owoców. Smakuje rewelacyjnie, wygląda też nieźle ;) Bardzo polecam! Składniki na spód brownie: 2 duże jajka 130 g czekolady gorzkiej Goplana 100 ml kremówki 70 g mąki pszennej 30 g kakao szczypta soli 75 g cukru Czekoladę połamać, zlać śmietanką i rozpuścić w kąpieli wodnej, cały czas mieszając. Odłożyć do wystudzenia. Jajka ubijać przez kilka minut, do czasu, aż zwiększą objętość(...)międzyczasie dodać cukier. Mąkę przesiać z kakao, wsypać do masy jajecznej, dodać sól i delikatnie wymieszać. Wlać przestudzoną czekoladę i dokładnie połączyć. Tortownicę o średnicy 18 cm natłuścić, wylać ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15-17 minut. Wystudzić. Masa serowa: 500 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie 250 g serka mascarpone 1 budyń śmietankowy 3 duże jajka
Domowa cukiernia Ewyłyżeczki masła orzechowego Składniki na brownie Składniki na krem budyniowy (wystarczy zrobić go z połowy składników) +zielony barwniki spożywczy, niebieska galaretka (udało mi się ją kupić w Kauflandzie), kakao Brownie pieczemy według przepisu i odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy nie jest już ciepłe wycinamy ostrym nożem podstawę tortu – najlepiej zrobić to od szablonu. Pierwsza warstwa spodu z brownie(...)pojedynczych kostek, które zostały mi po wycinaniu). Krem budyniowy przygotowujemy według przepisu (pamiętając, że wystarczy połowa podanych składników). Dzielimy go na dwie części – do jednej dodajemy 1 łyżkę kakao, do drugiej zielony barwnik spożywczy. Na talerz lub podstawkę (ja swoją zrobiłam z kawałka miękkiego plastiku owiniętego sreberkiem) nakładamy trochę czekoladowego kremu i przyklejamy największy spód brownie. Dla wygody krem
Ciastkozercystres oraz drażliwość. Składniki: (2 porcje) - gorzka czekolada - 5 kostek - jogurt naturalny - 1 łyżka - mleko - 2 łyżki - orzechy laskowe - 10 sztuk - kakao (naturalne) - 1 łyżka - miód - 1 łyżeczka Sposób przygotowania: Orzechy laskowe obrać z brązowych skórek, a następnie zmiksować na jednolitą masę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dwoma łyżkami(...)mleka. Do masy orzechowej dodać rozpuszczoną czekoladę, jogurt naturalny, kakao oraz miód. Całość dokładnie zmiksować. W kremie maczać owoce np. truskawki, kiwi lub pomarańcze. Smacznego
Fit-aminawaniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny 600 ml śmietany kremówki 30 % 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 2 śmietany fix 1 łyżka gorzkiego kakao Truskawki do dekoracji 2 łyżki Ziarenek Migdałowy Przylądek - http://www.ziarenkowo.com/ Wykonanie : Białka ubić z cukrem na sztywną pianę , na końcu dodać cytrynę i mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Blaszkę(...)suszyć bezę około 1 do 1,5 godziny. Śmietanę ubić z cukrem cukrem waniliowym i śmietaną fix. Udekorować bezę z połowy białej masy. Do drugiej połowy śmietany dodać kakao i wymieszać . Udekorować w koło na dole torcik bezowy rozetkami kakaowymi. W koło posypać torcik ziarenkami . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiligębie to mało powiedziane. Koniecznie musicie wypróbować by przekonać się o czym mowa. Fani czekolady i nie tylko – będziecie ciastem oczarowani. Składniki: 225 g gorzkiej czekolady Goplana 60% kakao 175 g masła 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 0,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (granulki) 100 g zmielonych migdałów 2 czubate łyżki mąki pszennej 0,5 łyżeczki soli(...)nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 15 minut. Sprawdzając patyczkiem, patyczek powinien być lekko wilgotny. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ganache: 140 g gorzkiej czekolady Goplana 60% kakao 100 ml śmietany kremówki 36% Śmietanę doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy z ognia, wrzucamy połamaną czekoladę. Odstawiamy na 2 minuty po czym mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy do lekkiego stężenia
Made By Mom And Sonrabarbaru, 2 opakowania galaretki zielonej, 1/2 szklanki wody, 4 łyżki cukru, Masa kakaowa: 2 opakowania budyniu śmietankowego 400 ml mleka, 3 łyżki cukru, 1 kostka masła 1,5 łyżki kakao, 1 kieliszek spirytusu. Dodatkowo: 1/2 tabliczki czekolady mlecznej, 1/2 tabliczki czekolady białej, 4 łyżeczki mleka. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt makowy : Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję cukier oraz(...)mleku mieszam budynie. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń. Następnie dodaję kakao oraz spirytus. Ucieram. 5. Na jedno z ciast makowych wykładam gęsty mus rabarbarowy. Wyrównuję. Na musie układam biszkopt jasny. Na biszkopt wykładam masę kakaową, wyrównuję. Na wierzchu układam drugie ciasto
Tradycyjna kuchnia Kasimąki -1,5 szklanki ciepłego mleka -5 dkg drożdży -3 łyżki cukru -1 jajko i 3 żółtka -6 dkg masła lub margaryny -aromat -szczypta soli -tabliczka czekolady -2 łyżeczki kakao -barwniki spożywcze Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy połowę mleka i 3/4 szklanki mąki i mieszamy. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy pozostałe mleko, 3 żółtka i jajko(...)sól, aromat, stopniowo dosypujemy mąkę, na koniec dodajemy roztopione masło i zagniatamy ciasto. Dzielimy na 4 części. Do jednej części nie dodajemy nic, do drugiej kakao, do trzeciej i czwartej barwniki spożywcze. Zagniatamy, układamy na stolnicy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasta wyrosły. Rozwałkowujemy na dość grube placki i kroimy na dowolne kawałki. Układamy w dowolnej
Maminek kulinarnymiłośników kawy… czas przygotowania ok 35 min. Składniki: Na krem 2 żółtka 3 łyżki cukru 1 cukier wanilinowy 250 g serka mascarpone Na muffinki 250 g mąki łyżka kakao 25 g cappucino 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody szczypta soli 1 jajko 125 g cukru nierafinowanego 1 cukier wanilinowy 80 ml oleju 100 g twarożku(...)sernika) 300 g maślanki Przygotowanie: Krem Żółtko, cukier i cukier wanilinowy utrzeć na gładka masę, a potem stopniowo dodawać mascarpone. Gotowy krem odstawić do lodówki. Muffinki 1. Mąkę, kakao, cappucino, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli wsypać do jednej miski i wymieszać. 2. W drugiej misce roztrzepać jajko dodać cukier nierafinowany, cukier wanilinowy, olej, twarożek i maślankę i wymieszać
Kulinarna Patilogianadzieje, że pójdzie mi lepiej. Składniki na formę o średnicy 35 cm spód: paczka herbatników 125 g masła masa: 1 kg sera trzykrotnie mielonego budyń waniliowy 1 łyżka kakao 1/2 szklanki cukru 4 jajka aromat waniliowy Wykonanie: Herbatniki kruszymy dokładnie. Masło roztapiamy i wlewamy je do rozkruszonych herbatników. Gotową masę wykładamy na spodzie i bokach formy. Ser miksujemy(...)żółtkami i cukrem. Wsypujemy budyń. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy po łyżce do masy, mieszamy delikatnie. Gotową masę serową przelewamy równo do dwóch misek. Do jednej dodajemy kakao i dokładnie mieszamy do drugiej dodajmy aromat waniliowy. Na przygotowany spód ciasta wlewamy po łyżce na zmianę ciemną i białą masę. Gotowe ciasto wstawiamy na 50 minut do piekarnika
ciastkarnia na kruchym spodziestałego czytelnika Małej Cukierenki Pana Tomka M., dziękuję:) Bardzo polecam… Składniki: Biszkopt: 6 jajek – osobno żółtka i białka 6 łyżek mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżki kakao 1 szklanka cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 450ml mleka 170g cukru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g 1 budyń waniliowy w proszku bez cukru 4 żółtka 250g masła(...)Śliwki zalać ciepłą wodą i odstawić je na co najmniej 1 godzinę (jeśli użyjemy alkoholu, proszę odstawić je na co najmniej 3 godziny). Biszkopt: 2. Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 3. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 4. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier
Mała Cukierenkarzadki. Nie chcąc zmarnować składników poratowałam się żelatyną, wyszła pianka zamiast kremu, ale cóż przynajmniej coś wyszło. Składniki na ciasto 2 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 jaja 1 szkl. mleka 1/2 szkl. oleju Sposób W jednej misce łączymy składniki suche: mąkę, cukier kakao, sodę
Kuchenne aromatyświąteczny poniedziałek. Padło na Fale Dunaju . Składniki na ciasto : 3 jajka 150 ml oleju 180 ml mleka (150ml+30ml) 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia słoik wiśni - ja użyłam wiśni z kompotu Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, dalej ubijając. Następnie dodajemy żółtka, a po nich(...)wymieszaną z proszkiem do pieczenia stopniowo dodajemy do ciasta na przemian z 150 ml mleka, miksując na niskich obrotach. Ciasto musimy podzielić na pół. Do jednej z części dodajemy kakao i 30 ml mleka (2 łyżki), łączymy składniki z ciastem na niskich obrotach. Blaszkę (wymiary ok. 30cm x 20cm) musimy wyłożyć papierem do pieczenia. Najpierw na blaszkę wykładamy jasne ciasto
Ptasia KuchniaNiestety tort zniknął w ekspresowym tempie więc nie zdążyłam zrobić zrobić zdjęcia całego tortu tylko kawałka. Składniki: Biszkopt czekoladowy: 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki kakao 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 tabliczki czekolady gorzkiej Masa: 0,5 kg serka mascarpone (Lidl) 0,6 l śmietany kremówki 3 op. śmietan-fix (+ cukier puder(...)uznania) Dodatkowo: wiśnie (ja użyłam mrożonych) frużelina wiśniowa wiórki czekoladowe kompot lub wiśniówka do nasączenia biszkoptów (ja użyłam wiśniówki) Biszkopt czekoladowy - tortownica 24 cm Do miski przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i posiekaną czekoladę. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy do białek stopniowo cukier oraz żółtka. Następnie dodajemy stopniowo suche składniki
Ptasia Kuchniailość cukru. Do dzieła! Składniki : 1 żółtko 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 250 ml mleka 1 łyżeczka miodu* 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka otrębów 1 łyżeczka lnu mielonego 1 łyżeczka kakao Żółtko zmiksować z mąką, miodem, kakaem, cynamonem i 4 łyżkami mleka. Pozostałą część mleka zagotować. Wlać masę jajeczną i gotować, mieszając, aż budyń zgęstnieje. Podawać z truskawkami lub orzechami
Chocolate Muffin Blogjest też chrupanie nie do końca zmiękłych herbatników wewnątrz. Składniki : opakowanie dużych wafli (5 wafli) 2 opakowanie herbatników po 100 g szklanka płatków kukurydzianych 2 łyżeczki cukru 3 łyżki kakao 150 g masła galaretka cytrynowa rozpuszczona w 300 ml wody 5 bananów Wafle przełożyć dwiema mokrymi ściereczkami, by zmiękły. Masło rozpuścić. Dodać cukier, kakao i ciepłą galaretkę. Wsypać pokruszone herbatniki
Weekendy w domu i ogrodzie