kakao - 6140 przepisów (strona:122/410)

Czekoladowe ciasto meksykańskie z mango 153

Ciasto bardzo mi przypasowało choć nie lubię mocno czekoladowych ciast, ale to jest wyjątkowe w smaku. Składniki: - 180 g mąki pszennej - 150 g cukru - 125 g masła - 50 g kakao - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 50 g orzechów włoskich - 50 g czekolady deserowej posiekanej lub startej - 3 jajka - 1 mango - 50 ml wody - 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku(...)Polewa: - 50 g czekolady deserowej - 50 g czekolady mlecznej - 50 g śmietanki 30% - 1/2 łyżka masła   Najpierw wlewamy do garnka wodę i dorzucamy cukier, kakao oraz masło i podgrzewamy do rozpuszczenia wszystkich składników. Gotową masę pozostawiamy do wystudzenia. Do masy dodajemy żółtka i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i paprykę i dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy

Kuchenne Wariacje
Tiramisu 140

właśnie ten sposób wykorzystam   Składniki: - 50g cukru pudru - 250g mascarpone - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - 200ml śmietany kremówki - kilka biszkoptów (takich języczków) - 150ml mocnej kawy (ja dałem mielonej) - kakao   Najpierw rozpuściłem kawę (kawa rozpuszczalna) w gorącej wodzie i zostawiłem do wystygnięcia. Kiedy kawa była gotowa aby ją użyć, wymieszałem serek z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii(...)miałem gotowe zacząłem je układać w pucharkach: 1. Najpierw biszkopty namaczałem w kawie i ułożyłem na spód 2. Następnie wyłożyłem po dwie łyżki masy 3. Na wierzch masy wsypałem kakao (przesiałem przez sitko tak deczko) 4. Powyższe powtórzyłem jeszcze raz Masy starczyło na 4 małe pucharki, które po zapełnieniu wstawiłem do lodówki aby się troszkę ochłodziły.   Wnioski/spostrzeżenia

Kuchenne Wariacje
Czekoladowe brownie 173

Źródło przepisu tutaj   Składniki : - 80g gorzkiej czekolady - 30g masła - 50g migdałów - jajko + 1 żółtko - 30g drobnego cukru - 1 łyżeczka cukru z prawdziwej wanilii - masło do wysmarowania kokilek i kakao do oprószenia   Najpierw rozpuszczamy masło z kawałkami czekolady na parze i pozostawiamy do ostudzenia. W między czasie ubijamy jajko i żółtko z cukrem na kogel mogel i dodajemy wanilię(...)Następnie mieszamy delikatnie z masą czekoladową. Na końcu dodajemy tarte migdały i mieszamy. Kokilki natłuszczamy masłem i oprószamy kakaem. Gotową masę wlewamy do 2/3 wysokości kokilki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 160 stopni i pieczemy 20-35 minut w zależności od piekarnika. Ja piekłam 35 minut. W przepisie na blogu było że to masa na 3 kokilki a mnie wyszły

Kuchenne Wariacje
Kakaowe cantuccini z rodzynkami i pistacjami 133

kolejne ale w innej wersji smakowej czyli kakaowe cantuccini z rodzynkami i pistacjami Składniki: - 350g mąki pszennej - 200g cukru - 60g masła - 3 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 20g kakao - 80g pistacji - 40g rodzynek Najpierw miksujemy cukier i masło. Kiedy składniki się połączą dodajemy po kolei jajka cały czas miksując. Następnie dosypujemy powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz(...)kakao. Tak wymieszane składniki utworzą dość kleistą masę którą ostatecznie wyrabiamy rękami jednocześnie wrzucając rodzynki i posiekane pistacje. Jeżeli ciasto będzie się za bardzo kleić to można dosypać troszkę mąki. Z gotowego ciasta tworzymy dwa płaskie chlebki (podobnie jak poprzednio i te wyszły mniej więcej wielkości 5 cm szerokości i 3 cm wysokości) i pieczemy je w piekarniku nagrzanym

Kuchenne Wariacje
Ciasto Red Velvet 148

końcu udało się i jest i u nas. Przepis pochodzi z Mirabelkowego blogu z małą zmianą kremu. Ciasto red velvet: - 1,5 szklanki mąki - 3/4 szklanki cukru - 1 łyżeczka kakao - szczypta soli - 1/2 łyżeczki czerwonego barwnika w proszku - 1 jajko - 2/3 szklanki oleju - 2/3 szklanki maślanki (ja użyłam jogurt) - 2 łyżeczki aromatu waniliowego - 2 łyżeczki octu winnego - 2/3 łyżeczki sody(...)serka mascarpone - 200 g śmietany 30% - 1/2 szklanki cukru pudru Tortownica o średnicy 17 cm. Do przygotowania ciasta bierzemy 2 miski. W jednej mieszamy składniki suche (mąka, cukier, kakao, sól i barwnik) a w drugiej składniki mokre (jajko, olej, jogurt i aromat). Składniki suche stopniowo przesypujemy do mokrych i mieszamy do momentu połączenia składników. Gotowe ciasto dzielimy na pół

Kuchenne Wariacje
Muffinki piernikowe 158

orzechami Składniki: - 155g mąki pszennej - 10g mąki ziemniaczanej - 115g drobnego cukru do wypieków - 1/3 łyżeczki soli - ½ łyżeczki sody oczyszczonej - ½ łyżeczki proszku do pieczenia - 40g posiekanych orzechów włoskich - 20g kakao - 1 ½ łyżeczki przyprawy korzennej - 1 łyżeczka cynamonu - ½ szklanki wody - 100g jogurtu naturalnego - 1/3 szklanki oleju - 20g pomarańczowej skórki kandyzowanej - starta skórka z małej pomarańczy - kilkanaście kropelek czekoladowych Zaczynamy od posiekania orzechów(...)starcia skórki z pomarańczy. Następnie do miski przesiewamy obie mąki, dodajemy cukier, cynamon, sól, sodę, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę korzenną i wszystko mieszamy. Do suchych składników dodajemy wodę, jogurt i olej, skórkę kandyzowaną, skórkę startą z pomarańczy i orzechy. Wszystko mieszamy na jednolitą masę i przekładamy do papilotek – gdzieś do połowy wysokości. Na masę w papilotkach nakładamy po kilka

Kuchenne Wariacje
Czekoladowe Moelleux Erica Lanlarda 139

wydatki Ciasto: - 150g mąki samorosnącej (my zmieszaliśmy mąkę pszenną z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia) - 175g miękkiego masła - 175g drobnego cukru trzcinowego - 25g gorzkiej czekolady - 25g migdałów mielonych - 25g kakao - 25g melasy - 4 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: - 50g miękkiego masła - 15g gorzkiej czekolady - 100g cukru pudru - 1,5 łyżki śmietanki tortowej - kilka kropli esencji waniliowej Polewa: - 100g(...)kolei dodajemy do masy jednocześnie miksując (mieszając) i na ostatku wlewamy roztopioną czekoladę. Teraz do jednolitej masy dodajemy przesianą i wymieszaną mąkę razem z proszkiem do pieczenia, kakao i migdałami. Wszystko razem mieszamy (miksujemy) aż do momentu kiedy masa będzie gładka i błyszcząca. Tak przygotowaną masę na ciasto przelewamy do foremki (wyłożonej papierem do pieczenia – spód – a boki

Kuchenne Wariacje
Pleśniak 167

smaczne ciasto jakim jest pleśniak. Ciasto smakuje najlepiej na drugi dzień Składniki: - 500 g mąki - 250 g miękkiego masła - 4 jajka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao - 1 szklanka cukru Forma do ciasta 21×21 cm wyłożona papierem do pieczenia (ułatwia wyciąganie ciasta z formy), można też zrobić w okrągłej tortownicy 23-24 cm. Mąkę przesiewamy, dodajemy(...)masło, 4 żółtka oraz proszek do pieczenia i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na 3 części i do jednej dodajemy kakao i jeszcze chwilę wyrabiamy. Ciasto wkładamy do zamrażalnika na ok. godzinę. Najpierw wyciągamy jasną część ciasta i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Na jasny spód ucieramy ciemne ciasto. Teraz ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę i wykładamy

Kuchenne Wariacje
Ciasto marchewkowe 166

włoskich - szczypta soli - 2 łyżeczki cynamonu - 1 łyżeczka przyprawy do piernika - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Składniki: - 1 jajko - 5 łyżek cukru pudru - 3 łyżki kakao - 100 g masła Do dekoracji połówki orzechów i trochę startej marchewki. Forma do ciasta keksówka wysmarowana masłem i obsypana bułką tartą. Jajka ubijamy z cukrem na gładką masę. Do tego(...)stopni i pieczemy 45 minut. Ciasto możemy udekorować różnymi polewami. My wybraliśmy polewę kakaową. Do garnuszka wrzucamy jajko i cukier puder i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy kakao i mieszamy. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy. Ciasto polewamy polewą i dekorujemy orzechami i marchewką. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Sernik z suszonymi borówkami amerykańskimi 119

wykorzystać w naszych kuchennych wariacjach Słodka ale tez i delikatna w smaku idealnie pasowała nam do ciacha więc zrobiliśmy sernik Składniki na spód: - 220 g herbatników - 4 łyżki kakao - 100 g masła Składniki na sernik: - 750 g sera białego - 250 g mascarpone - 80 g cukru pudru - 5 jajek - 2 łyżki budyniu waniliowego - 4 łyżeczki ekstraktu z wanilii - 150 g borówki(...)Dodatkowo do dekoracji - 35 g białej czekolady Forma o średnicy 24 cm. Najpierw robimy spód do naszego sernika. Do blendera wrzucamy pokruszone herbatniki i miksujemy na pył. Następnie dodajemy kakao i mieszamy. Na koniec dodajemy roztopione masło. Gotowe ciasto przekładamy na tortownicę, ubijamy, robimy małe boki i wkładamy do lodówki. W międzyczasie robimy sernik. Najpierw ser miksujemy z serkiem mascarpone

Kuchenne Wariacje
Mazurek czekoladowy z konfiturą pomarańczową 139

Kolejny mazurek wielkanocny Tym razem wersja czekoladowo-pomarańczowa Składniki: Ciasto kruche: - 180g mąki pszennej typ 450 - 30g kakao - 70g cukru pudru - 120g masła - 2 żółtka Konfitura pomarańczowo-limonkowa: - 3 średnie pomarańcze - 1 limonka - 250g cukru Czekoladowy krem: - 50g czekolady gorzkiej - 50g czekolady mlecznej - 50ml śmietanki 30% UHT - 50g miękkiego masła Dekoracja: - płatki migdałów, pomarańczowa skórka kandyzowana Powyższe składniki(...)blaszkę 20cm x 20cm. Najpierw przygotowujemy ciasto. Przesiewamy mąkę, cukier puder i kakao. Następnie suche składniki siekamy z masłem (lub ścieramy masło na tarce na grubych oczkach) a na koniec dodajemy dwa żółtka. Wszystko razem zagniatamy to momentu połączenia składników. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po 30 minutach wyciągamy ciasto z lodówki

Kuchenne Wariacje
Suflet czekoladowy 215

robiliśmy suflet czekoladowy, który możecie również sami spróbować zrobić Składniki: - 4 jajka - 200 g czekolady - 200 g cukru brązowego - 200 g mąki - 200 g masła Dodatkowo trochę masła i kakao do smarowania kokilek. Składniki na ok. 8 sztuk. Najpierw ubijamy żółtka z cukrem na gładką masę. Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy do żółtek delikatnie mieszając. Potem dodajemy(...)przesianą mąkę oraz czekoladę z masłem rozpuszczone w kąpieli wodnej. Kokilki smarujemy masłem i obsypujemy kakao. Następnie napełniamy je masą czekoladową do 3/4 wysokości i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni i pieczemy z termoobiegiem ok. 10-11 minut (najlepiej włożyć sobie 1 suflet na próbę do piekarnika, ponieważ każdy piekarnik grzeje inaczej). Po przekrojeniu sufletu środek powinien

Kuchenne Wariacje
Limonkowy sernik na zimno 126

Dziś mamy dla Was pyszny serniczek na zimno o lekko kwaskowym smaku limonki, idealny na ciepłe dni. Składniki na spód: - 200 g ciastek kruchych maślanych - 10 g kakao - 80 g masła Składniki na masę serową: - 1 kg sera białego mielonego - 200 g cukru - 400 ml śmietanki kremówki 30% - 4 limonki - 3 łyżki żelatyny + troszkę zimnej wody Do dekoracji skórka starta(...)limonki. Tortownica 24 cm. Najpierw robimy spód do sernika. Ciastka miksujemy w blenderze wraz z kakao na sypko. Do tego dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło i jeszcze chwilę blendujemy. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy i dokładnie rozprowadzamy łyżką. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i podpiekamy 10 minut. Teraz zabieramy się za masę. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej

Kuchenne Wariacje
Tarta kawowa 164

może jej zabraknąć w naszym tygodniu kawowym więc przygotowaliśmy propozycję na słodko Składniki na ciasto: - 200 g mąki pszennej - 100 g masła - 50 g cukru pudru - 10 g kakao Składniki na masę: - 250 ml śmietanki 30% UHT - 250 g czekolady gorzkiej - 50 g miękkiego masła - 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Dodatkowo: kilka kostek startej czekolady do posypania Forma do tarty(...)prostokątna 33cm x 10cm. Tartę zaczynamy od zrobienia ciasta. Przesiewamy mąkę i łączymy z cukrem pudrem oraz kakao. Następnie zimne masło (najlepiej zetrzeć na tarce na dużych oczkach) łączymy z suchymi składnikami do momentu połączenia. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Gotowe ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy to formy. Ciasto pieczemy

Kuchenne Wariacje
Sernik kawowo-śmietankowy z cynamonową pianką 142

sernik z nutką kawy i cynamonową pianką. Składniki na spód sernika: - 200 g mąki - 100 g masła - 80 g cukru - 2 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżeczki kakao Składniki na masę kawowo-śmietankową: - 1 kg sera białego mielonego - 2 szklanki mleka - 1 szklanka cukru - 1/2 szklanki oleju - 2 jajka - 4 żółtka - 1 opakowanie budyniu śmietankowego - 4 łyżeczki kawy(...)rozpuszczalnej Składniki na piankę: - 4 białka - 1 szklanka cukru - cynamon Najpierw robimy spód do sernika. Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, jajka, proszek do pieczenia oraz kakao. Wszystko razem wyrabiamy w robocie dodając schłodzone kawałki masła. Gotowe ciasto zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyciągamy i wałkujemy na wielkość foremki. W między czasie robimy

Kuchenne Wariacje

Proponowane wyszukiwania