kakao - 6140 przepisów (strona:116/410)

Kruszaniec vel Pleśniak 231

czasów dzieciństwa Składniki: 6 jajek 250g masła (lub 200g masła i 2 łyżki smalcu) szklanka cukru + 3 łyżki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 500g mąki krupczatki 2 łyżki kakao słoik kompotu agrestowego lub 2 małe słoiczki kwaśnego dżemu (najlepiej agrestowego, kiwi, limonka, wiśnia, porzeczka) Wykonanie ciasta: Białka oddzielić od żółtek. Wyrobić ciasto z żółtek, 3 łyżek cukru, masła (+smalec), proszku(...)pieczenia i mąki. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej części dodać 2 łyżki kakaa i ponownie wyrobić. Wszystkie 3 części odłożyć do lodówki (najlepiej owinięte w folię spożywczą). Wykonanie piany z białek: Białka jajek ubić ze szklanką cukru. Na sztywno. Wykonanie całego ciasta: Blaszkę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę zetrzeć na tarce jedną kulkę ciasta białego

Mania Wypiekania
Tiramisu 225

moczyć biszkoptów zbyt długo. Staną się wtedy mokre i gąbczaste. Zapraszam!!!! Składniki: 2,5 opak. biszkoptów podłużnych (takich po 200g), 4 łyżki likieru   Amaretto, kakao, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 500 g serka mascarpone, 1 l. śmietany 30% lub 36%, 4 łyżki cukru pudru   Wykonanie: Serek mascarpone ucieramy mikserem na małych obrotach, tak aby był bardzie puszysty i plastyczny(...)blaszce układamy nasączone w kawie biszkopty. Na pierwszą warstwę biszkoptów wykładamy 1/3 masy. Następnie układamy kolejną warstwę biszkoptów ( również nasączonych w kawie). Na to wykładamy resztę masy. Posypujemy kakaem i gotowe. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego

Passion of Cooking
Ciasto wuzetka 252

Prosińska SKŁADNIKI: Biszkopt: 1. 6 jajek 2. 1 szklanka cukru 3. 1 szklanka mąki pszennej 4. 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 5. 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6. 3 łyżki kakao Masa śmietanowa: 1. 1 litr śmietany kremówki 30% 2. 1 łyżka cukru pudru 3. 3 łyżki żelatyny 4. 1/2 szklanki wody Polewa czekoladowa: 1. 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady(...)żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Do ubitej masy z jaj i cukru stopniowo dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i przesiane kakao i delikatnie mieszamy. 2. Do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą formy wlewamy masę i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku około 30 minut. 3. Upieczony biszkopt odstawiamy

Tradycyjna Kuchnia
Bajderka 183

Przepis konkursowy nadesłany przez Panią Kamilę Owczarz Składniki herbatniki 5 paczek cukier - 1/2 szkl Kakao - 2 łyżki czubate dżem śliwkowy -1 słoik margaryna - 1/2 kostki woda -1/3 szkl Wykonanie: Cukier, kakao, margarynę i wodę zagotować. Do lekko przestudzonej masy kakaowej dodać dżem i 3,5 paczki pokruszonych herbatników. Dokładnie wymieszać. Formę wyłożyć pozostałymi herbatnikami i wyłożyć masę

Tradycyjna Kuchnia
Dietetyczny deser czekoladowy 229

połączenie smaków. Z łasuchem stwierdziliśmy, że przypomina w smaku trochę maślankę stracciatella, jeśli więc lubicie takie smaki to polecam   Składniki na dwa kubki: 400 ml mleka 5 łyżek kakao 3 łyżki ksylitolu 3 łyżeczki żelatyny 400 ml jogurtu naturalnego płatki migdałowe do posypania  opcjonalnie wiśnie lub czereśnie Wykonanie: Mleko podgrzewam razem z kakao i ksylitolem (należy uważać

ciastkarnia na kruchym spodzie
SERNIK TRUSKAWKOWO-CZEKOLADOWY NA ZIMNO 304

ostateczności podzieliliśmy resztki na cztery :DDD Bardzo polecam! SKŁADNIKI NA SPÓD CIASTECZKOWY: 100 g herbatników (użyłam Petitki) 90 g wafelków kokosowych bez polewy 2 łyżki ciemnego kakao 50 g masła SKŁADNIKI  NA MASĘ SEROWĄ: 1 kg twarogu naturalnego mielonego z wiaderka (użyłam "Delfiko") 200 ml śmietany kremówki 36% (bardzo mocno schłodzonej) 500 g truskawek(...)pudru + około 4 łyżki 4 łyżki żelatyny 5 łyżek wrzącej wody WYKONANIE: SPÓD CIASTECZKOWY: Dno tortownicy o średnicy 24-25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Herbatniki , wafelki i kakao zmiel w blenderze na piasek, na koniec dodaj rozpuszczone masło i ponownie dokładnie zmiksuj.  Powstałą masą wyłóż dno tortownicy, uklepując dłońmi, aby spód był równy. Wsadź tortownicę do lodówki

Słodko-Słony Świat Ilony
Tarta podwójnie czekoladowa z gruszkami zakrapianymi whiskey 176

akcentem mlecznej słodyczy, a gruszki cudownie aromatyczne i słodkie. Ciasto zniknęło z talerzy niesamowicie szybko :) SKŁADNIKI ciasto: 100 g masła 1/3 szklanki brązowego cukru 2/3 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki cynamonu duża szczypta soli 1 jajko krem: 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady 1 szklanka śmietanki kremówki 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub ziarenka(...)twarde gruszki 1 szklanka brązowego cukru 1 laska cynamonu 2-3 goździki 50 ml whiskey 100 ml białego wina 1 szklanka wody 1 łyżeczka żelatyny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę i kakao przesiekać z zimnym masłem. Dodać cukier, sól i cynamon i delikatnie rozcierać. Po środku zrobić dołeczek i wbić jajko. Szybko zagnieść ciasto i włożyć do lodówki

DefinicjaSmaku
Tarta z owocami leśnymi, cytrynowym mascarpone i bezikami. 164

doskonale zwieńczają kwaśne owoce leśne i słodkie beziki. Tego po prostu trzeba spróbować! SKŁADNIKI: kruchy spód 100 g masła 1/3 szklanka brązowego cukur 2/3 szklanki mąki 2 czubate łyżki kakao szczypta soli 1 jajko krem 250 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone sok z 1 cytryny cukier puder do smaku ( 2-3 łyżki) dodatkowo maliny jeżyny jagody poziomki(...)beziki pół tabliczki mlecznej czekolady świeża mięta SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Masło z cukrem utrzeć na jednolitą masę. Dodać jajko i sól i miksować dalej. Przesiać mąkę i kakao. dalej miksować. Gdy ciasto przybierze jednolitą masę wyciągnąć je z misy owinąć folią i włożyć do zamrażarki na 15 min. 2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość

DefinicjaSmaku
Ciasteczkowa kawa mrożona z mleczną pianką. 173

już na mnie wrażenia :) Jestem  nią zachwycona- istnie niebo w gębie! SKŁADNIKI ( 2 kawy) 2 kopiaste łyżeczki ulubionej kawy rozpuszczalnej 2 kopiaste łyżeczki orca spice chai ( można zastąpić kakao, cukrem i cynamonem, również będzie dobre, ale smak będzie nieco inny) szklanka mleka lub mleka sojowego + do spienenia 10 kostek lodu 4 czekoladowe herbatniki 1/4 szklanki gorącej wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA(...)Kawę przelać do szklanek/ słoiczków zostawiając ok 4 cm.  5. Spienić mleko i delikatnie łyżeczką wyłożyć piankę na przygotowaną wcześniej kawę. 6. Można posypać starta czekoladą lub kakao. Smacznego

DefinicjaSmaku
Śliwkowo- czekoladowe cake pops 201

się z czekoladowym ciastem nadając mu owocowo- kwaskową nutę. Pychotka :) SKŁADNIKI ( około 20 sztuk) 400 ciasta czekoladowego typu murzynek 150 g mascarpone 2 duże łyżki powideł śliwkowych 1 łyżeczka kakao dodatkowo 150 g mlecznej czekolady  2 łyżki oleju kolorowe posypki i cukrowe ozdoby do wypieków ( u mnie wiórki kokosowe, różowe perełki, cukrowe serduszka, posypka reese, draże mleczne i mini(...)marshmallow) patyczki do lizaków/ cake pops lub patyczki do szaszłyków SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciasto pokruszyć tak by miało konsystencję piasku. Ciasto połączyć z mascarpone i powidłami śliwkowymi oraz kakao. Mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Owinąć folią i włożyć do lodówki na 15 min. Wyjąć masę i formować kule wielkości dużego orzecha włoskiego. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć

DefinicjaSmaku
Ekspresowy deser czekoladowy 187

minut na pewno :) SKŁADNIKI ( 2 porcja) 3 łyżki mąki pszennej lub pełnozianistej 3 łyżki brązowego cukru lub zwykłego 4 łyżki oleju 4 łyżki mleka 1 jajko 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki suszonej żurawiny 1 łyżka miodu 20 ml rumu 20 ml gorącej wody dodatkowo lody śmietankowe świeża mięta  jagody goi płatki czekoladowe SPOSÓB PRZYGOTOWANIA(...)wymieszać z gorącą wodą oraz miodem. Powstałym syropem zalać żurawinę. W miseczce wymieszać suche składniki ( mąka, cukier, kakao, proszek do pieczenia), w drugiej miseczce skłądniki mokre ( mleko, olej, jajko). Następnie wymieszać suche składniki z morkymi ( nie trzeba miksować). Do ciasta dodać żurawinę razem z syropem. Wymieszać. Nałożyć do szklanek, tak aby ciasto sięgało maksymalnie do 1/2 wysokości. Wstawić do mikrofali

DefinicjaSmaku
Energetyczny shake z orzechami. 181

Kiedy potrzeba nam porządnego zastrzyku energii zamiast sięgać po pełne chemii napoje, zdecydowanie lepiej przygotować domowy koktajl po brzegi wypełniony zdrowymi kaloriami :) Jogurt grecki, orzechy, kakao, awokado i miód to fantastyczna w smaku mieszanka, która nie tylko zaspokaja "mały głód", ale i  napędza do pracy! :) SKŁADNIKI  ( 1 duży koktajl) 150 ml gęstego jogurtu greckiego 1/4 szklanki orzeszków ziemnych(...)prażonych  1 łyżka kakao lub karobu 1-2 łyżki syropu klonowego lub miodu 1 dojrzałe awokado 2 łyżki lodów śmietankowych ( opcjonalnie, w nieco mniej zdrowej wersji :) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Orzeszki umieścić w blenderze i miksować kilka minut, aż do momentu gdy uzyskamy masło orzechowe.   2. Do powstałego masła dodać jogurt, pokrojonę w kostkę awokado, syrop klonowy oraz karob/kakao

DefinicjaSmaku
Muffiny poczwórnie czekoladowe 315

drobinki czekolady są półpłynne. Pycha! :) SKŁADNIKI (16 sztuk) 2,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka ( jeśli ciasto będzie zbyt gęste dodać trochę więcej) 1/4 szklanki oleju 2 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody 1 duże jajko lub 2 mniejsze po 50 g czekolady : gorzkiej, mlecznej, białej i karmelowej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Suche składniki(...)wymieszać w jednym naczyniu ( mąka, cukier, soda, proszek do pieczenia, kakao). Mokre składniki wymieszać w drugim naczyniu (mleko, olej, jajko). Mokre skłądniki wlać do suchych i wymieszać drewnianą łyżką lub trzepaczką, niezbyt dokładnie, mogą pozostać grudki (muffinów nie należy miksować!). Do czekoladowej masy wsypać posiekane czekolady i delikatnie wymieszać. Blachę na muffiny wyłożyć papilotkami i nakładać ciasto do 3/4 wysokości

DefinicjaSmaku
Waniliowy sernik z żurawinowym musem i czekoladowym spodem, obłędny! 191

troszeczkę, według tego co miałam pod ręką i wyszło prze, prze, przepysznie! Na pewno zachwycicie nim gości!   SKŁADNIKI (tortownica 24 cm) spód 150g herbatników  2 łyżki kakao 80 g masła masa serowa 600g twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego 250 ml śmietanki 30% 3 jajka 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka cukru z prawdziwą(...)otrzymać "gruby piasek". Najlepiej robić to pulsacyjnie. Można też herbatniki pokruszyć wałkiem, czy moździeżem. W mikrofali lub w rondelku roztopić masło i dodać do niego zmiksowane herbatniki z kakao, całość powinna mieć konsystencję mokrego piachu i dać się uformować w kulę. Jeśli masa jest zbyt sypka należy dodać więcej masła. Dno tortownicy (u mnie silikonowa, jeśli używacie teflonowej warto wyłożyć

DefinicjaSmaku
Tarta zebra z czekoladowym ganache 436

tego że jest bardzo czekoladowa i bardzo słodka, to na jednym kawałku ciężko poprzestać :)  SKŁADNIKI kruche ciasto 1 szklanka mąki 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżka kakao 100g masła 2 źółtka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ganache z mlecznej czekolady 2 tabliczki oryginalnej mlecznej czekolady Goplana 80ml śmietanki kremówki 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ganache z białej(...)czekolady 2 tabliczki białej czekolady 80ml śmietanki kremówki 20 ml białego rumu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać, połączyć z cukrem waniliowym. Masło posiekać w nieduże kawałki. Suche składniki połączyć z żółtkami i masłem. Szybko zagnieść ciasto. Uformować w kulę i włożyć na 20 min do zamrażarki. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość

DefinicjaSmaku

Proponowane wyszukiwania