kakao - 6140 przepisów (strona:128/410)

Uśmiechnij się! :) 100

uśmiechniętą buźkę (lub dowolny wzór) i wycinamy. Następnie przykładamy szablon do ciastka i za pomocą pędzelka nanosimy masę kakaową. By ją uzyskać wystarczy trochę wody wymieszać z ciemnym kakao. Masa ma być gęstsza, nie może być zbyt wodnista. I naprawdę wystarczy jej mała ilość. Można pominą dodatek wody i odbijać wzór samym kakao, lecz wówczas buźki wychodzą mniej wyraźne

My simple kitchen
Ciasto czekoladowe z gruszkami i whisky 147

zdecydowanie wypiek dla samolubnych dorosłych...:) Składniki na tortownicę 26 cm 200 g mąki 180 g masła 3/4 szklanki cukru 2 duże jajka 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki wody 100 ml whisky 3 duże gruszki płatki migdałowe Masło, cukier, kakao i wodę umieścić w garnuszku i rozpuścić na małym ogniu. Następnie

My simple kitchen
Ciasto miodowe z jabłkami i kremem 222

jabłek 1 galaretka cytrynowa Masa budyniowa: 1 budyń waniliowy 500 ml mleka 3 łyżki cukru 100 g masła Polewa: 100 g margaryny 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao 2 łyżki wody Ciasto miodowe: Masło rozpuścić razem z miodem i gdy lekko przestygnie zagnieść z resztą składników. Ciasto podzielić na 3 części. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować(...)przykryć ostatnim plackiem. Ciasto należy równomiernie obciążyć, aby blaty zmiękły.Odstawiamy na całą noc. Polewa: Przygotowujemy ją na następny dzień. Rozpuszczamy margarynę. Dodajemy cukier puder, mieszamy a następnie dodajemy kakao. Masa powinna lekko zgęstnieć. Zdejmujemy z ognia i dolewamy wodę energicznie mieszając. Odstawiamy na chwilę do przestygnięcia i gdy polewa tylko zacznie gęstnieć wylewamy ją na ciasto i równomiernie rozprowadzamy

My simple kitchen
Piernik z powidłami 111

suche a wilgotne, oraz z dużą ilością polewy czekoladowej. Średnia keksówka  Składniki: 200 g mąki 60 g margaryny 125 g cukru 1 jajko 3 łyżki powideł 2 łyżeczki kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika lub 2 łyżeczki przyprawy domowej (klik) 1/2 szklanki mleka 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej bakalie (posiekane orzechy, migdały, rodzynki itp.) polewa czekoladowa Margarynę roztopić i wystudzić(...)Jajka ubić z cukrem. Następnie wlać mleko, wsypać mąkę, sodę, kakao i przyprawę do piernika. Mieszając dołożyć powidła. Wlać roztopioną margarynę i mieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu dodać oprószone mąką bakalie i wymieszać. Gotowe ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach przez około 1 godzinę (aż do suchego patyczka). Gdy wystygnie

My simple kitchen
Ciasto urodzinowe 5896

zwieńczona jest polewą czekoladową :) Jest pyszne - w sam raz do po południowej kawki :) Składniki: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 250 g masła 2 budynie waniliowe 700 ml mleka 4 łyżki cukru Dodatkowo: 300 g herbatników puszka kajmaku (polecam(...)Następnie dodajemy po jednym żółtku. Łyżeczkę kawy rozpuszczamy w niepełnej łyżeczce wody i wlewamy do masy jajecznej. Na końcu wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mąką ziemniaczaną oraz kakao. Delikatnie mieszamy aż składniki dobrze się ze sobą połączą. Gotowe ciasto przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni

My simple kitchen
Orzechowiec II 184

mleka 2 budynie waniliowe 4 łyżki cukru 1 laska wanilii 1 kostka masła 2 łyżki cukru pudru Polewa czekoladowa: 120 g masła 4 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao 2 łyżki zimnej wody Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto (gdyby się mocno kleiło podsypać mąką). Podzielić je na dwie części i wstawić do lodówki na pół godziny. Blaszkę wysmarować masłem(...)dodawać stopniowo zimny budyń. Ucierać aż krem będzie jednolity i bez grudek. Polewa czekoladowa : w rondelku rozpuścić masło. Zdjąć z ognia i dodać cukier puder. Wymieszać. Następnie dodać kakao. Ponownie zamieszać. Na samym końcu dolać 2 łyżki zimnej wody. Na placku z orzechami rozprowadzić krem waniliowy i przykryć go "gołym" plackiem. Ciasto polać polewą czekoladową i posypać orzechami. Pozostawić

My simple kitchen
Ciasto czekoladowe przekładane 173

smaku, wilgotne, czekoladowe ciasto z rodzaju ciast tortowych, ciekawy sposób wykonania przekłada się na jego nietuzinkowy smak, spróbujcie! Składniki: 4 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki sody 4 łyżki kakao 3 jajka 3/4 kostki margaryny 1,5 szklanki cukru 1 słoik ciemnego dżemu 1,5 szklanki mleka Krem 0,75 l mleka 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 czubate łyżki(...)mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 kostka margaryny Ponadto 0,5 puszki masy toffi 1 słoiczek dżemu porzeczkowego Wykonanie: Margarynę, cukier oraz jajka ucieramy. Mąkę, sodę i kakao mieszamy razem dobrze. Osobno łączymy mleko z dżemem. Do utartej masy dodajemy mąkę na przemian z koktajlem mlecznym do powstania jednolitej gładkiej masy. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem pergaminowym

kgwjanczewo
Kilimandżaro 167

Przepis znalazłam na tym blogu , wprowadziłam kilka zmian. Biszkopt: 6 jajek szklanka cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki oleju rzepakowego łyżka wody Białka ubijamy z cukrem, dodajemy kolejno żółtka. Miksując na najniższych obrotach dodajemy olej i wodę. Przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia i kakao

NA MOIM TALERZU
Murzynek z masłem migdałowym i czereśniami 139

czereśniami oczywiście :) Ciasto jest pyszne i proste  w przygotowaniu :) Składniki : 1 kostka margaryny  1 cukier waniliowy 1,5  szklanki cukru 3 łyżki wody 3 łyżki kakao 5 jajek 2 szklanki mąki  1 łyżka   Masła migda ł owego Primavika  2 łyżeczki proszku około 1,5 szklanki wydrylowanych czereśni 2 tabliczki czekolady na polewę wiórki kokosowe(...)posypania Wykonanie : Do garnka włożyć margarynę, cukier, cukier waniliowy, wodę i masło migdałowe , wszystko musi się  rozpuścić. Gdy zacznie się gotować dodać kakao i wymieszać , gotować na małym ogniu około 5 minut.  Masę czekoladową odstawić do przestygnięcia. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli  . Do zimnej masy czekoladowej dodać żółtka i wymieszać , stopniowo dodawać mąkę

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto jak marzenie, czyli biała czekolada, galaretka i truskawki 525

spód należy przygotować z porcji składników zmniejszonych o 1/3, a masę serową i galaretkę z 1/2 porcji. Składniki na kruche ciasto: 375 g maki pszennej  3 łyżki ciemnego kakao  90 g cukru pudru  225 g zimnego masła  2 jajka 3 łyżki śmietany kremówki 36% Do miski wsypać mąkę, kakao i cukier, dodać masło i posiekać łopatka

Chocolate Muffin Blog
Piernik czekoladowy najlepszy 899

orzechom. Jeśli chcecie można polać go czekoladą :) Składniki : 3 szklanki mąki 4 jajka 1 szklanka cukru 1 i 1/2 szklanki mleka 1 słoik powideł 1 szklanka oleju 3 łyżki kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika garść orzechów włoskich 2 łyżeczki sody Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka i zmiksować.  Mąkę przesiać z kakao, sodą i przyprawą

Chocolate Muffin Blog
Sernik gotowany na biszkopcie z truskawkami 201

truskawkami i galaretkę do kawusi.  Sernik gotowany na biszkopcie z truskawkami Składniki: BISZKOPT jajka-6 szt cukier-1 szklanka mąka-1 szklanka proszek do pieczenia-1 łyżeczka kakao-3 łyżki MASA SEROWA ser biały w kostkach - 1 kg mleko - 1/3 szkl jajka - 4 szt cukier - 250 g masło - 200 g budyń śmietankowy - 1 opak Galaretka do zalania galaretki truskawkowe(...)przygotowania: Biszkopt:  Odzielić żółtka od białek.  Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodając po jednym żółtku, dalej ubijać.  Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do piany, delikatnie wymieszać.  Wylać ciasto na wysmarowaną tłuszczem blachę o wymiarach 39,5 x 23,5 cm.  Wstawić ciasto do piekarnika, piec 35 minut

Kuchnia Danusi
Kakaowa tarta z musem z rabarbaru i melona, z puszystą bezą 124

ekscentryczne łączyć z nim melona, ale uwierzcie, że smak jest niesamowity :) Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej, 100 g zimnego masła, 1/3 szklanki drobnego cukru, szczypta soli, 3 płaskie łyżki kakao, 1 łyżka kwaśnej śmietany, 1 żółtko. Mąkę przesiać wraz z kakao, dodać zimne masło i sól. Posiekać całość dużym nożem, żeby masło rozdrobniło się jak najbardziej. Żółtko wymieszać ze śmietaną

Codzienna kuchnia niecodzienna
torcik z truskawkami 304

przez ok 20 min. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. składniki na krem: 900 ml mleka 4 żółtka 400 g masła 330g cukru 110g mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao wykonanie: W 250 ml mleka mieszamy mąkę, cukier oraz żółtka. Pozostałe mleko zagotowujemy, dodajemy wymieszane składniki i chwilkę gotujemy, aż masa zgęstnieje. Masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo ostudzony budyń i całość(...)miksujemy. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej części dodajemy kakao i miksujemy. ponadto: 1 galaretka cytrynowa ok. 300 g świeżych truskawek 350 ml gorącej wody wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Truskawki kroimy na połówki. wykonanie ciasta: Na wystudzonym cieście luźno układamy część truskawek. Wykładamy krem jasny, następnie krem ciemny. Układamy pozostałe owoce

Domowy Smak Jedzenia
Szybkie ciasto z truskawkami i kruszonką pod polewą kakaową. 168

sypko i wykładamy na truskawki. Wkładamy na 52-55 minut do piekarnika góra - dół w temperaturze 180 stopni. Polewa: -łyżka masła -4 łyżki śmietanki 36% -3 łyżki kopiaste kakao -łyżka cukru pudru Masło topimy z cukrem, dodajemy kakao i dolewamy śmietanki. Podgrzewamy do zgęstnienia i polewamy posypkę

BaRepas