajemy płynne ostudzone masło i śmietanę i dalej miksujemy. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę, dodajemy płatki migdałowe, kakao i proszek do pieczenia, wszystko mieszamy, a następnie przesypujemy do płynnych składników i łączymy ze sobą. Gotową masę przelewamy do szerokiej brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 50 minut w piekarniku rozgrzanym
Słodkie Przyjemnoścismakuje na ciepło, więc lepiej jeść je w domu. Spróbujcie koniecznie! Dosłownie rozpływa się w ustach" Składniki : 100 g masła 100 g maki 5 jaj 230 g czekolady łyżka kakao 150 g cukru Sposób przygotowania: W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło i czekoladę i odstawiamy do przestudzenia. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy żółtka z cukrem na gładką masę. Do ubitych(...)żółtek partiami dodajemy ostudzoną masę czekoladową, aż do całkowitego połączenia. Następnie dodajemy mąkę i kakao, a potem ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i wstawiamy do nagrzanego do 170`C piekarnika na około 40 min. Smacznego
Słodkie Przyjemnościcudownie wilgotna w środku. Przekonałam Was?" Składniki : 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju rzepakowego 170 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 30 g kakao 1,5 łyżeczki proszku Sposób przygotowania: Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i na najwyższych obrotach ubijamy do podwojenia objętości, następnie dolewamy olej i mleko i dalej mieszamy. Do drugiego(...)naczynia przesiewamy obie mąki, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko wsypujemy do płynnych składników i mieszamy łopatką. Ciasto przekładamy do foremki na babkę, wysmarowanej lekko olejem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy około 40 minut w 180`C. Studzimy na kratce po wyłożeniu z foremki. Smacznego
Słodkie Przyjemnościilością mąki. Najlepiej smakuje na ciepło, z cudownie kruchym wierzchem. Kto się skusi?" Składniki : 100 g mlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady 3 żółtka 160 g cukru 3 łyżki kakao 100 g masła 60 g mąki 3 białka Sposób przygotowania: Do miski wbijamy żółtka, dodajemy cukier i ubijamy na kogiel-mogiel. W drugiej misce ubijamy na sztywno białka i odstawiamy(...)później. Masło rozpuszczamy, dodajemy kawałki czekolady i rozpuszczamy ciągle mieszając. Następnie przelewamy do żółtek i dalej miksujemy. Gdy masa będzie jednolita wsypujemy mąkę połączoną z kakao - mieszamy. Na koniec do masy dodajemy 1/3 ubitej piany z białek - lekko mieszamy, następnie kolejne 2/3 piany i całość lekko mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy
Słodkie Przyjemnościświęta nie jest to wcale takie proste!" Składniki : 5 białek 130 g cukru 125 ml oleju rzepakowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g mąki 1,5 łyżki kakao Sposób przygotowania Do miski wlewamy białka i ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier i dalej ubijamy. Do masy dodajemy olej, mieszamy. W drugiej misce przesiewamy mąkę i proszek(...)pieczenia - mieszamy, a następnie dodajemy do białek. Lekko łączymy za pomocą łyżki albo szpatułki. Ciasto dzielimy na pół - do jednej dodajemy kakao, drugie pozostawiamy bez zmian. Przekładamy do blaszki wysmarowanej olejem i posypanej mąką/bułką tarta. Wylewamy raz łyżkę białego, raz ciemnego ciasta, aż do wyczerpania masy. Pieczemy około 30 minut w 170`C Smacznego
Słodkie Przyjemności