kawy....delektować się śpiewem ptaków i psa poczochrać po grzbiecie...i być zupełnie szczęśliwym.... Składniki na ciasto kakaowe, tortownica o średnicy 26 cm: 4 jaja 4 łyżeczki dobrej jakości kakao 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Wszystkie składniki na biszkopt powinny mieć temperaturę pokojową, jajka na 2-3 godziny przed pieczeniem należy wyjąć z lodówki(...)sztywną pianę ze szczypta soli. Dodajemy kolejno żółtka oraz cukier, miksujemy do czasu aż cukier prawie całkiem się rozpuści. Następnie przesiewamy do masy mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao, gotowe ciasto przekładamy do tortownicy i od razu wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Piekarnik rozgrzewamy do 170 C, czas pieczenia ok 45 minut. Gotowe ciasto kakaowe odwracamy do ,,góry nogami,, i zostawiamy
Apetyczna babeczkabardzo czekoladowa, puszysta i delikatna. Przełożyłam ją kremowym nadzieniem na bazie sera białego. Można podać ją z orzechami lub owocami :) Składniki: 1 jajko 1 łyżka mąki 1 łyżeczka ciemnego kakao 1 łyżeczka miodu Dodatkowo : 2 łyżki twarożka 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka miodu Białko ubić na sztywno. Dodać żółtko i zmiksować. Delikatnie wymieszać z miodem, mąka i kakao
Chocolate Muffin BlogDziś zapraszam Was na kakaowe miodusie *, czyli pyszne, słodziutkie, chrupiące ciasteczka. Są w sam raz do porannej herbaty. Spróbujcie. * przepis własny Składniki: (na dwie duże blachy) 3 łyżeczki naturalnego kakao 1 1/3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki płynnego miodu np. wielokwiatowego 1 jajko 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki cukru (ciasteczka miały być słodkie, ilość można zmniejszyć(...)miękkiego masła Przygotowanie: Do miski wsypujemy 1 szklankę mąki pszennej, proszek do pieczenia, cukier i kakao, mieszamy. Następnie dodajemy miękkie masło, jajko, zaczynamy powoli zagniatać. Po czym dodajemy miód, ciągle zagniatając dosypujemy resztę mąki, aż do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto powinno być miękkie, odklejające się od rąk, jeśli uzyskamy taką konsystencję przestajemy dodawać mąki. Z ciasta odrywamy małe fragmenty, robimy
Słodkie okruszkimasa jajeczna jajka - 2 szt żółtka - 2 szt cukier -7 łyżek z czubkiem mąka - 5 łyżek szczubych dodatkowo cukier puder do posypania sos adwokat masło do formy kakao do oprószenia foremek dekoracja motylki z czekolady Sposób przygotowania: Foremki silikonowe wysmarować rozpuszczonym masłem, obsypać kakao. Do garnuszka połamać gorzką czekoladę, dodać masło, roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić. Całe jajka wybić
Kuchnia Danusiróżne smaki batonów IWishBAR, które sama wybrałam :) 1. BRAZIL COCOA - baton energetyczny z suszonych owoców i orzechów o smaku kakaowym W składzie znajdziemy: suszone daktyle, orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie, kakao w proszku. Jeden baton dostarcza 204 kcal . Po otwarciu opakowania można poczuć delikatny aromat kakao. Właśnie delikatny. Dla mnie zbyt delikatny. Nie wiem, może to kwestia tego, że bardzo
Zdrowie na języku :Pzawsze chałwa musi się kojarzyć z czymś tuczącym i niezdrowym. Domowa chałwa Składniki: -> 60g słonecznika -> 40g sezamu -> 1-2 łyżeczki miodu -> 1 łyżeczka kakao Wykonanie: Słonecznik i sezam prażymy na suchej patelni. Przekładamy ziarna do misy blendera i miksujemy do uzyskania konsystencji masy. Gotową masę przerzucamy do misy i zaczynamy wyrabiać ręką stopniowo dodając(...)kakao z miodem. Musimy uzyskać konsystencję plastyczną. Formujemy dowolny kształt
Jedz zdrowo żyj zdrowo!wypieczenia takich czekoladowo-kakaowych muffinek z musli potrzebujemy: - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - 1 jajko - 2 szklanki mąki (ja używam tortowej) - 1 szklanka mleka - sypkie kakao - 1 czekoladę - musli - 1/2 szklanki oleju - 1/2 szklanki cukru Pierwsza miska: Mieszamy składniki: proszek do pieczenia + soda oczyszczona + 2 szklanki mąki + sypie kakao (ok. 4 łyżeczek) + cukier + pokruszona czekolada
upichconarodzynkami i płatkami migdałowymi. To do działa: Baza: - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - 1 jajko - 2 szklanki mąki (ja używam tortowej) - 1 szklanka mleka - sypkie kakao / pięć łyżeczek - rodzynki - 1 czekoladę białą - płatki migdałowe - 1/2 szklanki oleju - 1/2 szklanki cukru Aby muffinki były chrupiące pieczemy je tylko w papilotkach, najlepiej na tych szerszych, niższych. Nie używamy(...)blaszki teflonowej. Pierwsza miska: Mieszamy składniki: proszek do pieczenia + soda oczyszczona + 2 szklanki mąki + sypie kakao (ok. 4 łyżeczek) + cukier + pokruszona czekolada (ja dodaje tak 3/4) + mała paczka rodzynek + pół paczki płatków migdałowych. Druga miska: Mieszkamy składniki: olej + mleko + jajko Drugą miskę wlewamy do pierwszej, już wymieszanej. Wszystko merdamy łyżką, nie za mocno, aby nie było idealnie wymieszane, bo wtedy
upichconaweekend eksperymentowałam z Cake Pops'ami :-) Przepis na ok. 34 lizaczki: - 400g biszkoptów (Ja zużyłam 4xpo100g) - 250g serka Mascarpone - 4 łyżeczki kakao - 3 polewy czekoladowe (lub inne smaki) - kolorowe posypki cukrowe - patyczki do szaszłyków lub do lizaków - styropian Biszkopty rozmiażdżyć wałkiem na drobno (Ja to robię nie wyciągając biszkoptów z paczki, walę śmiało młotkiem w opakowanie) Dodajemy kakao, mascarpone
upichconawypieczenia takich czekoladowych muffinek z ziarnami potrzebujemy: - 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 jajko - 2 szklanki mąki (ja używam tortowej) - 1 szklanka mleka - sypkie kakao - 1 czekoladę z orzechami - garść rodzynek - pół szklanki płatków owisianych - 4 łyżeczki ziaren słonecznika - 1/2 szklanki oleju - 1/2 szklanki cukru Pierwsza miska: Mieszamy składniki: proszek do pieczenia + rodzynki + płatki owsiane + słonecznik + 2 szklanki mąki(...)sypie kakao (ok. 4 łyżeczek) + cukier + pokruszona czekolada (ja dodaje tak 3/4) Druga miska: Mieszkamy składniki: olej + mleko + jajko Drugą miskę wlewamy do pierwszej, już wymieszanej. Wszystko merdamy łyżką, nie za mocno, aby nie było idealnie wymieszane, bo wtedy muffinki nie wychodzą. Umieszczamy masę w papilotkach i w blaszce teflonowej na muffinki i pieczemy w 180stopniach, ok. 25minut. Sprawdzamy patyczkiem
upichconapieczenia! W środku miękkie z rozpływającymi się kawałkami czekolady, na zewnątrz delikatna chrupka powłoka. Składniki: - 150g masła - 3/4 szklanki cukru - pół opakowania cukru wanilinowego tj. 15g - 3/4 szklanki ciemnego kakao - 1 szklanka mąki - 1 łyżeczka sody - szczypta soli - 4 jajka - 200g poszatkowanej czekolady deserowej Opcjonalnie: cukier puder do posypania Nożem szatkujemy czekoladę. Masło wkładamy do rondelka i roztapiamy, dodajemy cukier(...)małym ogniu mieszamy 3 minuty. Ściągamy z gazu. W drugim naczyniu rozbijamy jajka i bełtamy widelcem. W trzecim naczyniu mieszamy ze sobą mąkę, kakao, sodę, sól, cukier wanilinowy i dolewamy roztopione masło. Dodajemy jajka, poszatkowaną czekoladę i mieszamy łyżką aż składniki połączą się. Gotową masę przekładamy do blaszki o wymiarach 25x30cm wysmarowanej masłem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
upichconaszklanki mąki tortowej - 1 szklanka mleka - 1/2 szklanki śmietany - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki cukru pudru - parę kropel aromatu waniliowego - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki ciemnego kakao - niecałe pół szklanki oleju - garść słonecznika - garść owoców goji - 3 suszone śliwki (pokrojone na mniejsze kawałki) - 2 łyżki dżemu wiśniowego - 2 łyżeczki sypkiego imbiru Wszystkie składniki mieszamy ze sobą (nie używałam(...)30x25cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut w temp 190 stopni. (polewa, opcjonalnie, po przestudzeniu ciasta) - 3łyżki masła - 1łyżka wody - 2 łyżki cukru pudru - 1 łyżka ciemnego kakao Wszystkie składniki dodajemy do rondelka i gotujemy do rozpuszczenia. Nakładamy łyżką na górę ciasta i posypujemy słonecznikiem oraz owocami goji
upichconachilli. Cynamon przyśpiesza przemianę materii, reguluje pracę nerek i oczyszcza organizm. Pieprz chili cayenne pomaga pohamować apetyt oraz pobudza trawienie. Połączenie powyższych przypraw wraz z suszonymi owocami i ciemnym kakao jest wręcz niebanalne, wyraziste, świeże, słodkie, delikatne z nutą pikanterii na finiszu. Składniki: - 1,5 szklanki suszonych moreli - 0,5 szklanki rodzynek - łyżeczka ciemnego kakao - 0,5 szklanki soku pomarańczowego
upichconamnie na kolana, są po prostu cudne! Tym razem trochę więcej zabawy przy samej produkcji - było jednak warto ;) Składniki: Masa na ciasteczka - 3/4 kubka cukru białego - 3 łyżki ciemnego kakao - 1 kubek mąki tortowej - 1/4 łyżeczki sody - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 100g masełka osełkowego - szczypta soli - 1 łyżeczka cukru wanilinowego - 4 łyżki zimnego mleka Nadzienie tofu - truskawkowe - 100g tofu(...)naturalnego - 2 łyżki dżemu truskawkowego - 1 szklanka cukry pudru W misce mieszamy wszystkie suche składniki: mąka, cukier biały, soda, proszek do pieczenia, sól, cukier wanilinowy, kakao. Dodajemy masełko i mleko, wyrabiamy ciasto rękami. Masa powinna być jednolita, trochę lepka, w formie brązowej kuli. Zawijamy ciacho w folię i chłodzimy w lodówce 15 minut. W czasie chłodzenia wyrabiamy nadzienie: miksujemy tofu
upichconawody 2/3 szklanki truskawek 1 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 1/2 łyżeczki cukru * * ilość cukru można zwiększyć, bądź zmniejszyć w zależności od naturalnej słodyczy truskawek Dodatki: 3/4 łyżeczki gorzkiego kakao 6 plasterków banana 2 łyżeczki wiórków kokosowych Przygotowanie: Masa serowa: Do miski przekładamy ser, wstępnie go rozdrabniamy widelcem. Następnie dodajemy mleko. Wszystko razem mieszamy tak długo aż powstanie jednolita(...)widelca) lub użyć miksera. Następnie dodajemy łyżka po łyżce jogurt typu greckiego, delikatnie łącząc masę serową z jogurtem. Z tak przygotowanej masy odkładamy 4 łyżeczki i łączymy je z kakao. Warstwa truskawkowa: Owoce wsypujemy do misy blendera, miksujemy. Następnie przekładamy truskawkowy mus do garnka z grubszym dnem, dodajemy cukier i 1 szklankę wody. Zagotowujemy, mieszając od czasu do czasu
Słodkie okruszki