prawdziwa malinowa rozkosz . Składniki: Biszkopt: 6 jajka 1 szklanka cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 0,6 szklanki mąki pszennej 0,6 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki kakao Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając żółtka. Następnie dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Ciasto wylewamy na dużą blachę i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze
Salonik smakówciasto 190g masła rozpuszczonego 2,5 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki drobnego cukru 2-3 łyżeczki ciemnego kakao 4 średniej wielkości żółtka masa serowa : 4 białka szczypta soli 1kg serka wiejskiego-twaróg ziarnisty ze śmietanką z mlekovita około 1 szklanki cukru(...)budyń waniliowy ,śmietankowy(proszek) 150g masła Wykonanie Ciasto: Masloro rozpuścić.W drugim naczyniu mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i kakao. Do suchych składników dodajemy żółtka ,oraz przestudzone rozpuszczone maslo i zagniatamy ciasto, które nie musi tworzyć zwartej kuli, może przypominać kruszonkę. 3/4 ciasta przekładamy do formy,wyłożonej papierem i ugniatamy je dłonią,.Formę wkładamy do lodówki
w mojej kuchniSkładniki: - 6 jajek - 2 szklanki cukru - 1/2 szklanki cukru pudru - cukier waniliowy - kostka masła - 2 szklanki mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao - 500 g sera - 200 g wiórków kokosowych - budyń śmietankowy Wykonanie: Ciasto- 3 białka ubić na pianę,a 3 żółtka utrzeć z szklanką cukru. Masło roztopić i wystudzić.Cukier waniliowy,mąkę,proszek do pieczenia(...)oraz kakao połączyć najpierw z żółtkami i masłem, a na koniec z ubitą pianą. Masa serowa- ser,3 żółtka, 1/2 szklanki cukru pudru i budyń wrzucić do miski i ubić mikserem na jednolitą masę. Masa kokosowa- 3 białka ubić na sztywną pianę ,dodać cukier ubijać tak długo ,aż cukier się rozpuści.Na koniec
magiczna kuchnia Kasimasła - 3 łyżki miodu - łyżeczka sody Składniki na masę: - 1 litr mleka - 3/4 szklanki cukru - 20 dag masła - cukier waniliowy - 1.5 szklanki kaszy manny - 2 łyżki kakao Polewa: -100 g czekolady - 50 g masła Wykonanie: Składniki ciasta zagnieść. Podzielić na trzy części. Każdą z nich wyłożyć na blaszkę o wymiarach 32x24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez(...)około 15 minut w temperaturze 160 stopni do złotego koloru. Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, dodać kakao oraz masło. Odstawić i wsypać kaszę ciągle mieszając. Chwilę całość pogotować, aż zrobi się konsystencja budyniu. Odstawić i poczekać ,aż lekko przestygnie. Krem podzielić na dwie części. Upieczone placki przełożyć masą z kaszy manny. Czekoladę rozpuścić w kąpieli
magiczna kuchnia KasiKubuś bo tak nazwałam ten deser to połączenie brzoskwiniowego musu, śmietany i galaretki. Składniki: puszka brzoskwiń 200 ml śmietany 30% 2 galaretka brzoskwiniowa łyżka cukru pudru łyżeczka kakao Wykonanie: Brzoskwinie wyjąć z zalewy i zmiksować. Galaretkę rozpuści w szklance wrzątku, po wystygnięciu połączyć z musem brzoskwiniowym. Przelać do pucharków i wstawić do lodówki do stężenia(...)Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Na mus brzoskwiniowy nakładamy śmietanę (zostawiając trochę do dekoracji) . Na wierzch pokrojoną galaretkę i dekorujemy pozostałą śmietaną. Całość posypać kakaem lub startą czekoladą
magiczna kuchnia Kasiherbatki idealne. Jego zaletą jet również to ,że jest łatwe,szybkie i tanie. Składniki: - 3 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka cukru - 15 dag masła - 0.5 litra kefiru - 3 łyżki kakao - 1 łyżeczka cynamonu - 1 płaska łyżka sody - 2 łyżki dżemu Polewa: - 100 g czekolady - 50 g masła Wykonanie: Mąkę przesiewamy razem ze sodą do miski. Następnie wlewamy kefir, kakao
magiczna kuchnia KasiSkładniki: 200 g kaszy gryczanej 150 g czekolady gorzkiej 3 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 150 g masła 1 łyżka kakao 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie: W lekko osolonej wodzie gotujemy kaszę na sypko. Ugotowaną kaszę przesypujemy do miski i studzimy. Gdy kasza przestygnie wsypujemy cukier i miksujemy blenderem na jednolitą masę. Masło i 100 g czekolady roztapiamy. Żółtka(...)oddzielamy od białek. Do kaszy dodajemy przesianą mąkę, kakao, cynamon, żółtka, masło oraz czekoladę i dokładnie całość mieszamy. W osobnej misce ubijamy pianę z białek, następnie dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w 180 ° przez 40-45 minut. Ostudzone posypujemy resztą czekolady startą na tarce o drobnych oczkach
magiczna kuchnia Kasiprzepis nieraz jeszcze sięgnę. Zapraszam na apetyczny tort z czereśniami. TORT Z CZEREŚNIAMI. Składniki: Ciasto: 3 duże jajka 100 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao szczypta soli 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju Krem: 10 - 12 łyżek likieru śmietankowego z whisky lub innego albo sokiem z wiśni i likieru wiśniowego 250 ml śmietany(...)gorącej wody Sposób przyrządzania: Białka ubić na sztywna pianę ze szczyptą soli, stopniowo dosypując cukier. Wymieszać z żółtkami, na koniec dodać przesiane oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, kakao i olej. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto, wierzch wyrównać. Piec przez 30 minut w temperaturze 180ºC. Ostudzić
Zakątek rozkoszy kulinarnychkostki masła 5 całych jaj cukier waniliowy 1,5 szklanki cukru 0,5 olejku arakowego puszka brzoskwiń Kruche ciasto czekoladowe: 2 i 3/4 szklanki mąki 2 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru 2 łyżki śmietany kostka masła (200g) 2 żółtka Wykonanie: Mąkę i kakao dokładnie wymieszać. Dodać cukier, śmietanę, żółtka oraz masło. Dokładnie zagnieść ciasto. Gotowe ciasto
Krakowskie smaki Anibitą śmietaną. Dla zrównoważenia słodyczy, ciasto wysmarowane powidłami. Serdecznie polecam! :) Składniki: Ciasto czekoladowe: 3 jajka w temperaturze pokojowej 60 g mąki pszennej 2 kopiaste łyżki naturalnego kakao 60 g cukru 20 g roztopionego i ostudzonego masła w temperaturze pokojowej Masa śmietankowa: 300 ml śmietanki kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru(...)gorzkiej/mlecznej czekolady do dekoracji powidła śliwkowe Przygotowanie: 1. Ciasto czekoladowe: Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Następnie dodać żółtka i zmiksować. Mąkę z kakao przesiać wymieszać. Wsypać do piany i delikatnie wymieszać. Na koniec wlać masło i również delikatnie wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników. Gotową masę przelać do tortownicy o średnicy
Nastoletnie Wypiekanieokoło 6-8 serniczków) 500 g twarogu sernikowego (może być z wiaderka) 8 dużych biszkopcików 250 ml. śmietany słodkiej 30% śmietan-fix 2 łyżki żelatyny 2 łyżki rozpuszczalnego kakao 3 łyżki cukru 300 g masy kajmakowej Przygotowanie: 1. Jedną łyżkę żelatyny rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Śmietanę ubić na sztywno ze śmietan-fixem. Twaróg zmiksować z cukrem, dodać(...)niego ubitą śmietanę i dobrze wymieszać. Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej wlać rozpuszczone kakao i żelatynę, dobrze zmiksować. Całość nakładać za pomocą łyżek do 6-8 szklanek (po około 3 łyżki do każdej). W środek każdej masy wcisnąć mały kieliszek, tak by nie dotykał dna szklanki. Wszystkie schłodzić do stężenia (około 1 godzinę). 2. Jedną łyżkę
Nastoletnie Wypiekanieszkl. cukru pudru 3 duże jajka w temperaturze pokojowej 3 duże żółtka w temperaturze pokojowej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżki likieru pomarańczowego Dodatkowo: cukier puder do oprószenia kakao do oprószenia kokilek truskawki/ maliny do dekoracji Przygotowanie: 1. Masło i czekolady umieścić w garnuszku, podgrzewać do rozpuszczenia się składników. Jeszcze ciepłą masę czekoladową przelać do większego naczynia. Wsypać przesianą(...)zmiksować. Następnie dodać jajka, żółtka, ekstrakt i likier. Dobrze zmiksować do połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto czekoladowe przelać do około 6 kokilek wysmarowanych wcześniej masłem i obsypanych kakao. 2. Piec w 220 st.C około 10-16 minut (czas pieczenia zależy od Waszego piekarnika! U mnie 12 minut było w sam raz. Trzeba wyczuć ten moment, gdy wierzch jest wypieczony
Nastoletnie Wypiekaniepewno Was zadowoli. Składnik i: (na około 35 sztuk) 125 g masła 215 g mąki pszennej 50 g skrobi kukurydzianej 130 g cukru pudru 2 żółtka 1 czubata łyżeczka kakao 2 czubate łyżeczki kawy mielonej, nierozpuszczalnej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Przygotowanie: 1. Mąkę, skrobię, kakao i proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Dodać pozostałe składniki
Nastoletnie Wypiekaniekurkumy Ciasto brązowe: 100 g mąki pszennej szczypta soli 2 łyżki cukru 1/4 szkl. letniego mlek a 1 łyżka masła, roztopionego 5 g drożdży świeżych 2 łyżki naturalnego kakao Ciasto różowe: 100 g mąki pszennej szczypta soli 2 łyżki cukru 1/4 szkl. ciepłego mleka 1 łyżka masła, roztopionego 5 g drożdży świeżych 2 op. kisielu wiśniowego (proszek) Przygotowanie(...)Ciasto włożyć do oprószonej mąką miski. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1,5 godziny. 2. Ciasto brązowe: Zrobić tak samo jak ciasto żółte, dodając kakao zamiast kurkumy. 3. Ciasto różowe: Zrobić tak samo ja ciasto żółte, dodając kisiel zamiast kurkumy. 4. W yrośnięte ciasta krótko wyrobić i uformować w długie wałki, prze ciąć w połowie. Wałeczki
Nastoletnie Wypiekanieczasie zbierania myślałam jak je wykorzystać i wymyśliłam sobie taką oto roladę. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ale-raj 2 łyżki kakao 4 łyżki mąki pszennej typ 500 Krem jagodowy 350 ml kremówki 30% 250 g jagód 1/3 szkl ciepłej wody 4 łyżki cukru 5 łyżeczek żelatyny spożywczej Ale-raj 1/4 szkl(...)szkl jagód Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, po jednym żółtku i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli mieszać łyżką lub miksować na najwolniejszych obrotach. Wylać na blachę 37*30 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec
Ala piecze i gotuje