temperaturze pokojowej. Potrzebujemy: Ciasto 250ml mleka 2 łyżki masła 2 łyżki ekstraktu z wanili 6 dużych jajek 380g drobnego cukru (dałam cukier puder) 175g mąki pszennej 6 łyżek kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej Masa malinowa 250ml śmietany kremówki 30% 125g malin (dałam mrożone, odsączone) 1 śmietan-fix Polewa 200ml śmietany kremówki 30% 200g gorzkiej czekolady 1 łyżka golden syropu Zaczynamy(...)dużej miski przesiewamy mąkę, kakao i sodę, mieszamy i odstawiamy. W małym garnku podgrzewamy mleko z masłem , dodajemy ekstrakt z wanilii i mieszamy. Odstawiamy. Do drugiej miski (lub miski przy mikserze) wrzucamu jajka, cukier i miksujemy, aż masa będzie puszysta i biała. Następnie wlewamy jeszcze gorące mleko i miksujemy. Dodajemy suche składniki i delikatnie szpatułką mieszamy. Piekarnik nastawiamy
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/jajka 150g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia zapach waniliowy (6 kropel) 2 łyżki mleka 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (tylko takiej w miałkim proszku) 1 łyżka kakao (dodałam dodatkowo) Krem: 250ml śmietany kremówki 36% 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru Ozdoby do dekoracji. W miseczce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i odstawiamy. Do dużej miski(...)Dodajemy mąkę z proszkiem oraz olejek waniliowy i mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy mleko i jeszcze raz mieszamy. Ciasto dzielimy na pół, do jednej połówki dodajemy kawę i kakao. Blachę do muffinek wykładamy papilotkami, najpierw wkładamy po łyżce jasnego ciasta, a na górę ciemnego. Tak aby 1 cm od górnego brzegu był wolny. Piekarnik 170C pieczemy około 20 minut
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Był ciągle rzadki, w związku z tym dodałam żelatyny. Dodatkowo użyłam 30% a nie 36% śmietanę kremówkę. Potrzebujemy Ciasto: 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie) 150g cukru pudru 45g kakao (przesiane) Krem cytrynowy: 1/2 szklanki soku cytrynowego ( mi wyszły 2,5 cytryny) 1 szklanka cukru 4 żółtka 115g masła ( musi być miękkie) 1 szklanka śmietany kremówki 30% 2 łyżki żelatyny(...)jeżeli budyń nie zgęstnieje). Ucieramy (mikser z trzepaczką do białek) żółtka z cukrem pudrem na gęsty kogel - mogel. Dodajemy kakao, miksujemy. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Białka dodajemy do masy kakaowej łyżka po łyżce i delikatnie mieszamy łyżką nie mikserem. Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w 180C przez około 30 minut
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/wody na dnia kubka Składniki na mus czekoladowy: 200 gramów śmietanki 30% dobrze schłodzonej (małe opakowanie) 2 żółtka 50 gramów czekolady mlecznej 50 gramów czekolady deserowej opcjonalnie: kakao do posypania, świeże liście mięty i pałeczki czekoladowe Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, delikatnie podgrzewamy (można w mikrofali) 100 gramów malin ucieramy z cukrem pudrem Maliny łączymy stopniowo z żelatyną i przelewamy(...)masy Wyjmujemy z lodówki pucharki z musem malinowym i nakładamy delikatnie po łyżce, mus czekoladowy Deser ozdabiamy listkami świeżej mięty, pozostawionymi 25 gramami malin i czekoladowymi pałeczkami. Można posypać kakaem Smacznego :) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comrównie kolorowego. Znalazłam ostatnio bardzo ciekawy przepis, który łączy w sobie wiele różnych smaków. Okazało się, że uzupełniają się one wprost idealnie. Jest to ciasto, które stanowi połączenie smaku kakao, brzoskwiń, sera z posmakiem śmietankowym, kokosa i maku. Takie wszystko w jednym :) Wbrew pozorom jego wykonanie nie jest aż tak mocno pracochłonne. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki(...)margaryny 3 łyżki cukru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Nesquik Składniki na masę serową: 500 g białego sera (zmielonego 3x) 1 jajko 1 opakowanie budyniu śmietankowego (bez cukru) 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 kostki masła roztopionego Składniki na masę makowo-kokosową: 1 szklanka cukru pudru 3/4 szklanki maku 5 białek 100 g wiórków kokosowych
Świat CiastaSKŁADNIKI: (forma 22x22cm) Biszkopt jasny 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt ciemny 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao 3 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa Cappuccino : 1 łyżka żelatyny 5 łyżek cappucino (proszku) 2 opakowania Śnieżki 270 ml zimnego mleka Masa kokosowa: 1 łyżka żelatyny(...)Biszkopt ciemny Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z kakao oraz proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym
RAROSSAPosmakuje każdemu kto lubi połączenie jabłek z ciastem, a to chyba lubi każdy :) Polecam więc wszystkim łasuchom. Składniki: 4 jajka 8 łyżek cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao 4 jabłka pokrojone w kostkę 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie: Białka ubijam na sztywno, dodaję po trosze cukier i po jednym żółtku.Mąkę przesiewam z kakao
Ciasteczkowy Potwórmiękkiego masła roślinnego - 1 i 1/2 szklanki cukru - 6 jajek - 3 szklanki mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 cukier waniliowy - 1 i 1/2 łyżki śmietany - 2 łyżki kakao Nadzienie - 1 kg. gruszek - cukier waniliowy Dodatkowo - cukier puder do posypania Wykonanie Nadzienie: gruszki obrać usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki lub poszatkować, Wrzucić na rozgrzaną teflonową patelnię, dodać cukier waniliowy(...)utartej masy delikatnie wymieszać łyżką. Wysmarowana tłuszczem blachę wyłożyć papierem dopieczenia, wylać na blachę połowę ciasta, równo rozprowadzić, nałożyć przygotowane nadzienie. Do drugiej części ciasta dodać śmietanę i kakao wymieszać i zalać nadzienie jabłkowe. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170-80 stopni ( z termoobiegiem ) 40-45 minut do suchości patyczka. Po wyjęciu z pieca posypać cukrem pudrem. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródwysokości około 30 cm :) Wystudzony biszkopt pokroiłam nożem strunowym na 3 równe blaty. BISZKOPT CZEKOLADOWY: 6 jajek 150 g cukru drobnego do wypieków 115 g mąki pszennej 25 g kakao 40 g masła rozpuszczonego i wystudzonego Wszystkie składniki powinny być w temperaturze do pieczenia, choć ja osobiście czasami wyciągam prosto z lodówki.Białka ubiłam na sztywną pianę z połową cukru(...)Żółtka miksowałam z drugą połową cukru. Do białek dodałam żółtka z cukrem i zmiksowałam. Na końcu dodałam przesianą mąkę i kakao i wymieszałam łyżką,szybko i energicznie ruchami od dna, tak aby napowietrzyć masę. Na końcu cieniutkim strumieniem wlałam rozpuszczone i wystudzone masło, mieszając w tym czasie łyżką. Masę biszkoptową wylałam do tortownicy o średnicy 23 cm i piekłam
Blondynka Gotujemacie odpowiednich papilotek, możecie zrobić je samemu z kwadratowych kawałków papieru do pieczenia dociśniętych szklanką do blaszki na muffinki. Składniki: 80 g gorzkiej czekolady 80 g masła 2 łyżki kakao 2 jajka 120 g cukru 100 g mąki pszennej 50 g mąki migdałowej (zmielone migdały) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Do miski przekładamy połamaną na kawałki czekoladę, masło i kakao
Ciastkozercymusem śmietanowo - czekoladowym i cienką warstwą polewy. Pycha! Ciasto: 6 białek, 50g cukru pudru, 90g tartych migdałów, 90g tartych orzechów laskowych, czubata łyżka kakao, 100g gorzkiej czekolady. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder. Dodać migdały, orzechy i kakao i delikatnie wymieszać szpatułką. Na koniec dodać posiekaną czekoladę. Ciasto przelać
Z miłości do słodkościJeżeli lubicie połączenie różnych smaków to ciasto na pewno przypadnie Wam do gustu. Składniki : 5 jajek 100 g cukru 2 łyżki golden syrop 100 g rozpuszczonego masła 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki przecieru z malin masa czekoladowa typu nutella 5-6 łyżek 50 g orzechów włoskich Sposób przygotowania ciasta czekoladowo malinowego. Do miski wbijamy jajka(...)podwoi swoją objętość dodajemy stopniowo cukier (jak przy bezie ), pod koniec ubijania dodajemy golden syrop. Masło rozpuszczamy, jeszcze przestygnięte, ale mimo wszystko jeszcze ciepłe STOPNIOWO dodajemy do ubitej masy. Kakao, proszek do pieczenia i mąkę mieszamy i dodajemy do masy na przemian z przecierem malinowym. Gotową masę przekładamy do dużej, prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego
Słodkie PrzyjemnościInspiracja - coconutandbliss Składniki (na jedną porcję) : 1/2 szkl. płatków owsianych* 1/2 szkl. mleka kokosowego 1/2 szkl. wody 1 średni banan Pół łyżki miodu 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kakao Masło orzechowe Owoce do dekoracji Jak przygotować? /*Małe preferencje - uważam, że najlepiej pasują do tego płatki o rozmiarze tych błyskawicznych, dlatego płatki górskie można zmiksować na mniejsze kawałki(...)wrzeć - mieszamy i czekamy, aby trochę zgęstniała. Ściągamy z gazu, dodajemy cynamon oraz miód i dobrze mieszamy. Do miski odlewamy połowę owsianki z garnka i dodajemy do niej kakao - dobrze łączymy. Następnie do szklanki nakładamy powstałą masę kakaową, potem cynamonową. Teraz dodajemy masło orzechowe (nie polecam jednak dodawać go za dużo, bo owsianka już sama w sobie jest
Chocolate Stop TemptingCzekoladowe babeczki z kremem na bazie bitej śmietany i mascarpone. Na wierzchu ułożyć ulubione owoce sezonowe. Ciasto na muffinki: 1 szklanka mąki 2 łyżki kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 1 szklanka cukru 3 jajka 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 szklanka jogurtu naturalnego Krem: 200 g sera mascarpone 200 g śmietany kremówki 36% 1/2 szklanki cukru(...)puszystą masę. Dodawać po jednym jajku ciągle mieszając. Do masy dodać jogurt, ekstrakt z wanilii i zamieszać. Na koniec zmiksować dokładnie z sypkimi składnikami (mąką, proszkiem do pieczenia i kakao). Formę do wypieku muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto wykładać łyżką . Porcja wystarcza do wypieku 12 babeczek. Piec w temperaturze 180ºC około 30 minut. Muffinki wystudzić i przygotować krem. Ser mascarpone wymieszać
Bullio