kakao - 6140 przepisów (strona:123/410)

Tarta kawowa 164

może jej zabraknąć w naszym tygodniu kawowym więc przygotowaliśmy propozycję na słodko Składniki na ciasto: - 200 g mąki pszennej - 100 g masła - 50 g cukru pudru - 10 g kakao Składniki na masę: - 250 ml śmietanki 30% UHT - 250 g czekolady gorzkiej - 50 g miękkiego masła - 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Dodatkowo: kilka kostek startej czekolady do posypania Forma do tarty(...)prostokątna 33cm x 10cm. Tartę zaczynamy od zrobienia ciasta. Przesiewamy mąkę i łączymy z cukrem pudrem oraz kakao. Następnie zimne masło (najlepiej zetrzeć na tarce na dużych oczkach) łączymy z suchymi składnikami do momentu połączenia. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Gotowe ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy to formy. Ciasto pieczemy

Kuchenne Wariacje
Sernik kawowo-śmietankowy z cynamonową pianką 142

sernik z nutką kawy i cynamonową pianką. Składniki na spód sernika: - 200 g mąki - 100 g masła - 80 g cukru - 2 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżeczki kakao Składniki na masę kawowo-śmietankową: - 1 kg sera białego mielonego - 2 szklanki mleka - 1 szklanka cukru - 1/2 szklanki oleju - 2 jajka - 4 żółtka - 1 opakowanie budyniu śmietankowego - 4 łyżeczki kawy(...)rozpuszczalnej Składniki na piankę: - 4 białka - 1 szklanka cukru - cynamon Najpierw robimy spód do sernika. Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, jajka, proszek do pieczenia oraz kakao. Wszystko razem wyrabiamy w robocie dodając schłodzone kawałki masła. Gotowe ciasto zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyciągamy i wałkujemy na wielkość foremki. W między czasie robimy

Kuchenne Wariacje
Tort cappuccino 135

font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Biszkopt: 200g gorzkiej czekolady o zawartości 60% kakao 175g masła 4 jajka 125g miałkiego cukru 125g mąki Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle(...)kawy cappuccino 1 łyżka gorącej wody Krem z mascarpone: 750g serka mascarpone 95g cukru pudru 375g chudego serka ( użyłam „Twój smak” Piątnicy ) Polewa: 150g gorzkiej czekolady o zawartości 60% kakao 150ml słodkiej śmietanki kremowej 30% tłuszczu Do nasączenia: 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku 1 łyżeczka cukru ½ szklanki wrzącej wody Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić

Wiem co jem
Muffiny z marshmallow i białą czekoladą 210

necie, spisałam go na kartkę i niestety nie jestem w stanie podać źródła. Muffiny z marshmallow i białą czekoladą Składniki na 12 sztuk: 225 g mąki pszennej 50 g kakao (3 czubate łyżki) 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 120 g cukru 100 g białej czekolady 50 g pianek marshmallow 2 duże jajka 250 ml mleka 6 łyżek(...)mniejsze kawałeczki. Przesypywałam je przy tym niewielką ilością cukru pudru, ponieważ przekrojona powierzchnia jest bardzo klejąca. Czekoladę posiekałam. W jednej misce wymieszałam ze sobą wszystkie sypkie składniki: przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia mąkę, szczyptę soli, cukier, posiekaną czekoladę i pokrojone pianki. W drugiej misce rozmąciłam widelcem wybite jajka, wymieszałam je z olejem i mlekiem. Płynne składniki dodałam

Kuchenne zapiski Edyty
Ryż kakaowy na sojowym mleku z borówkami 115

się do jego smaku, a nawet chyba polubiłam :) Oczywiście zamiast sojowego, można spokojnie użyć mleka krowiego, deser będzie jeszcze smaczniejszy :) Składniki: 1 szklanka mleka sojowego naturalnego 1 łyżeczka ciemnego kakao 4 łyżki płatków ryżowych błyskawicznych cukier do smaku – opcjonalnie 5 dag borówki amerykańskiej cukier puder do posypania Wykonanie: Mleko wymieszałam z łyżeczką kakao, doprowadziłam do wrzenia, wsypałam płatki ryżowe

Kuchenne zapiski Edyty
Torcik kakaowo śmietanowo bananowy 125

efekt końcowy przepyszny :) Składniki: CIASTO: 3 jajka 1/2 szklanki cukru opakowanie 16 g cukru wanilinowego 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka ciemnego kakao 2 łyżki oleju KREM: 1,5 czubatej łyżeczki żelatyny 200 g śmietany kremówki 30% 1,5 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone DODATKOWO: 4 nieduże dojrzałe banany 1 galaretka(...)termo obiegiem. Do miski wybiłam całe jajka, dodałam do nich cukier i cukier wanilinowy i ubiłam na pienistą jasną masę. Następnie dodałam proszek do pieczenia, kakao i przesianą mąkę, zmiksowałam. Na koniec dolałam olej i krótko wymieszałam. Masę przelałam do tortownicy i wstawiłam ją do nagrzanego piekarnika. Piekłam 15 minut do suchego patyczka. Odstawiłam do wystudzenia. Żelatynę namoczyłam

Kuchenne zapiski Edyty
Sernik królewski 282

rodzinnych uroczystości. Przepis oczywiście od Babci :) Składniki (na blachę o wymiarach 23x39 cm): Ciasto: 3 szklanki mąki 250 g zimnego masła 1 szklanka cukru (dałam 3/4) 3 łyżki kakao 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1,5 kg gładkiego, mielonego twarogu 10 jajek 1,5 szklanki cukru torebka cukru waniliowego (16 g) 200 g masła 3 czubate(...)łyżki kaszy mannej 1 duży budyń waniliowy (proszek) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć) rodzynki (opcjonalnie) Przygotowanie: Ciasto: Ręcznie : Przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Posiekać masło z przesianymi składnikami i cukrem. Palcami rozetrzeć grudki, dodać żółtka i zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce  przez min. 60 min. Mikser planetarny/ malakser: Wszystkie składniki

Domowa Cookierenka Agi
Tort czekoladowy z pyszną masą budyniową 258

spróbowaniu ma się ochotę na więcej i więcej :) Składniki (na tortownicę o śr. 20 cm):   Biszkopt: 4 jajka pół szklanki + 1 łyżka cukru pół szklanki mąki 1/4 szklanki kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie) Do nasączenia: pół szklanki zaparzonej mocnej herbaty wymieszanej z 3-4 łyżkami likieru amaretto Masa budyniowa: 2 torebki budyniu śmietankowego z cukrem(...)gorzkiej Przygotowanie: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie kolejno żółtka. Na koniec dodać przesianą mąkę wymieszaną z kakao i delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 170°C przez ok. 35 minut

Domowa Cookierenka Agi
Wymyślny tort RÓŻE z owocowym kremem 238

Składniki (na tortownicę o śr. 24 cm): Biszkopt ciemny: 5 jajek 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru z wanilią 1/4 szklanki kakao 1/4 szklanki oleju Biszkopt jasny: 5 jajek 3/4 szklanki (160g) cukru 3/4 szklanki (100g) mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki (35g) mąki ziemniaczanej Krem owocowy: 500 g mrożonej mieszanki owocowej (truskawki(...)Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie kolejno żółtka i olej. Na koniec dodać obydwie przesiane mąki wymieszane z kakao i delikatnie wymieszać. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180°C przez ok. 35-40 minut (do momentu suchego

Domowa Cookierenka Agi
.682. czekoladowa powtórka 132

czekoladowe proteinowe gofry z truskawkami i puree truskawkowym~ INSTAGRAM PRZEPIS / 1 porcja/ ~40g mąki pszennej razowej ~10g kakao ~20g odżywki białkowej czekoladowej ~jajko ~ok.80g jogurtu naturalnego ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia + szczypta sody + szczypta soli ~stevia/cukier/etc Rozgrzać gofrownicę. Wymieszać mąkę, kakao, proszek, sodę, sól, coś do posłodzenia, jajko i jogurt. Dodać odżywkę i ponownie wymieszać. Gofrownicę spryskać olejem, wylewać porcje

breakfast of dreams
.944. a dziś...kokosowe oblicze 164

kokosowe* ciasto z fasoli podane z kremem o smaku gorzkiej czekolady z kawałkami kakao~ *z mąką kokosową Wczoraj było brownie, dziś czas na...blondie(?) :) Ciasto idealne dla wszystkich miłośników kokosu ♥ Ten krem czekoladowy znalazłam jakiś czas temu w Lidlu i jest bardzo smaczny! Zwłaszcza małe kawałki kakao które fajnie chrupią podczas jedzenia! :) U Was też wczoraj była taka tragiczna pogoda

breakfast of dreams
CZEKOLADOWE CIASTO Z CUKINII - JAK BROWNIE! 459

jest to się nie domyśli :p CZEKOLADOWE CIASTO Z CUKINII co smakuje jak brownie zmodyfikowany przepis z tej strony // tortownica 22cm ~240g mąki pszennej ~60g ciemnego, niesłodzonego kakao ~łyżeczka sody oczyszczonej ~pół łyżeczki proszku do pieczenia ~pół łyżeczki soli ~110g fruktozy (lub 220g cukru) ~100g masła ~łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie, jeśli nie macie to nie dawajcie aromatów, bo tylko(...)łyżeczka świeżo zmielonej kawy ~3 duże jajka ~350g cukinii startej na dużych oczkach tarki (razem ze skórką) ~50g gorzkiej czekolady Masło rozpuścić. W jednej misce połączyć składniki suche (mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól). W drugiej utrzeć masło z fruktozą / cukrem, ekstraktem waniliowym i kawą, następnie, cały czas ucierając, pojedynczo dodawać jajka. 2/3 mąki dodać do masy

chili & sugar
żytni na zakwasie, najlepszy jak do tej pory! 215

ciepłej wody ~300g mąki pszennej razowej T2000 ~150g mąki żytniej T2000 lub T720 ~50g semoliny (mąka z pszenicy durum, kupiłam w sklepie "Kuchnie Świata") ~40g miodu z kakao "Miutela" (kakao nie czuć, a miód nadaje dla chleba ciekawy kolor. Zamiast niego można użyć melasy) Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera (miód rozpuścić) i wyrabiać ciasto ok. 15 minut, robiąc przerwy

chili & sugar
Biszkopt kakaowy z morelami 108

której już niedawno wspominałem. Takiej małej kupionej w Biedronce. 175 g miękkiego masła 175 g cukru 3 jajka 150 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 15 g kakao 2 łyżki mleka kilka (około 10) moreli Zaczniemy od nasmarowania tortownicy tłuszczem. Cały spód tortownicy wykładamy połówkami moreli. W misce ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy jajka(...)mieszając cały czas. Następnie przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy na gładką masę. Wlewamy mleko i dalej delikatnie mieszamy. Przelewamy do przygotowanej tortownicy i wygładzamy wierzch. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni mniej więcej przez godzinę - aż ciasto będzie się uginać przy dotykaniu. Pozostawić w foremce przez kilkanaście minut, a potem wyjąć na kratkę żeby zupełnie

Marder&Marder Manufacture
Zebra 167

coś słodkiego? Zapraszamy :) 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka wody gazowanej 1 szklanka oleju słonecznikowego 3 szklanki mąki pszennej + 2 czubate łyżki 2 czubate łyżki kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia buteleczka rumowego aromatu do ciast Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno przy pomocy miksera. Pod koniec ubijania stopniowo, po łyżce, dodajemy cukier. Następnie(...)kolei dodajemy: mąkę, olej, aromat i wodę. Po dodaniu każdego składnika delikatnie mieszamy szpatułką. Tyle tylko żeby składniki się połączyły. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej dwie łyżki mąki. Tortownicę (średnica 23-25 cm) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. I nakładamy masę: na sam środek nakładamy po dwie łyżki ciemnej i jasnej masy

Marder&Marder Manufacture

Proponowane wyszukiwania