kakao - 6140 przepisów (strona:140/410)

Pancake pełnoziarniste 149

zrobiłam takie oto placuszki ;-)  Są bardzo sycące i wyszły dość zbite. 1 jajko  40 ml mleka łyżka miodu  3 łyżki mąki pełnoziarnistej  1 płaska łyżeczka kakao pół banana, kiwi, pół pomarańcza  jogurt  Jajko i mleko mieszamy trzepaczką w  misce.  Dodajemy mąkę i kakao,  mieszamy do  połączenia składników.  Na rozgrzanej

Cukier&Puder
Ciasto 3 bit 347

nasączonymi herbatnikami, jakość kremu sprawia, że jest niesłodkie, efektowne, wspaniałe dla amatorów ciast kremowych Składniki: 6 jajek 0,5 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki mąki pszennej 2 czubate łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa 800 ml śmietanki 30% 200 gram serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Ponadto 8 paczek herbatników 1 puszka ugotowanego skondensowanego mleka słodkiego(...)łyżce cukru. Do ubitej piany dokładamy po jednym żółtku, bardzo delikatnie mieszając najlepiej drewnianą łyżką, następnie dodajemy po łyżce przesianej przez sito mąkę razem z proszkiem do pieczenia i kakaem. Przelewamy masę do blaszki wyłożonej papierem pergaminowym. Pieczemy 35 minut w temperaturze 180 stopni C. Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno dodajemy serek delikatnie łączymy. Masę dzielimy

kgwjanczewo
Batony kokosowe z awokado bez pieczenia, 4 składnikowe 154

szklanki wiórków kokosowych ( najlepiej niesiarkowanych) - 3-4 łyżki miodu  - 4 łyżki oleju kokosowego - 1 awokado (dojrzałe) Polewa ( można pominąć) - gorzka czekolada (100g) lub olej kokosowy wymieszany z kakao i miodem: - 1/4 szklanki oleju kokosowego - 2 łyżki miodu  - 1/4 szklanki kakao Przygotowanie: Wymieszać wszystkie składniki w blenderze, można też zrobić to ręcznie, wylać na blaszkę wyłożoną papierem na tyle

zdrowa vege kuchnia
Tort kawowy 152

Biszkopt 6 jaj szklanka cukru DIAMANT – szklanka ma pojemność 250 ml ¾ szklanki mąki pszennej ECO typ 500  MŁYN KOPYTOWA ½ szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki ciemnego naturalnego kakao  SKWORCU 1 łyżeczka miałkiej kawy rozpuszczalnej u mnie kawa Amaretto od  SKWORCU 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki octu szczypta soli Krem kawowy 750 g serka mascarpone – porządnie schłodzić(...)dodaj proszek do pieczenia i ocet , wymieszaj szybko łyżeczką. Dodaj do białek i delikatnie miksuj. Na końcu powoli wsyp przesiane i wymieszane ze sobą obydwie mąki, następnie kawę i kakao .Wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia-dno. A boki wysmarować maslem i potrzepać mąką.wlać ciasto do formy i upiec w nagrzanym do 175 stopni piekarniku , około 40 minut. Wystudzony

Z Kuchni Do Kuchni
Sernik Karakuł 230

podniebienie nawet najwybredniejszych smakoszy ciast :) Składniki : 3 szklanki mąki  1 cukier waniliowy 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 żółtka 1 kostka margaryny 1/2 szklanki cukru 3 łyżki kakao ser : 500 g sera białego śmietankowego 4 jajka 1/2 szklanki cukru 2 budynie waniliowe Winiary 1/2 kostki margaryny Kasi 1 cukier waniliowy Wykonanie : Do miski przesiać , mąkę z proszkiem(...)kakao , dodać , margarynę i żółtka , wymieszać mikserem na grudkowatą masę , przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na godzinę do zamrażarki Dużą tortownicę wysmarować margaryną lub wyłożyć papierem do pieczenia . Większą część ciasta zetrzeć na spód blaszki. Masa serowa: Zmielony ser utrzeć z cukrem , cukrem waniliowym i żółtkami , dodać budyń i wymieszać. Margarynę rozpuścić

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto czekoladowe z likierem Bayley's 97

weekend do dziadków mogłam pozwolić sobie na ciasto dla dorosłych.Oto efekt moich eksperymentów. Składniki: 1 kostka margaryny Kasia 4 jajka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 2 łyżki kakao 2 łyżeczki prosku do pieczenia 1 szklanka mocnej kawy rozpuszcalnej 100 g mascarpone 200 ml śmietanki 4 łyki cukru pudru 20 ml likieru Bayley's Sposób przygotowania: Szklankę kawy,cukier(...)kakao i Kasię rozpuszczamy na wolnym ogniu mieszając. Studzimy.Dodajemy mąkę,proszek do pieczenia i jajka miksujemy.Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 60 minut. Gdy ciasto wystygnie dekorujemy kremem. Krem: Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem stopniowo dodając mascarpone.Na koniec dodajemy likier.Dekorujemy ciasto.  Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Ciasto czekoladowe z musem czekoladowym podane z lodami czekoladowymi. 84

zgrzeszyć:) Składniki podzieliłam na dwie partie (składniki się powtarzają,ale pierwsze dodajemy do spodu a drugie do musu)  Składniki: 150g masła 150g czekolady mlecznej 5 jaj 1 łyżka kakao (dobrej jakości) 180g cukru 100 g masła 100 g czekolady mlecznej 4 jaja 2 łyżeczki kakao 120g cukru 2 łyżeczki żelatyny lody czekoladowe kostki czekolady do dekoracji Piekarnik nagrzać

Wielki apetyt
Łaciate ciasto pachnące kawą. 101

pieczenie.Zobaczcie sami co z tego wyszło: Składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 4 jaja 3/4 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki mleka 2 łyżki kakao pół szklanki mocnej,aromatycznej kawy ( u mnie Prima Excellent) Sposób przygotowania: Jajka ubijamy na puszysta masę.Stopniowo dodajemy cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Następnie dodajemy mleko i olej(...)delikatnie łączymy składniki. Dzielimy ciasto na pół.Do jednej części dodajemy zaparzoną kawkę i kakao. Ciasto piekłam w formie silikonowej.Na spód wlałam ciasto jasne na wierzch ciemne. Pieczemy je ok.15-20 minut(do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Tort na piracką imprezę 111

łyżki mleka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (przepis znajdziesz tu ) Do przełożenia: Kajmak Do dekoracji: pokruszone ciastka pełnoziarniste draże kokosowe żelki krokodylki Gusto masa cukrowa ( w białym kolorze) złoty barwnik kakao odrobina wódki złote kuleczki (Dr Oetker) piping żel niebieski barwnik w żelu figurki ekipy Jak'a Sposób przygotowania: Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek i schłodzić.Miskę,w której będziemy ubijać(...)smarujemy ciacho kremem maślanym i obkładamy masą cukrową,na której układamy dekorację. Jeśli chcecie zrobić skrzynię (najlepiej kilka dni wcześniej) to uformujcie odpowiednio masę cukrową i gdy stwardnieje pomalujcie kakao rozpuszczonym w alkoholu (spokojnie-wyparuje) oraz złotą farbką.Dodajcie złote detale i gotowe. Piasek zrobiłam z poruszonych ciasteczek a wodę z piping żelu z dodatkiem barwnika.Na powierzchni ułożyłam 3 groźne

Wielki apetyt
Najlepszy blok czekoladowy 520

dzieciństwa.Dodałam do niego swój akcent,żeby jego smak był jeszcze lepszy.Dzięki dodaniu Michałków blok był cudownie chrupiący. Składniki: 500g mleka w proszku (pełnotłuste, NIE granulowane) 3 łyżki kakao 250 g masła 0,5 szklanki wody szklanka cukru spora garść białych Michałków  Sposób przygotowania: Cukier,kakao,wodę i masło delikatnie zagotować.Gdy wszystko się ładnie połączy studzimy. Dodajemy

Wielki apetyt
Babka czekoladowa 85

Ciasto jest niezwykle proste i jego przygotowanie zajmie ci kilkanaście minut.  Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka olej ½ szklanki wrzącej wody 1½ szklanki mąki ½ szklanki kakao 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu (Kamis)   Sposób przygotowania: Jajka ubij z cukrami na puszystą masę. Dodaj do nich olej(...)wrzącą wodę. Mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawaj do pozostałych składników. Masę połącz za pomocą miksera. Ciasto przelej do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą foremki i piecz ok.40 minut w temperaturze 180 stopni (ciasto wkładamy do zimnego piekarnika). Po wystudzeniu polukruj i udekoruj swoją babę. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie

Wielki apetyt
Owsianka 118

uwielbia. Składniki:  3 szklanki mleka czekoladowego Alpro (lub krowiego,ale wówczas smak będzie mniej czekoladowy) 1 szklanka płatków owsianych 3 łyżki cukru  3 łyżki ciemnego kakao borówki amerykańskie daktyle listki świeżej mięty Sposób przygotowania: Do wrzącego mleka dodajemy cukier, kakao i płatki owsiane. Mieszamy do momentu, gdy nasze płatki nie zaczną się rozklejać a nasza owsianka gęstnieć (uwaga

Wielki apetyt
Bounty 85

naprawdę banalne i niesamowicie ekspresowe.   Składniki na ciasto: 250g masła 4 jaja 200g cukru 200g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mleka 3 łyżki kakao Sposób przygotowania:  Masło zmiksować z cukrem. Dalej miksując dodać po jednym jajku. Następnie mieszankę sypkich produktów i mleko. Gotowe ciasto wyłożyć na blachę o wymiarach około 30x 40cm wysmarowanej(...)Dodać kaszę mannę i masło. Na sam koniec dodać wiórki i wszystko dokładnie wymieszać. Gorącą masę wylać na przestudzone ciasto.  Składniki na polewę: 200g czekolady gorzkiej (min 72% kakao) 100ml śmietany 30%   Sposób przygotowania: Czekoladę razem ze śmietaną rozpuścić w garnuszku (mieszając, żeby śmietanka nie wykipiała a czekolada się nie spaliła- można to zrobić w kąpieli wodnej, wówczas

Wielki apetyt
Ciasteczka misie 86

przygotowała z niego świetne prezenciki) Zapraszam do wypieku:  Składniki: 200g masła (masło musi być miękkie) 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka kakao 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Sposób przygotowania: Masło ubić z cukrem pudrem na puszysta masę. Dodać mąkę i sól i dokładnie wymieszać. Ciasto musi mieć konsystencję plasteliny. Ciasto dzielimy(...)części do jednej dodajemy kakao do drugiej ekstrakt waniliowy. Ciasto zawijamy w  folię spożywczą i schładzamy przez 60 minut. Rozwałkowujemy i formujemy misiaki. Pieczemy je w 160 stopniach ok. 15 minut. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Waniliowa babka majonezowa 105

jajka 3/4 szklanki ulubionego majonezu (u mnie od lat Winiary) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (przepis tu ) laska wanilii opcjonalnie cukier waniliowy 1 łyżka kakao 100 g czekolady mlecznej 50 ml śmietanki 30% jajka cukrowe Sposób przygotowania: Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera. Dodajemy środek z laski wanilii (tylko błagam nie wyrzucajcie tego(...)wylejcie do niej gotową masę. Babkę pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy babka lekko przestygnie polewamy ją polewą (rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę. Dodajemy śmietankę i kakao i dokładnie mieszamy). Całość dekorujemy cukrowymi jajami. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt