biała kiełbasa - 3369 przepisów (strona:130/225)

Węgierskie leczo oryginał znad Dunaju 52

Potrawka z krojonej białej papryki z dodatkiem słoniny, cebuli, pomidorów, kiełbasy oraz mielonej słodkiej papryki. WĘGIERSKIE LECZO SKŁADNIKI 5-7 sztuk białej, podłużnej papryki; 50 gramów wędzonej słoniny (najlepiej z mangalicy); 4 pomidory; mała słodka, czerwona papryka; 1 mała, ostra papryka; duża cebula; 150 gramów kiełbasy (np. dobra parówkowa lub typu podwawelskiej, czy śląskiej); słodka, mielona... Artykuł Węgierskie

Kuchnia Tomka
Węgierskie leczo oryginał znad Dunaju 64

Potrawka z krojonej białej papryki z dodatkiem słoniny, cebuli, pomidorów, kiełbasy oraz mielonej słodkiej papryki. WĘGIERSKIE LECZO SKŁADNIKI 5-7 sztuk białej, podłużnej papryki; 50 gramów wędzonej słoniny (najlepiej z mangalicy); 4 pomidory; mała słodka, czerwona papryka; 1 mała, ostra papryka; duża cebula; 150 gramów kiełbasy (np. dobra parówkowa lub typu podwawelskiej, czy śląskiej); słodka, mielona... Artykuł Węgierskie

Kuchnia Tomka
Zupa fasolowa z jarmużem i kiełbasą 43

kiełbasą, jarmużem i fasolą zdecydowanie wpasowuje się w jesienne klimaty należy, do tego świetnie smakuje. W trakcie gotowania zupa staje się gęsta i kremowa, i przez to jest też bardzo sycąca. Ja do swojej dodaje jeszcze kilka płatków tartego parmezanu, aby ją dodatkowo podkręcić. Składniki (na 3 duże porcje): połowę pętka dobrej kiełbasy – użyłam podwawelskiej puszka białej fasoli(...)łyżki płatków drożdżowych – opcjonalnie, można zastąpić maggi 2 łyżki sosu sojowego sól i pieprz do smaku łyżka oleju parmezan do posypania – opcjonalnie   Zaczynamy od pokrojenia kiełbasy w małą kostkę. Cebulę obieramy i także drobno siekamy. Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Jarmuż myjemy, przebieramy i usuwamy twarde łodygi. Siekamy z grubsza.   Do garnka wlewamy olej, rozgrzewamy

Smaczna Strona
Fasolka po bretońsku 70

miękka. To będzie fasolka z pomidorami i nic więcej. Biała fasola, wędlina, boczek, pieczarki czy kawałek mięsa. Fasolka po bretońsku tak jak bigos, grochówka, zalewajka czy kapuśniak lubią wędzonkę. Dlatego do potraw z białej fasoli śmiało można dodać wędzone kości. Fasolka po bretońsku jak długo gotować? Fasola biała jak moczyć? Jak doprawić fasolkę po bretońsku(...)przyprawy to nie tylko smak potraw, ale także wspomaganie trawienia. Fasolka po bretońsku sprawdzony przepis. Zapraszam 🙂         Fasolka po bretońsku przepis biała fasola piękny Jaś 0,5 kg kiełbasa swojska 0,5 kg wędzony boczek

Dieta moja pasja
ZAPIEKANKA KALAFIOROWA Z RYŻEM I KIEŁBASĄ 260

przyprawienie, bo ani ryż ani kalafior nie są zbyt wyraziste w smaku. Składniki: 1/2 dużego kalafiora woreczek ryżu (100g) wędlina: szynka lub kiełbasa, ja miałam 2 kiełbasy toruńskie 1 cebula biała część pora 1 czerwona papryka 1 jajko łyżka ukwaszonej śmietany ok 100g sera zółtego sól pieprz odrobina cukru słodka i ostra papryka łyżka oleju Wykonanie: Umyty kalafior dzielimy(...)różyczki i gotujemy w wodzie w dodatkiem odrobiny soli i cukru przez 20 minut. Na łyżce oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i por, następnie paprykę i kiełbasę. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. W dużej misce mieszamy: ugotowany i rozdrobniony widelcem kalafior, ugotowany ryż, zawartość patelni czyli wędlinę, paprykę i cebulę. Dodajemy pieprz, sól, słodką i ostrą paprykę, wbijamy

Walijskie Pichcenie
Bigos 135

pojawia się na większości domów. Im dłużej bigos się gotuje lub odgrzewa, tym jest smaczniejszy! Składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej 1 kg kapusty białej 200 g boczku 1 kg wieprzowego mięsa 200 g kiełbasy 200 g suszonych grzybów 2 marchewki 3 cebule 4 łyżki koncentratu pomidorowego Sól, czarny pieprz Ziele angielskie, liście laurowe Kilka łyżek oliwy Majeranek, kminek(...)tarce. Następnie dodajemy ją do kapusty. Cebulę obieramy, kroimy na drobną kostkę i podsmażamy na oliwie, aż się zeszkli. Do cebuli dorzucamy również pokrojoną w kostkę lub talarki kiełbasę oraz pokrojony w kostkę boczek i podsmażamy na rumiano. W oddzielnym garnku musimy zagotować wodę i wrzucamy do niej mięso. Gotujemy przez ok. 20 minut i następnie mięso odcedzamy. Mięso kroimy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Meksykańska zupa z fasolą i kiełbasą 271

fasoli i kiełbasą. Takie pomieszanie - trochę leczo, trochę po bretońsku :) Ważne że smaczne. Idealna na zimę. Co potrzebujemy : puszka fasoli czerwonej puszka fasoli białej pomidory w puszcze bulion wołowy około 0,6 litra 3 pętka kiełbasy (ja zrobiłem mieszankę różnych, myślę że fajnie pasowałoby choriozo) 2 ząbki czosnku 1 cebula 1x papryczka chilli 2 papryki czerwone oliwa łyżeczka kuminu

Snejkusiowe Przepisy
Fasolka po bretońsku 160

które zawiera  fasolę ,  sos  pomidorowy i kiełbasę. Poniżej przedstawiam przepis na błyskawiczną fasolkę po bretońsku, ponieważ aby skrócić czas przygotowania użyłam fasoli konserwowej. W oryginalnej recepturze do fasolki po bretońsku dodaje się jeszcze wędzony boczek i majeranek.  Składniki: 1 puszka czerwonej fasolki 1 puszka białej fasoli 1 puszka pomidorów bez skórki koncentrat(...)pomidorowy kiełbasa (1 duża laska) 1 obrana cebula sól, pieprz, zioła prowansalskie (bądź majeranek) olej do smażenia 1. Kiełbasę pokroić w półplasterki, a cebulę drobno posiekać. Na rozgrzany olej wrzucić cebule, smażyć na średnim ogniu, tak długo aż będzie lekko szklista. Następnie dodać pokrojoną kiełbasę. Wszystko ze sobą przesmażyć. 2. Do garnka dodać pomidory z puszki + białą

Ugotować
Bigos z młodej kapusty 150

Wbrew pozorom ten bigosik nie jest wcale czasochłonny. Młodą kapustę wystarczy niedługo gotować a w międzyczasie możemy przygotować sobie mięsną wkładkę. Najlepiej smakuje na drugi dzień

My simple kitchen
Potrawka z kiełbasy i fasolki podana w domowych bułeczkach 144

posiłków. Przynajmniej tak jest u mnie. Wtedy zmienia się moje gotowanie. Gotuję bardziej pożywnie i sycąco. Najbardziej z takiego gotowania zadowolony jest mąż. Tym razem przygotowałam gęstą potrawkę z kiełbasy  MORLINY , fasolki i dużej ilości cebuli, a żeby nie było nudno danie podałam w własnoręcznie upieczonych chrupiących bułeczkach. Bardzo polecam Wam tak podane danie. Pysznie smakuje i ładnie wygląda(...)margaryny 1 łyżeczka soli ewentualnie ciepłe mleko Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 1 jajko kminek cały według uznania Na potrawkę: 6 średnich cebul 1 puszka fasolki białej drobnej 55 dag kiełbasy śląskiej MORLINY pół puszki kukurydzy pół szklanki mrożonego zielonego groszku 20 dag koncentratu pomidorowego pieprz czarny mielony do smaku sól do smaku kminek mielony do smaku przyprawa

Izabelawkuchni
Leczo z kiełbasą chorizo 147

Leczo gotuje się w wersji wegetariańskiej ( przepis tuta j) lub z dodatkiem kiełbasy. Do potrawy użyłam pikantnej kiełbasy chorizo, której smak dobrze komponuje się z duszoną papryką. Smakowitości potrawie dodaje wędzona papryka, jeśli jej nie mam, zastępuję słodką papryką w proszku. Lekkiej ostrości nadaje potrawie pasta paprykowa (Harissa), którą można zastąpić mielonym chili.  Leczo jest warzywną potrawką z papryki(...)skórek i nasion. Leczo najlepiej smakuje podane z pszennym pieczywem lub ryżem. Składniki: 3 duże papryki (czerwona, żółta, pomarańczowa o łącznej wadze 60 dkg) 1 duża biała cebula 15 dkg kiełbasy chorizo 2 liście laurowe 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka pikantnej pasty paprykowej lub 1/3 łyżeczki chili w proszku 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka wędzonej papryki

Codziennik Kuchenny
Gulasz warzywny z ciecierzycą 155

mamy kolejny pomysł na szybki "śmietnikowy" obiad, wyjmujemy wszystko co mamy w lodówce, kroimy, gotujemy, mieszamy i najlepsze... ZAJADAMY!!! Składniki: 250-300 g kiełbasy np. podwawelskiej 1 łyżka smalcu 1 biała cebula 1 czerwona cebula 2 kolorowe papryki 2 marchewki 1 mała cukinia 1 puszka ciecierzycy konserwowej 400-500 ml przecieru pomidorowego sól pieprz chili (świeża/w płatkach(...)proszku) Przygotowanie: Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na tłuszczu, gdy się zarumieni dodać białą cebulę pokrojoną w kostkę i czerwoną pokrojoną w półplastry. Smażyć, aż cebulka się zeszkli. Dodać pokrojoną w paski paprykę i dusić jeszcze około 3 minut. Do garnka wlać wody, tak by przykrywała dno i włożyć pokrojoną w kostkę cukinie, a także marchew (pokrojoną

Malinowo w kuchni
Prosty żurek na domowym zakwasie 191

ziele angielskie liść laurowy  mąka- jeśli chcecie by wasz żurek był gęsty Wodę doprowadzamy do wrzenia razem z 3 listkami laurowymi i 5 ziarenkami ziela angielskiego. Boczek i kiełbasę podsmażamy i dodajemy do naszego wywaru. Gotujemy około 20 minut . Dodajemy marchewkę pokrojoną w kostkę, opaloną cebulę, seler i pietruszkę oraz przekrojone na pół ząbki czosnku. Gotujemy około(...)gęstego żurku, zrezygnujcie z mąki. Dobrze rozmieszaną mąkę ze śmietaną i żurkiem wlewamy do garnka i mieszamy. Jeśli jest taka potrzeba- doprawiamy. Żurek podajemy z ugotowanymi kawałkami białej (lub innej ulubionej) kiełbasy oraz jajkiem na twardo. Gotowe

Czerwona Porzeczka
Queso Fundido z kiełbasą chorizo 199

Składniki: 280 g pikantnej kiełbasy chorizo; 1 średnia, biała cebula; 1 średnia, żółta papryka; 1 średnia, zielona papryka; 450 g łatwo topliwego, żółtego sera (najlepiej Monterey Jack , u mnie czerwony cheddar); Szczypta chili w proszku; 1 średni pomidor; 1/4 szklanki drobno posiekanej, świeżej kolendry. Dodatkowo/ do podania: Nachos i/lub; Tortille, najlepiej w wielkości do taco; Sok wyciśnięty z połowy(...)warzywa będą miękkie. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Na dno patelni żeliwnej/naczynia żaroodpornego ułożyć równomiernie 1/3 startego sera, na ser  położyć połowę usmażonego chorizo, na kiełbasę 1/3 startego sera, na ser wyłożyć całą podsmażoną paprykę z cebulą, ponownie posypać 1/3 sera i pozostałą częścią chorizo. Wierzch Queso oprószyć chili w proszku. Queso Fundido wstawić do piekarnika nagrzanego

Gospodyni Miejska
LECZO BEZ TŁUSZCZU 154

duszone na parze a kiełbasa podsmażona na suchej patelni z cebulą. Wyśmienite!!! Składniki:  1 papryka czerwona  1 papryka żółta 1 mała cukinia  1 biała cebula 0,50 dag kiełbasy drobiowej  3 łyżki koncentratu pomidorowego  ok.+- szklanki wody 3 marchewki  2 ząbki czosnku  po łyżeczce: papryki w proszku  czerwonej słodkiej i ostrej

pieprzny smaczek

Proponowane wyszukiwania