kakao - 6140 przepisów (strona:138/410)

Owsianka 134

uwielbia. Składniki:  3 szklanki mleka czekoladowego Alpro (lub krowiego,ale wówczas smak będzie mniej czekoladowy) 1 szklanka płatków owsianych 3 łyżki cukru  3 łyżki ciemnego kakao borówki amerykańskie daktyle listki świeżej mięty Sposób przygotowania: Do wrzącego mleka dodajemy cukier, kakao i płatki owsiane. Mieszamy do momentu, gdy nasze płatki nie zaczną się rozklejać a nasza owsianka gęstnieć (uwaga

Wielki apetyt
Bounty 102

naprawdę banalne i niesamowicie ekspresowe.   Składniki na ciasto: 250g masła 4 jaja 200g cukru 200g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mleka 3 łyżki kakao Sposób przygotowania:  Masło zmiksować z cukrem. Dalej miksując dodać po jednym jajku. Następnie mieszankę sypkich produktów i mleko. Gotowe ciasto wyłożyć na blachę o wymiarach około 30x 40cm wysmarowanej(...)Dodać kaszę mannę i masło. Na sam koniec dodać wiórki i wszystko dokładnie wymieszać. Gorącą masę wylać na przestudzone ciasto.  Składniki na polewę: 200g czekolady gorzkiej (min 72% kakao) 100ml śmietany 30%   Sposób przygotowania: Czekoladę razem ze śmietaną rozpuścić w garnuszku (mieszając, żeby śmietanka nie wykipiała a czekolada się nie spaliła- można to zrobić w kąpieli wodnej, wówczas

Wielki apetyt
Ciasteczka misie 98

przygotowała z niego świetne prezenciki) Zapraszam do wypieku:  Składniki: 200g masła (masło musi być miękkie) 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka kakao 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Sposób przygotowania: Masło ubić z cukrem pudrem na puszysta masę. Dodać mąkę i sól i dokładnie wymieszać. Ciasto musi mieć konsystencję plasteliny. Ciasto dzielimy(...)części do jednej dodajemy kakao do drugiej ekstrakt waniliowy. Ciasto zawijamy w  folię spożywczą i schładzamy przez 60 minut. Rozwałkowujemy i formujemy misiaki. Pieczemy je w 160 stopniach ok. 15 minut. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Waniliowa babka majonezowa 116

jajka 3/4 szklanki ulubionego majonezu (u mnie od lat Winiary) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (przepis tu ) laska wanilii opcjonalnie cukier waniliowy 1 łyżka kakao 100 g czekolady mlecznej 50 ml śmietanki 30% jajka cukrowe Sposób przygotowania: Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera. Dodajemy środek z laski wanilii (tylko błagam nie wyrzucajcie tego(...)wylejcie do niej gotową masę. Babkę pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy babka lekko przestygnie polewamy ją polewą (rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę. Dodajemy śmietankę i kakao i dokładnie mieszamy). Całość dekorujemy cukrowymi jajami. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Kakaowe serniczki z gruszką 170

mleka" Składniki: (na 10 szt.) 150 g naturalnego serka homogenizowanego 150 g miękkiego, śmietankowego sera lub innego sera białego np. półtłustego (ser nie może być twardy) 1 1/2 łyżki kakao 2 całe jajka 1 1/2 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 średnia gruszka Przygotowanie: Do miski wkładamy serek homogenizowany oraz ser śmietankowy. Następnie wbijamy całe jajka. Łączy składniki przy(...)pomocy widelca, bądź drewnianej łyżki. Następnie dodajem cukier, kakao, znów mieszamy do połączenia składników. Na końcu dodajemy mąkę i wszystko dokładnie łączmy. Masę serową przelewamy do papilotek na muffinki lub innych dowolnych, małych foremek. Gruszkę kroimy wzdłuż na grube "stożki". Wkładamy kawałek gruszki do każdego serniczka. Tak przygotowane serniczki umieszczamy w piekarniku. Serniczki pieczemy w temperaturze 200 stopni przez

Słodkie okruszki
Domowa polewa idealna 212

Podane proporcje wystarczają do obfitego polania polewą wierzchu ciasta upieczonego w brytfance o wymiarach 24x35 cm. Składniki: 200 g margaryny 1/3 szklanki cukru pudru 3 łyżki mleka 3 łyżki kakao 1,5 łyżeczki żelatyny 1 łyżka gorącej wody opcjonalnie 2-3 łyżeczki nugatowego kremu typu Nutella Żelatynę zalać w kubku łyżką gorącej wody i dobrze rozpuścić. W niewielkim garnku(...)małym ogniu rozpuścić margarynę. Dodać cukier puder oraz mleko i gotować do rozpuszczenia cukru (3-4 minuty). Po tym czasie garnuszek zdjąć z gazu, dodać rozpuszczoną żelatynę i kakao, a jeśli chcemy wzbogacić polewę o orzechową nutkę można też dodać krem nugatowy. Wszystko dobrze wymieszać i przestudzić na tyle, by polewa nie była bardzo rzadka, ale też żeby nie stężała

Trzeci talerz
Wafle z masą z serków waniliowych 165

różne jego przetwory są wykorzystywane przeze mnie w mojej kuchni.. 2 serki waniliowe [ 30 dkg ] 2-3 łyżki cukru 1,5 łyżki żelatyny 3 łyżki wody 1 łyżka kakao wafle tortowe Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie .Serki utrzeć z cukrem, dodać rozpuszczoną żelatynę,Wymieszać i podzielić na połowę , do jednej części dodać kakao i wymieszać.Odstawić do lodówki

Moje domowe kucharzenie
Ciasto Kinder Bueno + film 351

biszkopt 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki kakao polewa czekoladowa lub gotowa polewa czekoladowa                   nasączenie biszkoptu 200 ml ciepłej wody 1 cytryna(...)sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypujemy cukier. Następnie dodajemy żółtka i wszystko łączymy mikserem na małych obrotach. Do masy jajecznej wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz kakao i wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie rozprowadzamy, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C około 25 minut, po upieczeniu dokładnie studzimy

Smakowite Dania
Bananowo-Kakaowe lody! 229

wcześniej. :) Rada - Banany najlepiej pokroić w mniejsze kawałki przed zamrożeniem. (Dużo osób radzi też, aby banany były bardzo dojrzałe.) Składniki: 3 średniej wielkości banany (zamrożone!) 3/4 szklanki mleka kokosowego Kakao - ja dodałam 1 łyżeczkę Do dekoracji - Wasze ulubione dodatki :)  Jak przygotować? Zamrożone kawałki bananów wrzucamy do blendera, dodajemy mleko kokosowe. Miksujemy do powstania jednolitej i gładkiej masy. Następnie przekładamy(...)część lodów bananowych do miseczki. Do pozostałej części dodajemy kakao i znów wszystko razem miksujemy. Przekładamy do bananowych lodów i dekorujemy ulubionymi dodatkami!  Następnym razem wypróbuję lody truskawkowe!  Który smak tych lodów lubicie najbardziej? :) Miłego dnia

Chocolate Stop Tempting
Potrójna SŁODYCZ z pikantną NUtkĄ 184

Składniki: ciasto: 1 kostka masła 6 żółtek 0,5 kubka cukru muscovado 6 łyżek kakao 2 budynie śmietankowe 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 kubki mąki pszennej Nadzienie: 25 dkg malin mogą być mrożone 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 kubeczek śmietanki kremówki ( 200ml) 1 cukier waniliowy 6 białek 20 dkg wiórków kokosowych(...)łyżki cukru pudru Przygotowanie: masło ucieramy z cukrem i kakao, dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kolejno wbijamy jajka zagniatamy gładkie ciasto, odkładamy do lodówki piekarnik ustawiamy na 180*C maliny wrzucamy do miseczki doprawiamy imbirem, gałką oraz papryką białka ubijamy ze szczyptą soli oraz cukrem pudrem na pianę, delikatnie mieszamy z wiórkami  w osobnej miseczce ubijamy kremówkę

Luźna Kuchnia
Ciasto ze szpinakiem i masą miętową. 173

Ciasto bardzo orzeźwiające i smaczne ;)   Składniki: biszkopt kakaowy: 3 jajka  3/4 szklanki cukru  1 szklanka mąki  1 łyżeczka proszku do pieczenia   3 łyżki kakao    ciasto szpinakowe: 3 jajka    szklanka cukru   3/4 szklanki oleju   1,5 szklanki mąki   3 łyżeczki proszku do pieczenia   350 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego(...)Przygotowanie Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i wciąż ubijamy mikserem do rozpuszczenia cukru. Następnie dodajemy żółtka i znów ubijamy. Dokładamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, a następnie delikatnie wszystko mieszamy łyżką. Prostokątną formę o wymiarach 22 na 32 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. Formę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni

Symfonia smakowa
Czekoladowo-kokosowy deser mleczny z arbuzową chmurką 159

oraz witamin A i D - dlatego nie może zabraknąć ich w diecie mojego dziecka. Składniki: Warstwa czekoladowo-kokosowa: 1 1/2 łyżki miodu (można użyć również cukru itp.) 2 łyżki kakao 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 3 łyżeczki masła 2 łyżeczki wiórek koksowych Warstwa biała: 3/4 szklanki mleka 1/2 łyżeczki cukru waniliowego 7-8 łyżeczek kaszy manny(...)mleka mieszamy dokładnie z żółtkami. Jajka uprzednio sparzam gorącą wodą. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy na jednolitą masę. Do garnka z grubym dnem wlewamy 1 szklankę mleka. Następnie dodajemy kakao, masło, wiórki kokosowe i miód. Gotujemy całe czas mieszając, doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy naszą masę jajeczną. Mieszamy energicznie, aż do uzyskania pożądanej konsystencji budyniu. Przekładamy do przygotowanych pucharków. Warstwa biała

Słodkie okruszki
CIASTO CZEKOLADOWE a’la MURZYNEK Z NADZIEWANYMI GRUSZKAMI 152

niezwykle soczyste. Jest to jedna z najpopularniejszych odmian w Europie. SKŁADNIKI: ( tortownica 24 cm ) CIASTO: * jajko ( duże ) – 3 szt * mleko – 125 ml * mąka pszenna – 2 szkl * kakao – 2 łyżki * cukier – 1 szkl * orzechy włoskie – 50 g * olejek do ciast waniliowy – 1 łyżka * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki DODATKOWO: * gruszki(...)piniowe, migdały, żurawina, rodzynki ) – 200 g * miód prawdziwy – 4 łyżki * cynamon – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W rondelku roztapiamy masło z cukrem, a następnie dodajemy mleko, kakao i olejek waniliowy , studzimy. Dodajemy mąkę przesianą (!) z proszkiem do pieczenia oraz żółtka – cały czas miksujemy. Dodajemy podprażone i posiekane orzechy włoskie oraz białka ubite na sztywno i dokładnie

Ostra na Słodko
Fale dunaju 152

Ciasto 3 jajka  150 g  cukru  150 ml oleju  150 ml mleka  2 szkl. mąki  2 łyżeczki proszku do pieczenia  2 łyżki kakao  2 łyżki mleka  350 g wiśni (mogą być z kompotu, syropu lub zamrożone; nie rozmrażamy przed ułożeniem na cieście) [ wiśnie z kompotu Rolnik] Krem  400 ml mleka(...)nadal ubijać.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i  na przemian z mlekiem dodawać do ciasta, mieszając delikatnie szpatułką. Ciasto podzielić na pół, do jednej części dodać kakao i 2 łyżki mleka, wymieszać. Jasne ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia , następnie wyłożyć ciasto kakaowe, a na wierzch wiśnie.Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni

Moje domowe kucharzenie
Bomba Truskawka-Czekolada, delikatny mus w kawowej polewie 126

czekoladowy: 200 ml śmietany kremówki 30% pół łyżeczki cukru pudru 1,5 łyżki żelatyny na 1,5 łyżki wody 50 g czekolady gorzkiej, użyłam czekolady z 78% zawartości kakao Nadzienie: około 2-3 truskawki Polewa: 50 g czekolady gorzkiej, użyłam czekolady z 55% zawartości kakao 10-20 ml kawy świeżo parzonej, espresso łyżka whisky- można zastąpić innym mocnym alkoholem łyżka

KreatywnePiny

Proponowane wyszukiwania