kakao - 6140 przepisów (strona:168/410)

Maślany tort czekoladowy z malinami 162

cukier trzcinowy- 180 g * masło- 85 g * jajka- 6 szt. * proszek do pieczenia- 2 płaskie łyżeczki Masa czekoladowo-maślana: * czekolada mleczna- 200 g * masło- 150 g * kremówka- 100 g * kakao- 2 łyżki Dodatkowo: * maliny- 400 g Biszkopt: Piekarnik nastawić na 170 stopni. W małym rondelku roztopić czekoladę wraz z masłem i lekko przestudzić. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć(...)tortownicy i pozostawić do ostygnięcia na kratce. Masa czekoladowo-maślana: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić. Kremówkę ubić. Miękkie masło utrzeć wraz z roztopioną czekoladą, przesiać kakao i dokładnie wymieszać. Na koniec połączyć masę z ubitą kremówką. Składanie: Biszkopt przekroić na pół, na spód wyłożyć część masy maślanej, ułożyć maliny i delikatnie je wcisnąć (masy powinno być tyle

Kraina Miodem Płynąca
"Mleczniak" - czekoladowo-kokosowy 166

Masa Biała szklanka mleka w proszku 1/2 szklanki wiórek kokosowych 3 łyżki cukru 100 g  masła 1/2 szklanki mleka Masa kakaowa: 1 i 1/2 szklanki mleka czubata łyżka kakao 4 łyżki cukru 100 g masła 1/2 szklanki mleka Dodatkowo: wiórki kokosowe do posypania  Wykonanie: Masa biała Mleko w proszku przesiać do miski i dać wiórki. Wymieszać. Mleko dać(...)powoli mieszankę z mleka i mieszać. Uważać, aby nie było grudek. Ja mieszałam trzepaczką. Przelać na dno keksówki wyłożonej folią spożywczą. Masa ciemna: Mleko w proszku przesiać i dodać kakao. Wymieszać dokładnie. I dalej zagotować mleko jak do masy białek i dokładnie wmieszać proszek. studzić w garnku.  Kiedy biała masa delikatnie zgęstnieje, i ciemna dokładnie ostygnie. to ciemną masę

Moje pyszne gotowanie
Babka pomarańczowo-kakaowa 171

mąki pszennej * 300 g cukru * 1 duży cukier wanilinowy * 5 jajek * 180 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego * 180 ml oleju * 3 łyżeczki proszku do pieczenia * 1-2 łyżki kakao * starta skórka 1-2 pomarańczy * łyżeczka olejku pomarańczowego Sposób wykonania Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą pianę. Do jajek wlać sok pomarańczowy, olejek i olej i dalej ubijając(...)najniższych obrotach dodawać porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać skórkę pomarańczową i wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao i dokładnie połączyć. 2 keksówki ( 25 cm długości ) wysmarować margaryną i wysypać bułką tarta, najpierw do każdej wlać jasne ciasto, a następnie ciemne. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C, ok 45 min, przed

Mix smaku
Kopiec adwokatowy 163

pudru * 2 opakowania usztywniacza do śmietany * 270 ml adwokata * 6 łyżeczek żelatyny krem czekoladowy * 250 g masła lub margaryny * 100 g mlecznej czekolady * 3 łyżki cukru pudru * 3 łyżeczki kakao Sposób wykonania Biszkopt prostokątny Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania wsypać cukier i cukier wanilinowy, a następnie po kolei wrzucać żółtka. Ubijać aż masa(...)Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Margarynę o pokojowej temperaturze utrzeć na puszysto z cukrem pudrem, a następnie dodawać po łyżce przestudzoną czekoladę i nadal ucierać. Do reszty kremu dodać kakao i dokładnie połączyć najlepiej mikserem. Przy pomocy szprycy wyciskać dowolne motywy. Przepis na masę do dekoracji cukrowych  Tutaj

Mix smaku
Ciasteczka orzechowo-czekoladowe 138

składniki * 2 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki * 1/2 łyżki kakao * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * 1/2 łyżeczki soli * 200 g masła * 1/3 szklanki cukru * 1 jajko * olejek waniliowy * 50 g posiekanej czekolady deserowej * 2/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich * cukier puder Sposób wykonania Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, kakao i solą. Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, kilka

Mix smaku
Tort kosz z kwiatami 169

śmietany 18% * 125 g wiórków kokosowych * 100 g białej czekolady (np.milka) * 1 opakowanie bitej śmietany w proszku masa krówkowa * 1 puszka gotowego gotowanego mleka skondensowanego * 2 łyżeczki kakao * 350 g margaryny Kasi dodatkowo *  biała masa cukrowa *barwniki Sposób wykonania biszkopt Jajka ubić z cukrem, ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 10 min. Do masy dodać mielone migdały, przesianą(...)śmietanę, a następnie wsypać wiórki kokosowe i wymieszać. masa krówkowa Margarynę utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać po łyżce masę krówkową z gotowanego mleka skondensowanego, a następnie dodać kakao i wszystko dokładnie utrzeć. Biszkopt przekroić na pół w pionie. Każdą połowę przekroić raz w poziomie, tak aby powstały 4 blaty. Położyć pierwszy blat, wyłożyć na niego 1/3 kremu kokosowo

Mix smaku
Rolada orzechowa 142

składniki ciasto * 4 jajka * 120 g cukru * 1 cukier wanilinowy * 80 g mąki pszennej * 40 g mąki ziemniaczanej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 30 g kakao krem * 1 i 1/2 szklanki mleka * 5 łyżek mąki pszennej * 250 g masła lub margaryny * 3 łyżki cukru kryształu * 3 łyżki cukru pudru * 1 cukier wanilinowy * 150 g rozdrobnionych orzechów włoskich * 3 banany polewa(...)piany dodać cukier, cukier wanilinowy i ubić na sztywno, aż piana będzie lśniąca. Do piany dodać żółtka, wymieszać delikatnie, następnie przesiewać stopniowo mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równo rozsmarować. Wstawić na środkową szynę nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200 stopni

Mix smaku
Babka adwokatowa 206

składniki * 300 g mąki pszennej * 5 jajek * 15 g proszku do pieczenia (3 łyżeczki) * 200 g cukru pudru * 1 cukier wanilinowy * 250 ml adwokatu * 250 ml oleju * 2 łyżki kakao * szczypta soli Sposób wykonania Jajka ubić z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Następnie powoli wlewać adwokat delikatnie mieszając, wlać olej i również delikatnie wymieszać. Na koniec połączyć(...)mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Połowę ciasta wylać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy lub formy silikonowej. Do reszty ciasta dodać kakao, wymieszać, wylać na jasne ciasto, delikatnie wymieszać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni, 60-70 min. Przed wyjęciem z piekarnika zrobić próbę patyczkiem. Po wyjęciu z piekarnika ciasto zostawić na chwilę

Mix smaku
Tiramisu 192

serka mascarpone * 4 żółtka * 2 białka * biszkopty ( najlepiej podłużne typu włoskiego) * 8 łyżek likieru amaretto lub rumu * 4 łyżki cukru * 3/4 szklanki zaparzonej kawy * 3 łyżeczki żelatyny * ciemne kakao Sposób przygotowania Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody i zostawić na ok. 1 godzinę. Żółtka najpierw nieco utrzeć z cukrem, a następnie kontynuować ucieranie nad parą. (Można też utrzeć żółtka(...)kawie i układać w formie. Na biszkopty wyłożyć ok. 2/3 masy. Ułożyć drugą warstwą biszkoptów namoczonych w kawie, a na nich rozsmarować resztę kremu. Na wierzch posypać przesiane ciemne kakao i wstawić do lodówki na przynajmniej 4 godziny

Mix smaku
Tort cytrusowy 174

składniki ciasto 1 * 7 białek * 1 szklanka cukru pudru * 4 łyżki mąki ziemniaczanej * 2 łyżki mąki pszennej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 2 łyżki octu * kakao ciasto 2 * 7 żółtek * 2 jajka * 2/3 szklanki cukru pudru * 2 łyżki oleju * 1 łyżka octu * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 szklanka mąki pszennej masa budyniowa * 1 litr soku pomarańczowego z dodatkiem soku(...)ubić na puszystą masę, dodać olej i mąkę pszenną, delikatnie wymieszać. Na koniec dodać proszek do pieczenia połączony z octem i również wymieszać. Masę białkową w blaszce posypać delikatnie kakao i wylać żółte ciasto na białe, delikatnie wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C i piec ok. 40 min. przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem. Wystudzone ciasto przekroić na pół

Mix smaku
Pyszny i prosty Mulatek 143

tylko puszyste, ale i wilgotne, można też stosować różne kombinacje owoców i bakalii byle tylko zachować proporcje. składniki * 2 szklanki mąki pszennej * 1 szklanka cukru * 4 jajka * 2 łyżeczki kakao * 2 łyżeczki cynamonu * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 łyżeczka sody * 1/2 szklanki oleju * 1/2 szklanka posiekanych orzechów * 3 duże jabłka * 1/2 szklanki pokrojonych suszonych moreli * 1/2 szklanki rodzynek Sposób(...)wykonania Jajka ubić z cukrem,dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i kakao oraz olej i dokładnie wymieszać.Do ciasta dodać orzechy oraz pokrojone jabłka, morele i wymieszać.Przełożyć do formy(24/32 cm) lub tortownicy (27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w temp. 180 stopni ok. 50 min do tzw suchego patyczka

Mix smaku
Babka kwitnący tulipan 170

jajek * 2 szklanki mąki * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 1 cukier wanilinowy * 1/2 szklanki oleju * 1 kisiel wiśniowy * 1 kisiel jabłkowy lub inny (zielony lub żółty) * 2 łyżki kakao * 3 łyżki maku Sposób wykonania Miękką margarynę utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i żółtkami na jednolitą puszystą masę. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Do masy dodać olej(...)mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać, na koniec dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wynieszać i podzielić na cztery części. Do jednej dodać kisiel jabłkowy. Do drugiej kakao. Do trzeciej kisiel wiśniowy. Do czwartej dodać mak. Formę keksową (długość 35 cm) posmarować margaryną i wysypać bułką. Ciasto kłaść warstwami i delikatnie rozsmarowywać zaczynając od jasnego, później kakaowe, wiśniowe

Mix smaku
Mięciutkie pierniczki 142

składniki * 1 kg mąki pszennej * 3 jajka * 50 dag miodu prawdziwego  * 8 dag smalcu * 15 dag margaryny * 2 łyżki kakao * 4 łyżki cukru * 3 łyżeczki sody oczyszczonej * 1/2 szklanki mleka * 1 i 1/2 -2 przyprawy do piernika Sposób wykonania Do rondelka dodać margarynę, smalec, miód, cukier, kakao, przyprawę do piernika, rozpuścić i ostudzić. Mąkę przesiać, dodać jajka, sodę rozpuszczoną

Mix smaku
Babka trójkolorowa 130

pudru * 1 cukier wanilinowy * 2 szklanki mąki pszennej * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 1/2 szklanki oleju * 1 kisiel brzoskwiniowy * 1 kisiel wiśniowy (i opcjonalnie nieco czerwonego barwnika) * 1 łyżka kakao Sposób wykonania Margarynę o temperaturze pokojowej utrzeć na puch, następnie dodawać kolejno 6 żółtek ciągle ucierając, dodać cukier i cukier wanilinowy i dalej ucierać. Na koniec dodać olej(...)wymieszać z ciastem. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kisiel brzoskwiniowy (proszek), do drugiej kisiel wiśniowy ( proszek) i ewentualnie dla koloru nieco barwnika czerwonego, do trzeciej dodać kakao. Dwie formy babkowe z kominkami wysmarować margaryną i wysypać bułka tartą. Do obu farm wyłożyć łyżką ciasto w dowolnej kolejności. Wkładać do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C, piec

Mix smaku
Pierniczki II 135

składniki * 90 dag mąki pszennej * 3 jajka * 30 dag cukru * 30 dag miodu * 25 dag margaryny * 5 dag smalcu * 3 dag kakao * 1 opakowanie przyprawy do pierników * 2 łyżeczki mielonego cynamonu * 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej * 12 g proszku do pieczenia  Sposób wykonania Do rondelka włożyć margarynę, smalec, dodać miód, 1/2 ilości cukru, rozpuścić i chwilkę pogotować. Zestawić z ognia(...)wystudzić. Do dużej miski wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao oraz dodać przyprawę do pierników i cynamon. Jajka ubić z pozostałą ilością cukru. Do mąki wlać przestudzony miód oraz ubite jajka i wszystko razem dokładnie wyrobić. Ciasto będzie dość luźne, ale później stwardnieje. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i odłożyć w chłodne miejsce

Mix smaku

Proponowane wyszukiwania