przezwyciężanie bólu. Dbajmy o siebie i pracujmy nad sobą. Składniki: 3 małe bataty lub 1 duży (ok. 700/800g) 2 jajka M 4 łyżeczki stewii 3/4 awokado 4 łyżki kakao 100g truskawek Przygotowanie: Bataty dokładnie myjemy, kroimy w grube plastry i gotujemy ok. 30 minut. Następnie dokładnie blenderujemy na puree. Łączymy ze stewią i kakao. Wbijamy dwa jajka i mieszamy
Czarnawisienkaochłodę w te upalne dni. SKŁADNIKI (tortownica 20 cm) BISZKOPT KAKAOWY (lub paczka biszkoptów) 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA SEROWA 500g serków homogenizowanych 500 g jogurtu naturalnego 10 sztuk pralinek kokosowych 8 łyżeczek żelatyny 150g cukru pudru PONADTO 10 truskawek 10 kulek kokosowych(...)SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Biszkopt kakaowy Białka oddzielić od żółtek i ubić, stopniowo dodawać cukier, potem żółtka i na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wlać na tortownice wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach i piec w temp. 180 stopni około 30 minut. Masa serowa Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki bardzo ciepłej wody i mieszać
RAROSSAciasto jest wprost przepyszne ! Składanki: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 4 jaja 1 kostka masła 1 mały słoiczek konfitury wiśniowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Tłuszcz i wiórki do formy Wykonanie: Oddzielamy żółtka od białek. Mąkę z proszkiem dokładanie siekamy z żółtkami i masłem- wyrabiamy ciasto, następnie dzielimy je na trzy części. W między czasie smarujemy(...)formę tłuszczem i posypujemy wiórkami (ewentualnie zastępujemy papierem do pieczenia). Pierwszą częścią wykładamy blachę, nakładamy warstwę konfitury. Do drugiej części ciasta dodajemy kakao, trzecią pozostawiamy bez zmian – obie wkładamy do zamrażarki na ok. 30 minut. Po upływie czasu ciasta wyjmujemy i ścieramy je na tarce. Posypujemy po konfiturze ciemną kruszonką. Ubijamy białka z cukrem na sztywno i nakładamy na kakaową
Tradycyjna KuchniaPyszne czekoladowe ciasteczka na niedzielne popołudnie :) Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki 1 łyżka kakao 5 dag gorzkiej czekolady 10 dag masła 5 jaj Składniki na masę czekoladową ½ litra śmietanki 30% 50 dag serka mascarpone 25 dag gorzkiej czekolady 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki mleka Wykonanie ciasta: Zagotować wodę z masłem, dodać połamana czekoladę i szczyptę(...)soli. Następnie wsypać mąkę z kakao, ucierać energicznie aż ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia. Ostudzić i wbijać kolejna jaja, cały czas ucierając. Nakładać na blachę wyłożona pergaminem placuszki łyżką lub workiem cukierniczym. Piec w temperaturze 170 stopni 20 minut. Wykonanie masy czekoladowej: Czekolady rozpuścić z mlekiem, żelatynę rozpuścić w ¼ szklance wody. Serek mascarpone rozetrzeć i dodać śmietankę ubitą
Tradycyjna KuchniaTradycyjny przepis na tradycyjny wafel. Tym razem z nadzieniem czekoladowo- bakaliowym, z rozkruszonymi petit beurre'ami. Składniki: 4 jaja 1 szklanka cukru 1 margaryna 2 łyżki kakao 1 szklanka bakalii 4 paczki ciastek „petit beurre” 2 szt. płyt z andrutów Wykonanie: Jaja ubić z cukrem na parze na gęsty krem. Następnie odstawić z ognia, wlać letnią rozpuszczoną margarynę , kakao oraz
Tradycyjna KuchniaCoś słodkiego na podwieczorek... Składniki: 1 i ½ tabliczki białej czekolady ½ szklanki mleka 2 łyżki żelatyny 1 jajko 1 łyżka cukru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka kakao 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki śmietany Wykonanie: Żelatynę zalać gorącą wodą, czekoladę rozpuścić w połowie gorącego mleka, ostudzić i dodać rozpuszczoną wcześniej żelatynę. Dodać ubite na pianę jajko, połączyć z ubitą śmietaną(...)przełożyć do pucharków i wstawić do lodówki. Pozostałe mleko wymieszać z cukrem, mąką ziemniaczaną, kakao , kawą rozpuszczalną i mieszając zagotować. Ostudzić następnie polać biały mus czekoladowy i ozdobić kawałkami czekolady
Tradycyjna Kuchniafajny pomysł na walentynkową niespodziankę. Składniki: 20 dag śliwek suszonych 100 ml rumu ½ kostki margaryny 3 łyżki cukru 5 łyżek śmietany 12% 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka kakao Dowolna posypka deserowa Wykonanie: Śliwki nakłuć w kilku miejscach, zalać rumem i pozostawić na kilka godzin. W między czasie przygotować polewę czekoladową: margarynę roztopić z cukrem, dodać śmietaną, kakao i żelatynę rozpuszczoną
Tradycyjna Kuchniaserowy z alkoholem i czekoladą :) Składniki: 40 dag białego zmielonego sera 1 tabliczka czekolady mlecznej ½ szklanki cukru pudru 3 łyżki mocnego naparu z kawy 1 łyżka wódki 1 łyżka kakao Wykonanie: Czekoladę rozpuścić na parze i zmiksować z serem i cukrem pudrem. Wlać alkohol, kawę i dokładnie wymieszać. Krem rozłożyć do pucharków, wstawić do lodówki i przed podaniem oprószyć kakao
Tradycyjna KuchniaSłodkie czekoladki na Dzień Kobiet :) Składniki: 10 dag masła 10 dag gorzkiej czekolady 5 dag mlecznej czekolady 10 dag cukru pudru Kakao do posypania Wykonanie: Czekolady roztopić w kąpieli gorącej. Masło utrzeć mikserem z cukrem pudrem. Następnie dodawać stopniowo rozpuszczone czekolady cały czas miksując. Wstawić do lodówki aby masa zgęstniała. Silikonową foremkę oprószyć kakao, wypełnić gęstniejącą masą, ugnieść
Tradycyjna Kuchniadomową czekoladę z mleka w proszku. Dziś powtórzyłam ten przepis, dodając dodatkowo mieszankę studencką i herbatniki. Wyszła pysznie! Składniki: 25 dag masła ¾ szklanki cukru ¼ szklanki wody 3 łyżki kakao 25 dag mleka w proszku 25 dag herbatników 20 dag bakalii Wykonanie: Masło włożyć do garnka, wsypać cukier i kakao, wlać wodę i rozpuścić składniki na wolnym ogniu. Odstawić po zagotowaniu
Tradycyjna Kuchniapewno zachwyci nawet wymagających gości. Składniki: 25 dag mąki 20 dag masła 20 dag cukru 1 cukier waniliowy 4 jaja ½ szklanki czerwonego wina 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka kakao 1 czekolada deserowa ¼ torebki proszku do pieczenia tłuszcz do formy wiórki do formy Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Następnie wlać wino i wymieszać . Dodawać kolejno: Kakao, cynamon
Tradycyjna KuchniaSzybka, słodka przekąska z tradycyjnych płatków kukurydzianych. Składniki: 2 szklanki płatków kukurydzianych 3 łyżki miodu 2 łyżki masła 2 łyżki cukru 1 łyżka kakao Wykonanie: Masło stopić, dodać cukier, kakao i miód. Następnie wsypać płatki kukurydziane, dokładnie wymieszać z powstałą masą czekoladową, przełożyć do ozdobnej salaterki
Tradycyjna Kuchniaproste i ekspresowe w wykonaniu- w stylu "wrzuć, wymieszaj i upiecz" :) Składniki: 2 ½ szklanki mąki 1 ½ szklanki cukru 4 jajka ½ szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 3 łyżki kisielu wiśniowego 1 szklanka wody gazowanej 3 łyżki mąki Wykonanie: Jajka ubić z cukrem na puch, dodając powoli mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie olej(...)wodą gazowaną -cały czas ubijając. Ciasto podzielić na trzy części , do jednej dodać kisiel, do drugiej kakao, a do trzeciej 3 łyżki mąki. Blachę keksową wyłożyć papierem do pieczenia i wlewać kolejno ciasto: ciasto ciemne - białe - czerwone. Piec w temperaturze 170 stopni około godziny
Tradycyjna Kuchniatwarde, łamią się, jednym słowem są trudne w obróbce. Więc zapewne zastanawiałaś się jak zrobić domową polewę czekoladową? Gładką, smaczną, elastyczną? Składniki: 65 gramów margaryny lub masła 2 łyżki kakao 2 łyżki wody 5 łyżek cukru Przygotowanie: Do garnka wlej wodę, zagotuj na małym ogniu, dodaj masło, kakao i cukier. Gotuj przez 3 minuty- ciągle mieszając
Tradycyjna Kuchniałyżka budyniu waniliowego bez cukru aromat śmietankowy/waniliowy 20 (rozkruszonych) tabletek STEWII/fruktoza Spód: 6 łyżek otrębów 4 łyżki mleka 0,5% 1 jajko 1 łyżeczka kakao 4 (rozkruszone) tabletki STEWII/fruktoza 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Spód: Jajko roztrzepujemy, dodajemy otręby, mleko, kakao, proszek do p., STEWIĘ i mieszamy masę odstawiamy na bok na około
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość