możemy pozostawić białą i dopiero po wyschnięciu pomalować jajka, część możemy pokolorować od razu, używając do tego barwników w proszku. Takie barwniki każdy ma w domu - kurkuma, papryka, kakao, cynamon :) Można użyć też syntetycznych barwników do jajek, które są do kupienia w sklepach. Ugniatamy masę z kolorowym proszkiem i... bawimy się! :)) Dziecięca inwencja twórcza bardzo wskazana, podobnie jak różne(...)się z suszeniem i podkręcać temp. ponieważ zbyt gwałtownie schnąca masa zwyczajnie popęka. Ja suszę spokojnie na parapecie okna, w końcu mamy jeszcze kilka dni, zdążymy pomalować... Ciemniejszy zajączek - kakao; jaśniejsza zajączkowa - cynamon. Pachną :)) A DLACZEGO NIE JEMY JAJEK? W dzisiejszych czasach jajka NIE pochodzą od kur drepczących leniwie po podwórku, grzejących piórka w słońcu, dziobiących ziarenka
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEkawałkami herbatników i piankowym wykończeniem. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 12 babeczek: 100 g masła (pół kostki) 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1 szklanka cukru 3 jajka 1 czubata łyżka kakao 2/3 szklanki mąki tortowej szczypta soli 6 herbatników 2 opakowania pianek np. JoJo CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Do miski przesiewamy mąkę i kakao, dodajemy sól
My Culinary Artmasła 200 g cukru brzozowego 4 jajka 250 g mielonych orzechów włoskich 250 g mąki pełnoziarnistej łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki jogurtu naturalnego. polewa czekoladowa 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru pudru 100 g masła Wykonanie: Wszystkie składniki wsypujemy do miski (nie zapomnij odłożyć kilka garści orzechów do dekoracji ciasta) i miksujemy je aż uzyskamy jednolitą masę(...)podłużnej formy (30 cm). Ciasto pieczemy 45 minut w temp.150 stopni. Gotowe ciasto wyciągamy i pozostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie rozpuszczamy masło i dodajemy do niego cukier i kakao. Cały czas mieszamy aż uzyskamy jednolitą polewę. Należy uważać aby masło się nie zagotowało. Gotową polewę rozlewamy na cieście i posypujemy reszta mielonych orzechów. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziełatwy i szybki w przygotowaniu. Składniki na biszkopt: 200 g roztopionego masła 140 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 85 g ciemnego kakao 200 g złocistego cukru kryształu (tzw. golden sugar) 4 jajka 2 łyżki mleka Jajka ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy roztopione i przestudzone masło, mleko i ubijamy krótko. Następnie dodajmy(...)mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao i ubijamy do połączenia się składników. Dwie formy okrągłe o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Ciasto wykładamy po równo do dwóch form. Wygładzamy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia
Made By Mom And Soncałej masy to 1440kcal w tym 63g białka , 57,6g tłuszczu oraz 162,6g węglowodanów . SKŁADNIKI: 440g czerwonej fasoli konserwowej po odsączeniu- 2 puszki 85g banana 3 jajka 15g kakao- 3 łyżki 80g miodu- 3 łyżki 40g gorzkiej czekolady- u mnie 70% 40g orzeszków ziemnych sól cynamon 1 łyżeczka sody oczyszczonej PRZYGOTOWANIE: Białka oddzielić od żółtek i ubić(...)szczyptą soli na sztywną pianę Fasolę opłukać i odsączyć Żółtka zblendować z fasolą, bananem i miodem Dodać kakao, cynamon, sodę i szczyptę soli i dokładnie wymieszać Orzeszki i czekoladę drobno posiekać i dodać do masy Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać wszystko łyżką Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia- moja to 22,5x22,5cm Piec około
peanutbuttermonsterbabeczki i cienkie czekoladowe krążki brownie), ale też fajnie wyglądają i takie właśnie są babeczki hamburgery. Składniki na krążki brownie: 0,5 tabliczki czekolady 50 g masła 1 łyżka kakao 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki mąki 1 jajko Składniki na babeczki: 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru(...)dzieci w listkach o smaku pomarańczowym lub cytrynowym (ja wykorzystałam Fritt kupione w Lidlu), Nutella lub inny krem czekoladowy Do miski przekładamy połamaną na kawałki czekoladę, masło i kakao. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tzn. kładziemy miskę na garnek z lekko gotującą się wodą, spód miski nie może dotykać wody). Po dokładnym rozpuszczeniu wszystkich składników odstawiamy na bok do przestudzenia
Ciastkozercyinnych ruchliwych miejscach. Do przygotowania sosu do maczania, użyłam czekolady Horeca Select, które otrzymałam dzięki uprzejmości Makro Sprawdziła się doskonale, ale nie ma się co dziwić zawiera minimum 50% kakao i świetnie sprawdziła się do tego sosu, wyszedł doskonały. Horeca Select to profesjonalna linia produktów dedykowanych klientom z sektora gastronomiczno-hotelarskiego. Marka ta oferuje wysokiej jakości produkty spożywcze (m.in. owoce(...)duże jajka 1/2 szklanki bardzo drobnego cukru 3 łyżeczki mielonego cynamonu olej do smażenia Składniki na sos czekoladowo-kawowy: 150 g dobrej jakości gorzkiej czekolady z zawartością min. 50% kakao (użyłam Horeca Select) 125 ml śmietanki 36% 50 ml mocnej kawy Przygotowanie: W małym rondelku doprowadź do wrzenia wodę wraz z masłem, solą i cukrem. Wsyp mąkę i mieszaj energicznie
karmelowyszklanka (o poj. 250 ml) cukru 1 szklanka (o poj. 250 ml) mielonych migdałów lub mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kakao Masa: 2 puszki mleka kokosowego (2x 400ml) 3 cytrynowe galaretki (na 0.5 litra płynu każda) jogurt grecki/bałkański 500g 3 szklanki mrożonych owoców /u mnie mieszane/ Oddzielić białka od żółtek. Mielone(...)migdały (lub mąkę), mąkę ziemniaczaną, proszek i kakao przesiać do jednej miski. Białka przełożyć do innej, czystej i suchej miski i ubić na sztywno dodając w trakcie ubijania małymi porcjami cukier. Do ubitych białek dodawać -ciągle miksując- po jednym żółtku. Następnie, delikatnie mieszając łyżką, dodawać po trochu przesianych, suchych składników, aż do ich wyczerpania. Dobrze jest mieszać w trakcie tego
UgotujmyTo.plśredniej wielkości gruszka; średniej wielkości, słodkie jabłko; 5 g miodu; płaska łyżeczka masła śmietankowego; goździki; odrobina szafranu. Gorąca czekolada: 1/2 opakowania gorzkiej czekolady ; 250 ml mleka; 10 g kakao; jedna suszona papryczka chili. Zaczynamy tworzyć. Do garnka wlewam mleko z cynamonem oraz startym imbirem i zaczynam podgrzewać. Kiedy mleko zacznie się lekko "unosić" przekładam kaszę(...)mogła rozbić je widelcem. Po uzyskaniu jednolitej masy dodaję miód oraz szafran, mieszam, chwilę jeszcze podsmażając. CZEKOLADA Rozpuszczam pół tabliczki czekolady w garnku z mlekiem i kakaem w kąpieli wodnej ciągle mieszając. Po uzyskaniu jednolitej masy wrzucam roztartą w moździerzu papryczkę, mieszam i GOTOWE. PS. Z całości wyjdą dwie porcje. Na temat kaszy jaglanej napiszę oddzielny
Życie na widelcuskrzypie i pokrzywie. Żelazo to mikroelement potrzebujący wspomagaczy (białko, miedź wapń, wit. B,C,E) by dobrze organizm mógł go wchłonąć; produkty bogate w ten pierwiastek to wątroba, kakao, kasza jęczmienna i gryczana, żółtko jaja kurzego, sezam, nasiona dyni, słonecznika oraz siemię lniane. Cynk znajduje się w wątrobie, jajkach, serach żółtych, warzywach strączkowych, kaszy gryczanej oraz gorzkiej czekoladzie(...)podobnie jak żelazo, lepiej przyswajalny jest z produktów pochodzenia zwierzęcego. Miedź występuje w otrębach pszennych, owsie, kakao, nasionach słonecznika oraz orzechach włoskich. Selen występuje w organizmach w połączeniu z białkiem, dlatego znajdziemy go w produktach białkowych; najwięcej zawiera łosoś świeży, jajo kurze oraz nerki. Jak widać niektóre produkty powtarzają się w występowaniu mikroelementów, dzięki temu
Życie na widelcujeszcze zrobię, bo jest w nim "to coś" ;-) PRZEPIS: SKŁADNIKI NA CIASTO: 6 jajek 160 g cukru 120 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 60 g kakao 4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego SKŁADNIKI NA KREM: 400 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 opakowanie śmietan(...)wbić jajka i wsypać cukier. Ubijać aż do uzyskania puszystej i gęstej pianki. Do ubitej masy dodać olej delikatnie mieszając, następnie przesiać przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Mieszać aż do połączenia wszystkich składników (delikatnie żeby ciasto urosło puszyste). Przelać masę do tortownicy i piec na środkowym poziomie piekarnika 30-40 minut (do suchego patyczka). Wystudzone ciasto przekroić
Passions hobbies lifeopakowania śmietan-fix Na krem budyniowy: 1 opakowanie budyniu waniliowego 450 ml mleka 200 g masła 50 g cukru pudru Dodatkowo: 3-4 łyżeczki cappuccino do ozdobienia ciasta słodkie kakao, kawałki czekolady WYKONANIE Wszystkie wymienione składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Biszkopt: Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, spód blaszki 25x40 wyłożyć papierem do pieczenia. Do białek dodać(...)przekroić na pół i nasączyć cappuccino. Na dolny oblat nałożyć równomiernie krem budyniowy. Nałożyć górny oblat i posmarować go kremem kajmakowym. Ciasto można ozdobić potartą czekoladą, lub posypać słodkim kakao. Ewentualnie można posypać je płatkami migdałowymi. Pozostawiam to Waszej wyobraźni ;-) Ciasto jest przepyszne i mimo puszystego biszkoptu, który syci, każdy i tak sięga po dokładkę, bo nie można
Passions hobbies lifejuż dziś zapraszam po przepis na zdrowszą wersję kremu czekoladowego - bez cukru, bez mleka, bez tłuszczów ! Składniki: * 3 daktyle suszone * 1/2 awokado * 1/3 średniej wielkości banana * 1 płaska łyżeczka kakao Wykonanie: Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 15-20 minut. Po tym czasie daktyle odcedzić, wyjąć pestki, jeśli je mają. Banana i awokado pokroić w mniejsze kawałki. Razem z daktylami(...)przełożyć owoce do niedużego, wysokiego naczynia ( np. szerszy kubek ), wsypać kakao i przy użyciu blendera, zmiksować składniki na gładki krem. Ja swój krem posypałam wiórkami kokosowymi. Smacznego
kolorowotorcikowosię miłośnicy kokosowo-hawajskich smaków. Puszysty i delikatny biszkopt przełożony słodką masą w polewie czekoladowej. Kto się skusi? :) Składniki na biszkopt: 6 jaj, 180 g mąki tortowej, 15 g kakao (ok. 3 łyżek) 1 łyżka octu, 3 łyżki oleju, 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, Nasączenie biszkoptu: sok z 1/2 cytryny + tyle wody, aby razem z sokiem było(...)łyżce. Następnie żółtka mieszamy z łyżką octu i powoli dodajemy cały czas miksując. Po tym dodajemy olej i zmiksować, następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i wymieszać ręcznie. Wylewamy ciasto na formę o wymiarach 31 cm x 22 cm wysmarowaną masłem oraz posypaną bułką tartą i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 ° C przez
Delicious Titbitsróżnych przepisach i powiem Wam, że wyszło smakowicie:) A tak właśnie prezentuje się mój tort Pavlovej Składniki BEZA 7 białek (schłodzone) 400g cukru 2 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżka cukru wanilinowego 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego * 1 łyżka mąki ziemniaczanej * * dodajemy , aby beza po upieczeniu była w środku ciągliwa i lekko wilgotna, natomiast(...)ubij na sztywną pianę, następnie dodawaj po jednej łyżce cukru (wymieszanego z cukrem wanilinowym) oraz ocet jabłkowy i mąkę ziemniaczaną. Gdy piana będzie już lśniąca i sztywna dodaj kakao i delikatnie wymieszaj łyżką, tak by powstały smugi. Pianę przełóż na przygotowaną wcześniej blachę, wstaw do piekarnika na środkową półkę , temperaturę zmniejsz do 160 o C - piecz
Cukier&Puder