biała kiełbasa - 3369 przepisów (strona:128/225)

ZAPIEKANKA KALAFIOROWA Z RYŻEM I KIEŁBASĄ 332

przyprawienie, bo ani ryż ani kalafior nie są zbyt wyraziste w smaku. Składniki: 1/2 dużego kalafiora woreczek ryżu (100g) wędlina: szynka lub kiełbasa, ja miałam 2 kiełbasy toruńskie 1 cebula biała część pora 1 czerwona papryka 1 jajko łyżka ukwaszonej śmietany ok 100g sera zółtego sól pieprz odrobina cukru słodka i ostra papryka łyżka oleju Wykonanie: Umyty kalafior dzielimy(...)różyczki i gotujemy w wodzie w dodatkiem odrobiny soli i cukru przez 20 minut. Na łyżce oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i por, następnie paprykę i kiełbasę. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. W dużej misce mieszamy: ugotowany i rozdrobniony widelcem kalafior, ugotowany ryż, zawartość patelni czyli wędlinę, paprykę i cebulę. Dodajemy pieprz, sól, słodką i ostrą paprykę, wbijamy

Walijskie Pichcenie
Bigos 222

pojawia się na większości domów. Im dłużej bigos się gotuje lub odgrzewa, tym jest smaczniejszy! Składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej 1 kg kapusty białej 200 g boczku 1 kg wieprzowego mięsa 200 g kiełbasy 200 g suszonych grzybów 2 marchewki 3 cebule 4 łyżki koncentratu pomidorowego Sól, czarny pieprz Ziele angielskie, liście laurowe Kilka łyżek oliwy Majeranek, kminek(...)tarce. Następnie dodajemy ją do kapusty. Cebulę obieramy, kroimy na drobną kostkę i podsmażamy na oliwie, aż się zeszkli. Do cebuli dorzucamy również pokrojoną w kostkę lub talarki kiełbasę oraz pokrojony w kostkę boczek i podsmażamy na rumiano. W oddzielnym garnku musimy zagotować wodę i wrzucamy do niej mięso. Gotujemy przez ok. 20 minut i następnie mięso odcedzamy. Mięso kroimy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Meksykańska zupa z fasolą i kiełbasą 325

fasoli i kiełbasą. Takie pomieszanie - trochę leczo, trochę po bretońsku :) Ważne że smaczne. Idealna na zimę. Co potrzebujemy : puszka fasoli czerwonej puszka fasoli białej pomidory w puszcze bulion wołowy około 0,6 litra 3 pętka kiełbasy (ja zrobiłem mieszankę różnych, myślę że fajnie pasowałoby choriozo) 2 ząbki czosnku 1 cebula 1x papryczka chilli 2 papryki czerwone oliwa łyżeczka kuminu

Snejkusiowe Przepisy
Fasolka po bretońsku 227

które zawiera  fasolę ,  sos  pomidorowy i kiełbasę. Poniżej przedstawiam przepis na błyskawiczną fasolkę po bretońsku, ponieważ aby skrócić czas przygotowania użyłam fasoli konserwowej. W oryginalnej recepturze do fasolki po bretońsku dodaje się jeszcze wędzony boczek i majeranek.  Składniki: 1 puszka czerwonej fasolki 1 puszka białej fasoli 1 puszka pomidorów bez skórki koncentrat(...)pomidorowy kiełbasa (1 duża laska) 1 obrana cebula sól, pieprz, zioła prowansalskie (bądź majeranek) olej do smażenia 1. Kiełbasę pokroić w półplasterki, a cebulę drobno posiekać. Na rozgrzany olej wrzucić cebule, smażyć na średnim ogniu, tak długo aż będzie lekko szklista. Następnie dodać pokrojoną kiełbasę. Wszystko ze sobą przesmażyć. 2. Do garnka dodać pomidory z puszki + białą

Ugotować
Bigos z młodej kapusty 229

Wbrew pozorom ten bigosik nie jest wcale czasochłonny. Młodą kapustę wystarczy niedługo gotować a w międzyczasie możemy przygotować sobie mięsną wkładkę. Najlepiej smakuje na drugi dzień

My simple kitchen
Potrawka z kiełbasy i fasolki podana w domowych bułeczkach 210

posiłków. Przynajmniej tak jest u mnie. Wtedy zmienia się moje gotowanie. Gotuję bardziej pożywnie i sycąco. Najbardziej z takiego gotowania zadowolony jest mąż. Tym razem przygotowałam gęstą potrawkę z kiełbasy  MORLINY , fasolki i dużej ilości cebuli, a żeby nie było nudno danie podałam w własnoręcznie upieczonych chrupiących bułeczkach. Bardzo polecam Wam tak podane danie. Pysznie smakuje i ładnie wygląda(...)margaryny 1 łyżeczka soli ewentualnie ciepłe mleko Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 1 jajko kminek cały według uznania Na potrawkę: 6 średnich cebul 1 puszka fasolki białej drobnej 55 dag kiełbasy śląskiej MORLINY pół puszki kukurydzy pół szklanki mrożonego zielonego groszku 20 dag koncentratu pomidorowego pieprz czarny mielony do smaku sól do smaku kminek mielony do smaku przyprawa

Izabelawkuchni
Leczo z kiełbasą chorizo 219

Leczo gotuje się w wersji wegetariańskiej ( przepis tuta j) lub z dodatkiem kiełbasy. Do potrawy użyłam pikantnej kiełbasy chorizo, której smak dobrze komponuje się z duszoną papryką. Smakowitości potrawie dodaje wędzona papryka, jeśli jej nie mam, zastępuję słodką papryką w proszku. Lekkiej ostrości nadaje potrawie pasta paprykowa (Harissa), którą można zastąpić mielonym chili.  Leczo jest warzywną potrawką z papryki(...)skórek i nasion. Leczo najlepiej smakuje podane z pszennym pieczywem lub ryżem. Składniki: 3 duże papryki (czerwona, żółta, pomarańczowa o łącznej wadze 60 dkg) 1 duża biała cebula 15 dkg kiełbasy chorizo 2 liście laurowe 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka pikantnej pasty paprykowej lub 1/3 łyżeczki chili w proszku 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka wędzonej papryki

Codziennik Kuchenny
Gulasz warzywny z ciecierzycą 221

mamy kolejny pomysł na szybki "śmietnikowy" obiad, wyjmujemy wszystko co mamy w lodówce, kroimy, gotujemy, mieszamy i najlepsze... ZAJADAMY!!! Składniki: 250-300 g kiełbasy np. podwawelskiej 1 łyżka smalcu 1 biała cebula 1 czerwona cebula 2 kolorowe papryki 2 marchewki 1 mała cukinia 1 puszka ciecierzycy konserwowej 400-500 ml przecieru pomidorowego sól pieprz chili (świeża/w płatkach(...)proszku) Przygotowanie: Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na tłuszczu, gdy się zarumieni dodać białą cebulę pokrojoną w kostkę i czerwoną pokrojoną w półplastry. Smażyć, aż cebulka się zeszkli. Dodać pokrojoną w paski paprykę i dusić jeszcze około 3 minut. Do garnka wlać wody, tak by przykrywała dno i włożyć pokrojoną w kostkę cukinie, a także marchew (pokrojoną

Malinowo w kuchni
Prosty żurek na domowym zakwasie 242

ziele angielskie liść laurowy  mąka- jeśli chcecie by wasz żurek był gęsty Wodę doprowadzamy do wrzenia razem z 3 listkami laurowymi i 5 ziarenkami ziela angielskiego. Boczek i kiełbasę podsmażamy i dodajemy do naszego wywaru. Gotujemy około 20 minut . Dodajemy marchewkę pokrojoną w kostkę, opaloną cebulę, seler i pietruszkę oraz przekrojone na pół ząbki czosnku. Gotujemy około(...)gęstego żurku, zrezygnujcie z mąki. Dobrze rozmieszaną mąkę ze śmietaną i żurkiem wlewamy do garnka i mieszamy. Jeśli jest taka potrzeba- doprawiamy. Żurek podajemy z ugotowanymi kawałkami białej (lub innej ulubionej) kiełbasy oraz jajkiem na twardo. Gotowe

Czerwona Porzeczka
Queso Fundido z kiełbasą chorizo 259

Składniki: 280 g pikantnej kiełbasy chorizo; 1 średnia, biała cebula; 1 średnia, żółta papryka; 1 średnia, zielona papryka; 450 g łatwo topliwego, żółtego sera (najlepiej Monterey Jack , u mnie czerwony cheddar); Szczypta chili w proszku; 1 średni pomidor; 1/4 szklanki drobno posiekanej, świeżej kolendry. Dodatkowo/ do podania: Nachos i/lub; Tortille, najlepiej w wielkości do taco; Sok wyciśnięty z połowy(...)warzywa będą miękkie. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Na dno patelni żeliwnej/naczynia żaroodpornego ułożyć równomiernie 1/3 startego sera, na ser  położyć połowę usmażonego chorizo, na kiełbasę 1/3 startego sera, na ser wyłożyć całą podsmażoną paprykę z cebulą, ponownie posypać 1/3 sera i pozostałą częścią chorizo. Wierzch Queso oprószyć chili w proszku. Queso Fundido wstawić do piekarnika nagrzanego

Gospodyni Miejska
LECZO BEZ TŁUSZCZU 245

duszone na parze a kiełbasa podsmażona na suchej patelni z cebulą. Wyśmienite!!! Składniki:  1 papryka czerwona  1 papryka żółta 1 mała cukinia  1 biała cebula 0,50 dag kiełbasy drobiowej  3 łyżki koncentratu pomidorowego  ok.+- szklanki wody 3 marchewki  2 ząbki czosnku  po łyżeczce: papryki w proszku  czerwonej słodkiej i ostrej

pieprzny smaczek
Podstawowy przepis na fasolkę po bretońsku 192

mnie najczęściej jem samą fasolkę po bretońsku lub ewentualnie z dodatkiem chleba. Najczęściej używam białej fasoli typu Jaś drobnej , zdecydowanie szybciej się gotuje niż ta większa. Składniki na fasolkę po bretońsku: 500g białej fasoli typu Jaś 100 g boczku wędzonego 300 g kiełbasy dobrej jakości (u mnie śląska z szynki Premium) 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki(...)kostkę boczek, zaś kiełbasę w półplasterki. W swojej kuchni używam zwykle tylko smalcu gęsiego zatem łyżeczkę tego przysmaku rozgrzewam na patelni, dodaje boczek i kiełbasę. Całość przesmażam około 5 minut, po czym dodaje pokrojoną cebulę i czosnek. Dusze chwilkę razem, aż cebulka ładnie się zeszkli. Do ugotowanej fasolki dodaję podduszone warzywa z aromatyczną podsmażoną kiełbasą i boczkiem. Wszystko oczywiście razem

Ania gotuje
Fasolka po bretońsku 542

bretońsku na bogato (wersja z mięsem), a tym razem szybka wersja z boczkiem i kiełbasą. Osobiście uwielbiam każdą wersję fasolki po bretońsku. SKŁADNIKI 500 g białej fasoli (u mnie jaś karłowy) 380 g kiełbasy śląskiej 1 duża cebula 1 łyżka margaryny 300 g wędzonego boczku kilka ziaren ziela angielskiego kilka liści laurowych koncentrat pomidorowy (około 150 g) 2 kopiaste(...)łyżki mąki pszennej (np. Wrocławskiej) przyprawa do dań z fasoli (czyli mieszanka przypraw: sól, majeranek, gorczyca biała, kminek, kolendra, papryka słodka, chilli), nieco pieprzu WYKONANIE Dzień wcześniej. Fasolę wsypać do dużego garnka, zalać bardzo dużą ilością wodą i zostawić na całą noc. W dzień przygotowywania dania. Wodę z fasoli wylać, zalać nową i gotować do miękkości (fasola nie może

Passions hobbies life
BIGOS Z KAPUSTY BIAŁEJ I KISZONEJ 285

Zapewne zgodzicie się ze mną, że każdy z nas ma swoją receptę na dobry bigos. Dziś podzielę się z Wami swoim przepisem na bigos z kapusty białej i kiszonej z dodatkiem mięsa, kiełbasy i suszonych grzybów.  Sekretem na udany bigos jest długie gotowanie... im dłużej gotowany tym lepszy. A najlepszy jest po kilku dniach.  Nie wyobrażam sobie(...)bigosu  (użyłam Skworcu) * sól i pieprz do smaku * garść suszonych grzybów * 2 kiełbasy śląskie * około pół litra wody Wykonanie: Do garnka wlać wodę, włożyć żeberko, suszone grzyby, ziele angielskie, liście laurowe, wsypać sól i pieprz. Gotować wywar na małym ogniu około pół godziny.  Białą kapustę drobno poszatkować, dodać do gotującego się wywaru. Całość gotować na najmniejszym ogniu

Zrób to smacznie
PAELLA VALENCIANA przepis tradycyjny 112

PAELLA VALENCIANA SKŁADNIKI 1 kilogram mięsa (kurczak i królik – samo mięso i kawałki z kośćmi); 150 gramów drobnej, białej fasolki; 100 gramów kiełbasy chorizo; łącznie 300 gramów czerwonej i żółtej papryki oraz groszku; 150 gramów zielonej fasolki szparagowej; 2 litry domowego bulionu drobiowego; 1 duża cebula; 2 duże pomidory; 3 ząbki czosnku; szczypta szafranu;... Artykuł PAELLA VALENCIANA przepis tradycyjny

Kuchnia Tomka