około 7 choinek) : 120g masła 1/3 szklanki cukru pudru pół szklanki miodu 1 nieduże jajko 2,5 szklanki mąki pszennej (odjąć 1-2 łyżki dodając w to miejsce kakao) pół łyżeczki sody oczyszczonej łyżka przyprawy do piernika szczypta soli Do miski przesiewamy mąkę, kakao, cukier puder, sodę, przyprawę do piernika i sól. Odstawiamy. Masło ucieramy mikserem na gładki puch. Dodajemy
Czerwona Porzeczkażółtka dodatkowo 100 g cukru 5 kropli aromatu waniliowego 500 g serka mascarpone 175 ml mocnej kawy espresso 125 ml rumu lub brandy 24 biszkopty "języczki" 2 łyżki kakao 2 łyżki startej czekolady (opcjonalnie) przygotowanie 4 żółtka, cukier i aromat waniliowy wymieszać w żaroodpornej misce, umieścić na garnku z gotującą się wodą. (najwygodniej miseczkę ustawić na sitku(...)wyłożyć na biszkopty, wygładzić. Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów, przykryć kremem, wyrównać. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę, a najlepiej na całą noc. Tuż przed podaniem posypać kakao i ewentualnie czekoladą . Smacznego! Uwagi. To duża porcja, na 4 osoby spokojnie wystarczy połowa. Dałam mniej cukru, robiłam w jednym naczyniu, ale można też zrobić małe porcje indywidualne
Stare Garykremową i mocno waniliową chmurką z borówkami- lekki, puszysty i pyszny! Polecam! Spód*: * płatki owsiane- 300g * masło- 100g * czekolada- 100g (u mnie mleczna, ale można dać gorzką) * kakao- 1 łyżka Sernik: * kremówka- 200ml * mascarpone- 200g * cukier trzcinowy drobny- 3/4 szklanki * wanilia- cała laska * żelatyna- 1 łyżka + 3 łyżki wrzątku * borówki- 250g Dodatkowo: * Płatki migdałów- garść Spód: Przygotować tortownicę(...)średnicy 20cm. Połowę płatków zmiksować. Czekoladę razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej i wymieszać ze wszystkimi płatkami. Tortownicę posmarować masłem, posypać kakao i wyłożyć na spód masę czekoladowo-owsianą. Schłodzić w lodówce. Sernik: Płatki migdałów prażymy na suchej patelni- do zarumienienia. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywny krem, a pod koniec ubijania dodać cukier. Dołożyć mascarpone wraz z waniliowymi ziarenkami
Kraina Miodem Płynącaimpreza ze znajomymi- moje 'Fale' będą strzałem w dziesiątkę! :) * mąka pszenna- 200 g * masło- 250 g * cukier- 180 g * jajka- 4 szt. * skrobia ziemniaczana- 100 g * advocat- 250 ml * kakao- 2 łyżki * proszek do pieczenia- 2 płaskie łyżeczki * laska wanilii- pół (lub kilka kropli aromatu) * sól- szczypta * wiśnie- 500 g (mogą być mrożone lub w syropie) Dodatkowo: * masło- do posmarowania(...)resztę wraz ze skrobią i proszkiem do pieczenia dodać do miksowanej masy. Kiedy już wszystkie składniki dobrze się połączą, odłożyć mniej więcej połowę ciasta i dodać 2 łyżki kakao, wymieszać. Wiśnie wymieszać z odłożoną mąką. Małą formę do ciasta wysmarować masłem, obsypać manną i wylać jasną masę, następnie ciemną. Na wierzchu kakaowej masy umieścić wiśnie, delikatnie wciskając je w masę
Kraina Miodem Płynącadeserów. I najważniejsze- podczas przygotowywania tej polewy należy dokładnie trzymać się kolejności dodawania składników, inaczej polewa może się nie udać!!! * woda- 3 łyżki * cukier- 3 łyżki * masło- 100 g * kakao- 3 łyżki Do rondelka wlać wodę i rozpuścić cukier. Kiedy już cukier całkowicie się rozpuści należy dodać, w małych kawałkach, masło i również rozpuścić. Zdjąć z ognia, wsypać przesiane kakao
Kraina Miodem Płynącaskrobia kukurydziana- 1,5 łyżki (lub mąka ziemniaczana) * olej kokosowy- do smażenia (lub każdy inny tłuszcz) Polewa czekoladowa: * woda- 3 łyżki * cukier- 3 łyżki * masło- 100 g * kakao- 3 łyżki Placki bananowe: Płatki owsiane zmielić niekoniecznie dokładnie, a banany rozgnieść. Do zmielonych płatków dodać papkę bananową, sok, skrobię i dokładnie wymieszać, aż składniki się połączą. Odstawić na około(...)Polewa czekoladowa: Do rondelka wlać wodę i rozpuścić cukier. Kiedy już cukier całkowicie się rozpuści należy dodać, w małych kawałkach, masło i również rozpuścić. Zdjąć z ognia, wsypać przesiane kakao i energicznie oraz dokładnie wymieszać, najlepiej rózgą. Jeszcze ciepłą polać placuszki. Smacznego! :) * dzięki soku oraz bananom placki są słodkie, jednak tym, którzy wolą bardziej słodkie smaki radzę dosłodzić- myślę
Kraina Miodem Płynącaglutenu mogą śmiało przygotować to ciasto! Ach, no i jak pięknie się prezentuje, prawda?! :) Zachęcam do wypieku! Ciasto: * mąka kukurydziana- 125 g * jajka- 4 szt. * drobny cukier- 125 g * kakao- 3 łyżki * olej- 3 łyżki * proszek do pieczenia- 1 łyżeczka Krem: * kremówka- 200 ml * czekolada mleczna- 100 g Dodatkowo: * owoce- spora garść * kruszonka- 3/4 szklanki Ciasto: Wszystkie składniki powinny być(...)sztywną pianę, a pod koniec ubijania dosypać partiami cukier, cały czas ubijając. Dodać żółtka, wymieszać i nie zaprzestając mieszania wlać olej. Mąkę kukurydzianą wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao i przesiać do masy. Całość delikatnie wymieszać i przelać do małej tortownicy (20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (bądź wysmarowanej masłem i oprószoną mąką). Piec przez około 25 minut
Kraina Miodem Płynącatego nieskomplikowane (czyt. banalnie proste) i… wyjątkowo szybko znikające ze stołu ;))) Musicie się skusić! :))) * mąka pszenna- 400 g * jogurt grecki- 400 g * cukier- 200 g * olej- 1/3 szklanki * kakao- 2 czubate łyżki * soda- 1/2 łyżeczki * proszek do pieczenia- 1 łyżeczka * ekstrakt waniliowy- 1 łyżka Dodatkowo: * jagody- 150 g * kasza manna- 2 łyżki * biała czekolada- 50 g * kremówka- 1 czubata łyżka(...)Piekarnik nastawić na 180 stopni. Mąkę wymieszać wraz z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao i cukrem. Wlać jogurt, olej, ekstrakt waniliowy i ponownie wymieszać do połączenia składników. Przelać do kwadratowej formy ( )wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posypać kaszą manną i ułożyć jagody (na 10 minut przed końcem pieczenia można przykryć folią, żeby się nie spiekły za mocno). Piec
Kraina Miodem Płynącaupiec w formie podłużnej :))) Przepis na dużą blachę: Ciasto: * mąka pszenna- 4 szklanki * jajka- 4 szt. * mleko- 2 szklanki * cukier- 1 szklanka * masło- 250 g * powidła śliwkowe- 1 słoiczek * kakao- 3 czubate łyżki * przyprawa do piernika- 1 łyżeczka * proszek do pieczenia- 1 łyżeczka * soda- 1 łyżeczka Polewa: * czekolada mleczna- 100 g * powidła śliwkowe- 2 czubate łyżki Ciasto: Piekarnik nastawić(...)stopni. W garnuszku zagotować mleko wraz z masłem, cukrem i kakao. Masę przelać do dużej misy miksera. Żółtka oddzielić od białek (białka ubić), dodać je do masy wraz z powidłami i całość połączyć. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy i wymieszać. Na koniec delikatnie dodać pianę z białek. Ciasto przelać do dużej formy (wyłożyć papierem do pieczenia
Kraina Miodem Płynącajajka + 2 żółtka, które zostaną z białej masy 1 łyżeczka winianu sodu (opcjonalnie) 0,5 szklanki cukru 1 szklanka mąki 100 g masła 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 łyżki kakao Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 4 łyżki cukru 1 łyżeczka żelatyny orzechy + woda i domowy sok na poncz (u mnie agrestowy) Najpierw przygotowujemy ciasto(...)trochu cukier (można dodać też winian sodu, żeby szybciej się ubiły), dodajemy po jednym żółtku i miksujemy. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Do piany z jajek przesiewamy kakao i mąkę i mieszamy, na koniec wlewamy przestudzone masło. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Czekoladową masę przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem ze wzorkiem, wygładzamy wierzch i wkładamy do piekarnika rozgrzanego
Ciastkozercypół łyżeczki: soli, pieprzu, kardamonu mielonego, cynamonu mielonego, gałki muszkatołowej mielonej, imbiru mielonego (można zastąpić gotową przyprawą do piernika) 80ml płynnego miodu gryczanego 260g cukru kryształu 1 duża łyżka kakao Mąkę, sól i sodę wsypujemy do miski. Masło wrzucamy do garnuszka i rozpuszczamy na kuchence, na małym ogniu. Kiedy zacznie się rumienić i utworzy pianę zdejmujemy z ognia i łączymy(...)przyprawami, kakao, cukrem i miodem. Wszystko mieszamy, aż cukier połączy się z tłuszczem. Do ostudzonej masy wrzucamy jajo i żółtko. Gotową masę przelewamy do miski z suchymi składnikami (mąka, sól, soda). Zawijamy w przezroczystą folię i chłodzimy godzinę w lodówce. Piekarnik rozgrzewamy do 180oC (pieczenie góra-dół). Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na grubość 3mm. Pamiętamy, by stolnice oprószyć mąką
Sajkofanka smakuforemką wytnijcie pierniczki. W wersji bez nadzienia, też z pewnością będą pyszne. Składniki: 500 g mąki pszennej 4 żółtka 2 białka 1/2 szklanki cukru 1,5 łyżki kakao 100 ml gęstej śmietany 18% 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 120 g masła 200 g miodu dżem truskawkowy Do dekoracji: 200 g czekolady łyżeczka oleju złoty(...)barwnik w sprayu Przygotowanie: Dzień przed pieczeniem: Kakao mieszamy z mąką w dużej misce i odstawiamy. Miód gotujemy z przyprawami korzennymi, po zagotowaniu zdejmujemy z ognia. Dodajemy masło i czekamy, aż się rozpuści, a potem wystygnie. Śmietanę mieszamy z sodą, odstawiamy- śmietana zwiększy swoją objętość. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodajemy żółtka
Smakowity Blog Kulinarnywystarczy jeśli go oprószycie cukrem pudrem. Składniki na jedną foremkę keksową: 2 jajka 1/2 szklanki oleju 25 dag cukru 25 dag mąki pszennej 2 łyżeczki sody 4 łyżki kakao 1 łyżka przyprawy do piernika 25 dag marchewki, startej na drobnych oczkach bez skóry kilka suszonych śliwek kawałki gorzkiej czekolady garść orzechów włoskich 1. Jajka i cukier ubijamy mikserem, dodajemy(...)olej i dalej ubijamy. Dodajemy przesianą mąkę, sodę, kakao, przyprawę do piernika i łączymy ze sobą. Na końcu dodajemy drobno pokrojoną śliwkę, czekoladę, orzechy oraz startą marchew, wszystko razem mieszamy łyżką, przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 170 C, i pieczemy ok 1 godziny. Ciasto polewamy dowolną polewą i dekorujemy
Apetyczna babeczkainny wariant świątecznej dekoracji- drzewko ustrojone na słodko. Moją smakowitą choinkę ozdobię ciasteczkami z kolorowymi, landrynkowymi witrażami. Składniki: 300 g mąki 100 g cukru szczypta soli 1 płaska łyżka kakao 1 jajko 200 g zimnego masła około 20 kolorowych landrynek Przygotowanie: Z mąki, cukru, szczypty soli, kakao, jajka i masła szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy
Smakowity Blog Kulinarnymleka to po prostu niebo w gębie. ok 10 sztuk Składniki: 220 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao 2 łyżeczki cynamonu 5 łyżeczek cukru 300 ml mleka 20 g masła rozpuszczonego 2 jajka szczypta soli Przygotowanie Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mleko, masło, kakao, cynamon, przyprawę do piernika
Niezły Młynek